Jump to content

Featured Replies

Posted

Brat me dugo zezao da je on uvek bas tako mastao da putuje za Amsterdam.

A sve je pocelo sa mojim losim, najjeftinijim i bez rezervacije, avionskim kartama za mene i decu.Skola je pocinjala za koji dan i deca su morala poceti skolsku godinu na vreme.U Holandiji za svaki dan neopravdanog izostajanja je kazna od 150 eura po detetu po danu.

Elem,nije bilo mesta u avionu.Mislim nije bilo mesta ni u jednom avionu svih aviokompanija sve do 5 septembra( prosle godine posle letnjeg raspusta)

Zato smo hrabro odlucile da se vratimo autobusom i vozom.

Sve je bilo o.k. u autobusu( znaci prvih pola sata) dok nije poceo sofer da krivuda od Beograda kroz celu Vojvodinu da bi na kraju zavrsili na Backom Bregu.A pre Backog Brega ima jedan dobar restoran,gde se jeftino i dobro moze nahraniti, kojem sam zaboravila ime u svakom slucaju nesto vezano za lovista i Titu pokojnoga.Kod Sombora pauzira autobus pored mesta "paprika to go" za samo deset eura po dzaku.

Bio je mali problem na Bregu u Backoj koji se pokazao kao mesto mucenja naivnih i dobrih ljudi.Dobro, nije bilo tu mnogo ni naivnih ni nevinih putnika ali da smo svih pedeset ispali glupi, to je bolna cinjenica.Pred izlazak iz Srbije trazi nam sofer autobusa da svi skupimo,u malu metalnu kanticu, dobrotvorni dodatak za "crveni krst"  da nam ne bi proveravali prtljag.Tu se ja napravim pametna i kazem im kako imam samo rucni.Cujem komentare iza mog sedista: "al 'si ti asocialnaa!?putujes sa decu a imamo i mi decu sa nama!"

Ajde dobro platim i ja kao i svi, tri eura po osobi.Sazalila sam se nad jednom iz Nisa, Sadetom zvanom Bili, koja je ubacila dva dzaka paprika.Njena komsinica mi trazila da preuzmem dve steke cigara.Obecala sam im da cu reci carinicima kako su jedan dzak i jedna steka moje.Sva moja arogancija mi je bila oprostena, instantno.

Inace mnogo Roma u autobusu.Pustili su nas posle sat vremena proveravanja dokumenata i stvarno su pare odradile svoje.Medjutim Madjarski Crveni Krst nas je sve izbacio iz autobusa i pregledanje pasosa i prtljaga je trajalo 4 sata ukupno.I to na temperaturi od 37 celzijusa.Zaspala sam na carinickoj klupici.A koliko su Madjari "glupi" ni jednu steku nisu nasli.I vratimo se u autobus.Sofer veseo,nastavi da krivuda puticima i puteljcima da slucajno ne bi platio putarinu.

Tako smo videli prirodu, jezerca,recice Madjarske i zaseoke od velike kulturne vaznosti.Osim toga na svakoj stanici gde bi stali da se osvezimo naplacivali su sendvice od tri dana nekih sedam eura.Uglavnom su ljubazni i ne zele da pricaju "ni jedna drugi" jezik sem njihovog.Ali avantura nas je nosila dalje kroz predivne krajeve  kojih je Sisi nekada bila carica.

Sofer se negde dvoumio izmedju Beca i Bratislave kada je odlucio da okrene ka Salcburgu.Malo smo zaglavili u saobracajnom zastoju ispred Minhena.Obecana klima uredjaj je radila samo ako bi se voda (Knjaz Milos ona mala flasica) prodavala za jedan euro.Ali eto kako smo svi Romi u autobusu njemu i njegova dva pajtasa je to bilo svejedno.Povracotka se brzo susila ispod sedista.WC je bilo dozvoljeno koristiti samo nocu.Verovatno da ne bi videli gde su drugi masili.

Zatim se jedna podeblja devojcica zaglavila u wc-u.Pocela je da vristi u napadu panike.Moja deca su pocela takodje da vriste iz saosecanja.

"U bre!Zavezi breee!!Sta se dernjas?? Koji ti je !!? " vikao je suvozac na uspanicenu majku. Njena kcerka je bila oslobodjena posle pola sata.Jecala je na njenom sedistu od cetri ujutru do sedam.Tu cujem negde u dremezu Billi kako psuje "im mamu madjarsku navolarili se,lopovi, picke".Ali odlucujem da spavam.Ciscenje,tocenje goriva, manji tehnicki pregled negde ispred Stutgarta.Svracamo u Manhajm koji nije na listi ali  treba vozac za nekoga nesto da ponese.Jedan stariji momak koji je U Frankfurtu "dosao kuci" i tu na stanici pri izlasku, pozdravljajuci se,sapne mi na uvo :"Cuvaj se da te na kraju ne pokradu i prevare".Konacno miloscu Bozijom izasla sam, deset sati kasnije od planiranog ( 28 casova ukupno), u Kelnu.Intersiti voz iz Kelna je posle autobuske avanture izgledao kao let Vojadzerom.Lepo sam se pozdravila sa svim saputnicima.

Moja deca su bila odusevljena.Videle su i najmanje zaseoke u Madarskoj, Austriji i Nemackoj.Ja sam bila posramljena i sokirana kako ljudi lose tretiraju Rome. Najbolja je bila moja kcerka od dvanest: "Mama, ja mislim da mi je onaj madjarski carinik sto je krao po autobusu pa i  Biline cigare,drpio cokoladu i kolacice sto sam dobila na poklon".Deca vide bas sve!

A htela sam i ja dzak paprika i steku cigra pre Sombora da kupim.Ne znam, zasto nisam.Posle mi jedan drug rece: "Tako ti je to kad' se ide Romobilom."

Ako zelite da putuje Beograd-Keln i otkrijete cari centralne Evrope, preko Novi Sad, Odzaci, Kula, Crvenka,Backa Topola. Telecka, Kljajicevo, Sombor, Bezdan, Backi Breg, Hercegeszanto,Baja, Tamassi, Veszerem, Gyor, Wiena, Linz, Salcburg, Munchen, Augsburg, Ulm, Stuttgart, Heidelberg, Menheim, Frankfurt aM, Bonn - samo 28 casova!! kupite karte kod .. e sad' to ovde ne sme da se napise.  :mah:

Zato smo hrabro odlucile da se vratimo autobusom i vozom.

... trazi nam sofer autobusa da svi skupimo...da nam ne bi proveravali prtljag...tri eura po osobi.

Obecala sam im da cu reci carinicima kako su jedan dzak i jedna steka moje....

Inace mnogo Roma u autobusu....

Medjutim Madjarski Crveni Krst nas je sve izbacio iz autobusa i pregledanje pasosa i prtljaga je trajalo 4 sata ukupno...

Sofer veseo,nastavi da krivuda puticima i puteljcima da slucajno ne bi platio putarinu.

...samo ako bi se voda (Knjaz Milos ona mala flasica) prodavala za jedan euro.Ali eto kako smo svi Romi u autobusu njemu i njegova dva pajtasa je to bilo svejedno.Povracotka se brzo susila ispod sedista...

"U bre!Zavezi breee!!Sta se dernjas?? Koji ti je !!? " vikao je suvozac na uspanicenu majku....Svracamo u Manhajm koji nije na listi...sapne mi na uvo :"Cuvaj se da te na kraju ne pokradu i prevare".

Posle mi jedan drug rece: "Tako ti je to kad' se ide Romobilom."

Ova poslednje citirana recenica neka ti bude naravoucenije.

Autobusom se vozi ubuduce samo ako budes i dalje zelela takve "avanture" za pamcenje :bag:

• 3 weeks later...

Prosto da ne poveruje covek..ipak si stigla ziva jeli tako???Drugi put neces stedeti pare za avion,jeli tako??

• Author

Prosto da ne poveruje covek..ipak si stigla ziva jeli tako???Drugi put neces stedeti pare za avion,jeli tako??

da, neverovatno.. aviokompanija iz Holandije mi je vratila pare za neiskoristeno pola putovanja..tuzno da je to otprilike bila i cena autobusa i neverovatno, da ima ovde neko ko reaguje sa dozom sarkazma..a svi znamo da je sarkazam upakovan prezir, je li tako?

• Author

Pogresna ti je ta teorija,ako mislis na mene i moj post.

citiran je komentar na koji se misli. :mah: