Jump to content

Featured Replies

Posted

Ovo n ije vic  ,već istina !

Postoji besplatna autostoperska karta za celu Evropu ,zapravo ceo svet !

Ja je evo koristim već 30 godina ,a sve je počelo sa jednim  stopiranjem na Bubanj Potoku pre ravno 30-tak godina .

Elem stopiram ti ja tako  na rampi ,vraćam se umoran  sa predavanja i žurim kući u Jagodinu  da provedem buran  vikend ,ali niko da stane !Naravno svi mi prvo stopiramo besna kola ,kola sa jednim putnikom -vozačem a na kraju kada izgubimo svu nadu ,zadovoljićemo se i sa kamionom!

I tako stade meni  kamion niških registracionih tablica  i ja podjoh na putovanje  koje prepričavam  evo tri decenije !Čiča me upita kuda idem ,ja mu odgovorih i tako zavlada neprijatna ćutnja  koju čiča prekide pred  Jerininim gradom  i upita me :

-Sinko ,oćeš da kupiš autostopersku kartu!

-Kao grom iz vedra neba ,pa pravo u rebra !Nisam mogao da se opasuljim ,ali čiča se zagonetno i onako mangupski  ,šeretski smejuljio ,i ja kao opčinjen rekoh-Može,a koliko će to da me košta ? !

-Jedna kafa  na Jerini !

-važi ,može -rekoh ja, i zamislih se da li imam dovoljno para  za tu njegovu kartu !

Popismo kafu ,ja kao na iglama čekam ,čiča se zagonetno smeška  a ja utrnuo!

Kaže -Daću ti je u kamionu sinko ,nemoj da si nestrpljiv !

U kamionu čiča izvuče stari tahograf  ,stavi novi a stari mi kao retki komad dragulja dade u ruke i reče :Sinko ,mi kamiondžije sveta  smo ti retko solidarni  medjusobno ,zato čuvaj ovaj tahograf i kada hoćeš da stopiraš,izvadi ga iz novčanika i pokaži ga prvom kamiondžiji koji ti dodje u susret ,on će za tebe misliti da si njegov kolega  ,koji je zapeo u nevolju  i staće da te poveze !

-Nasmejao sam se u neverici  i pomislih -Ćale me je dobro zafrknuo !

ALI .........

U povratku reših da proverim priču ,i  iako je ispred mene bilo  više stopera ,kamiondžija je stao baš ispred mene  i povikao -Ulazi kolega !

I takooo........

I dan danas kod mene u novčaniku stoji  stari ,izandjali tahograf-zlu ne trebalo ! :dance:

-Nasmejao sam se u neverici  i pomislih -Ćale me je dobro zafrknuo !

Ja mislim da te je taj matori malo zaj... :)

Mislim,njega taj tahograf ne kosta nista (ima ih na milione),mogao je da ti ga da "i ovako" (bez da trazi nesto zauzvrat),ali ti je ipak iskamcio kafu :)

Mislim,to mi dodje isto tipa - nekom se ide u WC,pita me gde je WC,a ja mu kazem kupi mi pivo pa cu ti reci gde je WC.

Bezveze...

Zanima me da li neko zna da li zaista postoji prava autostoperska karta za Evropu? Ja sam je videla u Meksiku i sjajna je, detaljna, za svaki deo te ogromne zemlje, sa poseno naznacenim najboljim i onim drugim mestima na kojima se moze stopirati. Jedan par Nemaca koji sam ugostila pre dve tri godine preko couchsurfing-a mi je rekao da su oni imali takvu kartu ali za Evropu, ali je ja nikada ne videh, niti od bilo koga drugog cuh za nju, pa me zanima da li je to mit ili zaista postoji.

Ja uvek kad udjem u kamion koji sam ustopirao pitam vozaca da li bi se ljutio da ga neko ustopira sa tim papirom za tahograf. Oko 70% je reklo da se ne bi ljutilo, a oko 30% da bi. Sve u svemu nikad ne znate na koga cete naleteti, moze vas i isterati iz kamiona.

Takodje vise kamiondzija mi je pricalo o nekim likovima koji stopiraju da bi krali ili prosili, obojica stopiraju sa papirom za tahograf. Ovaj sto krade je sa tahografom stopirao negde u okolini Sida i Sremske Mitrovice, pokusao je jednom kamiondziji koji me je vozio da ukrade telefon. Ovaj sto prosi stopira oko Zenice, udje u kamion i kaze da ide do nekog obliznjeg mosta da se ubije. Onda pocinje svoju tuznu pricu: nema posao, zena ga ostavila, sin narkoman, cerka kurva... i te fore da bi na kraju trazio 5-10 eura koji ce mu resiti sve probleme. Tako da ako stopirate papirom za tahograf, i u razgovoru vozac provali da niste kamionndzija (sto nije tesko), moze postati sumnjicav i izbaciti vas napolje u nekoj nedodjiji.

Ja sam duigo nosio papir za tahograf kad idem na stopiranje, na fazon ako se negde bas zaglavim, do sad ga nikada nisam koristio.

Tako nesto i ja svojevremeno (za nosenje tog tahografa).

Ovaj sto prosi stopira oko Zenice, udje u kamion i kaze da ide do nekog obliznjeg mosta da se ubije. Onda pocinje svoju tuznu pricu: nema posao, zena ga ostavila, sin narkoman, cerka kurva... i te fore da bi na kraju trazio 5-10 eura koji ce mu resiti sve probleme.

Nesto slicno mi je drugar pricao,a u pitanju je relacija ZR-KI (posle Basaida,tj. tu pre Kikinde).

Stopira neka mladja Ciganka,poveze on nju,a ona kao ide u Kikindu da abortira treci put,muz je tuce,roditelji umrli,sestre je ne vole,itd.I na kraju mu trazila tipa 200-300."Da resi probleme".

Kad je drug stigao kod rodbine u Kikindi,isprica im sta je bilo,a oni njemu "A,pa znamo mi za to.Ona tako stopira,uvek prica istu pricu,pa ko joj da pare - da".

Ne kazem,i ne mislim,da je svako ko isprica neku takvu tuznu pricu automatski prosjak ili slicno.

Ali kad vec pocne da traze pare,tu onda...

• 1 month later...

Jako neprijatno iskustvo sam imao na auto stopu zbog jebenog tahografa!!!!!!Povezao me jedan kamiondzija iz Bg-a,stopirao sam kod Orlovace,super smo se ispricali,i dao mi je tahograf i rekao mi da ga pokazem kada naidje kamion!!!!Ostavio me je na putu i prvi kamion koji je naisao,je tako naglo zakocio na podignuti tahograf,ipak me je prosao dok se zaustavio,otrcao sam do njega,nas je bio covek,jedva je uspeo da otvori vrata suvozaceva,bio je vidno uznemiren i neprijatan.Pitao me je gde mi je kamion,kada sam mu rekao da ga nemam,poceo je da psuje i preti.Zalupio sam vrata,potpuno sokiran,i vise to nikada nisam pokusao!!!Ne kazem da ce svako iskustvo da bude takvo,ali po meni nema potrebe za tim,uvek ce stati neko,cak iako nas je troje i nalazimo se u Spaniji!!!