Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima.

Zovem se Aleksandar i prvi put kuckam na forumu. Elem, kao sto i pretpostavljate kuckam na ovoj temi jer zelim da putujem na Nepal i Indiju. Prvo sam mislio da idem na 2-3 nedelje, ali sam resio (nekih 90%) da napustim posao i odem na par meseci (4-6).

Dakle, krenuo bih negde krajem januara iz Istanbula AirArabiom do Katmandua. Proveo bih par nedelja tamo - treking, hiking i upoznavanje sa duhovnim Nepalom (poste manastirima). Nakon toga bih nastavio u Agru, Varanasi, Delhi, Jaipur i dalje na jug. I dalje sam u istrazivackoj fazi te nemam jos razradjen plan. Doduse, verujem da ce se plan menjati na licu mesta kao i obicno. Vise vremena bih proveo po ruralnim mestima. Takodje, planiram da par nedelja surfujem. Naravno ceo put bi bio budget i izbegao bih zadrzavanje u velikim turistickim mestima.

Prosle godine sam bio u Meksiku, doduse na mesec dana i putovao sam od Meksiko Sitija do Pacifika pa posle do Kariba. Recimo da sam iskusio delimicno divlje delove, medjutim ovo ce biti drugacije s obzirom da idem na par meseci i da u u skladu sa tim finansije moram prilagoditi.

Dakle, svaka pomoc i saveti su dobrodosli. Pocev od vize (koliko sam shvatio za Indiju se izdaje na 90-180 dana), od cega zavisi period, do mesta koje moram obici, najjeftiniji smestaj, safety, neki insider tipovi, Nepal itd. Citao sam prethodne postove i ima dosta zanimljivih info. Takodje listam lonely planet i jos par sajtova.

Ova tema ce se razvijati do januara jos ihahaj tako da kuckaj narode

Za Nepal u tom periodu ponesi malo topliju garderobu plus racunaj na to da se struja iskljucuje svaki dan na od 6 do 8 sati (u bilo kom guest house-u ili hotelu mozes dobiti program u koliko sati odredjenim danima je nece biti da mozes da se organizujes). Ako odsedas u jeftinijoj varijanti racunaj da grejanje ne postoji (ja sam bila u januaru ove godine i nije to toliko strasno :) bitno je da je topla voda tu :) Viza se dobija na aerodromu (ako ides avionom u avionu ces od stjuardese dobiti upitnik koji ces popuniti), trebaju ti 2 slike i popunjen obrazac koji uzimas na aerodromu i 25dolara. Brzo se zavrsava. Da li si razmisljao gde bi odseo u Kathmandu-u? Najpopularniji je Thamel. Tu ima puno guest hous-a i hotela koji su jeftini. Nepal je jeftiniji od Indije koja je jeftinija od Sri Lanke.

Ja da sam na tvom mestu, ostala bih bar mesec dana na Nepalu.

Ako planiras treking Anapurnom - to je minimum 7 do 10 dana i mozdajedna od najskupljih stvari tamo (ako izuzmemo prelazak vrha Mont Everest avionom - 200dolara). Cena trekinga je po danu 40 dolara. U ovoj ceni je uracunato sve i klopa i spavanje i vodic itd.

Na Nepalu obidji za to vreme nesto najosnovnije:

**Kathmandu (osetices neverovatnu energiju i kao sto rece jedam moj drug "osmeh dece iz Kathmandua topi sneg sa vrhova Himalaya", ako imas vremena, izadji malo iz grada i idi do Nagakorta (mesto gde ces uzivati uz masala casj i posmatrati planinske vrhove prekrivene snegom dok kuliras pored osmatracnice)

**Chitwan National Park (ja sam platila sve ukupno oko 40dolara za 3 dana i 2 noci sa hotelom, klopom, svim aktivnostima (setnja kroz dzunglu, kanuing rekom gde su krokodili (na 1.5m od tebe), jahanje slonova, folklorno vece, obilazak sela itd) i prevozom do tamo i posle do Pokhare.

**Pokhara (lake side) Ovde ostani duze ako mozes (odatle je stanica za Anapurna treking a ako neces, kuliraj pored jezera, odvezi se kanuom do druge strane, obidji japanski budisticki hram na brdu, pecinu i vodopad, paraglajding i kuliraj uvece u nekom baru uz Kathmandu pivo :)

**Lumbini (Budino rodno mesto) Ukoliko si zaljubljenik u hramove ovo je pravo mesto za tebe - uzivaces u budistickim i hindu hramovima obilazeci ih citav dan (Imaju cak i Nemacki budisticki hram kao i Americki :) Osim hramova druge zanimljivosti bas i neces naci.

U periodu u kojem ti ides zvanicni turisticki busevi nisu aktivni jer turista bas i nema puno pa se spremi na lokalne buseve koji su jako spori i grejanje naravno ne radi. Ali, i to je dozivljaj. Ja sam na primer zensko i meni nije smetalo :)

Klopa je tamo extra ja sam uzivala u svakom zalogaju a sve je jeftino... Pazi se, ATM na aerodromu nije hteo da mi ucita karticu tako da sam kes podigla tek u Thamel-u. Za taksi nikako vise od 200 rupija od aerodroma do Thamela.

Ako te nesto jos zanima za Nepal, javi.

• 2 months later...
  • Author

Dragi svi,

Mali update. Krecem sledece nedelje na Nepal pa posle Indija. Dakle oko mesec dana Katmandu i okolina (do tibetanske nove godine). Posle Varanasi i Kumbh Mela u Allahabadu oko 20. februara. Onda palim na jug (Tamil Nadu ili Kerala), pa onda opet na sever uz obalu do Goe negde sredinom marta do sredine aprila. Onda opet severno Mumbai i Rajasthan. Nadam se negde u maju Dharamshala (Dalaj Lama drzi predavanje krajem maja). Ako izdrzim materijalno, psihicki i fizicki voleo bih da odem do Ladakha. Videcemo.

Uglavnom sve je manje vise promenljivo. Ukoliko neko zeli da se pridruzi na nekim deonicama popijemo caj ili nesto drugo slobodno me kontaktirajte

Pozdrav

Aleks

Dragi svi,

Mali update. Krecem sledece nedelje na Nepal pa posle Indija. Dakle oko mesec dana Katmandu i okolina (do tibetanske nove godine). Posle Varanasi i Kumbh Mela u Allahabadu oko 20. februara. Onda palim na jug (Tamil Nadu ili Kerala), pa onda opet na sever uz obalu do Goe negde sredinom marta do sredine aprila. Onda opet severno Mumbai i Rajasthan. Nadam se negde u maju Dharamshala (Dalaj Lama drzi predavanje krajem maja). Ako izdrzim materijalno, psihicki i fizicki voleo bih da odem do Ladakha. Videcemo.

Uglavnom sve je manje vise promenljivo. Ukoliko neko zeli da se pridruzi na nekim deonicama popijemo caj ili nesto drugo slobodno me kontaktirajte

Pozdrav

Aleks

Srecan put Aleks

Da ti bude nezaboravno..

i da ti razmena energije sa okolinom bude sto intenzivnija...

i naravno, baci povremeno koji post tvojih zapazanja..ako ne stignes na putu, onda bar kad se vrnes  :)

uzivaj

• 4 weeks later...
  • Author

Polako napustam Nepal. Jos malo Pokhara i Lumbini pa nastavljam u Indiju. nepal je bio strava. Katmandu, Pokhara , treking 5 dana, paraglajding na 3000 m.

Do vikenda sam najverovatnije u Varanasiju. Probacu da skocim do Allahabada. Kumbh Mela. Ukoliko je neko u blizini mozemo da popijemo masala caj.

Namaste

• 3 weeks later...

Jel možeš konkretnije malo napisat o cijenama u Nepalu. Naime planiram tamo ove godine,pa mi je svaka informacija više nego dobro došla.

• 5 months later...

Šta nositi u Nepal dolare ili eure?

• Author

E pa ovako. Vratio sam se sa dugog i predivnog putovanja.

Dakle: Beograd - Skoplje - Istanbul - Kathmandu - Pokhara - Lumbini - Varanasi - Kumbh Mela (Alaahabad) - Khajuraho - Agra - Jaipur - Puskar - Jaisalmer - Udaipur - Bombay - Arambol - Anjuna - Palolem - Gokarna - Hampi - Bangalore - Mysore - Kodaikanal - Madurai - Rameswaram - Kanyakumari - Varkala - Allepey - Kochi - Arambol - Bombay - Mount Abu - Jaipur - (Vipassana) - Mcleod Ganj - Srinagar - Leh - Pangong Tso Lake - Manali - Parvati Valley - Rohtak - Delhi - Moskva - Kijev - Crno More - Lavov - Budimpesta - Beograd.

DRagi moji bilo je fenomenalno i divno. Putovao sam avionom, basom, vozom, riksom, na konju, magarcima....

Hajde dok sam svez ukoliko nekog zanimaju neke konkretne info.

Lepicu fotke i lagano prepricavati.

poz

Zvuci mnogo dobro!

Please, podeli sa nama neke fotke, zanimljivosti (kad stignes)  :)

Koliko je sve skupa trajalo tvoje putovanje?

Aleksandre baš ti zavidim na "asortimanu" obiđenjih gradova . Mene interesuje sledeće

1.Pokhara,odatle se obično kreće na treking pa me interesuje sledeće. Volela bih da odem na neki treking, videla sam da ima trekinga svakakvih vrsta , od onih baš ozbiljnih do rekreativnih. Neću imati previše vremena ,ali ću nadam se moći da izdvojim barem 5 -7dana. Reci mi , koliko je tebi poznato , kakvo je vreme u martu za treking do Anapurna beas kampa . Brine me da će mi  do tih 4000m biti suviše hladno i da neću moći da izdržim u opremi koju planiram tamo da iznajmim. Da li onda da uzmem neki trek do 4000m koji će biti više rekreacija i usput da se vidi krajolik , sela . Ako se sećaš i cena i sve što bi bilo korisno ti reci. Da li imaš neku agenciju za preprouku ili savet u vezi izbora lokalnih agenija . Da li može na treking  samostalno , barem do ovih nižih delova .

Ako imaš preprouku za smeštaj u Katmanduu i Pokhari reci . I da li imaš neku preporuku za posetu nacionalnom parku u blizini Katmandua, a da nije Čitavan n.p.

Pitanje za Indiju. Interesuje me Pololem , nadam se da mislimo na isto da je Pololem plaža u južnoj Goi. Pa ako sam u pravu , reci mi kako je do tamo najlakše doći , naći smeštaj , cene , tvoje utiske , kako si se odlučio za nju.Nije treško pogoditi kad je vidiš ali me interesuje da čujem od tebe.Pooozzz...

Izvinjavm se što uskačem ovako, sa komentarom koji je u neku ruku off topic.

Idem na Nepal 9. apetembra i ostajem dva i po do tri meseca. Jeste da vozim bicikl a ne planinarim (mada ću i to raditi) ali ako neko od naših dolazi u tom periodu, zaista bi mi bilo drgao da se sretnemo. Dve godine sam na putu i nedostaju mi naši ljudi, razgovor uživo na srpskom... U novembru ili decembru idem  Indiju pa važi isti poziv, mada je zbog veličine zemlje teže organizovati neki susret.

• Author

@Nightwatcher

Bilo je predivno. Sve ukupno je trajalo malo manje od 6 meseci.

@ Oljica

Ja sam bio na treking krajem januara i pocetak februara. Krenuo sam na Anapurna Base Camp. Medjutim nekoliko dana pre samog trekinga iskocila mi je casica kolena pa sam usput odustao. Stigao do Poon Hill-a koji je na 3200 m i nalazi se na putu za ABC. Kada sam isao bilo je ledeno. Na ABC metar snega i -10. Medjutim, mart i oktobar su najbolji meseci za treking tako da bih ti predlozio ABC (u martu ili aprilu cveta rododendron i dzungla buja). Na Nepalu je inace sve vise hiking jer su staze dobro obelezene i postoje smestaji usput do ABC. Ukoliko smes da ides sama slobodno idi. Ja kada budem sledeci put isao ici cu sam, zato sto je sve super obelezeno i smestaja hrane ima svuda. Ja sam placao 40$  po danu i isao sam sam sa vodicem. Sve je bilo uracunato. Ali sada bih definitivno isao sam jer je mnogo sve jeftinije. Agencija ima svuda po Pokhari a takodje i smestaj je lako naci. Ne mogu vise da se setim gde sam spavao. heeeee. Parkove nisam obilayio jer sam bio nestrpljiv da odem u Varanasi i Kumbh Melu.

Meni licno Palolem nije legao. Izgleda lepo i divno ali mozda zato sto je bio kraj sezone ili nesto drugo ostao sam samo par dana. Arambol mi je bio mnogo bolji. Tamo sam ostao 2 nedelje negde oko 10 aprila kada je sezona gotova. Super sam se proveo. Bila je super ekipa ljudi, prazne plaze, joga...

Objasni mi šta da radim kad dođem u Pokharu, kako da se organizujem za trekking. Znam da moram da platim dozvolu za ulazak u tu zonu odakle kreće treking , da mi izdaju dozvolu  sa mojom slikom, I da treba negde još da se javim da sam krenula-ako se nevaram. A ukoliko krenem sama da li ima  negde mapa da znam kojim putem ću na gore I na dole, pretpostavljam da jednim putem idem na gore a drugom na dole. Negde sam čitala da treking do ABK traje 10 dana , a da su je oni prešli za 7 dana od čega 5 na gore I 2 na dole. Da li je to tačno. Da li mi treba vreća za spavanje ili su dovoljni ćebići koji se nude u kampovima.

Šta nalaže pristojnost u oblačenju prilikom obilaska hindu i budističkih hramova po Nepalu. Recimo, jel mogu da se nose 3/4 pantalone ili moraju dugačke.

3/4 bi trebalo da je okej.

Mnogi od važnijih hindu hramova i tako imaju deo koji je zabranjen za turiste, tako da nisu jako rigorozni u ostalim delovima hrama. Svejedno, ne treba preterivati sa "razgolićivanjem".

• 3 weeks later...

Vidim, mnogi naši ljudi će uskoro put Nepala, te danas počinjem da pišem putopis o ovoj zemlji.  :)

Trebalo bi da bude samo 5 priča, a evo ... prvu pričicu sam završio danas:

http://nenenadoveavanture.blogspot.com/

Ide mi se opet tamo .... Srećan put svima!   :pivoooo:  :mah:

Evo i mene na Nepalu! Sinoć doletela u Katmandu sa sve biciklom :)

Sad - tri meseca na raspolaganju za dobro upoznavnje ove zemlje o kojoj sam maštala otkad sam prvi put čitala Pešića (a ima tome ihahaj i godina i decenija).

Sreća, sreća, rados'!  :blob:

Jedva čekam nova pisanja o ovoj zemlji na tvom blogu.

Inače, nakon što sam pročitao gomilu pohvala za Pešićev ,,Katmandu,, rešio sam da je i ja pročitam. Smorio sam se najstrašnije. Mada on navodi da je tokom svog boravka u Nepalu umereno koristio halucinogene supstance koje su u toj zemlji široko rasprostanjene meni izgleda kao da je upravo tokom te konzumacije pisao svoju knjigu. Šalu na stranu uopšte mi se nije dopala.

Zvuci mnogo dobro!

Please, podeli sa nama neke fotke, zanimljivosti (kad stignes)  :)

Koliko je sve skupa trajalo tvoje putovanje?

Yeah would like to see some recent pictures of it, been a long time since my last visit :banana:clap.gif' alt=':clap:'> :comp:

Jedva čekam nova pisanja o ovoj zemlji na tvom blogu.

Inače, nakon što sam pročitao gomilu pohvala za Pešićev ,,Katmandu,, rešio sam da je i ja pročitam. Smorio sam se najstrašnije. Mada on navodi da je tokom svog boravka u Nepalu umereno koristio halucinogene supstance koje su u toj zemlji široko rasprostanjene meni izgleda kao da je upravo tokom te konzumacije pisao svoju knjigu. Šalu na stranu uopšte mi se nije dopala.

Već sam se smrtno zaljubila u Nepal, ajde da budem precizna, u Katmandu. Znaš onaj osećaj da negde pripadaš - e to mene prati dva dana koliko sam ovde.

A što se Pešića tiče, ne znam šta bih rekla. Ja sam ga čitala pre više godina nego što ti verovatno sad imaš i tada mi je to stvarno bilo otkrovenje :) Nedavno sam ponovo počela, kao bih obnovila sećanje uoči dolaska, i nešto mi nije išlo. Ne bih da sudim jer sam batalila nakon 7-8 poglavlja, ali danas mi nema tu snagu kao pre tri decenije (ups, izrekoh se ;)