Jump to content

Featured Replies

Posted

vidim niko nista ne pise o ovom predivnom mestu pa reko da zapocnem.Ja sam dole bio deset dana i odusevio sam se kako zbog lepote samog mesta tako i zbog misticnosti i duhovnosti koja dole vlada.Ako je neko bio bilo bi lepo da razmenimo iskustva:D

Nisam bio, ali se usuđujem da napišem par stvari koje mi je preneo kum skoro :)

1. Do Svete Gore može da se dođe na dva načina, ali onaj najlakši ide preko mora

2. Reče mi da se dobija "viza" pri ulasku

3. Prenoćište je skromno, i ko želi može da ide na jutarnje molitve. Prve su oko 5, sledeće oko 7 (valjda?)

4. Postoji jedno mesto na kojem je dozvoljeno kupanje

5. Ima puno lepih staza za šetnju.

Toliko :) Iz priče, koja je naravno mnogo bolja od ovoga, i ja sam poželeo da odem tamo.

Не постоји могућност отићи на Свету Гору копном. Постоји 2 руте по мору, од Јерисоса и Уранополиса. Од Јерисоса се ретко иде јер је море увек немирно, из Уранополиса само један полазак дневно бродом.

Виза је у ствари дијамонтирион који се добија на основу позива манастира. Не можете да запалите тек тако тамо, него пошаљете молбу/најаву манастиру у ком желите да боравите, они то одобре и пошаљу у канцеларију у Уранополис. Дијамонтирион кошта 25 евра и окачио сам како изгледа:

25390319316606056152627.jpg

Пре уласка на брод полиција и царина проверавају пасош и дијамонтирион.

Обично се добија дозвола на пар дана, ретко на дуже од 10. Када се узме за један манастир у том манастиру може да се ноћи, у другима не /мада зависи од случаја до случаја/ али је дозвољено да се посећују други манастири преко дана /мада опет у некима није могуће просто банути него се најавити/

Купање је званично забрањено свуда на Светој Гори, сад ако се неко купа то ради на своју руку.

Богослужење почиње у зависности од доба године, око 2, 3, 4... И траје до 9, пола 10. Присуство нам је било обавезно.

Рај на земљи најкраће речено.

Што се пута тиче, ако двоје иду исплати се ићи колима. Може се ићи и аутобусом до Солуна, или авионом. Од аутобуске станице у Солуну до друге аутобуске станице одакле креће бус за Уранополис таксијем. И после бродић, карта кошта 5,5 евра по смеру до Јовањице тј луке где се излази за Хиландар.

Ако се иде аутобусом мора да се жури јер буде проблем са временом да се стигне до 10 ујутро на брод, да се не би ноћило.

Мој ћале је добио исти такав папир а манастир Хиландар му је уз то и лупио свој печат у пасош.

• Author

da da moze se doci morem i to samo brodom gde karta kosta oko 5 eura ili tako sl.A za kopneni put msm da ne moze nisam siguran.I dA mora da se ima diamontirion koji se vadi dole u uranopolisu.Naravno da mora da se zakaze put dolaska kako bi oni moglI da vas imaju u vidu kad budete dosli.Kupanje jeste zabranjeno ali ima jedna plaza na kojoj moze i to da se radi nas je vodio ptac Jefrem:D.Moguce je se popeti i na Atos a to je oko 2033 planinu sa koje se pruza fantastican pogled na celo poluostrvo  pa ko voli nek izvoli:D.Jede se dva puta dnevno osim ako niste radnici kao sto sam ja  bio i onda se ima 3 obroka koja su FANTASTICNA.Sto se tice samog mesta isto je kao da se vratite u 13 vek.Vecina manastira nema struje nego agregate a lutajuci sumama i putevima uvek ce da naletite na neku napustenu isposnicu ili manastir.Meni je dole bilo super i verovatno cu opet da idem :dance:

Ja sam tamo boravio nekoliko dana u julu 2009. I dalje nisam boravio na lepsem mestu. Isao sam preko patrijarsije sa nekoliko djakona i jereja. Mi se nismo najavljivali vec, kad smo stigli u Uranopulos, jerej je pozvao Hilandar iz kancelarije i onda su se oni tamo nesto dogovorili i nama su izdali diamontirion i mi smo krenuli. Luka je neverovatna. Imao sam osecaj kao da sam u srednjem veku, doba krstasa kada se svi upucuju u Svetu zemlju. Luka je prepuna monaha. Ipak, najlepsi je dozivljaj kada se stigne. Nas je docekao monah koji nas je strpao sve u neki zuti kamion (u prikolicu) i poveo do Hilandara nekim vijugama i mnogo je brzo vozio!!!! Nemaju ogranicenje tamo! :spot: Svakome bih preporucio da ode tamo! Ja se nadam da cu sad na zimu ici da vidim kako je tamo zimi.

Da li je neko planirao da ide uskoro, jer i ja planiram ici po prvi put?

Ja sam planirao, najverovatnije sad na zimu. U kontaktu sam sa jednim svestenikom koji putuje cesto, a svako ko ga upozna, odusevice se.

• Author

Mozda bih i ja isao jer nisam tad tamo boravio,pa ako nadjem vremena zbog ispita mozemo se dogovoriti:-)