Jump to content

Featured Replies

Posted

Ako ima neko ko živi i radi na NZL,jel' mi može reći koji su uslovi da se dobije radna( i boravišna) dozvola,koji su gradovi najbolji za život,prosečna plata,najam stana(ili kuće) i tako to,jer nameravam da probam da nađem posao u inostranstvu(kuvar sam po struci),a NZL je jedna od zemalja gde imam nameru pokušati.Takođe me zanimaju nostifikacije naših diploma,da li priznaju srednju školu u trajanju od 3 godine,i tome slične stvari.Unapred hvala.

• 2 months later...

Evo ja cu ti ukratko reci svoje iskustvo. Po mom misljenju dostsa je tesko dobiti vizu. Ja sam cekao 4 meseca, kolega madjar i makedonac su cekali dve nedelje. Mi idemo na neke specijalne provere, ili bar je za mene tako bilo.

Zivot je skup pogotovo hrana i stan, sto ce ti verovatno biti najveci troskovi. Kila jabuka je bila 4-5 dolara, za neverovati, isto tako i paradajz. Kila mesa od 10 dolara navise.

Stan placam 140 dolara nedeljno (ovde se renta placa nedeljno). Satnica naravno zavisi od firme i struke. Recimo da je od 17-20$ nesto sto ja zamisljam kao prosecna plata.

Problem je sto kad dodjes na radnu vizu ovamo ako uspes, je da ces verovatno da naletis na neke hohstaplere koji ce da te urnisu nevidjeno, i tako moras jedno 2-3 godine da cutis i trpis, sta god da ti se desava, i onda mozes da trazis residence, koji ces isto tako fino da platis, ako ga dobijes. Tako je meni, tako je i nekim koje znam ovde bilo. Oni znaju da mi zelimo da dodjemo i to koriste kao alatku za maksimalnu eksploataciju.

NZ je lep, tim mislim na prirodu, zaista je lepa, da nekazem neverovatna u nekim mestima. Ljudi su kao i svugde hm, svakakvi. Od starijih ljudi koji se obavezno jave ( u seoskim delovima) do mamlaza koji ti pokazuju srednji prst ako slucajno ne vozis ludacki po ovim njihovim krivudavim i uskim putevima. Da, vozi se levom trakom. Mislim da postoji dosta veliki jaz medju generacijama, ovi mladji su hmm, recimo svakakvi. Ne vole strance, i ne prihvataju ih. NZ-ni Mnogo su mi provincijalni, da ne kazem zaostali. To ti je onako generalno moje neko misljenje i iskustvo, neko ce sigurno reci nesto saasvim drugo. No na kraju krajeva moj zakljucak je da je Novi Zeland, strahovito razvikan. Meni mnogo lici na onnu nasu staru spolja galdac, iznutra jadac. I da, ovde mi ljudi bas ne izgledaju nesto preterano sretni. Cak ni bogati. Mislim na ljude "radnike". Druga prica je sa bogatasima, oni su, pa bogati, i nisam omao dodira sa njima. Samo sam video njihove jahte i odmaralista.  Nasi mali gradici poput Sombora su daleko lepsi nego ono sto sam ja video ovde. Naravno, Auckland je sasvim druga prica, no tamo sam samo bio par dana...

Imas dobar forum ENZ se zove ili tako nekako, posvecen temi iigracije i viza za NZ, imas tamo dosta podataka.

Pozdrav i srecno.

PS: internet(skup i jadan) i mobilna telefonija (udjes u sobu i izgubis signal) su blagi uzas. Ja mislio da je Srbija zaostala, kad ono... :)

• Author

Zanima me,postoji li kod njih ona kategorija "deficitarna zanimanja" kao kod Australijanaca i Kanađana,zatim socijalni brojevi(SSN)? I,jel' moguće doći tipa na turističku vizu a zatim probati da se nađe neki posao i ostane tamo? Isto tako,čuo sam i priče(drugar mi skoro rekao) da su navodno davali vize pod uslovom da se nasele neka valjda slabije naseljena područja i da se započne sa nekom poljoprivredom,kao i da imaju one koeficijente i bodovanja za vize?

Usput,kažeš da je neka normala(po tebi)17-20$ po satu.Jel' tu cenu mogu da očekujem ili daju po 8-12$ po satu? Hvala ti na informacijama koje si pružio u prethodnom postu :)

Postoji takva lista. Otidji na sajt Novozelandske imigracione sluzbe i detaljno pretrazi i  procitaj ono sto ces tamo naci. Postoji nesto sto oni zovu ird, mislim da je to poreski broj. verovatno je moguce, ali su oni po meni dosta zaguljeni za te vize. Moj licni utisak je da je jako tesko doci, posle sve ide lakse kad si ovde. Izgleda da su pre par godina poostrili zakone, tako da vece firme ne zposlljavasju bez papira. Ovde de sam ja mozes naci rad na crno ali je to sve bezveze i kratkorocno. FOra je da imas ove njihove kampove gde dolazi studentarija iz EU i slicno koji rade te sezonske poslove. Tu gazda kampa obezbedjuje poslove, pa i ove male na crno. Ja sam hteo da idem brati kivije ali ne moze zbog moje vize. Moja viza je samo za firmu de radim i samo u ovom mestu, i samo zanimanje za koje sam dosao.

Mani se svakojakih prica svako prica nesto, trazi ozbiljne izvore i njih se drzi. Br 1 sajt NZ imigracije. Ovde nema ono sto mi zovemo poljoprivreda, ovde imas ogromne farme, i bogate farmere koji mlate dobru lovu. Ali to su ti uglavnom bogatasi. Ako nisi milioner nemozes to da radis ovde. To za bodove je kad trazis permanent rezidence i onda navodno dobijas dodatne poene ako si u nekoj nedodjiji, sto ti ne bih nikako preporucio.

Sto se tice para, nemam pojma mozes da ocekujes ono kako nadjes, tu ti nema pravila ko ni kod nas u Srbiji. Cuo sam da ovi na crno nekad plate 15$. Sve zavisi...

Molim.

• 11 months later...

ej smrki,nije bas tako kako pises,ja zivim u new zealandu skoro 18 godina,auckland nije bas preporucljiv jedino ako hoces da ucis kinenski,jer aucklad ima na 10 stanovnka 9 kineza,.ako imas dobro zanimanje,posao je lako dobiti,radnu vizu srediti,i residence posle,.new zealand je divna zemlja za mlade bracne parove,.klima je slicna evropi,recimo skandinaviji,.leta su oko 24 C,nisu zarka,sve zavisi gde zivis,.posla ima svh profila,minimalna satnica trenutno je 14.50 NZ NZ je oko 086 USA,ili o92 ASA,.

ok ako te interesuje malo poblize kako se zivi postavi pitanje ja zivim u Wellingtonu,gde nemoras da imas auto sve je pri ruci,prevoz veoma organizovan,airport nekih 8 km,bolnica par km od centra grada,gradski austobusi svakih 15 minuta,aerodrom,i van grada,

Ih, bre Relja, pa sto odmah tako coveku...  :( Vidis da zivi tamo dugo i sigurno je da postoji slicno lokalno misljenje, a verujem da je delom i karikirano... Uostalom, imas i na ovom tvom linku, fotku odmah pored tabele (u kojoj su poslednji podaci iz 2006.), ispod koje kaze da "pristizu nemilice"...

Uzdravlje  :pivoooo:

Ih, bre Relja, pa sto odmah tako coveku...  :( Vidis da zivi tamo dugo i sigurno je da postoji slicno lokalno misljenje, a verujem da je delom i karikirano... Uostalom, imas i na ovom tvom linku, fotku odmah pored tabele (u kojoj su poslednji podaci iz 2006.), ispod koje kaze da "pristizu nemilice"...

Uzdravlje  :pivoooo:

Морам, алергичан сам на такве приче а да се не размисли, откако ме убеђују да у Бањалуци имаш 7 жена на једног мушкарца  :maddd:

Hehe... Mozda ima, ali za ove sto dodju iz Novog Sada, Beograda  ;D

Можеш да дођеш из Горње Шњеготине, зна се који су услови за такве омјере ;)

Но скренушмо с теме :) Карикирање разумем, али кад неко износи неке предрасуде или бајке као егзактне податке ме нервира, посебно гастоси. Подсећају ме на оне који ме убеђују да је сад у Немачкој исто криза, малтене гора него код нас, или на једну госпођу која ми ономад рече "Не знаш ти каква је мука имати кућу на мору, желим ти да никад не сазнаш"  ;D