Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima!

Potrebna mi je pomoc oko putesestvia u Belorusiju, malo sam nov u ovom i neznam sta kako je najbolje ili najjeftinije, a treba da stignem do Mogileva. Gledao sam ponude nekih aero kompanija karta stoji 240eur od Skoplja preko Istanbula do Minska. Neznamm dali mozda ide neki bus od Beograda do Minska ili tako nesto. trebao  ih da krenem negde pocetkom Marta meseca. Sta je potrebno, dakle sve me zanima, svaki komentar je dobrodosao! Hvala vam unapred!

Bus nemaš. Što se voza tiče, tu zavisi od tebe šta ti je prihvatljivo. Možeš na primer direktno vozom iz Sofije (vidim da kažeš iz Skoplja avion, pa si možda iz tog kraja pa ti Sofija nije daleko), možeš preko Budimpešte, Čopa i Lavova sa presedanjima, možeš i preko Varšave, a možeš i hardkor ultra-jeftinu varijantu sa milion presedanja lokalnim vozovima po Ukrajini i Belorusiji...

• Author

Da ja sam sa juga. tacnije iz VR i Sofiija mi nije bas daleko. Kada ima taj voz, koliko on putuje i kolika je cena karte do Minska? Ne bih bas to sa milion presedanja, mislim cimanje je ogromno.

Napisacu ti kako sam ja isao, nadam se da ce ti biti korisno.

Isao sam vozom do Budimpeste, gde sam ostao jedan dan. Sutradan sam hvatao Orange Ways autobus za Krakov, secam se da je kretao u 7 ujutru i karta je bila oko 15 eura u jednom pravcu (karte variraju u odnosu na datume). U Krakov sam stigao oko 13-14 i izblejao ceo dan u gradu. Uvece sam cekao voz za Varsavu. Voz je kasnio 3 sata (ovo nije uobicajno, neki lik se bacio pod voz) sto mi je malo poremetilo dalji tok putovanja. Od Varsave hvatas vozove za Terespolj, grad na granici Poljske i Belorusije. Ima jedan ili dva direktna, na jedan od njih sam zakasnio zbog samoubice. Druga varijanta je da ides kombinacijom lokalnih vozova. Na stanici Varsava Srodomesce su mi odstampali red voznje (nesto kao plan puta), promenio sam tri voza do Terespolja, uglavnom cekaju jedan drugog osim onog sto ide od gradica po imenu Lukov do Terespolja, taj nije cekao pa posto je prethodni malo kasnio izblejao sam u tom Lukovu jedno 3 sata.

Od Terespolja do Bresta (prvi grad posle beloruske granice) imas 3 ili 4 sinobusa. Na jedan od njih sam zakasnio zbog kasnjenja predjasnjih vozova, tako da je sledeci bio za oko 4-5 sati. U medjuvremenu je naisao brzi voz Varsava-Minsk-Moskva (ili gde vec dalje ide) pa sam uspeo da nagovorim provodnika da me pusti unutra, potplatio sam ga 5 eura za tih 10-ak kilometara (Terespol-Brest). Od Bresta je sve lako, Beloruske zeleznice su veoma tacne, ciste i neverovatno jeftine. Postelja od Bresta do Minska (oko 5 sati putovanja) kosta 200 dinara, a sediste 130 dinara.

Cene su se kretale ovako:

Beograd- Budimpesta 26 eura povratna vozom.

Budimpesta-Krakov, oko 30 eura u oba pravca Orange Waysom.

Krakov-Varsava 10 eura po pravcu, znaci 20 eura.

Varsava-Terespol oko 10 eura po pravcu (ja sam platio manje posto sam u jednom od tih lokalnih vozzovca isao bez karte, kondukter nije naisao), znaci 20 eura.

Terespol-Brest, ako ne racunaym ono podmicivanje, mislim da je regularna karta za sinobus 2-3 eura, racunacemo 5 u oba pravca.

Brest-Minsk 2 eura (sa krevetom kao ljkra:), znaci 4 eura.

Znaci sve ukupno oko 105 eura za oba pravca.

Ja ti preporučujem da ideš Beograd-Budimpešta vozom,pa iz Pešte do Varšave a onda tamo da hvataš voz za Minsk.. Bg-Pešta ti je 26 EU povratna a Pešta-Varšava 29 EU u jednom pravcu..(moraš da uzmeš nedelju-dve ranije).. A od Varšave do Minska to ne znam koliko ti košta..

Da ja sam sa juga. tacnije iz VR i Sofiija mi nije bas daleko. Kada ima taj voz, koliko on putuje i kolika je cena karte do Minska? Ne bih bas to sa milion presedanja, mislim cimanje je ogromno.

Sofija - Minsk ide jednom sedmično u martu. Iz Sofije polazi  ponedeljkom u 19:00, u Minsk stiže sredom u 23:10. Povratak iz Minska je subotom u 01:25, a dolazak u Sofiju u ponedeljak u 09:25. Cena povratne karte bi trebalo biti oko 200 EUR. Za tačnu cenu pošalji mail na [email protected].

Gledao sam ti malo Wizz. Za odlazak ima varijanta, nedeljom

Nedelja 3.3.

Skopje-Trevizo 6:00 → 7:45 (€18.75)

Trevizo-Kijev 08:20 → 11:45 (UAH1,011.00)

No, u Trevizu imaš samo 35 minuta, a 1000 UAH je preko 90€, tako da se ne isplati baš... A moraš opet posle i do Mogileva.

Svašta sam kombinovao u varijanti Skopje/Sofija → Ajndhoven/Bergamo/Trevizo/Dortmund → Viljnjus/Kijev, ali ne nađoh ništa da valja... Uglavnom se mimoilaze dani prvog i drugog leta.

• Author

@ gosn.shofershajbna

Uf poprilicno cimanja vozoviima, od mesta do mesta od grada do grada, isao bih ja da sam sa nekim no idem sam pa mi malo problem to s presednjima ali jeste jeftino ali bas jeftino.

@ gargi821

Nije losa varijanta, nema cimanja samo mi reci kako da uzmem kartu ranije odn kako da je kupim?

@ RaxCherrych

Ovo mi se cini da je najbolja varijanta bez presedanja, udjes u voz i uzivas. Kako ide sa kartom, dali je potrebno kupiti je unapred ili ima uvek slobodnih?

@ Duya

Ovo je malo cini mi se skuplje, posle cu morati da hvatam neki drugi prevoz do Minska pa nadalje do Mogileva...

@ gosn.shofershajbna

Uf poprilicno cimanja vozoviima, od mesta do mesta od grada do grada, isao bih ja da sam sa nekim no idem sam pa mi malo problem to s presednjima ali jeste jeftino ali bas jeftino.

@ gargi821

Nije losa varijanta, nema cimanja samo mi reci kako da uzmem kartu ranije odn kako da je kupim?

@ RaxCherrych

Ovo mi se cini da je najbolja varijanta bez presedanja, udjes u voz i uzivas. Kako ide sa kartom, dali je potrebno kupiti je unapred ili ima uvek slobodnih?

@ Duya

Ovo je malo cini mi se skuplje, posle cu morati da hvatam neki drugi prevoz do Minska pa nadalje do Mogileva...

Moraš da je kupiš preko sajta mađarskih železnica.. Nadam se da imaš Visa Electron..  :) Evo ti sajt.. http://www.mav.hu/english/index.php

@ RaxCherrych

Karta se sastoji iz dva dela - karte (važi za relaciju) i rezervacije postelje (važi za određeno mesto). Kartu, jasno, nije uopšte potrebno kupovati unapred. Što se rezervacije tiče, ne mogu ti sa sigurnošću reći kakva je popunjenost. Između Sofije i Minska saobraća jedan vagon (ide sa vozom Sofija - Minsk do Kijeva gde se premešta na voz Kijev - Minsk) kapaciteta 36 ležećih mesta. Za prvu sledeću subotu (16.02) na relaciji Minsk - Sofija od 36 mesta slobodno je 18 mesta (8 donjih i 10 gornjih ležajeva).

Ono što sam siguran je da se u Srbiji može uzeti rezervacija Minsk - Sofija jer su Beloruske železnice priključene na evropski rezervacioni sistem, za Sofija - Minsk nisam siguran jer Bugari nisu u sistemu (moguće je da je par mesta iz Sofije u beloruskom sistemu, tako da može i to). Proveriću, pa ti javljam sutra. Takođe ću proveriti da li su u Vranju ugradili EPA-sistem, tj. da li možeš da kupiš rezervacije u Vranju. Ako ne, znam da može u Nišu i Leskovcu.

Kolko vidim na Bugarskim željeznicama, taj direktni vozi samo priko lita?! Ja mislim da je najbolje ipak priko Beograda za Peštu, pa onda do Zahonja, pa priko granice u Čop, od Čopa do Lviva i onda vald ima neki direktni do Minska. Svejedno je jeftinije priko Ukrajine nego priko Poljske.

Kolko vidim na Bugarskim željeznicama, taj direktni vozi samo priko lita?!

Ne. Preko leta vozi 2 puta sedmično, a ostatak godine jednom sedmično.

@ gosn.shofershajbna

@ gargi821

@ RaxCherrych

@ Duya

Ovo preko Poljske nije toliko komplikovano kao sto izgleda. Ti vozovi od Varsave do Terespolja su uskladjeni da krecu kad onaj sa kojim ti dolazis stigne i kad se putnici prebace u njega. Osim onog iz Lukova, ali  nadam se da nisi toliko baksuz kao ja da ti se lik baci pod voz (i to 1. januara) i da ti jedan od vozova izmedju Varsave i Terespolja debelo kasni.

Drugo ta kombinacija ti je najjeftinija, cak je jeftinija mislim i od one preko Ukrajine. Od Beograda do ukrajinske granice bi pukao 50 eura u dva pravca, a voz Lavov-Minsk bi te sigurno kostao jos 50 eura u oba pravca, plus sto bi placao voz Zahonj-Cop, i Cop-Lavov.

Tako da stojim iza toga da je kombinacija voza i Orange Waysa preko Budimpeste i Poljske najbolja varijanta do Minska, plus jos mozes da izblejis u Krakovu, Varsavi, Budimpesti ili Lukovu :D jedan dan.

Rezervacija Minsk - Sofija se može kupiti i u Srbiji, a Sofija - Minsk samo u Sofiji. Železnička stanica u Vranju je priključena na evropski rezervacioni sistem. Jedna loša vest - do kraja zimskog računanja vremena (poslednja nedelja u martu), vagon Sofija - Minsk stoji ceo dan u Kijevu i kreće tek uveče iz Kijeva i stiže u četvrtak ujutru u Minsk. Inače vagon ide preko Gomelja i čini mi se da, ako se odlučiš za tu varijantu bliže mnogo da ideš do Gomelja i odatle presedaš za Mogiljev, nego da ideš do Minska pa se vraćaš nazad.

Rezervacija Minsk - Sofija se može kupiti i u Srbiji, a Sofija - Minsk samo u Sofiji. Železnička stanica u Vranju je priključena na evropski rezervacioni sistem. Jedna loša vest - do kraja zimskog računanja vremena (poslednja nedelja u martu), vagon Sofija - Minsk stoji ceo dan u Kijevu i kreće tek uveče iz Kijeva i stiže u četvrtak ujutru u Minsk. Inače vagon ide preko Gomelja i čini mi se da, ako se odlučiš za tu varijantu bliže mnogo da ideš do Gomelja i odatle presedaš za Mogiljev, nego da ideš do Minska pa se vraćaš nazad.

Lepo je iskoristiti ceo dan u Kievu..imam mnogo toga da s evidi..a i lepo provede.

• Author

Auuuu koliko nacina da se stigne do Belorusije, sad se iskreno razmisljam kako da idem. Mada o va kombinacija preko wizza nije losa Skoplje>Trevizo>Kiev pa da iz Kieva uhvatimm neki autobus ili voz do Belorusije pa dalje do Mogileva, cini mi se da cu tako najbrze stici a i avoinom do kieva nije skupo, 95 eur. Samo mi recite ukoliko se odlucim tako da idem, koliki prtljag mogu da ponesem u avion, dali ima nekog ogranicenja u pogledu tezine ili velicine istog? Hvala vam puno na savetima koji ste mi pruzili, cim odem bice i slika!

• Author

Браво! јел се он обраћа сваког дана?

Nažalost, ima ograničenja (odnosno, doplata) na prtljag. Pogledaj temu "Wizzair i prtljag" u Jeftinim letovima, ili potraži direktno na Wizzairovom sajtu. Obrati pažnju da za ukrajinski ogranak Wizza važe drugačija (povoljnija)  pravila.

Pošto u Trevizu imaš samo 35 min, bilo bi poželjno (nisam siguran da li ti je izvodljivo) da imaš samo ručni prtljag. Mislim da Wizzair ne radi vezivanje letova, tj. ne garantuje ti prebacivanje čekinovanog prtljaga, ali to neka ti ipak kaže neko iskusniji.

Ta varijanta Wizzom ti je potencijalno brza i udobna ali je... delikatna. Iza svakog ćoška vrebaju čuvene Wizzove kvake.

Браво! јел се он обраћа сваког дана?

Da, ujutru iz Kijeva u 09.12, u 20.28 je u Mogiljevu. To je voz koji ide za Sankt Peterburg.

To sam i ja snimio, al' mi nije jasno zašto mu treba 11 sati za 400 km??? Jeste da je granica između, al' opet...

Možda postoji i neka varijanta sa presedanjem u Gomelju...

To sam i ja snimio, al' mi nije jasno zašto mu treba 11 sati za 400 km??? Jeste da je granica između, al' opet...

Možda postoji i neka varijanta sa presedanjem u Gomelju...

533 km - 10 sati 16 minuta (Belorusi nemaju zimsko računanje vremena te su +1h). Računaš na to 4 pauze od oko pola sata i to da su to uglavnom sporedne pruge za ne preteranom brzinom i eto ti. Sa presedanjem ti isto dođe vremenski, jer ideš po istoj pruzi...

Nije dovoljno 35 minuta u Treviyu (niti bilo gde).

Чекирање почиње 2 сата и завршава се 40 минута пре поласка у складу са редом летења на аеродрому места поласка.

...s time što ćeš se, naravno, čekirati onlajn od kuće, prethodno veče. Treba samo da odeš od jednog gejta do drugog (a verovatno, i kroz neku pasošku kontrolu).

Da se razumemo: ne tvrdim kako je ta varijanta preko Treviza hiperturbodobra, naprotiv, rizična je. Ali pola sata na malom aerodromu, bez pretovara velikog prtljaga, može da bude opcija. Kad su ti mogućnosti ograničene.

• Author

Upravo sam gledao, nesto su podigli cenu karte, izgleda da cu ipak skoplje>istanbul>minsk samo je tu problem sto cu morati da cekam nekih 12 sati do leta istanbul>minsk. bas mi cudno da je taj deo evrope onako dobro osakacen direktnim letovim ili autobuskom saobracaju sto recimo nije slucaj sa ostalim delom evrope, al dobro vredi probati i ovako, valjda tih 12 sati u istanbulu nece biti prespavani u cekaonici ;D