Jump to content

Featured Replies

Posted

Велики поздрав свим путницима и љубитељима природе!

Имам једно питање на које ћу надам се добити одговор :) Волео бих да на лето "скокнем" до Дурмитора, али да то путовање зачиним једним лепим трекингом кроз кањон Таре (не кроз цео кањон, један део). Пошто до сада још ниједном нисам био тамо, нисам сигуран колико је сам кањон проходан као и да ли је рецимо дозвољено камповати негде у близини реке, у кањону и где су добра места за то?

Ето значило би ми доста ако би ми неко ко је већ био тамо могао дати пар корисних информација и савета :)

Хвала вам пуно унапред!  :pivoooo:

• Author

Колико ја знам кањон Таре и Дурмитор нису у Србији већ у Црној Гори, а како они нису Србија, нисам могао ни да ставим у део форума назначен као Србија :)  :mah:

Имам једно питање на које ћу надам се добити одговор :) Волео бих да на лето "скокнем" до Дурмитора, али да то путовање зачиним једним лепим трекингом кроз кањон Таре (не кроз цео кањон, један део). Пошто до сада још ниједном нисам био тамо, нисам сигуран колико је сам кањон проходан као и да ли је рецимо дозвољено камповати негде у близини реке, у кањону и где су добра места за то?

Kanjon reke Tare je stvarno facsinantan za splavarenje .Ostavlja bez daha priroda okolo i sama reka,da ne zelis da

odes...bozanstveno

Ali nisam sigurna da je uopste prohodan za treking ,ima dosta guste sume,nema staza ...

A sto se tice kampovanja ,ne moze pored reke,nema gde sve je strmo ,neizvodljivo je ...jedino ako ima neki organiz. kamp sa kucicama i satorima...a to se placa

Kanjon reke Tare je za splavarenje ,a ne za treking !

Колико ја знам кањон Таре и Дурмитор нису у Србији већ у Црној Гори, а како они нису Србија, нисам могао ни да ставим у део форума назначен као Србија :)  :mah:

...ma opusteno,da ne zalazimo u politiku...nekako mi tema nije za "Evropa",slicne teme svi stavljaju u "Srbija" pa sam zato rekao da bi tema vise tamo odgovarala...ali se nadam i da ce ovde da se "primi" i da ces na kraju uzivati u carima Tare i Durmitora...

• Author

Kanjon reke Tare je stvarno facsinantan za splavarenje .Ostavlja bez daha priroda okolo i sama reka,da ne zelis da

odes...bozanstveno

Ali nisam sigurna da je uopste prohodan za treking ,ima dosta guste sume,nema staza ...

A sto se tice kampovanja ,ne moze pored reke,nema gde sve je strmo ,neizvodljivo je ...jedino ako ima neki organiz. kamp sa kucicama i satorima...a to se placa

Kanjon reke Tare je za splavarenje ,a ne za treking !

Е хвала пуно на информацијама! Волео бих да пробам и сплаварење тамо, али сам мислио да би могло и ногама да се претабана, бар један део, или макар да се спусти у кањон на пар дана у неки "дивљи" камп :) Но добро :) Хвала још једном на инфо :) Е а да ли знаш можда каква је ситуација са камповањем на самом Дурмитору? Мислим, претпостављам да управа парка не дозвољава да се посади шатор где год, али да ли бар има више уређених места за такво нешто.. јер у НП Тара рецимо нема, бар онда када сам ја био... а бране да се поставља шатор на територији НП... :)

...ma opusteno,da ne zalazimo u politiku...nekako mi tema nije za "Evropa",slicne teme svi stavljaju u "Srbija" pa sam zato rekao da bi tema vise tamo odgovarala...ali se nadam i da ce ovde da se "primi" i da ces na kraju uzivati u carima Tare i Durmitora...

Па знам, и ја сам се двоумио, али ето... да сам ставио у Србија, опет би било премештено вероватно :) а политика ме ич не занима :) Хвала пуно, и ја се надам да ћу уживати, заправо сигуран сам да хоћу, прелепо место, апсолутно прелепо... :blob:

Е а да ли знаш можда каква је ситуација са камповањем на самом Дурмитору? Мислим, претпостављам да управа парка не дозвољава да се посади шатор где год, али да ли бар има више уређених места за такво нешто.. јер у НП Тара рецимо нема, бар онда када сам ја био... а бране да се поставља шатор на територији НП

Nemoj da se tvoje kampovanje pretvori u nemogucu misiju!

Naravno da ne mozes sator da postavis gde tebi odgovara ,pogotovu sto je Durmitor u CG -druga drzava.

Ali ,ako si se nameracio za obilazak....puno srece!

• Author

Па претпоставио сам да је тако, тако да сам и намеравао да камп поставим на неком уређеном месту, где је дозвољено, само се надам да их има, пошто, као што рекох, у нашем НП Тара, био сам благо изненађен чињеницом да је камповање ван уређених камп места забрањено (што је нормално), а да та уређена места не постоје нигде у целом парку, што је једноставно порука камперима - не долазите, или долазите па се кријте од наших ренџера :)

prvo malo je jos ledeno za kampovanje na tari tj mozes na scepan polju odakle krece splavarenje . raftinh je najbolji na samom pocetku sezone oko prvog maja vise manje zavisi od vremena kada je tara najvisa i najbrza . naravno treba sa nekim iskusnim jer svake godine po nekoliko ljudi pogine .

pjeske je nemoguca misija da se prodje ali zato mozes kanjonom komarnice (kod savnika)ali sve to tamo posle prvog maja . do tada do mnogih mjesta ni ne mozes stici od snijega

• Author

E hvala za info :) Nisam ni mislio da idem sad, vec tamo na leto... :) Naravno da sam svestan opasnosti prilikom splavarenja, narocito kada je Tara najbogatija vodom, mada nisam ni planirao da splavarim ove godine  :yok: ali nikad se ne zna :)

@ budva

da svake godine pogine nekoliko ljudi, ne pogine, u zadnjih 4-5 godina je bio jedan smrtni slucaj koliko ja znam, ali daleko od toga da se gine ko na putevima.

Na Scepan Polju se zavrsava rafting a ne pocinje odatle, jer tu od Tare i Pive nastaje Drina, rafting najcesce pocinje sa rejona Brstanovice koji je nekih 14 km uzvodno od Scepan Polja.

Prvi maj nikako ne preporucujem za prvi put na rafting, jedino ako bas bas niste ljubitelj extremnih sportova, po meni za prvi put je najbolje druga polovina juna, jer je voda i dalje dovoljno velika, a kud i kamo je bezbednije nego za prvi maj, plus je u junu mnogo toplije nego za prvi maj.

I da, najvaznije na raftingu je ko te spusta, tj ko je skiper na camcu, tako da je jako vazno znati u koji se kamp ide i ko ce da te spusta.

Kao sto su drugi vec rekli, kanjoj same reke Tare nije za treking, za kampovanje pored same reke nema mesta, tj ima ih jako malo, a ako ces na Durmitor znaj da se placa karta tj ulaz u nacionalni park, ne znam tacno kolika je cena karte, pogledaj na njihovom sajtu.

PS.

Ako je na forumu i dalje devojka iz Nisa sa kojom sam prosle godine bio u kontaktu za rafting, samo da zna da nisam zaboravio svoje obecanje i da ove godine ima od mene besplatno spustanje niz Taru, kao sto sam obecao.

Pozdrav

• Author

Хоћу и ја бесплатно хаха :) Шалим се :) Наравно, безбедност пре свега. Јесам љубитељ екстремних спортова, а нарочито "аутдор" спортова, тако да бих волео да пробам и у мају, али како ниједном нисам сплаварио на Тари, радије бих прво ишао у јунском-јулском периоду, када је спуст иоле опуштенији :) Наравно да ми је јасно да је најбитније ко те спушта низ реку, ипак су то људи који треба да познају сваки њен бук, камен, стену, кривину... Није ми проблем да издвојим који еуро више да бих добио искуснијег и бољег водича тј скипера наравно, али отом потом...  За Дурмитор знам да се плаћа улаз у НП, што је нормално, али се надам да ћу за те паре добити неко парче ливаде, где год, где могу да забодем шатор а да је дозвољено :)  Хвала пуно на инфо :)

Na zalost nit sam agencija nit radim ovo komercijalno, jednostavno sam se obrukao kod devojke prosle godine, i obecao sam joj da ce ove godine imati besplatno spustanje niz Taru tj ja cu da platim rafting za nju.

Cene su manje vise svuda iste po kampovima, razlika je mozda 10 eura gore dole, tako da ako platis skuplje nije garancija da ces dobiti dobrog skipera itd.

Ja znam kod koga idem vec godinama i necu spominjati imena da ne bi bila reklama, a takodje znam kod koga ne bih isao ni da mi sve dzaba daju.

Upravo je to poenta, znati Taru u svaki njen kamen, kako uci u buk, kako izaci iz njega, naci nabolju putanju itd, jer tamo je sekund dovoljan za prevrtanje a onda te niko nece stici minimum 3 km nizvodno jer je reka jako brza.

I dalje stoji moj savet za prvi rafting kraj juna pocetak jula, opusteno, toplo, brzaci i dalje dovoljno atraktivni itd. Ja sam godinama do sada isao u drugoj polovini maja i to je stvarno super i voda je vise nego odlicna, ali i mnogo opasnija u odnosu na kasniji period.

Za drugo i ostala spustanja svakom po volji.

Uostalom imas i temu rafting u sekciji trice i kucine pa i tamo imas dosta informacija pa pogledaj.

Pozdav

Јесам љубитељ екстремних спортова, а нарочито "аутдор" спортова, тако да бих волео да пробам и у мају, али како ниједном нисам сплаварио на Тари, радије бих прво ишао у јунском-јулском периоду, када је спуст иоле опуштенији :) Наравно да ми је јасно да је најбитније ко те спушта низ реку, ипак су то људи који треба да познају сваки њен бук, камен, стену, кривину... Није ми проблем да издвојим који еуро више да бих добио искуснијег и бољег водича тј скипера наравно, али отом потом...

Ako želiš da ti adrenalin jurca neprekidno kroz telo i mozak onda bolje idi na splavarenje Tarom i Drinom u fulu !

To se ne razdvaja nikako...neponovljiv filing " autdor" !

@slatikis,

ne zelim da ispadne da ti udaram kontru ili tako nesto, ali na Drini nema brzaka i bukova, Drina je siroka i monotona reka, bar sto se raftinga tice, a sa druge strane opet jedna od najlepsih reka.

Ali od Tare i Pive nastaje Drina, i ako je neko smesten u kampovima na Bastasima, onda ima i oko 4km spusta niz Drinu.

I jos ova napomena, mozda ce zvucati cudno, ali Drina je mnogoooooo hladnija od Tare, tek da se zna :)

• Author

Не смета мени хладна вода, рођен сам на Лиму  :blob:  Хм, интересантан ми је и тај доживљај, све спојено Тара - Дрина :) Јесте Дрина мирнија али је такође прелепа :)

Da, kao ideja nije losa, ali u praksi tesko izvodljiva, prvo svi kampovi voze do Bastaha, jer je tu vecina kampova locirana, doduse ima varijanta da se subota spusta do Bastaha a nedelja da se ide od Bastaha do Foce cca 15km i to je to.

Ne verujem da iko spusta camce dalje od Foce, prvo nema dovoljno ljudi za tako nesto, drugo Drina pogotovo leti posle Foce je dosta plitka, tj opadne voda, a i trece i najvaznije bilo bi jako skupo.

Za one koji hoce bas bas pravu stvar neka probaju da se raspitaju da li neko iz Foce spusta se camcima niz reku Ćehotinu, to je isto reka koja prolazi kroz Foču i moj teča, koji je stari planinski vuk i rafter, kaže da je Ćehotina mnogo atraktivnija nego sama Tara, e sad da li ko ide i koliko kosta nemam pojma, ali to mi je pod obavezno da odem jednom i to da probam.

mozda ce zvucati cudno, ali Drina je mnogoooooo hladnija od Tare, tek da se zna :)

Voda je stavicno ledena i u sred jula kad sam bila ,ali kad se prave pauze ima mnogih koji se brckaju vrlo kratko.

Mada mogu biti kobni ti ultraprelazi za srce ...spolja da crknes od vrucine,a opet boja vode te prosto mami da udjes.

Jos se tu ponesu i velike kolicine alkohola za popiti,pa adrenalin ucini svoje...tako da oprez,pogotovu za one koji

ne znaju sta je planinska reka,cak i u sred leta

Ali pre svega uzivanje,opustencija i izuzetna priroda!

Na Durmitoru je, naravno, zabranjeno kampovanje na divlje. Ja znam za 2 mesta gde je dozvoljeno, jedan je kamp u Ivan Dolu, blizu Crnog jezera, koji je delovao pristojno uredjen i na odlicnoj je lokaciji, a drugi je kod Skrckih jezera, koji je totalno van sveta, ali je okolina fenomenalna. Treba se samo raspitati da li i kako funkcionise pre nego sto se zaputis tamo.

Sto se kanjona Tare tice, koliko znam, nije predvidjen za pesacenje, ali se do njega moze doci. Znam da su moji drugari isli jednom na pesacenje do kanjona Tare i da su se na kraju brckali u ledenoj reci, ali nisam siguran kuda su tacno isli. Ako se ne varam, ide se kanjonom Susice, ma da, nemoj me drzati za rec. U svakom slucaju, na Durmitoru ima toliko odlicnih mesta za planinarenje i pesacenje, da ce ti sigurno biti zanimljivo. Predlazem i kanjoning rekom Komarnicom, neponovljivo iskustvo!

• Author

Na Durmitoru je, naravno, zabranjeno kampovanje na divlje. Ja znam za 2 mesta gde je dozvoljeno, jedan je kamp u Ivan Dolu, blizu Crnog jezera, koji je delovao pristojno uredjen i na odlicnoj je lokaciji, a drugi je kod Skrckih jezera, koji je totalno van sveta, ali je okolina fenomenalna. Treba se samo raspitati da li i kako funkcionise pre nego sto se zaputis tamo.

Sto se kanjona Tare tice, koliko znam, nije predvidjen za pesacenje, ali se do njega moze doci. Znam da su moji drugari isli jednom na pesacenje do kanjona Tare i da su se na kraju brckali u ledenoj reci, ali nisam siguran kuda su tacno isli. Ako se ne varam, ide se kanjonom Susice, ma da, nemoj me drzati za rec. U svakom slucaju, na Durmitoru ima toliko odlicnih mesta za planinarenje i pesacenje, da ce ti sigurno biti zanimljivo. Predlazem i kanjoning rekom Komarnicom, neponovljivo iskustvo!

Е хвала ти пуно Драганче! Смислићу већ нешто и наравно добро се унапред распитати везано за кампове тамо :)