Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima,

Interesuje me zna li neko kako sa pravi pozivno pismo za Srbiju?

Ako moze primer bilo bi lepo...

Hvala unapred

Moze da izgleda ovako:

(standardno zaglavlje: adresa i datum pisanja)

Ја, Петар Петровић, рођен 1.1.1950. у Новом Саду, са станом у ул. Јове Јовановића 1, 21000 Нови Сад, л. к. бр. 12345, гарантујем да ћу сносити све трошкове боравка Џона Смита, рођеног 1.1.1970. у Лондону, грађанина Велике Британије, у Србији и Црној Гори од 10. августа до 20. септембра 2005. године.

(potpis posiljaoca)

Dakle, na srpskom jeziku (posto i tako ide u nasu ambasadu), a pozeljno je da ima i pecat iz opstine (cisto kao dodatnu potvrdu), mada ovo nije obavezno. Poslati dve identicne kopije na adresu ambasade i na adresu buduceg gosta, da bi ambasada mogla da uporedi (recimo, njemu/njoj original, a ambasadi fotokopiju).

Ja radim u Volonterskom centru Vojvodine i mi smo slali ove godine par pozivnih pisama (sa pecatom nase organizacije, bez opstinskog). Jednom su zvali iz ambasade (mislim da je bilo iz Ukrajine) da provere ko smo i sta smo - bili su vrlo kratki i ljubazni. U ostalim slucajevima nisu nista proveravali, a ljudi su dobili vize bez problema. Ako zelite da budete 1000% posto sigurni, najbolje je da neko (vi ili osoba koja treba da dodje u posetu) nazove doticnu ambasadu i pita koji sve podaci idu u pozivno pismo.

To bi trebalo da bude sve.

Pozdrav!

Aha, odlicno, hvala puno :)

• 2 months later...