Jump to content

Featured Replies

Posted

Zdravo svima!  :)

Treba mi pomoc. Zanima me da li neko moze nesto da mi kaze oko dobijanja radnih viza za Britaniju? Videla sam postove na sajtu, ali sam i dalje zbunjena. Zanima me kako to funkcionise, detaljno? Kako se dobija viza, koliko traje? I sve ostalo sto mi neko moze reci. Hvala unapred!

Ja sam se, svojevremeno, raspitivala i istraživala i došla do zaključka - teško. Postojala je ranije viza koja je bila nameljena ljudima koji rade u struci u kojoj je njima kadar deficitaran (IT, medicina, veterina, frizeri...), međutim prošle godine su je ukinuli. Ne znam da li planiraju da je vrate, ali trenutno možeš otići jedino ako nađeš sponzora, tj firmu iz Engleske koja će garantovati za tebe.

Ono što je caka je to da ta firma, po zakonu, mora da izda oglas u UK i nakon nekog vremena dokaže da oni nisu našli pogodnog radnika i tek onda imaju pravo da traže sa strane, iz drugih zemalja. Ako nađeš takvi firmu - odlično, ali je to opet loša strana jer ste vezani za njih. Oni mogu da te uslovljavaju i ucenjuju jer od njih zavisi tvoj ostanak tamo.

Ako neko drugi ima informacije o ovome, neka se javi. Možda su u međuvremenu nešto promenili, ali sumnjam da bi to bilo u našu korist.

• 1 month later...

Nisu nista promenili, i dalje je tesko doci do radne vize za V. Britaniju. Geravodeli, apsolutno si u pravu sto se tice deficitarnih zanimanja, radnu vizu mozes da dobijes jedino ako uspes da dokazes da si apsolutni strucnjak u izvesnoj oblasti i ukoliko oni ne mogu da nadju nikoga iz V. Britanije ko bi mogao da radi na datoj poziciji. Cak i u tom slucaju niko ne garantuje da ces dobiti posao jer je konkurencija izuzetno jaka (eksperti iz drugih zemalja).

• 7 months later...

Ćao, malo kasnim na ukljucivanje na temu, ali se nadam da cete mi odgovoriti. :)

I mene interesuje posao i radna viza (ne bih se jos udavala :) ), u mom slucaju je situacija da imam firmu koja bi me zaposlila u bliskoj buducnosti ali primanja nisu dovoljna (London je u pitanju) pa me zanima da li cu ako dobijem radnu vizu za taj posao moci da radim jos jedan posao ili ne?

• 2 months later...

ja sam dobio madjarski pasos, i planiram da pocetkom decembra odem za London, imam vec par poznanika.

Razlog sto idem je da posao koji radim je moguce raditi iz Srbije, ali ga je nemoguce i razviti u Srbiji ( IT sektor ).

sto se tice radne vize, UK, ili bilo koja boje stojeca drzava zapadne evrope moguce je dobiti:

1. Posedovanje pasosa jedne od drzava EU ( ovde se ne misli na Hrvatsku i slicne zemlje koje su sad usle u EU, pa imaju jos restrikcije po pitanju slobodnog trzista radne snage u UK, ali i u Austriji, Nemackoj i svim slicnim nama zanimljivim drzavama ), vec pasos zemlje koja je u EU nekoliko godina, pa samim tim nema ovakve restrikcije

2. Ako dokazete da ste expert za odredjenu deficitarnu oblast ( za eksperte nije problem bilo gde ali je malo takvih )