Jump to content

Featured Replies

Posted

Oktobar i Novembar je bilo vreme

Cene  su u turskim lirama

u ovom slucaju imam samo mali ruksak eastpack od 24l..dovoljno za dve ipo nedelje zato jel smatram da sam na visem stupnju od  nekog backpekera koji se kune u  neki bekpek ruksak  i kao sto ni nemam nameru da izgledam ko bekpeker vec kao obican gradjanin totalno neopterecen prtljagom sto mi daje i veliku fleksibilnost i neuznemiravanje

imo sam gajd knjigu od 2007 zato jel sam smatrao da mi uopste ni nije potrebna neka nova gajd knjiga i imao sam pravo a ni ona mi nije previse trebala jedino ono da vidim jel ima nesto da se vidi

kameru sam imao neku malu i staru,jel je dobro pasovala s mojim fleksibilnim prtljagom

nisam nista rezervisao niti sam imao nameru

nisam uopste previse gledao u koji cu hotel vec sam ih jednostavno nasao na gpsu i isao tamo gde ih ima najvise

najvise mi je na ovom putu koristio gps

uspeo sam se dzabe provuci na 4 atrakcije uspomoc jako lakih trikova

dodjoh u Sofiju na bus stanicu i posle kratke konverzacije s par pohotnica što rade za bus kompaniju uzeh kartu za istanbul za 20 e..polazi oko 22.00

dodjoh u istanbul oko 6 ujutru,c izadjoh iz busa uskocih u neki manji bus od iste kompanije koji me odbaci negde u okolini centra

pošto je rano ujutro jako glupo vreme za traženje smeštaja odoh malo do obale da ubijem vreme i da se kao palim na izlazak sunca

posle jedno dva sata skoknuh malo okolo naokolo da vim šta ima za smeštaj

..uglavnom je sve nesto 25 - 30 e soba

no ima tu i jedan sladak geto hotel s imenom sinbad s hrpom koreanaca za 15 e za sobu bez wc posle cenkanja  s nekim bednim doruckom,a fleksibinost za cenjkanje je zato jel na onim boking com stranama nema neke dobre recenzije,uglavnom se ljudi žale što meni ne smeta jel mi je poznato kakve se face uglavnom žale:D

posle par dana jel sam tu vec bio pa me mrzi dalje ispitivati taj grad sam odlucio da vidim ova mesta

Bergama

iz istanbula na nekoj kerdeši stanici uzmem kartu s ido brod bus.. neka konbinacija broda i busa

netreba nikakve rezervacije jedino što mi rekoše jeftiniju cenu uvee,oko 44 l a ujutru je bilo oko 59 l

brod je u blizini tog geto koreja hotela jedno desetak min hodanja

sedoh u brod u 8,45 i kad je brod stigao odma me je cekao bus za izmir ,u izmiru sam u 15 i 30  tako nešto

na istoj stanici gde dodjoh(samo kazete mesto de cete i vec vam neko pokaze bus) uzeh bus za Bergamu koji traje dva sata .. cena 10 l

i u oko 17,00 sam bio tu i taj bus me izbaci negde oko centra kod nekog marketa

tako debilski lako doci u toku dana do Bergame

izadjoh i ukljucig gpas da vidim gde da idem,odaberoh funkciju smeštaji i izlista mi sve smeštaje u okolini odaberoh neki Odisey pansion jel ga se setih da ga je neko spomenuo na nekom forumu

videh i tri reklame usput,no kad dodjoh do njega bio je naravno pun i kao za neko sobu s wcom oce 60l..kakva glupost ici u neki rekomandovan pansion

odoh ulicu niže i nadjoh neki Pergamon pansion

posle kratkog razgovora uz opasku da je do njega i neki pansion Atina koji još treba da proverim pre no što se odlucim dade mi sobu za 30 l s doruckom

wc je u nekom drugom hodniku al je zato soba ok,nako malo staromodna s nekim drveni dekorom

dorucak je super i dosad najbolji koji sam jeo

usput mi je lik što vodi pansion rekao dako da udjem besplatno u Acropolis

neznam što mi je to rekao ,verovatno je talentovan u prepoznavanju pravih faca kojima može to reci

na dorucku sretoh neke nemce koji me posle krace konverzacije odbaciše svojim kolima do neke lokacije s imenom

Asclepion

neke rimske ruševine koje su bile zanimljive jedino zato jer je nemac imao pojma šta su pa mi je objašnjavao šta je šta i što je to tako,inace bez njega nista posebno ne bi bilo

posle me odbaciše do centra gde odoh za atrakciju

Acropolis

odoh preko nekog mostica pa uzbrdo pa desno pa opet napred pa opet malo desno gde dodjoh do nekog puta gde bi trebalo biti djabe prolaz tj neki radovi na ogradi... nema ograde jedno sto metara

nastavih dalje jel su radnici bili u blizini i kad izadjoh iz videokruga radnika prodjoh kroz ogradu i nastavih napred brdom gde dodjoh do prvih ruševina

fora je paziti samo da nedodjete u videokrug radnika na pocetku

ruševine nisu ni tako loše zbog pozicije na brdu i ima ok ostataka za razgledavanje

otprilike mi je trebalo dva sata i pošto mi je bilo prakticnije vratiti se istim putem podjoh nazad gde sam usput sreo neku ruskinju koja je došla istim putem i koja mi rece da je procitala kako da tako udje na nekom ruskom forumu jel joj njen pansion vlasnik ništa nije rekao o tome kako uci djabe

zakazo sam da se vidimo na veceri jel necu valjda sedeti s vlasnikom hotela i tamo nekim bakpekerima uvece:D

skoknuli smo u neki bedni restoran gde mi je pricala kako je u rusiji 10 žena na jednog muškog i kako one love tipa a ne on njih,kako je neka uciteljica engleskog i tako to o nekim ostalim zezancijama... jako mi je jako dosadno pricati o putovanjima na putovanju pa uglavnom me ne zanimaju price o tome de je ko bio i sta je tu radio:zzz:

podelili smo racun,da nemisli da cu je sponzorirati jel mi je poznato koliko se ruskinja uvaljuje preko za udaje,sponzoriranje i ostale finte kako izvuci neki interes i bio sam u pravu jel ju je nazvo vlasnik njenog hotela da se vide na veceri il caju pa je trebala da ide

tako sutradan je nestala a ja rekoh pre odlaska da je pozdravim te se zapricah s vlasnikom njenog hotela koji rece da je hteo da je muva pa joj je dao i nisku cenu smeštaja i još dva dana džabe jel je kao tela da ide na neki kauc surfing(a jos kaze i da se zna  koje ženske idu na kaucsurf u turskoj:D)i još jednom rece da se i zna zašto se daje tako jeftina cena za smeštaj:D,i još je imo ideju da kao radi za njega u hotelu,ono kao da je zaposli za istu lovu što ima u rusiji i kao ona ce da padne na to a usput bi joj bio i jebac,uglavnom ga je tako muvala a ništa mu nije dala vec je jednostavno na brzaka kidnula...tj iskoristila ga..heh i ja bi ga tako ispalio da sam žensko,šta je mislio da je bolje raditi u tamo nekom hotelu u nekoj selendri i povaljivati se s njim nego biti ucitelj u sant petersburgu i jos sve to za istu lovu

usput sam naucio da ime Nataša u turskoj znaci kurva

negde kasno ujutru sam uzo mini bus cije je stajalište negde pored neke crvene bazilice za

Selcuk

stigoh negde popodne i ukljucih gps da nadjem pansione i krenuh prvo u jedan gde je teo 40l odma pored je još jedan za isto 40 al nigde turista,gazda mi uvaljuje pricu kako pravi dorucak od svojih proizvoda koje gaji s svojom familijom i kaže da mogu uvece gledati 3d film na njegovom flet tv u i daje mi caj..baš me briga za 3d i te fore s eko klopom,treba mi jeftinija soba jel znam da vecina hotela zvrji prazno

rece mi zanimljivi informaciju kad se raspravljah o ceni smeštaja a to da je to kao jeftino jel je na netu skuplje jel tamo mora da stavlja skuplje jel kad je stavljao jeftinije niko nije hteo ništa bukirati jel je kao bilo sumnjivo,ono što je jeftin mora da nešto fali,pa kad je stavio skuplje odma dolaze narudzbine...toliko o bukiranju preko neta:P

dodjoh i do nekog rekomandovanog hotela gde su sobe po 60l,smejem se,jeste imaju neke dekoracije a la domorodacka plemena,al alo nepadam na te deko fore,pokazuje mi grupnu sobu de jedno 5 toro turista vise na kojekakvim ifonovima i padovima

rekoh im cim sam ušo da maknu te gluposti jel sam sad ja tu i da sam ja veca faca od tih njihovih sprava i tako pricamo neke gluposti o tome kako se omladina muva u usa jel su troje iz usa..strašno.. kažu sve preko nekih sajtova,gazdarica mi daje i cašu vina jel vidi da sam faca i kao da dodjem na veceru za nekih 18l...heh da bacam pare na njenu veceru i još da zabavljam neke balave turiste,užas..rekoh joj da preteruje s tim cenama i da je to samo zato što ima dobru reklamu po gajd knjigama i odoh dalje do nekog hotela na glavnoj ulici,ah soba za 25l s wcom,strava oma uzimam,ako oæu doruèak još 5 pride super,velik je ima lep pogled s terase na ulicu gde svi zaposleni ujutro bleje uz kafu i komentarišo ko šta radi dole na ulici

nadjoh na gpsu atrakciju

Ephesus

za koju peške treba nešto oko po sata

kad se približi bliže putu gde je krenuh ne za ulazak vec na put s znakom za jednosmernu ulicu tj da iz te ulice samo dolaze vozila jel sam pretpostavljao da mogu naci neki prolaz

našo sam,nalazi se pored druge ruševine,ko neka kapija je ruševina i provukoh se ispod žicane ograde(pazite se ako vidite neke konje jel je tu  i neki valsnik konja,kao i da nema kola koje prolaze)

nastavih dalje preko nekog vocnjaka i brda,prema ruševinama,može vas neko videti iz daljine al se nemojte kretati brzo vec laganije jel onda licite na nekog seljaka il konja goji pase travu,neoblacite ništa s nekom napadnom farbom

malo je duže trajalo jel sam završio na nekom brdu pa sam se moro vratiti malko nazad..previse je velika ta lokacija

ušteda je inace 25l tj jedna noc u hotelu ako da se isplati a i zanimljivo je,pa najlakše je uci na ulaz a i jako je dosadno ici tamo gde svi idu

atrakcija je onako ima neka rimska ulica,amfiteatar,i neka velika fasada za koju sam saznao tu da je to i glavna fora tu

na povratku sam video znak za nešto s nekim 7 spavaca il tako nešto,put vodi kraj vocnjaka s mandarinama gde pobrah koju kilu za usput i nadjoh te 7 spavaca

neke glupe ruševine koje su totalno gubljenje vremena

vratih se nazad sad kracim putem preko mandarina vocnjaka gde naravno opet pobereh koju kilu za usput pa izadjoh na neko groblje i dalje prema gradu

to groblje je ince precica pa kroz mandarinsko polje

sledeci dan reših da vidim

Marys hause

gde je kao devica Marija.. po viziji neke halucinoidne babe

išo sam peške jel nisam imo pametnija posla al nisam znao da je tolko daleko oko 8 km od ephesusa uzbrdo

kad stigoh primetih neke kucice s rampom,ahh nije valjda da se naplacuje i ulaz za to,kako videh to krenuh odma udesno prema nekom mestu de su klupe da kao sednem glumeci umor jel sam znao zahvaljujuci mojoj nepogresivoj intuiciji da ce me neko primetiti

i jeste neko me zvao da dodjem,kad pitah što, kaže da platim valjda 12l,rekoh da... naravno cim se malo odmorim

posle nekog vremena kad su ti likovi bili zauzeti kolima koja su dolazila nastavih dalje

tu je neki park,neka kucica i tu se udje gleda,misli i tako to,malo glupo,lepše to napravljeno u jerusalimu a ne u ovoj nedodjiji

ima i neki zid s nekim papiricima de ljudi valjda pišu neke želje

no videh i to i krenuh nazad al ne prema putu vec prema parkingu desno kad se vraca od kucice gde ima neki put nagore pau šumu,pa kroz šumu okolo onih kucica s rampom,malo je šuma pregusta pa mi je trebalo malo više vremena da zaobidjem to jel bi me one face prepoznale na povratku i verovatno tražili neke pare,a za tu glupost placati je ludilo a usput je i religijsko mesto,to je ono ko kad muslimani odu u meku pa im tu neko naplacuje ulaz,neide to tako

uspešno predjoh šumu i kad izadjoh na put stanu nekakola s nekim turistima da me ptaju jel mi treba prevoz,da treba mi i udjoh

strava pomislih sigurno me je Marija devica nagradila za toliki trud i zaobilaženje zlikovaca na rampi

ti likovi me obaciše do

Kušadesi

jel kad su vec išli tamo što ne bi i ja

odoše do nekog staromodnog hotela de su neki žešci likovi odsedali jel tu je kao kul vidik,jeste kul vidik al i cene za pice i hranu,popih caj pa me likovi odbaciše do centra

to je nešto ko neki gradic,radnje i kafane na sve strane,ništa posebno i uvatih mini bus za Selcuk..5l je

sutra jutro uvatih bus za

• Author

Bodrum

tu ima neki zamak,ulaz 20l,ajd šta cu treba nekako ubiti vreme i velike su zidine a jos uvek nemam spajdermen sposobnosti,velik je zamak i ok je muvati se po njemu tamo vamo jedno sat ipo i odoh malo po obali tamo vamo pa posle da vidim imal koji hotel povoljno,blizu obale sve nešto po 50l,upalih gps odabrah neke pansione i odoh u tom pravcu kad gledate ka moru blizu zamka na desnu stranu po nekim ulicicama i nadjoj neki geto hotel za 25l..super

grad je inace na istu foru ko i Kusadesi,radnje,kafici,restorani,na plažu se verovatno ide nekim busem jel je nema u blizini

ujutru uzeh bus za

Fethiye

na stanici me lik iz bus kompanije ponudio da mi nadje hotel pa je lik s hotelom došo da me pokupi,necko sam se al mi je dao sobu za 25l što je i bio razlog da ostanem dan tu a nisam nameravo

hotel je blizu stanice i nedaleko od centra što i nije bilo loše

tu ima neki manastiri uklesani u stenu..nemora se ulaziti iako je karta samo 5 l jel se sve vidi s putica a kad se udje ide se samo prema jednom nagore koji je verovatno isti ko i ti s puta pa me mrzelo ici do njega

dodjoh tu jel kao treba bit brodovi koji kruže okolo al brodovi nisu išli jel je sezona gotova pa im se neisplati voziti se,baš glupo,ima brod za grcku samo,20e otprilike košta,gradic je simpatican al niš narocito za duže i opet nema nigde plaže,valjda se opet ide do nje nekim busem

neznam ko uopšte ide tu na letovanje kad treba busevima ici na plaže kakva glupost,verovatno se ide tu zbog jeftinih cena,jel su aražmani jeftini a i vidim zašto.. zato jel su veliki hoteli uglavnom na nekolko km od grada pa ljudi i najviše troše extra pare u hotelu jel ih mrzi ici u grad gde ipak imaju više izbora za trošenje

tu se kao može ici i na neki treking al mi ljudi rekoše da sad malo ko ide tu jel niko više ne prodaje vodu usput i nocu je hladno,a leti su horde turista na putu pa ima svega

ujutru uzoh bus za

Pamukkale

nadjoh hotel za 30l s doruckom i kul sobom s balkonom,tv om i klimu koju posle cackanja namestih na grejanje(otkaci se poklopac sa strane i cacka po nekom prekidacu gore dole i onda na daljinskom namesti najviša temperatutura)

a cacka se jel neradi kad se  povisi temperatura na daljinskom..pa eto da neko zna šta da radi ako mu upadne klima i traba da se greje jel je namešteno samo da hladi

u pamukalu se plati ulaz 20 l i ide nagore preko neceg belog pored nekih bazena

ti bazeni pored su veštaèki napravljeni i imaju vodu dok oni prirodni koji su manji nemaju vodu i baš glupo izgledaju bez vode,i okolo nije nešto previše belo vec dosta žuto pa lici ko da je neko pišao po snegu,uglavnom dosta sve to tužno izgleda,ocekivo sam više od toga,ali zato

Hieropolis

nije loš jel je na velikom prostranstvu pa se može vecno lutati po njemu

ima i neke kornjace kako gamižu po ruševinama

ima i amfiteatar koji nije ništa posebno al zato levo do njega na brdu ima neke zanimljive ruševine u nekom kružnom rasporedu na koje treba ici sam jel je neki kul osecaj..uglavnom najbolje mesto tu...a svi se uglavnom lože na bedni amfiteatar koji po meni nije nista narocito

pitah za bus na trgu de me naka faca u Metro bus kompaniji poce ložiti za kojekakve ture,ovo ono,rekoh kako vidim da ima ibm think pad laptop na stolu glupo mi je i da ga slušam jel vidim da voli veliku lovu i da mi je najbolje da nemam ništa s njim:D...smeje se..šta ce kad je provaljen

uzeh uvece mini bus za bus stanicu za nocni bus jel sam danju gledo atrakciju,inace mrzim nocne buseve i pokušavam danju da idem do nekih 5 sati,jel posle nocnog busa nisam ujutru raspoložen za muvanjem gradom

na stanici sam se cenjko za kartu uglavnom se dobije 5 lira jeftinije ako se uzme bez karte karta,to ide ovako,dodje se na šalter i kaze kako treba da bude jeftinije,onda lik kaže ok i kaže da može al bez karte i onda vas on odvede do busa do šofera kome da 20l a on uzme sebi 10 a ja uštedim 5l..jel je karta s kartom 40l a vako 35l...neki put radi a neki put ne,nekolko puta sam tako uradio..a poco sam jel mi je neki lik to prvi predložio pa sam ja drugde i drugima to predložio....baš sam magnetican s lovom na crno,valjda slicni ljudi to osete:)

stigoh rano ujutro u

Konya

i to negde u 5,6 ujutro....šta da radim u to vreme pa visih na klupi pa u nekom restoranu par sati,baš je glupo stici negde rano ujutru

odatle ima neki tramvaj do centra i od centra nadjoh neki geto hotel za 25l

tu ima neka dzamija s nekom plavom kulom i  tu je glavna fora neki kovcezi s nekim mrtvacima i kojekakvim svaštarijama po okolnim sobama

tu u blizini ima i neke igre s nekim dervišima al je to samo subotoma a ja sam došo par dana prerano a mrzelo me cekati za to

grad je nekako turski,nema tu nešto previše turisticki i ljudi više lice na nemacke gastarbajtere,ružniji,deblji i prljaviji od ostalih turaka

uzoh neki jutarnji bus za

Cappadocia

bus me je odbacio na neku stanicu gde nema ništa i tu se naravno pojavio neki lik iz neke agencije da pokuša da mi uvali neku turu,balone ovo ono gde sam ga otkacio i potražio kompaniju s kojom sam došao da vim za servis bus do grada

važno je da se zna da treba tražiti taj servis bus od kompanije s kojom ste došli i da treba odmah otkaciti lika iz agencije koji juri ovce cim bus stigne jel vam odvuce pažnju i za to vreme taj servis bus ode jel putnici koji izadju uskoce oma u njega

uglavnom me taj bus odbacio do centra nekog nešvila il tako nešto gde staje mini bus za Goreme,karta je  2,5l..jeftino

kad sam stigo obišo sam jedno desetak hotela i pronašo neki kul grupnu sobu u hoetlu s imenom sato cave,nagodio sam se s nekom koreankom koja je ko menadžer za 25l,par dana sam bio sam u toj grupi sobi,i stvarno je u pecini,a i ostale sobe za dvoje il jednog su isto tako u pecinskoj atmosferi

posle ubijanja vremena s tom koreankom sam saznao da ju je neki turcin ispalio za nekih 30tak hiljada dolara jel je s njim orgijala i usput pravila neki hotel pa je tu lovu investirala,a on ju je posle nekog vremena otkacio i nazad ništa nije dobila,pa je tako našla tu ko neki poso i sad juri za nekim tipom da se sredi,rekoh joj da se treba prvo srediti pa tek onda da juri za nekim likom i da se treba lažno udati da dobije vizu,jel je samo na turistickoj vizi sto znaci da ni nema previse nekih prava

mrzim kad neko tako ceka nekog lika da sredi svoj život,ništa gluplje od toga

te koreanke se nekako cudno muvaju,pocnu prvo dal si oženjen,šta radiš,ovo ono a pred kraj da li cu imati penziju,kakva sad pa penzija,necu valjda cekati da budem jednom nogom u grobu pa da pocnem živeti

zar neko misli da ce se u penziji zezati ko onda kad je mlad,grdno se vara,tad ste vec više umorni,zainteresovani za nešto drugo i više za neko druženje sa bliskim ljudima i verovatno hocete biti više na jednom mestu i za desetak god je vecina vec u grobu il dobije neku boleštinu,tad vam i manje treba nego sad

no ok je bila ta koreanka,jes da je cepidlacila o tome kako se bahato cenjkam jel sam negde drugde dobio neku turu jeftinije pa sam hteo da mi ona da po istoj ceni jel me mrzelo da idem opet do tamo kad je prakticnije da dodju tu gde sam ako ona to sredi

rekoh joj da neuporedjuje posao s prijateljstvom,moj poso je da potražim jeftinije jel mi je to u interesu i da nema veze s tim dal sam dobar il loš,kao i što je u njenom interesu da dobije više...kaže da od hiljadu ljudi samo se jedan žali tako ko ja... rekoh da me ne uporedjuje s hiljadu ovaca koje na sve klimaju glavom i da je ovo turska gde je cenkanje valjda neka normala...no pristade jel ipak ima neki interes

prvi dan odoh da se šetam po nekoj mapi koja ima svude po hotelima gde je neka masa kamenja s nekim rupama

super je mogu reci....mislim da sam bio jedno 5 sati tamo vamo,usput se nailazi i na neke kafice tu i tamo gde se može i caj popiti,vucara puticem,kroz rupe u steni,tunele u steni,najzad neko zanimljivo mesto gde se može bekonacno šetati

drugi dan sam ošo u drugu šetnju do nekog otvorenog muzeja

karta 15l i tu ima neke crkve s iscrtanim isusima i ostalim iz njegovog klana

onako je,nervira me horde turista koje busevima tu dolazi

onda posle negde oko nekog pinvin velija il šta li je vec na šetnju

tu se ide kroz neki kanjon i to kroz neko šiblje ,drvece,vocnjake,nije tolko iimprsivno ko prvi put u tamo nekom rose veliju i jos je i duže,a uspeo sam i da se zagubim,al kako naravno šetam gps pronašao sam na njemu neki put gde sam otišo i došo do nekog sela..tj neke planine s rupama,to je izgledalo baš super i tu ima brdo nekih skupljih hotela,uglavnom je bilo zanimljivo to videti posle onog glupog kanjona i tu me uhvati mrak pa sam ošo prema selu de sam se smestio

treci dan sam ošo na tu turu sto sam se raspravljo s koreankom neku zelenu turu

oko 80l me ispalo

pokupe me ujutru i ode se prvo na neki vidikovac pa onda još negde pa na neki podzemni grad s nekim pecinama i onda na neku šetnju ,pa onda na neki kameni  manastir

možda mi je taj podzemni grad bio najzanimljiviji,dok je šetnja bila dosadna jel je brdo napravljenih staza i uopšte mi ne deluje atmosfericno i tu se i dobije neki rucak koji nije loš

cela ta tura mi je onako ništa narocito,najbolje je ipak hodanje tamo vamo a žalosno je da dosta ljudi ide samo na tu turu i kao dosta su videli,a videli su jednostavno nameštene stvari gde je usput još i brdo turista okolo naokolo dok hodanjem jedva i vidite nekog turista i sto puta je lepse nego na nekim turama

no tu sam upozno neke pohotne japanke s kojima sam se non stop sliko i koje su odsele tu gde sam i ja

sledeci dan sam s tim japankama ošo opet u šetnju po brdima

jako je cudno šetati se s japankama jel slikaju sve na šta naidju non stop i one u svakoj poziciji s dva prsta,no ipak je i zanimljivo jel se stalno smeju i zezaju..ko iz nekog crtanog filma su

neznam kako se japanke muvaju,valjda ko one pocnu s pitanjima kolko si star,imaš li žensku i tako to

pitah jednu kako se muvaju u japanu,kaže jedna da se nadju njih petoro i petoro muških pa sednu jedno preko drugog i tako pricaju nešto pa se valjda tako s nekim smuva..kao jako popularno tamo....strašno šta je postalo od ljudi...to je nešto kao neko instant brzinsko muvanje,pa posle nije ni cudo što se i brzinski rastaju

kao i što su odma posle toga ošle za pamukale iako im rekoh da je bolje da ostanu bar još dan tu jel je zanimljivije,neznam zasto se ljudi uvek negde zure na putu,valjda da kao vide sto vise,po meni jako pogresno

i ja odoh posle toga za istanbul u istu geto hostel,samo što ne dobih sobu za 15 e vec grupnu sobu za 20l

opet hrpa koreanaca,al se našla i neka pohotna poljakinja što ide biciklom kroz tursku s kojom se moglo ubiti vreme pricajuci nešto

odakle sve te zanimljive pohotnice ispadaju na kraju,gde su bile na pocetku pitam se:confused:

ošo sam brodom na azijsku stranu,tamo je neki gradic,ok je šetati se obalom,a gore u gradu je neko veliko groblje u sredini,usput sam uzo neke dzezve u obicnoj radnji za sudove,one bakarne cena je jeftina 6 i 7 l,neznam što ljudi idu da uzmu neke stvari na bazarima kad ih ima i u obicnim radnjama i to s upola nižom cenom a i cene su zalepljene pa se netreba ni cenjkati

tako ko želi te njihove bakarne džezve nek ode lepo u neku radnju s posudjem i tu ih ima u svakoj velicini,tu je i jeftino jesti pa tako i pojedoh nešto tu

pa se vratih nazad i odoh na stanicu da uzmem bus za sofiju

zanimljivo je da su mi rekli pre da je karta 55l ili 20 eura

pa sam tako ošo u menjacnjicu i kupio 20 e za oko 45l i dao im 20 e za kartu,jel je stvarno glupo platiti 55l kad je to više od 20e

tako po ovome valjda svako vidi da za Tursku agencija nikom nije preko potrebna jel je sve jednostavno i lako

za more nevidim razloga da neko tamo uopšte ide  jel obala po meni nije ništa narocito pa  mislim da ljudi idu tamo jedino zbog jeftinih aražmana koji se nude

turci su ok ali kad vide ženu samu sigurno ce joj se nabacivati jel je ipak to muslimanska zemlja gde njihove žene gledaju uglavnom kako da se što bolje udaju bez kojekakvih vanbracnih veza posebno u manjim mestima u koja spadaju i popularna letovališta

Kapadokija je najzanimljivije turisticko mesto tamo po meni,ostalo mi je sve onako ok al ipak nista posebno

i opet za Tursku nikom nije potrebna agencija jel je ceo put  dosadno lak

• Author

hvala..drago mi je da se nekom svideo kao i da se nadam da ce neko i iskoristiti trikove koje sam napisao

da ne bi bilo lose par slika ali neznam kako se tu ubacuju slike :?

Hahaha, kakav si ti lik  :D Za tvoju konstataciju, kako si magnetican sa lovom na crno Sam se posteno ismejao. Neobican putopis u najmanju ruku, hvala za trud da nam docaras putovanje. I kao sto rece Kolega sa foruma, mogao bi sa nekom fotografijom da pretvoris pricu u putopis...

Vidi se da si se bas potrudio da preneses tvoj dozivljaj Turske...

Ali ovo uopste nije superlako za citanje...meni se vec posle treceg reda manta u glavi ...od same pomisli koliko ima do kraja

Fotke fale...vizuelni dozivljaj je ipak potreban i presudan da bi se privukla necija paznja i zaintrigiro neko,pored inf. i price

koja je u opticaju.

Pero (i to super), alal ti vera na pisaniji, Brat Pantela je za tebe malo dete!  ;D

• Author

ma lako je za citanje kako nije vidis da nisam preterivao sa opisima previse,vise je nekako kao putopisno uputstvo,ti slatkisu mora da ne citas nesto puno knjiga vec vise gledas slikovnice ;D

kad nema previse slika onda i fantazija radi bolje,ono slike se zamisljaju,sanjate ih i tako to;)

mislim da slike ni nisu toliko bitne za neki putopis koliko nacin na koji se napise,tj da ne dosadi previse prilikom citanja

mada mozda ni ne bi izgledalo tako lose,videcu da ubacim koje kad budem imao vremena posto sad treba da idem na neku drugu destinaciju

tako da cu mozda napisati par reci vise o par drugih mesta jel vidim da ovaj sajt pravi neke stvarno dobre stvari kao ona putnicka kuca u istanbulu a to stvarno retko ko radi na nekom putnickom sajtu

Svaka ti čast Pero. Ja se slatko ismejah. Iskren putopis, nema šta.

Najviše mi se dopao opis za Ruskinju koja nije htela da da Turčinu i za pohotne Japanke, Koreanke i Poljakinje :)

Ajd molim te, piši još ovakvih putopisa, ulepšao si mi veče ;) i kači ih na neki blog ili fb grupu, da imaš onako za uspomenu.

...i kači ih na neki blog ili fb grupu

Sta ce mu to?

Ima forum ovde,ako nista drugo.

OK putopis,ne toliko OK pravopis,al eto,svidelo se ljudima.

Ovo iz naslova "Turska superlako kroz zemlju" moze da se odnosi na te (obicne) turiste,mada verujem da sve to sto je Pera opisao nije tolika novost za forum,tacnije da dobar deo mladih ljudi na forumu ovde ne bi isao preko neke agencije.

Matori, ti si kralj....vrištao sam od smeha, posebno jer sam letos proveo mesec dana po Turskoj pa sam sve mogao da vidim pred očima kao da sam bio sa tobom...

Samo nastavi ovako da pišeš, i upravo u tome je fazon da neko uživa čitajući tvoju avanturu...

PozZ!

Nigde ne mogu pronaci informaciju o cenama pa ako mozete vi da mi pomognete :). Planiram Interrail po Turskoj pa me zanima koliko kosta bus izmedju Kayseri i Cappadocia? I kakvi su vozovi u Turskoj? da li su tacni, brzi?

Nema potrebe cimati se oko interrail-a kad su im busevi vrh a jeftini...npr. letos je bilo recimo 60 lira Istanbul - Antalya što je oko 750km...a mislim da su im vozovi loši... imaš sve na ovom forumu, hiljadu puta je pisano o tome...

pozZ!

Немој случајно да узимаш интеррејл. Ако већ хоћеш возом узми балкан флексипас. Доста је јефтинији, а прочитај и целу тему о овој карти и њеном коришћењу у Турској.

Ако те занимају цене аутобуса по Турској отиђи на сајт неке од компанија и погледај цене. На пример, компанија Метро је једна од бољих па су им и цене скупље од других. У својим аутобусима стално служе путнике пићима.

http://www.metroturizm.com.tr/index.htm

Возови су у Турској одлични. Чисти су, уредни су и били су тачни.

Ne znam iz kog razloga je Metro toliko nafuran sa cenama. Vozio sam se diljem Turske i sa njima i sa ostalima, zaista nisam primetio nikakvu razliku. Šta više, letos kad sam išao od Istanbula do Tbilisija sa njima (uzeo sam ih jer su za divno čudo imali istu cenu od 40 USD kao i svi ostali), kasnili su tipa 2-3 sata, tako nešto, mnogo su više stajali nego Ulusoy godinu pre toga...

Kako god, vozite se busevima po Turskoj ili stopirajte, i jedno i drugo radi super.  ;)

Nigde ne mogu pronaci informaciju o cenama pa ako mozete vi da mi pomognete :). Planiram Interrail po Turskoj pa me zanima koliko kosta bus izmedju Kayseri i Cappadocia? I kakvi su vozovi u Turskoj? da li su tacni, brzi?

Bus od Kajzerija do Goremea u Kapadokiji je oko 10 lira. Što se tiče vozova oni su stvarno za  clap.

Ja sam dva puta išao vozom po Turskoj i oba su bila više nego pristojna. Što se tiče kašnjenja, prvi put je voz od Istanbula do jezera Van napravio kašnjenje od 5 sati. Drugi put sam išao od Erzuruma do Stanbola i voz je stigao na vreme. Ipak mislim da su busevi bolja opcija. Nikada nisam ništa unapred rezervisao, uvek sam dolazio na stanicu i uvek bez problema pronalazio karte za polazak na koji sam čekao maksimalno dva, tri sata. Što se tiče kvaliteta autobusa, slažem se sa Talesom da su gotovo svi busevi slični i da je u svima usluga manje više ok. Vozio sam se firmama Metro, Has, Ulsoy, Asti, Luks Karadeniz, Šafran, Amasia.. itd. i svi su isti. Jedino su autobusi kojima sam išao za Gruziju bili nešto lošiji (Mahmudoglu, Muratoglu itd.) i nisu imali one televizorčiće u sedištima, ali su zato bili darežljiviji sa onim kaficama, čajevima i keksovima.

Немој случајно да узимаш интеррејл. Ако већ хоћеш возом узми балкан флексипас. Доста је јефтинији, а прочитај и целу тему о овој карти и њеном коришћењу у Турској.

Ако те занимају цене аутобуса по Турској отиђи на сајт неке од компанија и погледај цене. На пример, компанија Метро је једна од бољих па су им и цене скупље од других. У својим аутобусима стално служе путнике пићима.

http://www.metroturizm.com.tr/index.htm

Возови су у Турској одлични. Чисти су, уредни су и били су тачни.

Da da znam, Balkan flexi je bolji. Zamenila sam slucajno. E ali negde sam procitala da im se sad grade te neke brze pruge pa da ne idu vozovi. Jel neko zna nesto vise o tome? :/ Pogledacu i autobuske karte. Hvala puuno!