Jump to content

Featured Replies

O Jodhpur-u i Udaipur-u sam cuo sve najbolje od strane putnika koji su tamo vec bili. A kazu da je i Jaisalmer fantastican. Definitivno, taj Radzastan valja posetiti.

Ma jok ... nikakve vakcine, nikakve lekove ne treba da nosis (a da su drugaciji od standardne mini-travel apoteke), osim sto nije lose da poneses neku kesicu "smecta" ili nesto protiv dijareje da imas pri ruci. flowers::
Vodu treba kupovati flasiranu (mada kazu da je sigurno da se pije i na mestima gde pise "drinking water". Svejedno, preporuke su da voda bude flasirana (cena na ulici 10-20 rupija za 1 litar), kao i da vizuelno proveris poklopac na flasi, da nije ostecen, odnosno da je "sealed". Ponesi i neki dezinficijens za ruke na bazi alkohola ... i to je to. Klasika.

E sad ... hrana nije bila problem. Volimo indijsku kuhinju, a hrane ima svugde. Klasicna fora, obilazis restorane i sedas tamo gde ti se ucini da je cisto + tamo gde cirkulisu ljudi, gde ima mushterija. Jeli smo na svakavim mestima, i samo jednom sam imao blagih problema nakon vecere (bez mucnine, povracanja ...samo klasicna di-di-dijare*a) :spot:Supruga nije imala problema, iako smo jeli istu hranu, te kontam da sam se zeznuo jer sam jeo dosta soseva, zacina i umaka ... a oni su stajali tako verovatno celi dan na stolovima.

p.s. Ako niste fanovi indijske kuhinje, a u medjuvremenu se uzelite mesa (piletine, morskih plodova), svuda ima lanaca brze hrane: McDonalds, KFC, PizzaHut, itd.

Edited by Nightwatcher

Ako dođe do dijareje najbolje je koristiti njihove lekove. Samo odeš u apoteku i dobiješ moćan lek od kod si za 24 sata "nov" čovek.

(Ako želite mogu vam napisati kako se zove).

Vakcine?

Nismo se vakcinisali, mada su nam preporučili vakcine protiv:

- besnila;

- hepatita A;

- hepatita B;

- kolere i ko zna šta još po preporuci Svetske zdravstvene organizacije. WHO

* ako pogledate te preporuke iznenadićete se šta predlažu i za vašu zemlju.

Ja sam bila letos u Julu, Mumbai, Udaipur i Narla i nemam bas sjajne utiske. U Mumbai-ju smo se svi potrovali, i zao mi je jer mislim da je Udaipur prelep da sam bila u stanju bolje da ga vidim, ovako sam uspela jedan dan da se provucem po gradu kao prebijena...prvih par dana puta u Mumbai-ju smo bili u fensi hotelu sa mix hranom ali smo i isli na tradicionalnu juzno-indijsku svadbu i ta klopa nas je ubila (ustvari ja pre mislim da je pice koje je sluzeno bilo sa ledom od ne-flasirane vode). Poslednjih 6 dana puta smo ziveli na cipsu, koka-koli (zgodna za prvu pomoc kod stomacnih problema) i onim 'digestiv' keksima. Meni se ta infekcija iz stomaka prenela i i na besiku pa sam po povratku zavrsila na antibioticima. 

Sto se tice apoteke ponesi: sta god mozes protiv stomacnih tegoba, pod probiotika do bas tih lekova za lecenje stomacnih infekcija. Nesto za skidanje temperature ako te bas smlati (moj decko je proveo 24h u krevetu, nije mogao da mrdne). Mozda i neki antibiotik sirokog spektra.

Uadipur je jako lep i zao mi je sto nismo mogli tu da probamo neki lokalni restoran. U celom Radzastanu su hoteli jeftini i ljudi su jako fini i ako bih ikad isla nazad volela bih ponovo da obidjem taj kraj. 

Ako dođe do dijareje najbolje je koristiti njihove lekove. Samo odeš u apoteku i dobiješ moćan lek od kod si za 24 sata "nov" čovek.

(Ako želite mogu vam napisati kako se zove).

Tako je. Kad je mene sprcilo, odsetao sam do prve apoteke, pitao ih da mi daju nesto protiv dijareje i dali mi dva neka njihova leka: jedan antibiotik + jedan koji stvrdjuje stolicu. U roku od dva sata me zapushilo ... :potty: a posle druge doze, sve je proslo kao rukom odneto  :spot:

Hvala vam svima! Ne znam zašto sam toliko skeptična oko svega u vezi sa Indijom.. možda godine..  ::crazy:

Peđa, napiši ti nama ime tog leka ;)

• Author

Indija je mislim jedina zelja koja Vas ne moze ostaviti ravnodusnim . Ili ce Vas oduseviti ili razocarati . Mirisi , boje ,ukusi , simbioza ekstremnog bogastva i ekstremnog siromastva  koji ne postoji nigdje drugdje . Jednostavbo sve je to Indija

Hvala vam svima! Ne znam zašto sam toliko skeptična oko svega u vezi sa Indijom.. možda godine..  ::crazy:

Peđa, napiši ti nama ime tog leka ;)

NORFLOX

LORSTOP ili tako nekako.

Navodno da je ovaj antibiotik najdelotvorniji protiv bakterija prisutnih u Indiji, kao što je ANTINAL  u Egiptu.

• 8 months later...

E ovako, da podelim svoja iskustva sa vama oko rezervacija, putovanja, itd. Ja se nalazim u Indiji od 20 Januara i mogu da vam kazem da je ovo jedna najjaca zemlja koju sam video u svom zivotu. Preko hrane, cudnih obicaja, koji se razlikuju bukvalno od sela do sela i preko 1000 jezika, Indija je pravo ludilo za posetiti. U prvi mah, imacete osecaj da nista ne radi kako treba, i da je sve haos, a posle nekog vremena, videcete da je to ustvari uredjeni haos. 

Elem, sto se tice rezervacija, osim ukoliko put ne traje duze od 12 sati, toplo preporucujem autobuse, jer za njih ne treba rezervacija mesecima, jesu skuplji ali isto komoditet u njima je daleko bolji, plus ne placate za smestaj, jer putujete nocu. Busevi nisu kao u EU, vec su skoro svi sa krevetima. Svaki krevet ima punjac, i neki od njih imaju Wifi i klimu. Mana je sto najveci sajt: redbus.com ne prihvata kartice iz drugih drzava osim Indije. Kad dodjete u Indiju, prvu stvar koju kupite je SIM kartica. Vodafone ima najbolju pokrivenost preko citave Indije i relativno dobar internet. Na internetu odete na redbus, proverite cene karata za destinaciju koja vas interesuje i vreme i tip autobusa. Nadjete lokalnu turisticku agenciju (ima ih gomila svuda) i trazite bas taj autobus. Regularna provizija za agenciju je oko 50 rupija, ali ne prihvatajte vise od 100, u slucaju da ne prihvate, nadjite drugu. Smestaj mozete traziti preko hotelscombined.com i karte za avioprevoz preko skyscanner.com. Imajte u vidu da indiGo airlines ne prihvata strane kartice, tako da biste morali da kupite kartu preko neke online agencije, cleartrip ili makemytrip. Za taksi prevoz, preporucujem Ola Cabs i Uber. Oni su najsigurniji, ali ocekujte da vreme nije tacno za ono sto pise na aplikaciji. U Indiji se vodite pravilom da je 5 minuta ustvari makar 25 minuta, sto se tice cekanja.

Sto se tice Delhija, zaboravite taksimetar na Riksi, to se ne koristi! Doduse ne znam nikoga ko je bio odusevljen Delhijem, pa razmotrite kraci ostanak, 1-2 dana, pa ako vam se svidi (90% slucajeva ne) onda ostanite duze. :biggrin: U mumbai-ju su obavezni da upale taksimetar. Sto se tice sezone, kad i sta treba videti evo sad cu vam izlistati mesta koja su najbolja za posetiti zavisno od doba godine:

1. Radzastan, najbolje zima, Januar i Februar. U Radzastanu se odrzava festival kamila, proveriti datume na internetu.
2. Goa. Sto se tice goe, ja je najvise volim van sezone, ili slaba sezona, Februar, Mart, April. Isto vazi za Gokarnu, osim za April, jer je tamo puno vlazno u to vreme. 
3. Kerala. Ne dolaziti za vreme leta! Decembar i Januar su najbolji, najgori je April i Maj u prelazu susne sezone u Monsun, jer je pakao! 
4. Kashmir, Dzamu, Manali, Sikim, Asam, Himachal Pradesh, najbolje posetiti u toku naseg leta. Planinski venci Himalaja su prelepi i priroda je... uh.

Obavezno upoznajte nekog lokalca da vas odvede na svadbu! Ali prvo pitajte da li se pije i igra na svadbi jer postoje 2 obicaja, sa juga i sa severa. Jedan od njih je slican nasim sahranama, sednu ljudi, jedu, sve vegetarijansko i to je to. Prilicno dosadno. A drugi tip je ludnica!

Devojke savetujem, koje su plavokose i plavooke da se pripaze nocu, da po mogucnosti ne idu same nocu, i da i ako idu sa nekim, izbegavaju gomilu muskaraca, koji se mogu naci oko barova u gradovima. Iako je Indija prilicno bezbedna, sranja se desavaju, osobito sa devojkama svetle puti. Ocekujte gomilu pogleda od muskaraca i komentarisanja, bez ikakvog stida, samo budite samopouzdane i nista se nece desiti. 

Sto se tice muskaraca, oni su sigurni, pazite se samo dzeparosa. 

Isto neko je pomenuo da nije sigurno jesti na ulici. Ja se ne bih totalno slozio sa tim. Jeo sam ulicnu hranu i od 20 januara se nijednom nisam ozbiljno otrovao, osim slabe dijareje. Doduse birajte mesta sa skepticizmom, isprobajte jednom i ako nista nije bilo, nastavite da jedete kod tog prodavca. 

Skupe upaljace poput Zipp-a i slicno, stavljajte u kofer dok putujete, a ove obicne ako hocete da progurate stavljajte vertikalno u odnosu na pokretnu trako, tako da je samo mala povrsina uslikana, i neprepoznatljiva na skeneru.

Srecan Put i dobrodosli! :biggrin: 

• 4 months later...

Sestra i ja dobismo vize, idemo na pomalo ambicioznu turu od 8. novembra do 26. novembra pa me interesuje sledece od iskusnijih putnika :biggrin:

Planiramo od 8. novembra do 19. novembra da obidjemo Delhi, Agru i Jaipur, odnosno taj zlatni trougao, da li ima jos nesto u toj regiji sto nije za propustiti? Sto se tice prevoza, kapiram da je autobus razumno resenje, koliko novca treba da odvojimo za prevoz i da li je za te varijante potrebna bilo kakva online rezervacija? Posto slecemo u Delhi, da li nam je najbolje da imamo jedan smestaj (u Delhiju) ili je najpametnije da u svakom od ovih gradova provedemo po 2-3 dana krecuci se sa jedne tacke ka drugoj :D? Od smestaja, sta traziti? Nismo on a tight budget, ali vise smo za neku genuine varijantu nego da spavamo po hotelima, pa sta se u to najbolje uklapa?+

19. novembra letimo iz Delhija za Mumbai, odatle bismo iste noci krenuli odmah vozom za Gou preko konkan railwaya, putuje se nocu, ujutru se stize u Gou, tako da bismo tamo proveli par dana pre nego sto bismo se 24. uputili nazad, tako da bismo za Mumbai ostavili verovatno jedan ceo dan da posetimo Elephant island i da prosvrljamo po gradu sta uopste moze da se stigne u tolikom ludilu :biggrin: 

Nemam neke strahove sto se tice hrane, bolesti i svega (iako kapiram da je bolje da sam barem obazriv), ali me ovaj logisticki deo skroz uznemirava u smislu da s obzirom da sam i sam haotican, ne znam kako cemo se snaci u celom tom haosu, pa ako moze neko da nam pomogne, bilo bi super. 

Ukoliko mislite da je plan los, ukazite slobodno :smile: