Jump to content

Featured Replies

Dobri saveti Ena, neklasicne stvari, medjutim za nekoga ko ostaje u Dubaiju samo nekoliko dana, a nije spreman da bas toliko novca potrosi verovatno nisu primenljive. Ja sam bio cetiri dana i to sto smo videli je bilo taman da se obidje bez zurbe, a sve je u sklopu grada.

Naravno ko ima vremena i novca i treba da obidje ostale emirate i ide van grada, ali mi se cini da je vecina ljudi na produzenom stop-overu tamo. Malo da se oporavi izmedju letova, pogleda ponesto i dalje.

Za letove Qantas - Emirates od Australije do Evrope stop over je besplatan pa vecina putnika ostane po par dana.

Ena zna da sam se interesovao za posao tamo, medjutim malo sam se ohladio kada sam iskusio mesto koliko se to moglo za cetiri dana. Bio bih tamo godinu-dve, ali samo za mastan paket jer nisam odusevljen okruzenjem i nacinom zivota. Za obicne uslove rada ima mnogo mesta gde bih radije bio.

Razumem te, Dubai ili volis ili mrzis, nema sredine. Ja sam ga u pocetku mrzela, sada sam pocela da se ukorenjujem :?, par puta sam mislila da cu da se dislociram, ali mi se na kraju ipak nije islo.  :-\

Dubai treba razumeti  ;). Grad vrvi od ljudi iz svih delova sveta, prelepo je sredjen, za arapske uslove prilicno slobodan. Jedina moja zamerka Dubai-ju, jeste to da je preskup.

Mene iskreno podseca na neki ultra moderni moderni New York (naravno ne kao finansijski centar), barem mi deluje da ide u tom pravcu, da bude glavni grad Sveta (po mnogo cemu), problem je sto nemaju novaca za samoizdrzavanje, pa Abu Dhabi dresi kesu.

Ipak je to relativno nov grad, mnogo toga treba usavrsavati.

Dubai treba razumeti  ;). Grad vrvi od ljudi iz svih delova sveta, prelepo je sredjen, za arapske uslove prilicno slobodan. Jedina moja zamerka Dubai-ju, jeste to da je preskup.

Mene iskreno podseca na neki ultra moderni moderni New York (naravno ne kao finansijski centar), barem mi deluje da ide u tom pravcu, da bude glavni grad Sveta (po mnogo cemu), problem je sto nemaju novaca za samoizdrzavanje, pa Abu Dhabi dresi kesu.

Ipak je to relativno nov grad, mnogo toga treba usavrsavati.

Meni je sve to nekako suplje, nema autenticnosti. Sve se vrti oko novca. Mislim da je glavni razlog to sto su svi privremeni gastrabajteri, sto ne mozes da dobijes trajni boravak i drzavljanstvo pa svi razmisljaju samo od danas do sutra. Daj da zaradim koliko mogu pa onda da odem negde drugde da uzivam u tom novcu. Ili sa druge strane te belosvetske barabe koje peru pare pa se luksuziraju tamo, to je druga strana medalje. I naravno lokalci koji broje pare koje dobijaju ni za sta na ime `partnerskog ugovora` sa strancem koji je otvorio biznis.

I vidi se ta privremenost u odsustvu duha, cak i kad odes u neku lokalnu verziju recimo kineskog restorana, to je kao neka fuzija prave kineske i brze hrane. Sa druge strane, kad odes u porodicni kineski restoran u zemlji u kojoj su se ti ljudi skucili, koji sad nazivaju domom, onda je to sasvim drugacija atmosfera. Jedan od mojih omiljenih restorana je bas takav, 100% porodicni, otac vodi finansije, majka i tetka kuvaju, kcerka pomaze i konobarise, sin uzima porudzbine i takodje konobarise. A u Dubaiju te sluzi neki tip koji se prvo zaduzio nekoliko hiljada dolara samo da dodje tamo pa radi za dzabe prvih sest meseci samo da otplati kartu i ugradjivanje agencije koja ga je poslala. Pa posle stedi za crkavicu koju salje kuci.

A to da je sredjen se uopste ne slazem. Ima dosta mesta koja su upicanjena maksimalno, ali je moj utisak da se sve to radi ofrlje. Zavrse ultra luksuznu zgradu i onda ne naprave trotoar do nje i ostave pescani parking. Ili srede jedan deo parka, a u drugom delu sve zapusteno. To o cemu ti pricas to je samo novi deo grada, i to samo neki delovi tog novog dela.

Ono cime sam zaista bio impresioniran je cistoca javnih toaleta. Ali je to opet po cenu radnika Indijca koji kabine cisti maltene cim korisnik izadje.

Da se razumemo, nikada ne bih menjao iskustva "starih" gradova siromasnih zemalja za iskustvo Dubaija, tamo ima duha, sreces lokalce koji su najvece blago tih zemalja. Ovo je sve novo. U pravu si za to da stranci gledaju da zarade koji dolar ili operu pare pa da odu, bas zbog drzavljanstva.

Na srecu nisam bio u tim delovima o kojima ti pricas, samo luksuzni delovi i najposecenije lokacije sam obilazio, zato i imam utisak koji imam.

Zaboravio si pored Indijaca i Filipince, Sri Lanka, Nepal i ostale azijske zemlje koje salju je jeftinu radnu snagu, vec je i Srbija u toj konkurenciji, dosta nasih tamo rade za 400-500$ mesecno, pare sa kojima realno ne mozes nista ni u Srbiji a kamo li u Dubaiju.

dosta nasih tamo rade za 400-500$ mesecno, pare sa kojima realno ne mozes nista ni u Srbiji a kamo li u Dubaiju.

To su uglavnom poslovi u molovima, hotelima, i sl., nasi inzenjeri i lekari kojih ima poprilicno, rade za daleko vecu sumu. No svakako postoji shema po kojoj ti visina plate

zavisi od pasosa koji posedujes. Ipak, nema ni tu pravila. Nekoliko najbogatijih porodica u UAE su iz Indije.

Stranci mogu da otvore biznis u nekoj od free zona, u tom slucaju im ne treba sponzorstvo lokalaca, koji pak, ubedljivo najvise zaradjuju izdavanjem nekretnina. Mnogi poseduju citave lance zgrada i vila. Doduse u ostalim emiratima, ima lokalaca koji pripadaju srednjem sloju, znaci rade 'samo' za platu, mada su i oni debelo zasticeni od strane drzave.

Sve u svemu UAE (mnogi u sali kazu UIE - Ujedninjeni Indijski Emirati) su konglomerat svega i svacega, mnostvo paralelnih svetova na jednom malom prostoru.

Naravno, cinjenica da stranac, ekspat mora svakih dve godine da obnavlja boravisnu vizu, da moze da leti iz zemlje ako ostane bez posla, (plus krsenje nekih ljudskih prava), dosta doprinosi plasticnosti i odsustvu duse, u ovom slucaju Dubaia, jer o njemu je rec u temi.

Za čitavu sledeću nedelju nema slobodnih termina za Burdž Kalifu O.o

:(

Inače je ulaz 25e.

To 65 dolara je bilo tada, ili u toj varijanti da dođeš dan ranije ili kako već?

Za čitavu sledeću nedelju nema slobodnih termina za Burdž Kalifu O.o

:(

Inače je ulaz 25e.

To 65 dolara je bilo tada, ili u toj varijanti da dođeš dan ranije ili kako već?

Moguce, bio sam oko nove godine. A za obe cifre nije rec o samom vrhu zgrade vec nesto nize koliko sam razumeo.

Sigurno da mozes da se popnes ako platis vecu cenu.

Da, 400 dhs (oko 70 EU) je cena karte bez prethodne rezervacije.

Nije bas mala cena i to samo da bi se popeo do 124. sprat i malo razgledao grad iz pticije perspektive.