Jump to content

Featured Replies

Slazem se sa noskicem, Tajland vazi kao jeftina zemlja za putnike iz najsklupljih zemalja.

Sto se tice cena hrane, posto je o tome bila rec, mogu da kazem da cene nisu bas niske, zato sto se dosta toga uvozi. Ne mogu da uporedjujem sa cenama iz Srbije jer nisam u toku, ali recimo, kada odem u vecu nabavaku, za iste artikle, platim isto koliko bih platila u Dubaiu, koji vazi za skup grad. Mlecni proizvodi se uvoze jer to je kultura u kojoj se ne konzumiraju, zato su sirevi i jogurt prilicno skupi. Brasno uvoze, so koja nije slatkasta vec dovoljno slana, takodje. Ako hoces vekne hleba ( ne neukusne tostove pune hemije), moras opet dobro da platis.Slicno je sa kontinetalnim vocem i povrcem- patlidzan, tikvice, paprike babure, sve to uvoze, a i nema ih uvek, niti svuda mogu da se kupe. Neshvatljivo mi je da se ne gaje u zemlji koja obiluje vlagom i suncem tokom cele godine....I tako dalje, da ne davim. A sve ovo nabrojano ne spada u luksuz..Hrana sa ulicnih tezgi, ili sendvici iz 7eleven, nisu alternativa kada si duze na Tajlandu, a ni to nije bas dzabe.

Sve u svemu,Tajland nije bas toliko jeftin kao sto se misli.

Zato je pravilo, ako ces da prodjes jeftinije zivi kako zive lokalci ako je to ikako moguce.

Slicno je sa kontinetalnim vocem i povrcem- patlidzan, tikvice, paprike babure, sve to uvoze, a i nema ih uvek, niti svuda mogu da se kupe. Neshvatljivo mi je da se ne gaje u zemlji koja obiluje vlagom i suncem tokom cele godine....

Kad bi probala sama da gajis, shvatila bi, jer, vlaga i sunce su pogodni i za mnoge stetocine :) A verovatno i nemaju kulturu da jedu to povrce, pa zasto bi ga gajili?

Edited by Dragance

Numbeo je kao Wikipedija, ljudi upisuju cene, pa sajt izbacuje prosek. Bilo gde da si ima jeftinije i skuplje robe, jeftinijih i skupljih prodavnica. Varijacija cene bilo cega u istom gradu je ogromna.

Na primer cena sira, kod mene imas od jednog dolara najjeftiniji listovi procesuiranog sira pa do uvoznih sireva od 50 dolara za sto grama. I koja je onda prosecna cena sira u Sidneju, 25 dolara za sto grama? Pa nije, 

S obzirom na standardna ogranicenja statistike Numbeo je solidan, ne znam za drugu bolju bazu cena na svetskom nivou. Ti ako znas kazi.

Edited by noskich

Kad bi probala sama da gajis, shvatila bi, jer, vlaga i sunce su pogodni i za mnoge stetocine :) A verovatno i nemaju kulturu da jedu to povrce, pa zasto bi ga gajili?

Upravo zato i ne treba jesti sir i piti vino na Tajlandu i to placati visestruko vise. Kome je do sira i vina neka to konzumira u Srbiji, a na Tajlandu nek jede kao Tajlandjani.

Edited by noskich

Ja sir relativno retko kupujem jer je preskup, za razliku od sira, domace tajlandsko vino nije skupo, ali ko je uopste pomenuo vino?! Ne postoje varijacije na temu cene sira, jer se mogu naci samo na jednom mestu, barem ovde gde zivim. 

Trudim se da jedem kao Tajlandjani, When in Rome...ali ne mogu, a da se ne pocastim jogurtom koga volim. Mada, nije bitno sta ja volim, i bez cega ne mogu, nego gde da pazari prosecan farang ako ne u marketima? Na pijacama te sve dodje skuplje jer i te kako znaju da ti naplate vise, tim pre sto su cene napisane na tajlandskom, pa otkud znas koliko je sta ako ne razumes tajlandski. I tako dalje...

I kako to zive Tajlandjani? Koliko vidim i medju njima ima raznih, cak i onih koji uzivaju u tom istom siru i vinu.

Edited by Ena

Ja bi pre pitao, gde pazari prosecan (skoro svaki) Thai? Isto kao i farang, 7/11, Big C, Tesco, food stalls, food marketi, pijace.

Ovde je plasim se mao iskrivljena percepcija, da je sve gore navedeno napravljeno samo za turiste, a da Tajci nabavljaju svoje namirnice nekim tajnim skrivenim varijantama po xyz nizim cenama. Sto je nonsens naravno. 

Thailand se zastitio visokim uvoznim taksama od svega onog sto Thai ljudi ne trose ili se ne nalazi u njihovoj normalnoj potrosackoj korpi. Takodje se zastitio i porezom na luksuz od svega onog sto bi moglo da napravi ogromnu polarizaciju, koja postoji, ali je svakako manje vidljiva no u drugim SEA zemljama. Ko hoce da vozi Mercedesa u Tajlandu, koji u EU kosta 60K, tamo ce ga ispasti 200K. Zato se eksluzivna vozila i ne vidjaju cesto na TH ulicama. (Sem ako nisu u vlasnistvu 5star resorta/hotela).Ali opet pametno su smanjili takse na import hybrida, pick-up vozila, kombija za prevoz ljudi/robe, na svega 5-10%. Farang ne moze da kupi zemlju, moze samo da je iznajmi na 99 godina itd itd itd ... puno prepreka da neko preuzme veci deo profita od samih Tajlandjana.

Ja npr ne volim vise od 5 Thai jela, pa ne mogu da jedem u Tajlandu onako kako jedu Thai ljudi... jbga :) I ako je hrana ogroman deo iskustva i dozivljaja svakog putovanja, ja i ako ne volim TH hranu, obozavam Tajland zbog svega drugog :)

A btw, ljudi (zemljoposednici, tj oni koji su odrasli na tim ostrvima) sa ostrva su sad sve, samo ne normalni Thai ljudi :) Oni su uglavnom teska burzoazija jer su davno jos rasparcali ta ostrva medju sobom, pa sada veoma lepo zive od prodaje zemlje i pametnih investicija u dalju kupovinu zemlje/resort-a ili vec razradjenog biznisa. 

I jos jedan podatak, u BKK-u je minimalac 12K bahta, sto je daleko vise od minimalca kod nas :)

Evo ja u Kambodzi proizvodim sir, jogurt, hleb, suhomesnate proizvode itd...

Veoma povoljne cene :banana: , na primer 250 gr jogurt = $ 1. Domaca kobasica $ 7,5 kg. Dimljena slanina $ 10 kg. Svinjska pecenica (kare) $ 10 kg. Sudzuk $ 15 kg. Dimljeni kackavalj $ 20 kg. Baget hleb 350 gr =  $ 0,75, integralni hleb 350 gr $ 1, kiseli kupus - ribanac  $ 3 kg. Evo to su cene u Kambodzi (naravno u prodavnicama je bar 30% skuplje), malo da se uporedi, a i ja malo da se reklamiram.

Pozdrav svima i izvolte  clap.gif' alt=':clap:'>

E, da...

ako neko ima nameru da dolazi u skorije vreme, ne bi bilo lose da ponese alevu papriku (treba mi za sremske kobasice, a ova ovde je mnogo loseg kvaliteta). Bio bih zahvalan.  :pivoooo:

Evo ja živim u Tajlandu, 

i da kažem da tajni kanali gde Tajci nabavljaju jeftine proizvode se zovu MAKRO i Big C. Tu se sve kupuje na veliko. Nešto kao naš METRO ili Univerexport (nadam se da to još uvek postoji u Srbiji) ili TEMPO

Cene nikada nisu bile niske ovde. Uopšte su oni kapitalistička zemlja i sve se vrti oko novca i zarade. Kupovna moć im je jako velika. Mislim da su u top 30 zemalja na svetu po kupovnoj moći. 

Iskreno njihovi tržni centri, central place, su kada uporedim sa srpskim Ušćem oko 20 do 40% jeftiniji. Naravno verovatno što im je proizvodnja te robe u okolnim zemljama ( Mjanmar i Kambodza )

Uvek se zaprepastim brojem srpskih turista i njihovim načinom putovanja ovde. 

Najgore po meni što cene ostaju iste i još gore skaču dok cene goriva padaju i kurs evra pada.

Ja bi pre pitao, gde pazari prosecan (skoro svaki) Thai? Isto kao i farang, 7/11, Big C, Tesco, food stalls, food marketi, pijace.

Tacno, ja sam i napisala 'ima raznih Tajlandjana', moj post je vise bio odgovor na konstataciju da bi trebalo ziveti i jesti kao lokalci, ako hoces da prodjes jeftinije. 

A moja poenta nije uopste u tome da li zelim da prodjem jeftinije ili skuplje, (na kraju krajeva ako mi se jede sir kupicu ga koliko da je, samo sto nisam veliki ljubitelj tvrdih sireva), ja samo sam napisala da hrana na Tajlandu nije toliko jeftina kao sto mislimo. Ni manje ni vise od toga. Eto. Inace nisam turista, zivim ovde.

Edited by Ena

Ja npr ne volim vise od 5 Thai jela, pa ne mogu da jedem u Tajlandu onako kako jedu Thai ljudi... jbga :) I ako je hrana ogroman deo iskustva i dozivljaja svakog putovanja, ja i ako ne volim TH hranu, obozavam Tajland zbog svega drugog :)

Traveleasy preporuka za  Thai klopicu :LOLLL:

Traveleasy preporuka za  Thai klopicu :LOLLL:

Tesko :) Volim : Tom Kha Gai my favorite, Pad krapow (moo ili gai), skoro sve curry-e, mango sticky rice i jos jedno jelo kom se ne secam imena :) Pad thai i ostalo sto probah... ne volEm, tj vise mi ne prija no sto ne volEM :)

@dylan, delim tvoje misljenje da je totalno nejasno kako te dve zemlje, sa infrastrukturom = 0, mogu da budu skupe. Ali dobro neka ... Nek' se igraju deca :)

Edited by traveleasy

Evo ja živim u Tajlandu, 

Uvek se zaprepastim brojem srpskih turista i njihovim načinom putovanja ovde. 

A to je zvizhd

ah, da još i dalje ne mogu da shvatim kako je moguće da zemlje kao što su Myanmar i Laos budu toliko skupe!!!

a sta je to tebi toliko skupo u tim zemljama ?

a sta je to tebi toliko skupo u tim zemljama ?

sve. takve zemlje ne bi trebalo da budu skuplje od Makedonije.

Navodim za primer nju jer je ona jako jeftina.

Tacno, ja sam i napisala 'ima raznih Tajlandjana', moj post je vise bio odgovor na konstataciju da bi trebalo ziveti i jesti kao lokalci, ako hoces da prodjes jeftinije. 

A moja poenta nije uopste u tome da li zelim da prodjem jeftinije ili skuplje, (na kraju krajeva ako mi se jede sir kupicu ga koliko da je, samo sto nisam veliki ljubitelj tvrdih sireva), ja samo sam napisala da hrana na Tajlandu nije toliko jeftina kao sto mislimo. Ni manje ni vise od toga. Eto. Inace nisam turista, zivim ovde.

ljudi ne shvataju da ne možeš i ne smeš (nije zdravo9 da živiš na uličnoj hrani. Oni misle da je nama lako koji živimo ovde.

prvih mesec dana je zanimljivo i vredi sve probati, a posle ti muka od njihove hrane.

Poenta je u kljucnoj reci jeftinije. Ima kojima cena nije bitna, pa cak i onih koji vole da plate skuplje. Pricali smo o tome kako proci jeftino, a kako, pa lepo kupovati onoga cega ima u izobilju u okruzenju, a ne nesto specijalno za to okruzenje pa prema tome skuplje. Kao sto u Srbiji ne jedes ananas i pomelo, tako na Tajlandu ne jedes paprike i sir, ako hoces da prodjes jeftinije

Mjanmar i Laos su skupi jer imaju manje turistickih kapaciteta nego sto ima turista. Na primer smestaj. U Rangunu koliko znam ima samo par povoljnih hotela u kojima pacovi i bubasvabe ne trce po sobama. Jednostavno rec je o zemljama koje su dugo bile potpuno izolovane i prema tome nisu imale ni potrebu za razvijanjem turisticke infrastrukture jer nikoga nije bilo da ih posecuje.

Cak i sada kada se prica o `navali` u ove zemlje, ta navala je opet relativna, naravno da je povecanje broja turista ogromno ako se poredi sa vremenom izolacije, ali taj broj nikako ne moze da se meri sa popularnim destinacijama kao Tajland.

Prema tome potraznja veca od ponude i eto visokih cena. Jos jedan razlog je i sto se vecina stvari u ove zemlje uvozi, nema mnogo lokalne proizvodnje. Pa to dize cenu. A kako lokalci zive sa takvim cenama i malim primanjima to znamo i mi kako se krpi kraj sa krajem.

Edited by noskich

Poenta je u kljucnoj reci jeftinije. Ima kojima cena nije bitna, pa cak i onih koji vole da plate skuplje. Pricali smo o tome kako proci jeftino, a kako, pa lepo kupovati onoga cega ima u izobilju u okruzenju, a ne nesto specijalno za to okruzenje pa prema tome skuplje. Kao sto u Srbiji ne jedes ananas i pomelo, tako na Tajlandu ne jedes paprike i sir, ako hoces da prodjes jeftinije

Pa to me interesuje. Odakle jadnoj Srbiji, toliko ljudi koji mogu sebi da priušte sebi putovanje u ovom delu sveta.

I to uopšte nisu couchsurferi ili putnici na budzetu. Malo pa malo, cujem negde srpski jezik. Ne verujem da to sve otplačuju na rate ili da su kupili neki paket aranžman.

sve. takve zemlje ne bi trebalo da budu skuplje od Makedonije.

Navodim za primer nju jer je ona jako jeftina.

haj onda jel ja mogu u makedoniji naci sobu s kupatilom za deset dolara,i mogu li jesti rucak za dolar ili dva,a da nije brza hrana?

te skupoce o kojima pricas su ciste halucinacije koje nastaju verovatno dozom razmazenosti :evil:

mrzi te da ides dalje od hotela koji su navedeni u vodicima i da jedes tamo gde nema menija na jeziku koji razumes,ne ides na bus stanicu nego sedas u taksi i narucujes bus kartu iz hotela,pa da ja tu radim drao bi te s cenama ko niko,jel mi se moze do god ti na to pristajes

ja sam u toj burmi spicko 500 dolara za 28 dana sa zezanjem,spavanjem i jelom i nije mi nista falilo,cak sam i ovde bio  stavio upute kako da to neko postigne

sto se tog laosa tice mislim da sam bio 3-4 puta u razlicitim godinama i uvek su mi cene bile slicne...oko 10 dolara spavanje i klopa oko dolar dva

cene u laosu su skocile malo za smestaj jel su turisti razmazeniji pa im se hoce i kupatilo u sobi i dupliraju ulaznice za atrakcije i jos kojesta,ne zato jel to tolko kosta vec opet zato sto im se moze do god ti na to pristajes

u burmi su cene  previse skocile jel nema dovoljno smestaja pa se izivljavaju s cenama jel im se opet moze,jel tebe mrzi da se setas okolo i trazis i pregovaras o ceni i treba se treba satima vrteti trazeci nesto pogodno

Mjanmar i Laos su skupi jer imaju manje turistickih kapaciteta nego sto ima turista. Na primer smestaj. U Rangunu koliko znam ima samo par povoljnih hotela u kojima pacovi i bubasvabe ne trce po sobama. Jednostavno rec je o zemljama koje su dugo bile potpuno izolovane i prema tome nisu imale ni potrebu za razvijanjem turisticke infrastrukture jer nikoga nije bilo da ih posecuje.

Cak i sada kada se prica o `navali` u ove zemlje, ta navala je opet relativna, naravno da je povecanje broja turista ogromno ako se poredi sa vremenom izolacije, ali taj broj nikako ne moze da se meri sa popularnim destinacijama kao Tajland.

Prema tome potraznja veca od ponude i eto visokih cena. Jos jedan razlog je i sto se vecina stvari u ove zemlje uvozi, nema mnogo lokalne proizvodnje. Pa to dize cenu. A kako lokalci zive sa takvim cenama i malim primanjima to znamo i mi kako se krpi kraj sa krajem.

slozio bih se sa tobom da nije potrebno jesti evropsku hranu ako ti se ne  razbacuje lova

a s rangonom se ne bi bas slozio s hotelima,ja sam naso jedan za 5 dolara soba bez prozora a drugi je bio oko deset s prozorom i cistiji..oba nisu bila u vodicima i u tom gradu se treba vrteti neko vreme trazeci hotele jel neki noviji  koji dobiju licencu se ne oglasavaju u vodicima,jedino smara vrteti ser po dana po gradu trazeci ih

s Laosom mi uopste nije jasno sta je to tamo skupo,hajd navedi par primera

haj onda jel ja mogu u makedoniji naci sobu s kupatilom za deset dolara,i mogu li jesti rucak za dolar ili dva,a da nije brza hrana?

te skupoce o kojima pricas su ciste halucinacije koje nastaju verovatno dozom razmazenosti :evil:

mrzi te da ides dalje od hotela koji su navedeni u vodicima i da jedes tamo gde nema menija na jeziku koji razumes,ne ides na bus stanicu nego sedas u taksi i narucujes bus kartu iz hotela,pa da ja tu radim drao bi te s cenama ko niko,jel mi se moze do god ti na to pristajes

ja sam u toj burmi spicko 500 dolara za 28 dana sa zezanjem,spavanjem i jelom i nije mi nista falilo,cak sam i ovde bio  stavio upute kako da to neko postigne

sto se tog laosa tice mislim da sam bio 3-4 puta u razlicitim godinama i uvek su mi cene bile slicne...oko 10 dolara spavanje i klopa oko dolar dva

cene u laosu su skocile malo za smestaj jel su turisti razmazeniji pa im se hoce i kupatilo u sobi i dupliraju ulaznice za atrakcije i jos kojesta,ne zato jel to tolko kosta vec opet zato sto im se moze do god ti na to pristajes

u burmi su cene  previse skocile jel nema dovoljno smestaja pa se izivljavaju s cenama jel im se opet moze,jel tebe mrzi da se setas okolo i trazis i pregovaras o ceni i treba se treba satima vrteti trazeci nesto pogodno

da ti si turista i tebi se da.

Drugačije je za nas koji živimo ovde. Oseti se jako nagli porast cena.