Jump to content

Featured Replies

Posted

Pročitao sam mnogo toga na forumu o autostopiranju, ali nisam uspio naći previše korisnih informacija za nas početnika kojima bi ovo bilo prvo iskustvo. Planiram na ljeto, u junu najvjerovatnije, da krenem na turu od Beograda do Poljske. Zanima me gdje se u Beogradu lako nađe neko za Budimpeštu i koliko dugo nam treba da nađemo prevoz? Vrijedi li čekati ili je bolje noćni voz za 26eur. Da li da pristanemo da idemo do Novog Sada ili Subotice npr.?

Zanima me gdje da stopamo u Budimpešti? Ima li neko iskustva na ovom putovanju? :)

• 2 months later...

Silom prilika, jer imam devojku u Poljskoj, često idem autostopom u tu fenomenalnu zemlju, pa, ako se desi da proveravaš još uvek forum, mogu da ti dam par zgodnih saveta, sve iz ličnog iskustva. Ne znam šta te zanima, ali mogu da pretpostavim šta bi ti trebalo, pa zato evo ovde navodim neke osnovne stvari, a ti slobodno pitaj šta god te još interesuje.

Prvo, ako ideš samo autostopom, treba ti u proseku 24h do Poljske. Mada, to dosta zavisi i od sreće i od puta koji izabereš. Kada kreneš iz Beogradas, pretpostavljam da ideš autoputem, prihvati svaku vožnju, gde god da idu, Novi Sad, Subotica, Segedin još bolje. Kod nas na autoputu policija ne pravi problem, u Mađarskoj hoće da pišu kazne (koje nikada ne moraš da platiš). U principu, ako ideš prvo do Krakova, imaš dve mogućnosti: da posle Bratislave skreneš ka Brnu u Češkoj, pa onda odatle autoputem do Katowica pa odatle do Krakowa ili imaš od Bratislave direktanu magistralu do Krakowa, ali koja je manja i nije toliko prometna. Ja sam jednu noć tako zaglavio u Tatrima, na planinskom graničnom prelazu. Autoput je duži, uglavnom, ali je i zgodniji.

Druga opcija, takođe zgodna, jeste da ako nećeš da spavaš u šatoru, da uzmeš voz. Tako i brže stigneš. Od budimpešte imaš vozove do Bratislave svakih sat vremena, od Bratislave možeš i do Katowica da stigneš, trik je samo u tome da se lepo organizuješ. Na primer, ako iz Budimpešte ideš za Bratislavu, nemoj da plaćaš punu kartu, košta oko 15 evra. Lakše je da od Budimpešte do granice prosediš u toaletu, oko sat vremena i da onda u Slovačkoj podmitiš konduktere sa 5 evra i gotovo. metod primenjivati što češće i plaćati od granice do granice :D Ja sam tako od Krakowa jednom do Budimpešte stigao za 5 evra, celu noć smo se vozili.

Ako te interesuje još nešto, samo pitaj :)

Na primer, ako iz Budimpešte ideš za Bratislavu, nemoj da plaćaš punu kartu, košta oko 15 evra.

Na forumu je cini mi se Rax objasnjavao da je cena povratne karte 15 evra (za relaciju Budimpesta-Bratislava).

Ako moras da dajes 5 evra kondukteru u jednom pravcu i opet 5 evra u povratku (znaci ukupno 10),mozda ti onda ipak ne dodje lose da lepo kupis povratnu za 15 i da ne brines :)

• Author

Hvala ti. Mnogo si mi pomogao. Inače, dobio sam priliku za besplatno putovanje do Litvanije, pa ću u povratku da u 2 dana obiđem Varšavu, Gdansk i Poznan, ali mi opet Vroclav i Krakov ostaju kao idealne za stopiranje. :)

A pa drago mi je da si se snasao :)

Sto se tice Bratislave i Budimpeste, naravno, moze i povratna, lai poenta je u tome da ako nisi siguran da li se vracas vozom, uvek je zgodnije da podmitis. Ja sam voz koristio uglavnom nocu, kada nisam mogao da stopiram. A sto se tice stopa izmedju ova dva grada, nema nikakvih problema, samo ako je dan :D

Iz Budimpeste se "dogegaj" do granice sa Slovackom na Sahi (E77), za nekih 5 ili 8 evra, imas voz do Vaca, pa onda bus do Honta, stanes na granicni prelaz, ima kucica, nema carinika i stopiras, najbolje resenje za bilo koji poljski grad...

• 1 year later...

Pozdrav, ljudi.

Da li mi neko može reći koje je najbolje mesto za stopiranje iz Budimpešte za Katovice? Vidim ovaj post iznad, međutim, interesuje me stop baš iz Budimpešte. Hvala unapred

Malo je teze stopirati direkt iz grada koji je okruzen prstenom...

Mozes da ides i ovako, potrosices 330 forinti: sa Njugatija uhvatis voz za Dunakeszi i krenes prema Fotu peske, imas nekih 1,5 km hoda npr. Prodjes pored Teska i polako pratis put ka desnoj strani, to ti je ulaz na autoput (videces znak MATRICA i sliku kamere koja snima). Prolazi dosta vozila, ima i pomalo 'ladovine, ako ne privlacis paznju, panduri kuliraju (prosli su pored nas nekoliko puta). Prva voznja nam je bila do Vaca, daj sta das, a druga do autoputa A4 u Poljskoj.

• 4 weeks later...

Vratio sam se sa uspešnog putovanja autostopom do Poljske, pa ću čisto malo o tome, ako nekom slučajno zatreba.

Najpre, najdobronamerniji savet i najbolji koji vam mogu dati jeste: samo granični prelazi i samo kamiondžije. Što se tiče puta do tamo, startovali smo na Kelebiji, povezao nas šofer iz Inđije do graničnog prelaza Rajka (između Mađarske i Slovačke) gde se nalazi ogroman parking za kamione. Odatle, kamion sa BG tablicama, direktno do Katovica. Povratak je bio iz Krakova, na izlazu iz grada kod Lukoil pumpe, Zakopianska ul. najbolje mesto za stop. Nakon 15 minuta stao nam je auto koji nas je vozio do raskrsnice oko 30 km pred granični prelaz Hižnje, potom smo sa kamiondžijijom iz Poljske prešli i tu razdaljinu. Opet, stara priča, granični prelaz, veliki parking za kamione, mnogo naših tablica, pa nas je pokupio naš čovek i direktno do Horgoša. Rečeno mi je da izbegavam stopiranje iz Budimpešte, jer naši neće da stanu (ima mnogo lopova, tako kažu).

Pozdrav ljudi! Zanima me jedna stvar. Naime, trebao bi u jednom danu stici iz Pečuha do Krakowa? Koliko je to izvodljivo i koji put odabrati? Krenuli bi rano rano ujutro (oko 5 sati). Dosada su najduže i teže ture koje smo uspjeli odraditi u jednom danu, bile Kijev-Lviv (545km), Cluj-Beograd (470km),BG-Mostar (422km). Hvala unaprijed.

P.s.Ukoliko nije moguce to odraditi u jednom danu, u obzir dolaze i jeftine opcije vlakom,busom ili neko mjesto koje je dobro za kampiranje?