Jump to content

Featured Replies

Posted

Ciao svima,

Trazimo HITNO dve (ili vise, naravno) osobe za putovanje na Tibet. Po novim pravilima za izdavanje dozvole za ulazak na Tibet, viza se dobija samo za grupna putovanja, a grupa znaci 5 ili vise osoba ISTE NACIONALNOSTI.  :bang:

Nas je tri i imamo veliku zelju da odemo na Tibet.

Inace, cena bi bila oko 1700 evra za 14+/- dana, smestaj low profile: guest house u Kini i hotel 3* u Lhasi. Iz Pekinga u Lhasu bi isle vozom (put je dug, ali veoma interesantan). Ideja je bila i da usput vidimo stare kineske prestonice Xian i Chengdou.

Ako je neko zainteresovan, nek se javi sto pre...  klanj::

'Ajmo na Tibet!

Pozdrav!

T.

• Author

Pa sracunala sam tako sto je to bila cena aranzmana jungle tribea za putovanje na koje smo se nas tri prijavile, ali od kog nista nece biti, jer se prijavio samo jos jedan putnik.

Ja sam onda pisala i kineskim agencijama i trazila im quote i tu je svakavih cena bilo, ali to jos moze da se koriguje. Npr., oko 2,200 dolara su mi trazili za turu malo high profile, sa avionskim prevozom po Kini i sa izletom u Sangaj, sa automobilskim (!) prevozom...

Nasa ideja je da idemo od Pekinga do dole vozom, usput bi isle u Xian i/ili Chengdou, ali nije obavezno - Tibet je prioritet.

Posto od aprila, po svoj prilici, nema nista, jun/jul bi mozda i nama odgovarao... Karta do Pekinga je ispod 600 evra.

U stvari, mi sad tražimo ljude koji bi išli na Tibet, nevezano baš za ovaj april. Dogovorićemo se za dalje.

Ne bih da baksuziram, samo da upozorim da dopustenje strancima da posete Tibet je veoma promenljiva kategorija.

Prosle godine su u vise navrata zabranjivali pristup strancima, pa davali.

Postoji nezanemarljiv rizik da kupite karte pa da se desi da opet zabrane ulaz. Cak i najgora varijanta da dodjete u Kinu pa da u to vreme zabrane nije nemoguca.

Nije razlog da se ne ide, samo budite svesni toga i imajte u vidu alternativnu rutu ako se desi.

Hvala, to je dobra informacija. Da znamo da taj rizik postoji, ali pozitivno razmišljamo i verujemo da ćemo biti tamo.

Sve je to povezano sa protestima na Tibetu i narocito samospaljivanju/strajkovima gladju monaha i ostalih Tibetanaca.

Vlasti ne zele da se te slike plasiraju van i takodje ne zele da stranci budu svedoci njihovih metoda resavanja tih `problema`.

Takve stvari se ne mogu predvideti.

Pretpostavljam da znate da sada postoji zeleznicka ruta Peking-Lasa i da je to ujedno najjeftiniji/ (relativno) najlaksi nacin prevoza?

Ne znamo tačno kokilo košta Peking Lhasa vozom povratna. Da li si ti već bio tamo?

Official China Train Timetable from Beijing to Lhasa

Train No. Departs Arrives Duration Distance(km) Seat Fares(RMB) Hard Sleeper Fares(RMB) Soft Sleeper Fares(RMB)

T27 Beijing West

20:00 Lhasa        15:40 43h40m 3753         361/-               609/631/652                           955/998                                                         

• Author

@Noskich, hvala ti i sa moje strane.

Svesne smo da nismo izabrale najjednostavnije mesto za putovanje, ali nas Tibet zaista interesuje. Interesuje nas i Kina, tako da eventualno i plan B moze biti fantasticno putovanje...

Znamo za voz i to i jeste bila nasa zelja. Pokusale smo sa jungle tribom, oni su pokusali da organizuju grupu,ali se nije javilo dovoljno ljudi. Mozes da pogledas program na sajtu, nama je dobro izgledao, ali ako bolje poznajes situaciju, ako si bio na slicnom putovanju - molim te, reci nam svoje misljenje, jer mi pokusavamo da organizujemo nesto slicno.

Ali da budem iskrena, sad smo stvarno na velikoj muci, jer treba da odlucimo da li da i dalje radimo na ovome s nadom da yspemo da organizujemo do kraja avgusta ili da to ostavimo za sledecu godinu, a da sad krenemo na drugo putovanje (plan C). Moramo da odlucimo do sutra u 2 p.m. Tik-tak...

@Pedjalon -399/417 Beijing-Xian + 340/356 Xian- Hengdu (ovo su softsleeper tarife) - to bi bila jedna od opcija na dole (ili obrnuto). Ergo, 1770 (uzimajuci u obxir gornju cenu) - 220 evra. Mada, Beijing - Xian ne mora biti softsleeper, to je manje od 6 sati.

Meni je jako velika želja da idem na Tibet vozom iz Beograda, npr. preko Kazahstana do Lanžoua i odatle da hvatam voz do Lhase, ali trenutno nisam pri novcu niti pri vremenu.

Nasa ideja je da idemo od Pekinga do dole vozom, usput bi isle u Xian i/ili Chengdou, ali nije obavezno - Tibet je prioritet.

Dole na Tibet :LOLLL::spot:

Ti si rax malčice ljubomoran pa se hvataš za reč.

Kada gledaš geografsku kartu, jeste "dole".

A možda i skupiš neku kintu i kreneš sa nama? Za vreme ne znam kako bi. :)

• Author

Meni je jako velika želja da idem na Tibet vozom iz Beograda, npr. preko Kazahstana do Lanžoua i odatle da hvatam voz do Lhase, ali trenutno nisam pri novcu niti pri vremenu.

Dole na Tibet :LOLLL::spot:

Ciao Rax,

Kao što već reč pedjalon, silazak je bio u smislu geografske širime, ne nadmorske visine.

Inače, i ja bih volela vozom, ali nemam toliko godišnjeg odmora.

:mah:

Ma znam na šta se misli, nego mi je lično Tibet poslednje mesto za koje bih rekao "dole"  :D

Možda vam se pridružim ako odložite put za par godina  ;D

Inače upoznao sam jednog aktivistu Grinpisa (inače je po novom zakonu neprijatelj svoje domovine Francuske, jer je protiv gradnje nuklearnih elektrana) koji je rekao da sa sadašnjim stanjem ne pomišlja da ide na Tibet, jer kada kao stranac pričaš sa Tibetancem, rizikuješ da on bude u gadnim problemima pošto je kineska policija u civilu na sve strane i ne želi da stranci saznaju šta se zaista tamo događa.

• Author

A možda i mi ostanemo sedam godina tamo dole ;), pa nam se pridružiš kad ti odgovara...

A to što ti je rekao taj grinpisovac, šta reći? To k’o da ti je preporučio da sačekaš da Bombaj sredi kanalizaciju pa da ideš u Indiju ili da se reši bliskoistočno pitanje, pa da vidiš Jerusalim.

Dakle, nemoj da mi plašiš potencijalne saputnike.  :D

April nikako. Mogao bih krajem juna i juli.

Kako si izračunala 1700eura?

u julu počinje sezona kiša, najbolje maj ili septembar

• Author

U redu je i pocetkom jula - to je sam pocetak monunske sezone i kisa pada uglavnom nocu.

(Da li bi moderatori mogli da mi pomognu da promenim naslov topika? Da nam izbrisu taj april, posto idemo, boze zdravlja, krajem juna... Hvala... Mozda to mogu i ja, ali ne kontam kako).

• Author

Nove kineske vlasti su za ovo leto najavile da se Tebet otvara ponovo za turiste, a prenosi China Daily:

http://www.chinadaily.com.cn/china/2013-03/13/content_16303627.htm

Siguro postoje duplo jefinije opcije od gorenavedene agencije ...  :)

Hvala. Mi ocekujemo da dozvole pocnu da se izdaju ponovo vec pocetkom aprila.

Meni je izgledalo da je to jedina agencija koja organizuje taj put i mi smo o tome razmisljale zato sto nismo uspele da nadjemo dovoljno ljudi za dozvolu, ali nisu ni oni nasli dovoljno ljudi, tako da nikom nista.

Ako znas neku pouzdanu i jevtinu lokalnu (kinesku/tibetansku) agenciju - to bi nam bila korisna informacija.  :mah:

• 3 weeks later...

Molim ove Tibetance koji se nalaze po podrumima i tako sastance, da iznesu javno kakvi su zakljucci i kakvi dogovori...u suprotnom cu ih prijaviti nadleznima u Kini !

Bio si i ti u tom "podrumu", gde smo pili ono vino karlovačko što si doneo.

Hvala na pitanju, pripreme teku odlično.

Verovatno će od nas nešto i biti.

• Author

:death:

Detalje na sunce!

A vino mi ovde naj-nedostaje  :(

Ok Un I.Q. ue,

Dolazak na Tibet 2. ili 3. jula vozom iz Pekinga ili Xininga. Tura od 5 dana preko lokalna agencije, ne može drugačije i bolje je da nas je više.... Za sad nas je šest i mnogo smo simpatični.  :)

A za vino nema problema, doneću ti ga iz Francuske gdegod...  :pij:

Živeli.