Jump to content

Featured Replies

Posted

Blago onom ko je uspeo da doživi i proživi deo svog života u Jugoslaviji-SFRJ i uhvati  taj  filing

opuštencije i laganice koju smo nekad imali u svemu.  :)

Bez barijera,predrasuda ,a sa stilom i neviđenim optimizmom i tek tako putovali smo po Jugi svuda...više puta

godišnje na kraća i duža putovanja.

Sa povodom ili bez povoda,uvek u zaletu za nova iskustva ,druženja,obilaske i trenutke koji se pamte zauvek.

Bilo je sve jednostavno,lagano,bez stresova ,uvek dovoljno vremena i para...ma divota jedna ...samo za poželeti !

Ko je želeo,voleo ,putovao uzduž i popreko bivše JUGE na letovanja,zimovanja,raspuste,ekskurzije,izlete,praznike ,

posete rodbini i ostala neobavezna putovanja i ko se toga seća sa osmehom.... i na neki način žali za prošlim

vremenima kad su ljudi različitih nacionalnosti živeli u jednoj državi i bili zadovoljni svojim zivotom  i okrenuti jedni

drugima.... može ponovo da se priseti ako želi  

Moja malenkost neće nikad zaboraviti letovanja na Makarskoj rivijeri i ostrva Hvar i Brač...neprocenjiva sećanja ! lol::

I naravski  fascinantno Sarajevo-juga u malom...kultni grad za pamćenje !  lol::

...i zimovanja na Jahorini i Bjelašnici  lol::

Na žalost dovoljno sam mator da se sećam života u SFRJ, ali nedelim tvoje oduševljenje za ta vremena. Moram da priznam da je bilo bolje nego sada, ali daleko od tog da je bilo dobro.

Necu se sloziti sa "baki70".....verovatno sam po godinama u top5  na ovom forumu,pa pamtim i lep zivot i suze zbog raspada DOMOVINE...Znate li vi deco sta znaci DOMOVINA??? Mislim da ne znate...jer sve ovo sto sad propagiraju vam je turbo,klon domovina, gde god da ste sada u svim zemljama (nemam snage da napisem bivse) SFRJ. Nije to jugonostalgija..to je jednostavno osecaj ,iskrena ljubav prema tvojoj drzavi...i ostavite se tih prica tipa, ja nisam nacionalista,ali....!!!!(necu o politici)...Hocu o tome kako sam pre 4 godine bila u Promajni kod Makarske...o tome kako sam ,kad sam ugledala more kod Neuma plakala...kako sam imala osecaj da IDEM KUCI...kako sam se lepo provela u Promajni, Baskim Vodama, Makarskoj, Jelsi, Bolu....kako mi  je slatka Makedonija kad idem u Grcku na more (da, idem sad u Grcku jer je najjeftinija u predsezoni, ali nije ni očešati pored Hrvatske)....kako cekam priliku da odem do Sarajeva,kako sam pila kafu pre 5-6 godina u Zagrebu pod Gričkim topom...kako smo isli na Sljeme.....i nije to trabunjanje neke tamo gospodje u godinama tipa, eh deco,kad sam ja bila mlada....!!! Ono je nesto u srcu, a ljubav niko ne moze da vam opise...ljubav se oseca! I zato se ja 20 godina osecam NEUKORENJENA! Eto, bas sam se raznezila :cryy: i saljem poljubac svakom kutku moje DOMOVINE! ( pa makar za ceo svet bila bivsa)!

Bravo za temu...bravo mamahaker,lepe reci..dodao bih samo Opatiju kao primer,Lovran,zimovanje 3-4 nedelje,Rijeku,sva ostrva u okolini...ja i dalje sebe smatram Yugoslovenom,lepa je nasa Yuga bila,prelepa...skoro sam isao kolima u Pulu,prosto mi ne ide da prelazim 2 granice,a nekada je to bila nasa zemlja,Yuga..lepa su to vremena bila..

Slozicu se sa mamahaker u potpunosti, a baki70 tvoj komentar mi tako vuce na politicki komentar, ne znam zasto al ne mogu se oteti tom utisku.

Kao sto rece mamahaker, godinama sam letovao u Murteru kod Sibenika, i svake godine sam jedva cekao kad cu da idem. Samo da napomenem, mislim da je to bilo `84 ili `85, te prve godine kad sam isao u Murter na moru sam bio slovom i brojem 49 dana, i to od plate mojih roditelja, na zalost danas se uzimaju krediti za 10 dana obicnog letovanja.

Isto tako sam obisao sva ova sredozemna mora, na koje mi Srbi imamo obicaj da idemo, i nigde se nisam tako lepo osecao kao u Murteru tih godina. A Murter je selo od 2000 stanovnika, cisto da se zna.

Ja jesam jugonostalgicar, jer celu sam nam bivsu zemlju uzduz i popreko proputovao sa sportom kojim sam se bavio, a nije neki "trendi" sport, upoznao masu sjajnih ljudi, bio na sijaset sjajnih zabava, kada nije bilo mobilnih telefona, lap top-ova, tableta i ostalih cuda, nego su se ljudi druzili i zezali.

Uvek cu se secati diskoteke iz moje mladosti, koja je bila jedna obicna velika prostorija, sa par disko kugli i par reflektora(topova), i to je bilo sve od efekata, a guzva vikendom je bila kao iz prica. Tada je bilo vazno da se imaju starke i levis 501, ostalo apsolutno nije bilo bitno.

Tada se izlazilo oko 22h i ostajalo do 01, najdalje do 02, danas je svi znamo dosta drugacije.

Ma da ne duzim, generalno sve je bilo bolje, i kvalitet zivota, i radno vreme, i radna mesta, mogao se kupiti ZX Spectrum i Commodore 64 kad su tek izasli sto je bilo ehehejjjjjjjjjj velika stvar u drustvu, kada su se slusale ploce, prave ploce, i kada je muzika bila muzika.

Onda se zivelo, danas se samo smenjuju dani u nedelji.

Pozdrav svima

Joooj,bas ste me raskenj*li....a taj put pre par godina,pa iz Baske Vode ide brod "Bibe",na Hvar i Brac, a na brodu pustaju Dalmatinske klape...*ebo te zivot,Švabe bleje,ja pevam i placem..."S ponistre se vidi Šolta..."! Tema je super! Laku noc Jugoslavijo,gde god da si! :)

Slozicu se sa mamahaker u potpunosti, a baki70 tvoj komentar mi tako vuce na politicki komentar, ne znam zasto al ne mogu se oteti tom utisku.

Ne znam zašto ti moj komentar vuče na politički, verovatno zato što imamo različite stavove o tim vremenima. Ja izbegavam na ovom forumu da uopšte komentarišem bilo šta što nije u vezi sa putovanjima. Jednostavno ja na SFRJ ne gledam sa setom i mislim da je ta država imala mana koliko hoćeš. Mogao bih sad ovde da nabrajam i nabrajam šta sve u njoj nije valjalo, ali onda bi tu bilo politike.

Ne kazem ni ja da je u bivsoj Jugoslaviji bilo sve savrseno, ali da se bolje zivelo i da je kvalitet zivota bio bolji u to duboko verujem, i samo danasnje vreme mi daje za pravo da tako mislim.

Da ne bi tema otisla u nekim drugim pravcima, stacemo ovde. Naravno svako ima pravo na svoje misljenje, i sve dok je u granicama normale i kulture ja to pozdravljam.

Svako dobro

Buduci da sam kao i mamahaker jedna od starijih ovde na forumu i jedna od onih koja je imala predivna secanja na Jugu moram da se "zapljunem" da se i dalje izjasnjavam kao Jugoslovenka (jer se tako i osecam) jer je to zemlja iz koje sam ponikla, koju sam posteno prospartala uzduz i popreko i kojoj se uvek rado vracam. Od kako nam ne trebaju vize za Hrvatsku u Istri sam svakog leta, najcesce oko mesec dana provedem tamo dok obilazim neke divne ljude, nove prijatelje koje sam stekla u poslednjih nekoliko godina i koji nas u sred turisticke sezone pravo prijateljski prime i prigrle ko sto mnogi rodjeni ne bi... Za mene i za njih to je i dalje jedna zemlja, mi govorimo jednim jezikom i savrseno se razumemo i nema te politike i tih politicara koji to mogu promeniti.

@MajaNS  :)  Onda mozemo na kafu u "Zagreb" koji prekstise u "Atinu",i od onda nema ni najboljih sendvica na svetu sa mmmmm najboljim majonezom na svetu! :eat:

@mamahaker - ako si u Novom Sadu moze, a mozes i do nas na najbolje austrougarske kolacice u gradu ;)

Nekim cudom ni ja ne pijem vec 17 godina, kanda smo mi nase karlovacko davno popile :D A za ostalo cemo se vec dogovoriti:)

Nekim cudom ni ja ne pijem vec 17 godina, kanda smo mi nase karlovacko davno popile :D A za ostalo cemo se vec dogovoriti:)

Ma ima za nas jos nesto "karlovacko"...Karlovački kuglof!

• 1 month later...

Blago onom ko je uspeo da doživi i proživi deo svog života u Jugoslaviji-SFRJ i uhvati  taj  filing

opuštencije i laganice koju smo nekad imali u svemu.   :)

1. Cime objasnjavas, masovan odlazak ljudi iz SFRJ na privremeni rad u inostranstvo? Vreovatno ne cinjenicom da se ovde mnogo lepo zivelo kako sam tvrdis.

2. Koliki procenat ljudi je ziveo tako kako ti mislis da se zivelo, ili kako si i sam ziveo? Koliko je to ljudi imalo dovoljno i vremena i para? Tako su ziveli sano pripadnici visih drustvenih slojeva SFRJ. Drzavni cinovnici, vojna lica, policija, partiski funkcioneri...

3. Koliki procenat ljudi je putovao u slobodno vreme? Putovao u smislu putovanja, ne u smislu odlaska u JNA ili na radnu akciju. To se sve zavrsavalo u Trstu ili Solunu. To bi bilo kao da danas odes do prvog pogranicnog mesta u Madjarskoji i da onda pricas da si negde kao putovao.

Nemojte da mi od radnickih odmaralista i paradajz turizma pravite mitove i legende.

4. Bilo je i takvih koji se nisu lepo provodili ko ostali svet. Moj deda je orao sa volovima u to vreme. Prve poljoprivredne masine u Sumadijska sela stigle su tek krajem osamdesetih. Moj ujak je izdvajao od plate za solidarnu stambenu izgradnju ali nije dobio stan i ako je dao pare sa kojima je mogao kucu da kupi. Neki treci ljudi su proveli vek prolazeci pored svoje otete imovine, gledajuci kako u njoj zive i rade neki drugi ljudi. Bilo je i takvih koji su zavrsavali po koncentracionim logorima koji su postojali u SFRJ.

Inace ne zalim sto nisam ziveo tada. Ne zalim sto nisam osetio duh sile i prinude totalitarnog komunistickog rezima. Nisam osetio kako izgleda sakrivati svoju veroispovest i nacionalnu pripadnost. Nisam osetio kako izgleda kada te prati OZNA ili kada te u skoli nastavnici uzimaju na zub zato sto ti je deda bio u Cetnicima.

Ko se provodio, provodio se. Ko nije nije, sam si je kriv. Mogao je lepo da se uclani u partiju, da slusa autoritete i naprednije drugove, mogao je mirno da radi sta mu se kaze.

opuštencije i laganice koju smo nekad imali u svemu.   :)

1. Cime objasnjavas, masovan odlazak ljudi iz SFRJ na privremeni rad u inostranstvo? Vreovatno ne cinjenicom da se ovde mnogo lepo zivelo kako sam tvrdis.

2. Koliki procenat ljudi je ziveo tako kako ti mislis da se zivelo, ili kako si i sam ziveo? Koliko je to ljudi imalo dovoljno i vremena i para? Tako su ziveli sano pripadnici visih drustvenih slojeva SFRJ. Drzavni cinovnici, vojna lica, policija, partiski funkcioneri...

3. Koliki procenat ljudi je putovao u slobodno vreme? Putovao u smislu putovanja, ne u smislu odlaska u JNA ili na radnu akciju. To se sve zavrsavalo u Trstu ili Solunu. To bi bilo kao da danas odes do prvog pogranicnog mesta u Madjarskoji i da onda pricas da si negde kao putovao.

Nemojte da mi od radnickih odmaralista i paradajz turizma pravite mitove i legende.

4. Bilo je i takvih koji se nisu lepo provodili ko ostali svet. Moj deda je orao sa volovima u to vreme. Prve poljoprivredne masine u Sumadijska sela stigle su tek krajem osamdesetih. Moj ujak je izdvajao od plate za solidarnu stambenu izgradnju ali nije dobio stan i ako je dao pare sa kojima je mogao kucu da kupi. Neki treci ljudi su proveli vek prolazeci pored svoje otete imovine, gledajuci kako u njoj zive i rade neki drugi ljudi. Bilo je i takvih koji su zavrsavali po koncentracionim logorima koji su postojali u SFRJ.

Inace ne zalim sto nisam ziveo tada. Ne zalim sto nisam osetio duh sile i prinude totalitarnog komunistickog rezima. Nisam osetio kako izgleda sakrivati svoju veroispovest i nacionalnu pripadnost. Nisam osetio kako izgleda kada te prati OZNA ili kada te u skoli nastavnici uzimaju na zub zato sto ti je deda bio u Cetnicima.

Ko se provodio, provodio se. Ko nije nije, sam si je kriv. Mogao je lepo da se uclani u partiju, da slusa autoritete i naprednije drugove, mogao je mirno da radi sta mu se kaze.

Ti si sve ovo napisao iz ugla onih koji su ti pricali,a mi pisemo svoja dozivljena  iskustva. U tome je velika razlika. Doziveti i cuti od drugih je ogromna razlika. Zato ne vredi sa tobom polemisati. I nemas bas mnogo razloga za srecu sto nisi ziveo tada...u svakom slucaju,veruj mi MNOGO si propustio,a neces ni imati priliku da tako nesto dozivis!

Улазите у дискусију која може да траје до бесконачности. Ни један систем није идеалан, па није био ни тај. Очигледно је да неки имају лепа сећања на та времена, а други људи опет не тако лепа.

Углавном од прошлости се не живи у материјалном смислу. Зато се боље определите за писање на темама које се баве будућношћу због које је овај сајт и направљен. Шта год ви о томе мислили, прошлост не можете да намажете на хлеб уместо масти и поспете алевом паприком. Одох на вечеру... мљац!

Pa ovo i jeste tema o proslosti..proslosti nas koji smo je doziveli....uostalom uvek govorim: Uspomene i znanje mi niko ne moze oduzeti.......odoh da jedem čvarke od soje tzv. sojarce! :eat: