Jump to content

Featured Replies

Noskich je, sto se tice metropola i bivsih kolonija, potpuno u pravu.

Zaj...no covece! Hvala ti sto si podelio ovaj svoj jad sa nama.

mene jesu ispitivali skoro sat vremena na tom aerodromu, ali me pustise kad sam krenuo da masem kreditnim karticama, od toga jedna engleski LLoyds, koji je istekao pa me pustise.

Lepo sam ti rekao Chi da ce ovo da bude jedan sjajan Deportpis umesto putopis

Apsolutno isti odgovor sam dobila i ja u Ixelles-u -> da mogu da putujem sa tim Annexom, da je residence card u procesu. Ali nakon mesec i po dana zivota u Briselu shvatis da svaku informaciju moras da proveris min 3 puta ako nisi iz zemlje EU.

On 1/21/2013 at 9:31 PM, Vasko said:

Eto jos jedne lekcije za potencijalne imigrante... zasto su bivse kolonije (US, CA, AUS, NZ...) bolje od metropola. Metropole svoj identitet zasnivaju na etnickom poreklu, a kolonije na zajednickom iskustvu naseljavanja.A to iskustvo moze da deli svako, od onih sto su se mesecima klackali na brodu do danasnjih modernih imigranata koji su regularno dosli i doprineli da ta zemlja bude to sto je. A u metropolama to iskustvo ne moze da deli cak ni druga generacija rodjena u zemlji od strane imigranata...Ko nece da bude gastrabajter mora da preskoci veliku baru.

A šta bi da se bivše kolonije nalaze malo bliže, da budu dostupne kopnenim putem? I da li su npr. SAD, toliko tolerantne prema Meksikancima, a u Australija prema Indijcima kao prema, recimo, nekim evropskim državljanima? Uostavom, te iste zemlje zahtevaju vize, koje uopšte nije lako dobiti... I do njih ne leti Wizzair za pedeseta evra, što znači da, i pre  pomisli, na putovanje tamo moraš imati dosta para. U ove, kako ih zoveš "metropole", možemo bez vize...Chivitli je naleteo na budale, koji se iživljavaju "po zakonu", a nažalost, mnogi su ima državljani Srbije su ima dali povoda  da to rade...Kad u školi neko razbije prozor, obično plaća ceo razred...Nije pravedno, ali tako je...

U SAD nisam ziveo, ali mislim da o toleranciji te zemlje prema imigrantima dovoljno govori cinjenica da tamo ima 11 miliona ilegalaca i da (koliko sam cuo, neka me neko ispravi ako gresim) mozes svoj ilegalni status da legalizujes ako ostanes tamo izvestan period godina.

U Australiji sam vec 5 godina i kako radim u IT-ju mogu ti reci da sam bio u firmama u kojima je makar trecina zaposlenih iz Indije. poreklom.

Moja prva recenica je jasno upucivala da se obracam iskljucivo potencijalnim imigrantima.

Poenta je da metropole imaju ekskluzivan, a kolonije inkluzivan identitet. Takodje nije ni mali faktor da su metropole presle u kapitalizam iz feudalizma, dok u kolonijama nije nikada bilo feudalistickog nasledja (plemstvo, sluge i slicno). Naprotiv, u kolonijama se od pocetka negovao duh zajednistva jer su ljudi dolazili bez icega, nakon ratova i progona ili teskog siromastva. I pocinjali su od nule u okruzenju koje nije bilo pitomo vec prilicno divlje. Otuda ta nota zajednistva u bivsim kolonijama.

U Australiji se to zajednistvo naziva `mateship` http://en.wikipedia.org/wiki/Mateship .

PS Naravno, to ne znaci da diskriminacija uopste ne postoji u kolonijama.

Ne znam za Belgiju, ali u Spaniji (dobro spanci su 'ladovine k'o i nasi) ako ides van zemlje, a u procesu si dobijanja dozvola, moras da trazis autorizaciju za povratak. Verovatno si istu stvar (ili slicnu trebao traziti u Belgiji.

Druga stvar, zaboravi na WizzAir iz Budimpeste. Madjari ce ti svaki put napraviti pakao na granicnom prelazu.

Ranac nisu našli. Njega mi je najviše žao, svuda sam prošao sa njim, a nema više takav da se kupi :( Imao sam unutra prilično skupe zimske cipele, gomilu odeće i još koješta...

Preveli smo i na engleski, pa ćemo objaviti sutra.

@lithobrowser

Ažurirao sam stoperski vodič :)

Iznervirao sam se samo dok sam čitao ovo... Da sam bio tamo, verovatno bih poludeo i prošao još gore. Svaka ti čast.

Besmislena birokratska tupost ipak nije svojstvena samo nama. Ne znam da li je to utešno u bilo kom smislu.

SVAKA CAST NA NERVIMA I MIRNOCI KOJU SI POKAZAO. BAR TAKO NESTO

PROVEJAVA KROZ TVOJ TEKST. JA NE BIH TO IZDRZAO. PUNO PUTUJEM

ALI NISAM IMAO TAKVA ISKUSTVA. DO LUDILA ME DOVODI NJIHOVA (MISLIM TU NA

CELOKUPNU TZV. EVROPU) NEOSNOVANA PREPOTENCIJA I NADMENOST. KLONIRANI

IDIOTI.

Ja sam se iznervirala sto sam samo citala, kako bi bilo da se meni tako nesto desilo....!

U svakom slucaju, imas fenomenalnu pricu za unuke i praunuke, a i za sve nas koji nismo mogli ni da sanjamo kako to izgleda kad stignes do sengena a nece da te puste unutra :)

E, al sećam se prvog ulaska u nesusednu zemlju, par meseci nakon što su nam ukinuli vize. U pitanju je bio Buvije (il Buve), a dolazak iz Temišvara, Wizzovim letom.

I dalje se sećam pogleda službenika kada je pitao "Vama ne trebaju vize?". Pustio me je, ali se videlo da nije siguran da li sme ili ne sme.

Nisu nam dali izbora, mora ćemo da im pošaljemo Super Peru:  ;)

"...rekoh im cim sam ušo da maknu te gluposti jel sam sad ja tu i da sam ja veca faca od tih njihovih sprava... gazdarica mi daje i cašu vina jel vidi da sam faca...heh da bacam pare na njenu veceru i još da zabavljam neke balave turiste,užas."

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=7201.0] https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=7201.0

Barem da se malo našalimo. btw odličan putopis.

On 1/22/2013 at 2:21 PM, chivitli said:

Ranac nisu našli. Njega mi je najviše žao, svuda sam prošao sa njim, a nema više takav da se kupi :( Imao sam unutra prilično skupe zimske cipele, gomilu odeće i još koješta...

Zar oni nisu u obavezi da to nadoknade ili obestete na neki nacin?

Ovo je vise nego zastrasujuce. Sve sam mogla da zamislim ali da sa obavestenjima nisi siguran u Belgiji , to nisam mogla ni da zamislim. Pa tamo se i sudbina Srbije odlucuje.

Neverovatno sta sve coveku moze da se desi,a da ni ne sanja da ce mu se desiti.Kako Chivitli-ju,tako i onim starijim ljudima,Rumunu,itd.

Ispada da si kriv,jer si pitao - lupam - samo u opstini,a nisi pitao u ministarstvu.

Svakome ovo treba da bude za nauk.

Ја сам иначе замишљао да је нешто овакво редовно и нормално, и дан данас се увек чудим кад ме пусте да уђем у Мађарску :D

Hoce to tako kad si Chivitili :) Au bre sta to bi batko?

Ako smem da pitam a da ne ispadnem mnogo glup. Na osnovu cega gospoda carinici znaju koliko ti treba novca ukoliko nemas povratnu kartu? Ili je to sto nemas povratnu automatski znak da postupe sa tobom kao sto su sa Markom.

Ako se ne varam posle ukidanja viza, nisi bas u obavezi da imas povratnu kartu, ili sta ako si istu tu Belgiju dosao kolima i nemas pojma da li ces biti dan,dva ili 52 dana,pa imas samo 100 evrica recimo.

Pitam ovo zbog ovih jadnika koji nisu imali dovoljno novca za boravak ili ti tih 38e po danu.

Pozdrav svima i nadam se da niko nece imati ovako neprijatna iskustva.

• 2 weeks later...

Bio sam na istom aerodromu pre tacno godinu dana i maltretirali su ljude za kolicinu novca. Meni je zagledao pecate i razmak boravka u Schengenu. Pustio me da udjem nakon 10 minuta. Stekao sam utisak da su nevidjene dr...e. Nigde se tako nisu ponasali prema meni a leteo sam u SPA, ITA, GER, HOL, SWE, HUN.

• 1 month later...

Samo da javim da mi prtljag nije nađen, ali će mi Wizzair nadoknaditi gubitak. Platiće 280 evra (težina ranca puta neka čudna jedinica koja se preračunava u prave valute). Pa, bar nešto... Jedino što onakav ranac više nema da se kupi, a bio je savršen :(