Jump to content

Featured Replies

Posted

Izvinite sto postavljam ovako glupo pitanje, ali prvi put letim pa su mi potrebne neke informacije a nista ne razumem. Najkrace moguce sto mogu da objasnim je ovako:

Cene karata do Belgije:

Wizzair - 11 000din

Jat - 20 000din

Swiss - 19500din

Problem je u tome sto Jat i Swiss nude putovanja na dan kada mi odgovara (25.07), a wizz ide 26.07. Samo sto ne razumem koliko se placa prtljag kod koje kompanije ?

Moja torba nema vise od 5-10kg sigurno.

Hvala unapred

Ako u torbi nema tečnosti onda može i kabinski prtljag do 10kg odredjenih dimenzija 42cm-32cm-25cm

i dodje 10e po pravcu...

Lose informacije.

Tecnosti mogu u kabinski prtljag.

42cmx32cmx25cm do 10kg-a je vec uracunat u cenu.

55x40x20cm bez tezinskog limita se doplacuje 10eur po pravcu (znaci 20eur za povratnu kartu).

Ili cekirani prtljag 1,715m x 1,499m x 1,194m do 32kg-a se doplacuje oko 35eur.

На течности у кабинском пртљагу примењују се следећа ограничења уведена од стране влада:

Течност се мора налазити у посуди чија је максимална запремина 100 мл

Све посуде са течношћу чије су максималне запремине 100 мл морају се сместити у провидну пластичну кесу запремине 1 литар која се може поново затворити након отварања и чије димензије не смеју бити веће од 20цмx20цм.

Пластична кеса се треба одвојено показати приликом безбедносне контроле

Мораћете да одложите течности које не одговарају горе наведеним критеријумима код пулта обезбеђења на аеродрому.

• 2 months later...

Pošto sam pronašao ovu temu, da sad ne otvaram novu.

U aprilu prvi put putujem avionom, Alitalijom BG - Rim.

Čitao sam na Alitalia sajtu o prtljagu, ali mi na kraju nije sve najjasnije, pa da pitam i vas.

Je li u veliki, checked-in prtljag dozvoljeno nositi tečnosti u svim količinama? Mislim, nosim parfem, gel za tuširanje, to je sve ok?  :102:

Čitao sam da nisu dozvoljene baterije - a ja bih ponio 4 komada AA NiMH baterija za foto aparat, prolazi li to?

U ručnom prtljagu neću nositi ništa od tečnosti, naravno.

Ono pravilo za pakovanje u vrećicu i do 100ml važi samo za ručni prtljag?

Generalno ako može ukratko, šta se to može nositi a šta ne može u velikom prtljagu?

Je li u veliki, checked-in prtljag dozvoljeno nositi tečnosti u svim količinama? Mislim, nosim parfem, gel za tuširanje, to je sve ok?  :102:

Da, naravno.

Čitao sam da nisu dozvoljene baterije - a ja bih ponio 4 komada AA NiMH baterija za foto aparat, prolazi li to?

Ponesi slobodno, nece te niko hapsiti zbog 4 baterije.

Ono pravilo za pakovanje u vrećicu i do 100ml važi samo za ručni prtljag?

Da.

Generalno ako može ukratko, šta se to može nositi a šta ne može u velikom prtljagu?

Mozes i slona, ako umes da ga spakujes ;D

Kazi sta je najsumnjivije sto planiras da nosis, pa cemo ti reci da li moze ili ne. U principu, retko kad zakeraju i pretresaju prtljag, tako da sve sto nije opasno, moze da se unese. Ako eventualno unosis nesto sto podleze carini, mogu da ti to oduzmu ili naplate carinu. I ako unosis vecu kolicinu necega od onog sto je dozvoljeno, mogu da ti zaplene. Ali, u praksi, ako nosis 3 cokolade, a dozvoljeno je 2, nece te niko smarati. Samo pokupis prtljag i izadjes. Bas ponekad, ako si maler, zaustave te i prekontrolisu prtljag.

Putuj bez brige!

Hvala Draganče.

Čitam ja na sajtu, ali ljudska riječ i savjet s foruma su ipak nešto drugo :D

Ne nosim ništa sumnjivo, valjda. Dva zapakovana parfema kao poklone, te neke setove igračaka djeci za poklon (može li ovo u ručni prtljag, ove igračke?)

I da, kofer mi ima zaključavanje putem šifre, naravno da ću ga zaključati? Oni to ionako mogu otvoriti onim posebnim ključem.

Generalno nisam neko ko se previše brine oko tih stvari, ali prvi put je prvi put, pa ipak treba sve provjeriti.

Znači sva lična higijena, fotoaparat s baterijama, ovi pokloni, sve to može? :) I naravno tu će biti odjeća, punjač za telefon, punjač za fotoaparat... Ništa nenormalno :)

I da, kofer mi ima zaključavanje putem šifre, naravno da ću ga zaključati? Oni to ionako mogu otvoriti onim posebnim ključem.

Nece ti ga niko nasilno otkljucavati. Nakon sto pokupis prtljag i uputis se ka izlazu gde pise da nemas nista da prijavis, eventualno moze da te zaustavi sluzbenik i zamoli da odes sa strane, prodjes dodatnu kontrolu prtljaga, skener i mogu da te zamole da im otvoris prtljag ako im se nesto ucini sumnjivo. Ali, obzirom na to sta nosis, apsolutno nema razloga za to.

Vezano za igracke - ukoliko je to nesto tipa pistolj,noz,lisice,itd ne moze u rucni prtljag.Ovo govorim iz iskustva, mene su vratili sa skenera,otvorili rucni prtljag,pronasli plastican pistolj i lisice( poklon za jednog malog kauboja ) i rekli ili da ih bacim ili da se vratim i da stavim u cekiranu torbu. Posto sam putovala JAt-om ja sam se vratila i cekirala taj rucni prtljag bez doplate.

Hehe, nisu u potencijalno opasne igračke  :D

A šta kažete na ono motanje kofera u celofan? Zašto to ljudi rade, da im se ne isprlja kofer?  :D

Jesu li oni stvarno toliko grubi i bezobrazni s prtljagom kao što se priča?

Не знам да ли су груби, али замисли себе у ситуацији ако то чак не ради и машина, пребацујеш милион кофера од по 20 кг кроз руке. Доста људи ради то да им не пукне кофер, и да их неко не опљачка или им убаци нешто у кофер?!

Moj je vec pukao na nekoliko mesta, pa je uvijanje doslo kao previjanje ranjenika sa zeljom da stigne na destinaciju...a onda sam na povratku iz Afrike, puno brinuo o visku kilograma i na to da li cu morati da otvaram kofer i vadim visak, da sam potpuno zaboravio kasnije da uvijem. Dok nisam stigao, brinuo sam kao nikad za nista u avionu, da li ce sam mango stici do Peste!

Znači sva lična higijena, fotoaparat s baterijama, ovi pokloni, sve to može? :) I naravno tu će biti odjeća, punjač za telefon, punjač za fotoaparat... Ništa nenormalno :)

Fotoaparat bolje stavi u rucni prtljag.

Važi, hvala.

Još neki koristan savjet?  :)

Čini li mi se ili je Alitalijin limit od 23 kg pomalo strog?  :102:

Neke aviokompanije daju i do 30 kg, ako se ne varam.

Ne znam čak ni kako da to izvažem, nemam čak niti običnu kućnu vagu  ;D

[quote author=Crixus Murmillo link=topic=7218.msg102540#msg102540 date=1364643072

Čini li mi se ili je Alitalijin limit od 23 kg pomalo strog?

Neke aviokompanije daju i do 30 kg, ako se ne varam.

Ne znam čak ni kako da to izvažem, nemam čak niti običnu kućnu vagu  ;D

Haha, ma znam da ima na aerodromu, ali moram kod kuće izvagati da znam u kojim sam okvirima.

A sebe važem u apoteci u zgradi, možda da od njih posudim  ;D

s jatomm je dozvoljeno 30kg,pis ena njihovoj str. all kad idemm kupovat karte pise 30kg aa velicina kofera mora bitt dimenzijee sve skupa do 156cm???

a velicina kofera mora bitt dimenzijee sve skupa do 156cm???

Visina + sirina + dubina ≤ 156cm

Haha, ma znam da ima na aerodromu, ali moram kod kuće izvagati da znam u kojim sam okvirima.

A sebe važem u apoteci u zgradi, možda da od njih posudim  ;D

Lako, uzmes kofer u ruku i stanes na vagu, posle stanes jos jednom bez kofera i oduzmes razliku..