Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav drugari

Mozda skoknem do KTM na 3-4 dana uskoro (za koji dan da budem precizniji, bas mi se nesto mota po glavi taj Nepal), citao po netu dosta o predlozenim itinererima i highlights-ima ali bih voleo da cujem neko licno iskustvo i preporuke.

Sta se vama dopalo tamo onako specijalno? Izleti ,valja li taj Bhaktapur?

Treking cu ostaviti za drugi put, sad je samo kratka poseta gradu i okolini, a od kako je pretprosle godine onaj BuddhaAir omastio ledinu, ne zelim da idem na Everest flight...mogu samo da naslutim standarde i safety u tamosnjoj avijaciji  nono

Hvala

Maste oni ledinu svakih par meseci, samo ne cujes u vestima ako nema mnogo (stranih) zrtava.. :)

A i ako ides sad verovatno nece biti oblacno pa ces videti dosta Himalaja i iz redovnog aviona.

Bhaktapur valja ali nema razloga da ostajes preko noci pogotovo ako imas toliko malo vremena. U principu svih 6 (ili koliko ih vec ima u gradu) unesko spomenika su potpuno zasluzeno poneli tu titulu i stvarno ih vredi overiti. Kad se penjes na Swayambhu obavezno idi glavnim stepenistem.

Od nekih "random" setnji Bhaktapur i Patan su najbolja opcija, za neku idilicnu verziju starog Nepala, a neki delovi centralnog Kathmandua kao npr Chetrapati su takodje interesantni ako zelis bas taj susret oci u oci sa brutalnom bedom u kojoj vecina gradjana provodi zivot. (Tipicna kuca je jednospratna betonska kontura zatrpana djubretom, sa tri zida u prizemlju i cetiri na spratu. U prizemlju je "lokal" gde se prodaje nesto, mada ti ponekad nije bas jasno sta). Ali ono sto je posebno u KTM je to sto izmedju tih gradjevina malo malo pa naletis na neki 1000godisnji hinduisticki oltar ili hram.

I naravno, ako vidis pasaz u dvoriste isplati se zaviriti, mozes svasta da otkrijes

Najsolidniji restorani su u kvartu Jhamsikhel u Patanu gde zivi dosta stranaca (15ak minuta hoda od patanskog Durbara), a moze se ok pojesti i u turistickim/poslovnim delovima Kathmandua (Thamel, Lazimpat, Kanthipath/Durbar Marg)

Na ulici sam takodje jeo ali ne bih bas preporucio (Nepal definitivno nije Tajland ili Singapur)

Ne znam sta planiras za smestaj ali najtoplije preporucujem newa chen u Patanu koji kosta samo par dolara vise od nekih najokorelijih rupcaga u centru grada a kvalitet i atmosfera su neuporedivi..

Provela sam 2 dana u Kathmandu prosle godine, i to nam je bilo sasvim dovoljno.

Odseli smo u Thamel-u, to ti je turisticki deo pun hotela, restorana, radnjica i turistckih agencija koje ti nude sve moguce aktivnosti i ture u gradu i okolini.

Obisli smo Durbar trg, Pashupatinath hram gde smo gledali kremacije uzivo, Boudanath Stupa budisticki hram (meni najlepse od svega sto smo videli), Swayambhunath Stupa ili Monkey Temple .. sve ovo smo komotno obisli u dva dana, uz dosta vremena za kupovinu suvenira u Thamelu, i sve ostalo.

Osim grada, proveli smo jos tri dana u kampu Last Resort, na 4 sata voznje od Katmandua. Ljudi idu i na jedan dan, skoce bandzi i vrate se. Kamp je sjajan, super profi, divna lokacija. Voznja do tamo je isto poseban dozivljaj, sve uz reku Bothe Kosi. Pronadji ih na netu ako te interesuje. Njihov bandzi je drugi po velicini na svetu, pa je zbog toga popularan. Skace se sa viseceg mosta koji je 160m nad ludom rekom.

Odustali smo od letanja iz istih razloga ... a iskreno meni je bio fantastican dozivljaj i samo sletanje u Kathmandu, vidis snezne vrhove Himalaja koji izviruju iznad oblaka :D

• Author

Last resort kamp izgleda super, bas pogledah sajt...verovatno cu da odem na taj bandzi :)

Hvala puno

Pozdrav iz مسقط  :spot:

• 3 weeks later...
  • Author

Samo da se zahvalim jos jednom na preporukama, bio u Nepalu, 3 dana se motao po Kathmandu-Patan-Bhaktapur trgovima i hramovima i 2 dana proveo u tom Last Resort kampu blizu tibetanske granice gde sam i skakao sa 160 metara(ne bungee nego swing zbog problema sa ledjima)...sve u svemu , divna priroda, gradovi katastrofa gde se sve raspada a o gomilama djubreta da ne pricam? Ljudi prijatni i ne previse napadni...ako se ikada vratim u Nepal-pravac Anapurna na treking  ili nesto takvo, u onakve gradove ne zelim vise da se vracam :)

Pozz

• 1 month later...

Da li ima neko ko je bio u Nepalu sa agencijom Jungl da prenese iskustva sa puta. Netreba da bude reklama samo da prenese iskisto.