Jump to content

Featured Replies

Pakistan mi ne odgovara.Idem u Iran pa bi onda preko mora do S. Arabije pa Sirija i ostatak bliskog istoka u povratku kuci.

Isao bi u februaru sledece godine.

Sad gledam atlas,interesantna turneja,ubacio bih ja tu i uzputni Katar,Bahrein,Kuvajt al kad bi ti prokrcio put bilo bi svima lakse oko organizacije ;)

Ka sto vec rekoh viza za Saudijsku Arabiju se jako teskko dobija. Dobija se ukoliko te tvoj hodza preporuci kao dobrog vernika da odesh na hadziluk i josh pride ti treba gomila papira. Moze da se dobije putem turistickih tura koje organizuju njihove agencije i u tom ti podpisujesh da se necesh odvajati od ture.

E sad... procunjala sam da moze da se dobije tranzitna viza na 3-7 dana u zavisnosti u koju zemlju idesh kopnom. Morash imati vizu zemlje u koju ides, kartu za tamo i to je samo tranzitna viza s obzirom da ti treba gomilu dana da predjes SA necesh imati vremena da izadjesh iz busa.

Sto se tice Kuvajta, Katara, Bahreima i slicnih Istocnih zemalja procedura za vize je bolna i skupa.

;D

Zdravo treba mi saputnik za IRAN niko nece sad da ide ja sam bio pre 2 god fascinantna zemlja a o gostoljubljivosti i IRANACA nrcu nida pricam isli bi skroz dole do HORMOZ-tesnace i naravno sve gradove ISFAHAN,JAZD,SHIRAZ,PERZEPOLIS,AHVAZ, ajde javite se sto nas je vise to bolje dogpovorili bi se o svemu

Hocu i jaaaa.... :party: Konacno pronadjoh nekog ko je raspolozen da kopnom stigne pa skoro na kraj sveta. Imam strah od letenja, a za tako duze destinacije nisam uspela da pronadjem zrtvu koja bi isla busom, vozom, stopom... Za desetak dana idem za Spaniju, ali se vracam polovinom maja pa pretpostavljam da ce te do tada utanaciti plan puta. Meni su potrebne informacije u vezi viza jer ja imam Hrvatski pasos, pa nisam sigurna koje mi vize trebaju. Sto se tice prevoza-sve moze :stop: Znaci-ja se prijavljujem, javite kad se krece,d a prepakujem ranac :spot:

//editovan post-nemoj pisati sve velikim slovima, pogledaj pravilnik

Ka sto vec rekoh viza za Saudijsku Arabiju se jako teskko dobija. Dobija se ukoliko te tvoj hodza preporuci kao dobrog vernika da odesh na hadziluk i josh pride ti treba gomila papira. Moze da se dobije putem turistickih tura koje organizuju njihove agencije i u tom ti podpisujesh da se necesh odvajati od ture.

E sad... procunjala sam da moze da se dobije tranzitna viza na 3-7 dana u zavisnosti u koju zemlju idesh kopnom. Morash imati vizu zemlje u koju ides, kartu za tamo i to je samo tranzitna viza s obzirom da ti treba gomilu dana da predjes SA necesh imati vremena da izadjesh iz busa.

Sto se tice Kuvajta, Katara, Bahreima i slicnih Istocnih zemalja procedura za vize je bolna i skupa.

;D

Videh i ja to za tranzitnu vizu.

Pokusacu nista me ne kosta. Idem u Liban na studentsku razmenu pa mozda mi to olaksa proces.

A za Bahrein kolko me secanje sluzi sanse za dobijanje vize  gotovo da  i ne postoje osim ako se nema konkretan razlog dolaska.

Ja nameravam da idem u Iran kad budem obilazio Bliski istok letos, verovatno samo severni deo zbog vrucina, mada cene se cine prilicno jeftinim tamo. Pricao mi jedan da se toliko trude da budu gostoljubivi da te 'smaraju' time sto ti sve placaju  :D Uskoro cu uplatiti agenciji www.key2persia.com da mi za 30 dolara nabave pozivnicu, kazu da u 95% slucajeva ministarstvo odobrava. Cuo sam da je po NY times-u Iran top destinacija 2008. godine, nema mesta za strah, niko nece napasti Iran bar ne u skorije vreme. A ima direktan voz i Istanbul-Teheran i Teheran-Damask tako nije problem otici tamo.

Na sajtu pise da se moze pozivnica nabaviti preko Kontikija.. Zna li neko nesto vise o ovome?

Zamisli,jesu...  :cry22:

Citiram-*Hrvatski državljani, koji turistički putuju u Iran, mogu dobiti sedmodnevnu turističku vizu na graničnom prijelazu.Cena prava sitnica-50 dolara.Nema veze,ja ne odustajem

Btw, dosta drugih nacija takodje moze dobiti tu sedmodnevnu vizu na granici, ali se radi o samo 2-3 aerodroma, na kojima je moguce odraditi tu operaciju. Znaci, kopneni granicni prelazi ne dolaze u obzir. Takodje, mora se prezentovati i povratna avio karta.

Dakle, po meni, ta kombinacija je vrlo neisplativa. Placa se regularna cena vize, pitanje je da li se moze pogoditi da imas letove dobro centrirane da iskoristis svih 7 dana i...

...da li se isplati ici u Iran samo na 7 dana???

Ja ima strah od letenja tako da mi prvo to ne odgovara.  :ang:  Bila sam za onu varijantu laganica busom ili vozom pa jedno mesec-dva dana.Ako se dobro organizujete racunajte da idem-ne letim. :spot: U stvari ko je još zainteresovan,sad me mrzi da se vraćam na početak.Mislim,idemo ili ne :102: Vraćam se iz Španije 05.05. hajde vidite da se organizujete,moram na poslu da prijavim godišnji.

kad bi ste isli? kako je ici za vreme ramadana, jel neko zna? pocinje 1. sep ove godine.

ja jos ne znam kada bih i kako. koliko vidim letovi iz Istanbula za teheran nisu jeftini, a ne bih vozom da ne izgubim puno vremena. tako da bus uvek dolazi u obzir. jel neko zna kako je za vizu,koliko kosta, kako se dobija i na koliko.hvala.poz

Ja sam bila u Siriji za vreme Ramadana i nisam imala nikakvih problema mada nisam jela na ulici ali sam pila vodu poshto je bilo pakleno.

• 2 weeks later...

Sto se tice Kontikija, u iranskoj ambasadi kazu da se preko njih moze dobiti pozivno pismo, ali kad zoves Kontiki i kazes im to, gledaju (tj. slusaju) te k'o da si pao sa marsa... Dakle, kontiki otpada... Varijanta je key2persia, sto znaci da te viza ukupno izadje minimum 80 evra!!! Uhhh...

Da, minimum 80 evra. Poslao sam zahtev na key2persia ali nisu nista odgovorili, tako da preporucujem iranianvisa, odgovor i upustva stizu automatski, izgledaju organizovaniji, ali 32 evra njima + za transfer a to cu sutra saznati koliki je... Nije manji od 10-15 evra... Zato se vise isplati platiti kreditnom/debitnom virtuon karticom ako je moguce... Zaokruzimo visa total cost na stotku. A nisam siguran da ce ambasada izdati vizu bez tog koda ovlascenja. U slucaju pozivnog pisma ministarstvo proverava garanta, kontaktira ga i sl.

Nego, na nekoliko sajtova sam primetio da se, umesto onih sedmodnevnih, sada izdaju petnaestodnevne vize, na aerodromu. Ko ne zna o cemu se radi - pa, jednostavno, pri sletanju popunite formular, date fotografiju pasoskog formata i nekih 50 USD. I nikakvo dodatno pozivno pismo ili nesto slicno vam nije potrebno.

Mi smo kao drzava zvanicno na spisku tih zemalja kojima se ovakva usluga dozvoljava, cak se i vodimo kao Yugoslavia Fed. Rep. sto je odlicno s`obzirom koji pasos posedujemo ;D. Dakle, nece biti nedoumica.

E, sad, neko ce reci da je putovanje avionom preskupo. Ok, ali ako se dobro "centrira" datumski let preko AirArabie, mislim i da nije toliko neisplativo. Takodje, ovom varijantom se izbegavaju i placanja raznim viznim provajderima i mesecno cekanje na samu vizu.

Generalno sedam dana je zaista bilo malo za posetu Iranu. Ovako, ako je sada zaista moguce dobiti petnaestodnevnu vizu, onda se i moze lepo isplanirati sam put.

Dakle, treba jos samo proveriti koliko je ova informacija zaista tacna. 

Šta je sa iranskom tranzitnom vizom? Pre par godina sam pročitao negde da postoji varijanta da se uzme tranzitna viza, koja se zatim tamo u Teheranu ili Širazu produži u normalnu... tako nešto, nisam siguran. U svakom slučaju, treba ispitati, jer je ta tranzitna, kažu, dosta jeftinija.

Jutrosnja informacija iz iranskog konzulata u Beogradu - trajanje vize koja se dobija na aerodromu (uz povratnu avio kartu) je definitivno 15, umesto dosadasnjih 7 dana  :blob:

Medjutim, osoba sa kojom sam razgovarao je ostavila i malu dozu misterije. Doslovno mi je rekao da imam 80% sanse da dobijem takvu vizu!!! Na moje pitanje da mi malo blize pojasni o cemu se radi, ostao je nedorecen. Takodje, ni oko same cene vize nije bio precizan. Rekao je da viza na aerodromu kosta isto kao i ovde, "dakle nekih 50 EUR ili USD" :102:

Hm, sta dodati osim da treba okusati srecu - ipak je u pitanju Persija, zar ne? Takodje, imati u dzepu 50 jedinica kesha u obe valute pa probati sa jevtinijim dolarom :hihi:!

Ako neko bude probao nesto ovako neka svakako podeli iskustva sa svima. Hvala!!! 

Svaka vam cast za ovakva putovanja, danas sam naleteo na site i najblaze receno sam odusevljen  :blob:

Zelim da se prikljucim nekoj od vasih tura u buducnosti! Prosle godine sam volontirao u Svajcarskoj 25 dana (kanton Jura) a za 3 nedelje idem u USA na 4 meseca na Marta's Vineyard; Massachusetts. Sve vas pozdravljam i nadam se da cemo se druziti!  pijjj

• 2 months later...

pozdrav svima!!!!!ja sam ovde nova,necu moci da idem sa vama,ali vec uzivam citajuci kako ste se nasli ovde i vec sam vas upakovala za put!!!!javljajte sta se desava dalje:))

• 2 months later...

E je li ima josh ozbiljnih za Iran , ali bash ozbiljnih . Ja sam u principu slobodan na 3 sedmice za Iran . Samo bi ishli mojim kolima ,koja su cool za troje ljudi .Oko datuma , verovatno izmedju novembra i decembra chu imati vremena.Pa ako ima ljudi za , pustite replay .

Onda moras odmha da trazis vizu ako vec nisi podneo zahtev.

Ambasadi ce biti potrebno sigurno vise od mesec dana da ti izda vizu.

Ne samo izdavanje koje se zavrsi za dan, vec dok se dobije odobrenje iz ministarstva iz Teherana.

To zna da potraje dosta dugo.