Jump to content

Featured Replies

Ne poznajem coveka,zato sam i rekao "AKO ces da se opijas...".

Ako nece onda nek zanemari taj nastavak recenice.

Prosto.

Да попије коју значи ракију две или мало вина. А не да се опија сигурно, и то још у манастиру.

Naravno, u manastirima se ne opija. Tamo su svi bogougodni i miropomazani. Doduše, jednom mi je u Studenici iguman sipao rakiju, vratio flašu u staklenu vitrinu i zaključao. Reko, igumane, zašto je rakija pod ključem? Kaže, bolje da ne znaš.

Veliki pozdrav svim clanovima i posetiocima ovog sajta.

Zelja mi je da na prolece 2013. krenem peske do Svete gore.

Da predjem put od nekih 800 kilometara.

Nisam vremenski ogranicen tempom puta, imam 40 godina i prosecne sam kondicije.

Molim Vas da mi pomognete sugestijama i savetima bilo koje vrste jer nemam nikakvog iskustva po ovom pitanju..

Unapred zahvalan

Vuk Vuckovic

Pozdrav prijatelju.

Put od 800 km nije lako preci, narocito peske.

Obicne vojne jedinice imaju standard od 120 koraka u minuti. A na primer Specnaz, Seals i Legija 88 koraka.

To je zbog toga sto se njihovo kretanje uglavnom odvija pod specijalnom opremom i u teskim uslovima. Pa sad izracunaj otprilike.

Obrati paznju na to VOJSKA, jer kako kazes imas 40 godina i prosecnu kondiciju.

Dnevna ruta u normalnim uslovima (bez borbe, elementernih nepogoda itd... je oko 30 - 40 km), odnosno oko 4 - 6 h kretanja.

Sledece: nemoj da se zavaravas da mozes toliko dana da pesacis. Prvih nekoliko dana da, ali nakon toga racunaj na tegobe sa nogama i opsti zamor tela i organizma. Tako da planiraj nekoliko dana odmora izmedju pesacenja.

Obuca: The North Face, Scarpa, Haglofs, Berghaus, Meindl Burma.

Oprema: Sator i krilo, jak vojni ranac ( ne neki fensi sareni), pribor za higijenu, pribor za vatru, tablete za preciscavanje vode, osnovna medicinska pomoc (zavoj, gaza, flaster, jod, bebi puder, pinceta, makazice itd.), posuda za kuvanje (aluminijumska zbog tezine), nekoliko pari rezervnih pamucnih carapa, kanap (parashoot cord - seil), kvalitetan noz, pribor za jelo (ako ne volis da jedes rukama i ako ne moslis da se hranis u restoranima), nesto rezervne odece.

Eto nesto malo o tome, pa ako te jos nesto zanima, pisi.

Pozdrav, svaka cast za ideju i zelim ti uspeh ako se odlucis da krenes na taj put.

Да попије коју значи ракију две или мало вина. А не да се опија сигурно, и то још у манастиру.

Naravno, u manastirima se ne opija. Tamo su svi bogougodni i miropomazani. Doduše, jednom mi je u Studenici iguman sipao rakiju, vratio flašu u staklenu vitrinu i zaključao. Reko, igumane, zašto je rakija pod ključem? Kaže, bolje da ne znaš.

то ти је баш рекао Тихон у Студеници?

VuceBgd...

Ja vec sest godina u nazad odlazim na Vidovdansko Hodocasce. Beograd - Kosovska Mitrovica 15 dana. Oko 400-420km. Mozes me pitati sve sto te zanima u vezi sa pesacenjem.

Moj ti je savet da to ne cinis sam. Zbog mogucih povreda i nepredvidjenih situacija. Probaj da nadjes jos barem jednog ili dva coveka koji sanjaju istoi san. Pronadji zatim jos jednog koji bi voleo da ide ali mu se ne pesaci bas... Posle toga nadji automobil i para za corbu do Grcke i nazad. Ovog sto ne pesaci stavi za volan a stvari potrpajte u kola. Vi dakle pesacite a ovaj vam vozi i stvari i hranu i kamp opremu, vrece i satore... Posle vas naravno i vraca sa Svete gore nazad.

Inace udruzenje gradjana Srpski Hodocasnici ciji sam ja funkcioner ce organizovati ovako nesto cim dodje do nekih para.

https://www.facebook.com/srpskihodocasnici

• 2 months later...

Pozdrav svima, voleo bi da dodam nesto sto se samog puta tice to jeste veliki izazov ali sto da ne vredi pokusati i nadam se da ces uspeti. Ja licno ne bi iso uz ivicu autoputa previse je opasno pa evo jedne preporuke na sajtu viamichelin stoji da je put preko sofije blizi ali da bi jos skratili ja ti isto predlazem da uzmes u opciju putanju BG-Pozarevac-Petrovac-Zagubica-Bor-Zajecar-Knjazevac-Pirot-Dimitrovgrad pa preko granice pa prema Sofiji i delje ka cilju. Sam se preracunaj i sam odluci moji drug ide cesto kolima na more u tom prevcu iz Zajecara i kaze da je to ubedljivo najkraci put. Sto se opreme tice imaj u vidu das ce padati kisa tokom tvog putovanja pa racunaj i na kabanicu i slazem se sa camalusom vredi kupiti proverenu i kvalitetnu obucu ponesi neki lek za cirkulaciju. Ja sam par puta bio na Svetoj Gori i Hilandaru i mogu reci da je predivan osecaj i dogadjaj. Bio sam putovao kroz Grcku i hteo sam da posetim Hilandar pitao sam tamo neke Grke kako ici i kako doci do vize vecina njih nije ni znala za sve to ali mi je jedan Grk reko ako zaista zelis da odes tamo onda ne bi trebao da pitas previse samo se sam potrudi i sva ce ti se vrata otvoriti. Pa sad ti vidi necu ti nista vise reci srecno 

Veliki pozdrav svim clanovima i posetiocima ovog sajta.

Zelja mi je da na prolece 2013. krenem peske do Svete gore.

Da predjem put od nekih 800 kilometara.

Nisam vremenski ogranicen tempom puta, imam 40 godina i prosecne sam kondicije.

Molim Vas da mi pomognete sugestijama i savetima bilo koje vrste jer nemam nikakvog iskustva po ovom pitanju..

Unapred zahvalan

Vuk Vuckovic

Iz setackog iskustva, mogu ti reci da covek optimalno dnevno moze preci oko 25 km. Najbolje je imati stalni ritam,.Znaci rano ustajanje, posle dva sata hoda 15 minuta odmora ne duze ,da se ne ohlade misici. Ne preporucujem nikome ceo dan da hoda cak i kada je odlicna kondicija,cak i lepo vreme. Mozda tek posle navikavanja tela i misica.Najmanje dve litre vode nositi sa sobom.Zavisi od tvoje tezine.Tezina ranca kao sto su ti  napomenuli forumasi da ne bude prevelika, zbog opterecenja ledja, kolena i stopala. Moras se nauciti i pravilno da hodas( stalno uvuceni stomacni misici)Doruckuj dobro, rucaj voce a veceru preskoci, popij casu vina i malo hleba da zaspes lakse jer noge bole da se ne moze zaspati od bola.Ponesi nesto protiv bolova, za dezinfekciju zuljeva i uopste za dezinfekciju.Upala tetiva je obicna pojava ali npr meni je ona bila gori bol od porodjaja.Sto vise vode pijes manja je sansa za upalu tetiva.Protiv toga  kupi specijalni zel za sportiste u apoteci.Rezervne sandale, broj vece,rezervne pertle,mali sapun za pranje svega.Sesir.Kada si umoran i telo ti kaze da ne mozes vise- slusaj telo, odmori se.Kada te spopadnu strahovi, pocnes da zaboravljas sitnice na putu, gubis ih, ne panici.Odmori se opet negde dva dana i svedi misli u jedan tok.

Inace su normalni ti napadi straha, da znas.I najveci i najhrabriji muskarci i zene imaju nekog svog mucitelja kojeg ponesu sa sobom.Gledaj da se toga resis.

Isplaniraj put uvek sedam dana unapred.I imaj neki plan B.Pare i dokumenta sve drzi odvojeno. Ako ti ukradu jedno imas drugo.

Oprastaj ljudima koji budu ruzni i tuzni prema tebi( sigurno ces ih sresti kao i dobre) i moli se za sve i dobre i lose.Iako covek ide na hodocasce zbog sebe- na jedan cudesan nacin kada ne mislis vise o sebi, najvise sebe promenis.Sve najbolje. :mah:

Branka

Verujem da je ovaj poslednji komentar vise spiritualno znacio nego sve do sad napisano.

Ja sam licno pesacio od Beograda do Gazimestana 2 puta, 14 dana je trajalo, doduse moglo je to za mnogo manje vremena da se prepesaci. Prvo i onovno pravilo ostani suv, znaci kabanica, dovoljan broj carapa i udobna obuca su prioritet. Iskreno poslednjih par godina se razmisljam da i ja sam krenem na taj put. I ako Bog dan eto i mene uskoro na putu za Svetu Goru :)

• 1 month later...

Преко Македоније гугл каже 770 км, преко Бугарске 720км. То је до Уранополиса.

Преко Македоније гугл каже 770 км, преко Бугарске 720км. То је до Уранополиса.

Znaci racunaj da ti treba oko 25 dana preko Makedonije i oko 22 preko Bugarske  :)