Jump to content

Featured Replies

Da li je potrebno i biti u braku sa drzavljaninom BiH ili moze bilo ko traziti drzavljanstvo na taj nacin?

@majaaaa

Jesi li sigurna da ne mora da se pre toga odjavi sa adrese iz Srbije? Ja sam pokusavao da dobijem informacije od sestre moje supruge,koja inace zivi u BIH,i ostalo je da proveri jos neke informacije u nekom komesarijatu za prijem stranih lica jer nije uspela sve da sazna u maticnom uredu u Bijeljini. Ali rekla mi je da ja i supruga moamo da se prijavimo na istu adresu,npr kod nje,i da umeju da proveravaju da li stvarno boravis tamo. Iskreno,ja ne zelim da se odjavljujem iz Srbije zarad svega toga ali ako moze da se to odradi bez toga onda mi molim te reci kakve ti imas informacije oko toga.

Provjerena informacija, osobe koje su prijavljene na nasu adresu nisu se odjavljivale iz Srbije. Doduse, svi su oni rodjeni u BiH. Nikada nam niko nije dosao da provjeri da li stvarno zive na toj adresi (kao sto sam vec spomenula svi su prijavljeni da bi ostvarili prava na penziju i vadili licna dokumenta).

@Ela

Hvala na informacijama. Mene samo zanima da li znas sta treba da se prilozi u Bosni od dokumenata prilikom prijave boravista? Da li i ja i supruga moramo da se prijavimo na istu adresu posto je ona rodjena u Bosni tako da ona moze da dobije drzavljanstvo na osnovu toga ili mozda ipak mora da se vodi zajedno sa mnom na istu adresu tih godinu dana da bih ja mogao da onda zatrazim papire na osnovu toga. Lakse bi bilo da ona ne mora nista da radi ali ako bilo sta znas ti mi javi. Pozdrav

Ne znam.

Nisam sigurna da ce ti dati neke konkretne odgovore, ali mozes pogledati:

http://www.mup.vladars.net/index2_lat.php?st=informacije_za_strane_drzavljane_lat

http://www.migrantservicecentres.org/userfile/Destination%20Guide%20BOSNIA%20AND%20HERZEGOVINA_SR.pdf

U ovom drugom se navodi da je jedan od osnova za odobrenje privremenog boravka brak sa drzavljaninom BiH (str. 8 ). Mozda da se oboje prijavite na istu adresu, supruga odmah podnese zahtjev za drzavljanstvo, pa kada ga dobije ti podnesi zahtjev za privremeni boravak na osnovu braka sa BiH drzavljaninom.

Mozda ne bi bilo lose i da nazoves ambasadu/konzulat BiH u Srbiji, pa da provjeris i sa njima, ako ovi u Bijeljini nisu dovoljno upuceni.

• Author

Da ,to je za dobijanje papira na osnovu braka sa drzavljaninom BIH.Ne morate biti prijavljeni na istu adresu.I prilikom prijavljivanja boravka u BiH vam je potrebna samo licna karta ili pasos,a od bracnog druga potvrda o prebivalistu koju vadi u tom gradu/mestu.

• Author

SA ADRESE IZ SRBIJE NE TREBA DA SE ODJAVLJUJETE JER IMATE PRAVO NA DVOJNO DRZAVLJANSTVO! Ja se nisam odjavila iz SRB niti planiram da se odjavljujem.Dakle,ne treba. Ko nije u braku sa drzavljaninom BiH potrebno je da mu je neko od roditelja rodjen na prostorima BiH ili da je boravioili radio,ili pak da ste vi bili prijavljeni sa boravkom na teritoriji BiH.

tarmi 014  mora ti supruga biti prijavljena tamo jer ti na osnovu nje dobijas papire,a i ti kada budes predavao ona mora biti prisutna sa tobom.

Dvojno državljanstvo NE ZNAČI (ako ćemo vikati), boravak u obe zemlje, Boravak je moguć samo na jednoj adresi. A, sad da li se ovo krši, je drugo pitanje.

• Author

Dobro ppedjalon,ali moje iskusvo je takvo kako sam i napisala u prethodnom postu.Meni je dozvoljen boravak na 2 adrese kao i moj suprug sto ima i u BiH i ovde u Srb.

http://www.mup.vladars.net/index2.php?st=dokumenti/prebivaliste_boraviste

Пријављивање и одјављивање пребивалишта, као и адресе становања обавезно је за све држављане.

Држављани могу пријавити само једно пребивалиште на територији Босне и Херцеговине.

Пријављивање и одјављивање пребивалишта и боравишта врши лице које се пријављује односно које се одјављује или овлаштени законски заступник, а за малољетно лице врши родитељ, старатељ, односно орган старатељства.

Држављанин није дужан да се лично одјави у претходном мјесту пребивалишта или боравишта. Одјаву ће извршити службено лице у претходном мјесту пребивалишта и боравишта.

За пријаву пребивалишта/боравишта и промјену адресе стана потребно је доставити:

1. Захтјев за пријаву пребивалишта/боравишта и промјене адресе стана (подноси се на обрасцу ПБА-1)

2. Личну карту или други доказ идентитета (за малољетно лице родни лист или други доказ о идентитету) За пријављивање и одјављивање пребивалишта и боравишта као и промјене адресе становања на плаћа се такса.

Држављанин који се стално настани у иностранству или које у иностранству борави дуже од једне године одјављује своје пребивалиште у БиХ путем Дипломатско - конзуларних представништава у земљи у коју се стално настанио. Ако држављанин не намјерава да се стално настани у земљи у којој тренутно борави није дужан одјавити пребивалиште у БиХ

http://www.mup.gov.rs/cms/resursi.nsf/Zakon-preb-bor-gradj.pdf

"[iČlan 5.

Prijava i odjava prebivališta i boravišta, kao i prijava privremenog boravka u

inostranstvu i povratka iz inostranstva podnosi se nadležnom organu u mestu u kome

se prijavljuje ili iz koga se odjavljuje prebivalište ili boravište. - 2 -

Prijave i odjave prebivališta, boravišta kao i prijava privremenog boravka u

inostranstvu i povratka iz inostranstva mogu se podneti i u elektronskom obliku i

smatraju se urednim ako su podnete sa ličnom kartom koja poseduje kvalifikovani

elektronski sertifikat za digitalno potpisivanje.

Član 6.

Prilikom prijavljivanja i odjavljivanja prebivališta i boravišta, kao i prijave

privremenog boravka u inostranstvu i povratka iz inostranstva, grañani su dužni da

daju istinite podatke.

]

Majaaaaaaa, na mislim ja ništa loše, samo da ne bi bilo zabune, napisah šta zakon kaže.

Kako god sad vidim da posedovanja dva pasosa itekako znaci s obizrom da ne mozes da imas dva srpska. Jedan lepo namenis za arapske zemlje, jedan namenis za Izrael, Ameriku, USA... ako planiras takvu vrstu putovanja. Itekako je cim kad je sve u jednom pasosu.

@majaaaa

Supruga je rodom iz Kladnja i znam da bi ona sigurno tamo morala da vadi uverenje o drzavljanstvu jer je tamo ipak rodjena.

Ja bih iskoristio jedan radni dan da odem do Bosne ali bih zeleo da taj dan iskoristim maximalno i da prijavim sve sto treba. Ne znam da li da teram nju da ona prvo vadi papire iz mesta gde je rodjena,mada mislim da to i nije neophodno jer to ipak nju ceka i niko joj to pravo ne moze uzeti.

Mozda da samo prijavimo boraviste kod njene sestre u Bijeljini pa da tece rok od godinu dana da zivimo tamo zajedno.

Pa posle kada to prodje ona lako moze izvaditi papire i dokazati da ima BIH drzavljanstvo pa na osnovu toga da i ja udjem u proceduru.

Hvala ti u svakom slucaju!

P.S. Samo mi reci jel sam ja duzan da posle svakih 90 dana, na koliko se dobija prvobitno boraviste,da stalno idem u Bosnu i to produzavam sve do isteka tih godinu dana?

• Author

Moj suprug je drzavljanin BiH a od 2000 god. drzavljanin i Srbije.Ima 2 pasosa i sa njima ide u Austriju da radi .3 meseca sa jednim,3 sa drugim i sve tako.Zato i pisem ono sto znam i moj slucaj.

Tarmi014 mora ti supruga imati njihovu licnu kartu jer ti na osnovu nje(kao i ja na osnovu supruga) vadis potrebnu dokumentaciju. Da,moras produzavati taj boravak svaka 3 meseca.Dobices karton koji moras cuvati tih godinu dana i na kojem ce ti biti svaka pijava.

• 1 year later...

Da li zna neko jel mogu da izvadim bosanski pasoš,iako sam građanin Srbije i rođen sam ovde? Imam rodbinu u Bosni i deda mi je došao u Srbiju odatle tako da me zanima da li imam šanse da dobijem njihov pasoš?

Ako znaš možda nešto više o tome ajde javi mi se u inbox da te ispitam sve šta me zanima..  ;D

Ne znam nista vise od toga sto tamo pise. Za pocetak, imas li drzavljanstvo BiH?

Ako nemas, ne mozes pasos nikako (legalno) da izvadis.

Nemam državljanstvo BiH,ali nešto su mi rekli da se samo prijavim tamo da živim kod rođaka,dobijem ličnu kartu i onda izvadim... Mislim i meni zvuči sumnjivo i glupo ali ne bi me ništa čudilo..

Nemam državljanstvo BiH,ali nešto su mi rekli da se samo prijavim tamo da živim kod rođaka,dobijem ličnu kartu i onda izvadim... Mislim i meni zvuči sumnjivo i glupo ali ne bi me ništa čudilo..

И за ЛК и за пасош треба да добијеш држављанство.

Е сад, имаш законе о држављанству РС, БиХ, споразум о двојном држављанству... па читај и види шта ти је најповољније.

Ja imam ličnu kartu države, čije državljanstvo nemam. Imam prebivalište i to je dovoljno. Verovatno to zavisi od države, mada mislim da je u celoj Evropskoj Uniji isto pravilo. I sećam se da je tako bilo i u BiH, kada sam tamo živela. Sećam da je bilo ljudi iz Srbije, koji su radili u medjunarodnim organizacijama i vadili lične karte, uglavnom, u Republici Srpskoj (zbog posla, kupovine auta i sl.). Niko od njih nije imao bosansko državljanstvo.

Verovatno se od tada mnogo zakona promenilo, ali vidim da i sad imaju neke lične karte za strance, koji imaju stalno prebivalište u BiH.

Ja imam ličnu kartu države, čije državljanstvo nemam. Imam prebivalište i to je dovoljno. Verovatno to zavisi od države, mada mislim da je u celoj Evropskoj Uniji isto pravilo. I sećam se da je tako bilo i u BiH, kada sam tamo živela. Sećam da je bilo ljudi iz Srbije, koji su radili u medjunarodnim organizacijama i vadili lične karte, uglavnom, u Republici Srpskoj (zbog posla, kupovine auta i sl.). Niko od njih nije imao bosansko državljanstvo.

Verovatno se od tada mnogo zakona promenilo, ali vidim da i sad imaju neke lične karte za strance, koji imaju stalno prebivalište u BiH.

Да, и у БиХ постоји ЛК за странце, само не видим каква човеку корист од тога.

Некад је ЛК у РС могао да извади малтене ко хоће, људи уз Дрину су прелазили границу и вадили личне чисто да се нађе или због аута, али ако се не варам, то су давно прошла времена.

Nasao sam temu na ovom istom forumu https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=7031.0

neko je napisao da navodno moze da se dobije posle godinu dana ali koliko vidim u zakonu pise 3 godine?

Постоји више основа по ком се може добити бх. држављанство, по споразуму, пореклу, женидби, удадби, ко  зна чему... и за све то постоје разлиити рокови.

Ако сам добро прочитао овај линк, овде се ради о људима који су у браку са држављанином бх.

Ових дана Република Српска мења закон о држављанству, који чини ми се доноси неке олакшице. Иначе, стицањем држављанства било ког ентитета стиче се и држављанство БиХ.

Ево ти линк Споразума о двојном држављанству:

http://www.vladars.net/sr-sp-cyrl/vlada/ministarstva/muls/Documents/уговор о двојном држављанству између бих и савезне републике југославије.pdf

Države ugovornice su saglasne da državljanin jedne države ugovornice može steći i

državljanstvo druge države ugovornice (u daljem tekstu: dvojni državljanin).

Državljanstvo jedne države ugovornice može steći državljanin druge države ugovornice, pod

uslovima:

(...)

2) da ima prijavljen boravak najmanje tri godine na teritoriji države ugovornice čije

državljanstvo stiče, odn. najmanje godinu dana ako je u braku sa državljaninom te države

ugovornice,

Е сад, ово је лекс специјалис, посебан закон, који дерогира лекс генералис, то је закон о држављанству РС и БиХ, односно по њему се може стећи држављанство лакше него по тим законима.

А ко не испуњава ове услове, онда чита те законе.

Треба спојити ове 2 теме. [Mod: spojene]