Jump to content

Featured Replies

Posted

Društvo, imam čast da vam najavim prvo putničko druženje pod imenom Putospektiva. Od ideje krajem prošle godine smo došli do realizacije i druženja koje je najavljeno za 22.2.2013. u Beogradu. :)

Irena i Sebastian će pričati o Njujorku i njegovim čarima, Uroš će prepričati kako izgleda Černobilj sada i zašto neko uopšte želi da ode tamo, Vladimir i moja malenkost ćemo pokušati uživo da vam opišemo kako izgleda biti zaglavljen u sred nacionalnog parka u Africi, a Bjuti i Jovan će nam objasniti šta su oni to radili u Skoplju 1. januara 2013. i kako je njima izgledalo sve to nakon noći provedene u vozu.

Ovo je zvanični sajt: www.putospektiva.rs

Facebook stranica: http://www.facebook.com/Putospektiva

Facebook event: http://www.facebook.com/events/127649480744619/

Jako sam srećna što ova ideja nije ostala samo na papiru/monitoru, a nadam se da će postati i tradicija :).

A ovde je i tema sa foruma u kojoj sam podelila svoje ideje sa vama prošle godine :)

• 2 weeks later...

Путоспектива је прошла одлично, хвала свима што сте дошли :)

• Author

Putospektiva će se održavati jednom mesečno, pa sledeći put obratite pažnju na vreme :). Biće najava na sajtu, twitteru, facebook stranici... :).

• 2 weeks later...
  • Author

Pozivam vas da dođete na drugu Putospektivu koja će biti održana krajem marta, tačnije 30.3. u 19:00 i slušate Ružu, Katarinu, Nebojšu i Relju koji će vam pričati o njihovim avanturama u Zanzibaru, Americi i Španiji.

Detaljnije o njihovim izlaganjima ovde: http://putospektiva.rs/?page_id=191

A za ove sa facebook-om, event:

ww.facebook.com/events/343150062462799/

Imam velika očekivanja od članova foruma da će se osmeliti i javiti da sami izlažu o njihovim interesantnih putovanjima :). Javite se preko kontakt forme na sajtu, dogovorite neku sledeću Putospektivu.

http://putospektiva.rs/?page_id=67

Vidimo se ;).

• Author

Može, javi se kad želiš da pričaš. Sledeći slobodan termin ja kraj aprila i tako na dalje do decembra, a onda jovo nanovo :D.

• 3 weeks later...

Za one koji nisu bili, a koji možda sa nestrpljenjem iščekuju novi izveštaj, da napišem samo da je bilo super zezanje u subotu uveče!

Sa Reljom i Nebojšom smo se smejali non stop!

Ni devojke nisu bile loše.

Nebojša je imao sjajne fotografije, koje je većinom radio koristeći film, a mesta koja je obilazio i ljude koje je upoznovao su stvarno fantastični!

Relja je bio na hodočašću od Pirineja do Santjago de Kompostele i preneo je neke stvarno inspirativne trenutke.

Devojke su bile na Zanzibaru i okolo.

Eto, taman toliko da se zapitate šta se još dešavalo :)

• Author

Napisali smo kratak izveštaj sa druge Putospektive, da se podsetite o čemu smo slušali u subotu ili da pročitate šta ste propustili :).

http://putospektiva.rs/?p=263

Ovog puta je Elefteros preneo atmosferu :).

Na vreme upišite 11.5. u kalendare jer će se tada održati treća Putospektiva u još većem prostoru zbog velikog interesovanja. Detalje o izlagačima ćemo postaviti naknadno na stranici i sajtu.

Vidimo se :).

• 3 weeks later...
  • Author

Idemo ponovo :).

Treća Putospektiva je na redu i održaće se 11.5. na istom mestu u isto vreme (Kralja Petra 71, Beograd od 19:00).

Ova će biti posebno interesantna jer će pored Sanje, koju još uvek ne poznajemo, o svojim avanturama pričati tri člana Kluba putnika: Cruela DeVil, Hadži Jovan i Hadži Kuvar :D.

Ovo je kratak uvod u njihove priče: http://putospektiva.rs/?page_id=297,

a ovo "event" na facebooku: https://www.facebook.com/events/514473728589447/?ref=22

Izvolite doći :).

super tajming, nadam se da ću najzad uspeti da dođem a onda se i dogovaramo kada i šta ću vam pričati :)

• 1 month later...
  • 2 weeks later...

Po prvi put sam prisustvovao putospektivi, ovoj četvrtoj. Svaka čast i organizatorima, a i ljudima koji su nam pričali o svojim putovanjima, samo da je pivo za nijansu bilo hladnije  :pivoooo:. Šalu na stranu sva tri putovanja su baš lepo prezentovana.  clap.gif' alt=':clap:'>

• Author

Hvala Baki. Svi su bili sjajni, no trajalo je dugo i ljudi su pomalo gubili koncentraciju. Mislim da ćemo sledeći put imati 2 velike priče i jednu mini, uvodnu. Možda čak da ta uvodna bude o Srbiji i predelima blizu nas. Eto, ako neko želi da priča o tome, može da se prijavi :).

Priče su bile u principu dobre, a belo vino - odlično. Mislim da bi trebalo malo razbiti predavanje, suviše je ex cathedra. Sem toga, predugačko je, pa ostavlja prostora za nepotrebne, zamorne informacije.

Moj unsolicited savet bio bi da se svaka priča ograniči na pola sata, i da se uvek ubaci još nešto između: možda neki kratak filmić o putovanju, isečak nekog zanimljivog dokumentarca o nekom mestu, običaju itd, ili nešto slično. Može se na internetu pronaći dosta toga.

Takođe, mislim da bi trebalo sastaviti neko uputstvo ljudima, kako da pričaju. Nas su bogami izmrcvarili dok nas nisu uterali u TEDx format predavanja, ali bilo je korisno. Treba izdvojiti nekoliko najjačih detalja i onda na njih staviti težište, a ostalo samo uzgred preleteti ili sasvim izostaviti. Živi primeri, lične emocije, bizarne situacije - to je ono što deluje na publiku. I naravno, poentirati.

Zbog toga je Tiborova i Jelenina priča bila najupečatljivija: ispričali su nekoliko najzanimljivijih, najuvrnutijih anegdota, a bilo je i dosta humora, koji je so dobrog pripovedanja :) Pogledajte bilo koji dobar TED talk: svako je bar jednom dobro nasmejao publiku, ma koliko tema bila ozbiljna ili mračna.

Inače, što se organizacije tiče, prostora itd, sve je bilo odlično :)

• 3 weeks later...
  • Author

Izvini, kasnim malo sa odgovorom :).

Hvala na komentaru i naravno hvala što ste bili :).

Apsolutno se slažem sa svim kritikama i predlozima. Trajalo je zaista predugo, ljudi su izgubili koncentraciju, ali sam i dalje oduševljena brojem ljudi koji je ostao do kraja.

Moja ideja da napravim uvodnu priču je bila u teoriji dobra, ali ne tako dobra u praksi. Da li je do mikrofona ili je takav dan bio, ne znam, ali sam svesna da nisam ni malo uspela da prenesem entuzijazma niti ideje koje sam prvobitno zamislila. Žao mi je zbog toga, no čovek uči na greškama :).

Mislim da nije loše nastaviti sa mini pričama na početku, a takođe mislim da bi bilo sjajno baš te kratke priče posvetiti Srbiji. Nemamo pojma gde živimo i kakve nas lepote okružuju, a i manjka nam motivacije da to i istražimo. Tako da svako ko ode na neko kampovanje, produženi vikend u prirodu, obiđe neku banju, znamenitost, može da se javi i to podeli sa nama u prvih 15ak minuta.

A nakon toga slede dve velike priče sa putovanja koje mogu trajati i do 45minuta najduže, tako da možemo da zaokružimo celu Putospektivu na 2-2.5h.

Što se tiče pripreme, o tome je takođe bilo reči. Relja je profesionalac u tome i izrazio je želju i volju da nam pomogne u spremanju Putospektive. A nadam se da ćemo uskoro imati i kratak vodič na sajtu baš o prezentacijama.

Pravićemo pauzu tokom leta i nastaviti sa održavanjem Putospektive od septembra, što zbog odmora, što zbog prostora. Možda organizujemo neko neformalno druženje i video projekcije, ali o tom potom.

Naravno, ko god želi i dalje može da se prijavi da priča, a ja se nadam da ću uspeti uskoro da stavim na youtube neke od prethodnih priča, da se zabavimo do septembra :).

Hvala na podršci društvo, vidimo se uskoro :).

• 2 months later...

Slučajno sam pronašao dva video snimka sa prethodnih putospektiva koje ste okačili na youtube. Ne bi bilo loše da nas ovde obavestite kada ubuduće budete ponovo postavljali neki video snimak. Uzgred, obe priče su bile odlične  clap

• 3 weeks later...
  • 3 weeks later...
  • Author

Društvo, kako je bilo na livadarenju? Hajde ako neko bude želeo (osim Bjutija :D) da priča malo, javite se za decembar. Mislim da će datum biti 21.12. pa da uvodna priča bude malo o tome i o Grzi.

Na petoj Putospektivi ste propustili Branimirovo sjajno predavanje o Mjanmaru. Dečko je fenomelan, ja sam zaista oduševljena. A tek fotke i film... Kaže da je u svakom gradu tražio najbolje mesto za izlazak i zalazak sunca. Publika je zvučno reagovala na svaku fotografiju. Ovog puta smo se družili u Rexu i tehnički je zaista veliki napredak. Imaju ogromno platno, pa se fotke vide fenomenalno, dobro ozvučenje, super osvetljenje. Imali smo čak i dvosed i lampu, za bolji ugođaj :D. Branimir nam je na kraju pustio i njegov dokumentarni film "Myanmar Diary" koji je trajao 19 minuta. Stvarno je izazvao predivne emocije kod svih. Oduševljena sam i čovekom i njegovim nastupom, zaista :).

Prvo predavanje nam je malo bilo promašaj jer je čovek došao da promoviše sebe, svoju školu tanga i turu po južnoj Americi. Naravno, to nismo znali i na kraju je bilo malo neprijatno, ali kako svakog dana učimo tako ćemo znati za ubuduće :). Sreća pa ljude koji dolaze na Putospektivu to ne interesuje, tako da su manje-više svi bili zatečeni i iznenađeni jer se čovek nimalo nije uklapao u priču. No, Branimir je zasenio sve nakon toga, da smo brzo zaboravili to prvo predavanje :).

Što se tiče sledećeg, u novembru, dolazi nam Davor Rostuhar iz Hrvatske. Pretpostavljam da znate ko je on. Evo napisala i najavu, pa možete i da pročitate.

http://putospektiva.rs/davor-rostuhar-u-beogradu/

Sve piše, ali da vas pitam i ovde. Imate li konkretnu ideju kako bi mogli da skupimo novac da ne bi naplaćivali ulaz?

Svi predlozi su dobrodošli :).

Vidimo se 19.11. a onda i 21.12. u Rexu :). Pozdrav.

Na Grzi je bilo prelepo, jedno od najjačih mesta na koje smo do sada išli na livadarenje (dopuštam sebi da to napišem budući da sam bila na svim dosadašnjim livadarenjima). Nemam mnogo fotki, možda bi o livadarenju mogao da priča neko drugi... Drago mije da je Rex novi prostor za putospektivu, jer se sjajne dtvari dešavaju tamo, pa je red bio i da putospektiva dospe do Rexa ;) Iako je 19.11. neki radni dan nadam se da ću uspeti da se dopelam do Beograda, a Davorovu knjigu Džungla sam čitala u više navrata. Nadam se da će se naći modus da se svi troškovi pokriju i da se i on pojavi na Putospektivi.