Jump to content

Featured Replies

Sada nam je najveći problem kako da dođemo da voznih karata do Lhase i od Lhase.

Pisao sam Duletu, koji se sam ponudio na forumu, da nam kupi karte ali nema odgovora.

Zato ako neko od drugih "Kineza" ima volje i mogućnosti, neka se javi.

Sada nam je najveći problem kako da dođemo da voznih karata do Lhase i od Lhase.

Pisao sam Duletu, koji se sam ponudio na forumu, da nam kupi karte ali nema odgovora.

Zato ako neko od drugih "Kineza" ima volje i mogućnosti, neka se javi.

Jako je zeznuto za karte.

Ne moze niko kupiti kartu umesto vas. Za svaku voznu kartu treba pasos na uvid (kao i Lhasa permit).

Ali je moguce naciniti rezervaciju za vozne karte. Postoji samo jedan sajt, preko kojeg Kinezi rezervisu karte za voz (nisam siguran da li moze i da se plati preko sajta), ali je moguce uraditi rezevaciju.

Sajt je:

http://www.12306.cn/mormhweb/

Sajt je na kineskom. Pokusajte sa google translate. Tu treba da se napravi nalog, i onda se odradi rezervacija karte, pa se ukuca broj pasosa i tako to ... ima je i Srbija medju drzavama .... ne znam koliko dana pred put mora da se podigne karta na salteru zeleznicke stanice sa koje cete hvatati voz.  Ali imate vremena da istrazite, jer rezervacije karata se pocinju vrse od 10 DANA pre polaska voza. Pre toga NE MOZE. Znaci, 10 dana pre puta, odradite te rezervacije.

Postoje i agencije sirom Kine, koje preprodaju karte za Lhasu. Nacicete ih na licu mesta, obicno u okolini zeleznickih stanica. Te agencije se uvek ugradjuju, ali je i to opcija.

Sto se tice vozova do i od Lhasa-e, ja uvek koristim ovaj sajt za pronalazenje vozova:

http://www.chinatrainguide.com

Iz Lhase ima svakog drugog dana voz za Chengdu,

from Lhasa to Chengdu

Train No.    T24/T21  

Lhasa10:00   Chengdu  08:11  

Savetujem vam voz u jednom pravcu, a neki avion nazad. Lakse je, i sigurnije, pogotovo ako hvatate let-konekciju nazad do Srbije.

Ovo je fina low-cost kompanija (nije jeftina kao Air-Asia, ali je jedna od najjeftinijih u Kini) ako zelite da se razvozite po zemlji. Na zalost, nemaju Lhasu medju letovima: http://www.china-sss.com/en

Za let iz Lhase do nekog drugog grada nazad, probajte sa:  http://www.flychinaeastern.com/

Taj China Eastern Airlines ume da ima dobre popuste i nije uopste toliko skup.

Sto se tice tog "Lhasa permit"-a, mozete ga izvaditi u nekoliko gradova po Kini, a cene variraju u zavisnosti kojim prevoznim sredstvom dolazite u Lhasu.

Evo neke od cena za Tbet permit:

By Air:

Beijing: 400Yuan

Xian: 500 Yuan

Chengdu: 700Yuan

Zhongdian: 1040 Yuan

By Bus/Landcruiser:

Zhongdian Landcruiser: 1350 Yuan

Chengdu Landcruiser: 1200 Yuan

Golmund: 1100 Yuan

By Train:

Beijing to Lhasa: 700 Yuan

Golmund to Lhasa: 400 Yuan

Xian to Lhasa: 600 Yuan

Guangzhou to Lhasa: 600 Yuan

Shanghai to Lhasa: 700 Yuan

Special tourist train: 500 Yuan

E sad, vozom do Lhase NIKAKO ne propustiti! To je ono sto vam je najbitnije da izbukirate, za ostalo cete se snaci.

Bitno je da nema praznika leti u Kini, tako da nece biti guzve u vozovima (kao npr. u Februaru i Oktobru).

Nisam bio na Tibetu, sve informacije sam vam napisao iz tudjeg iskustva i mog istrazivanja ovde po Kini.

Rado bi vam se pridruzili na putasestviju moja supruga i ja, ali videcemo ... malo nam je rano planirati slobodne dane na poslu. Al' se moze desiti :)

• Author

Xie xie Nightwatcher! Vrlo korisne informacije.

Moja ideja je bila da odemo do Xininga avionom, pa odatle vozom. Xining izgleda nije nesto posebno atraktivan, ali je na pola puta (mi slecemo u Peking) i kroz njega prolazi 6 vozova za Lhasu (taj iz Chengdua svaki drugi dan, doduse). A i na velikoj je nadmorskoj visini, pa mozemo da pocnemo aklimatizaciju.

U povratku iz Lhase voz do Xi'ana, pa nazad u Peking. Nazalost, nemamo mnogo vremena. Htele smo da sidjemo i u Chengdu, ali plasim se da necemo imati vremena.

Hvala za te sajtove low cost kompanija - sad cu da se bacim na trazenje najpovoljnije avionske karte, tako da cu verovatno morati da promenim rutu... videcemo.

Sto se dozvole za Tibet tice, mene ubedise da ne moze bez ture i da se tamo ne moze setkati bez vodica, pa se vec mesec dana dopisujem i dozivam sa raznoraznim agencijama u nadi da nadjem neku jevtinu varijantu. Veliki su sibicari.

Odakle ti te informacije za permit? Jel' mozes da mi das sajt? Formalno, dozvola je besplatna - te cene su za usluga i ne shvatam bas zasto zavisi od prevoznog sredstva. U svakom slucaju, interesantno.

I kakav je to special tourist train?

Sto se kupovine karata preko agenta tice, najjevtinije sto sam nasla je regularna cena + 250 yuana fee po karti, a to bas i nije malo.

Od svih agencija koje sam kontaktirala za turu/permit, najpostenije mi izgledaju ovi: http://www.cafespinn.com/

Mi bismo bile jako srecne da nam se pridruzite. Ako zaista mora da se plati tura, obda je bolje imati sto vecu grupu. Za dozvolu vise ne treba minimalan broj od 5 ljudi iste nacionalnosti, ali grupe (za ture) moraju i dalje da budu monoetnicke, boga pitaj zasto.

Poziv je, naravno, otvoren i za sve ostale zainteresovane.

Mi krecemo 28. juna i ideja nam je da stignemo na Tibet 2. - 3. jula.

Veliki pozdrav s juga Francuske!  flowers::

Nightwatcher, bilo bi idealno da se pridružite devojkama. Nas dvoje, na žalost, najverovatnije nećemo moći.

Ako bi vi išli ponovo je broj putnika šest, što je zahtev za grupu iz iste zemlje. Mada postoje i neke informacije da to više ne važi.

Voleli bi Pedjalon, ali videcemo otom-potom  :)

Evo nekih najsvezih informacija koje sam iskopao:

"The limitation on nationality and number of travellers in a tour group has been removed!"

Evo novih informacija pocev od aprila 2013:  http://www.tibettravel.org/tibet-travel-permit/tibet-permit-2013.html

Vise ne treba grupa, moze i samostalno (odnosno za parove, mada kazu negde i za 1 osobu!?) ... samo sto to jos uvek mnogi ne znaju.  Zato je i sada pravo vreme da se ode na Tibet, dok se ne procuje! I dok ne nahrle tamo mnogi  ;D

Ako bas morate preko neke organizacije, iskopao sam ovu koja kaze da sredjuje taj "permit" for free.

http://www.traveltibetguide.com/tibet-permits-and-visa-2013.html

Ima tu dole e-mail. Pitaj ih sve sta te zanima, pa podeli sa nama ovde na forumu. Ja ne volim te vodiche i guided tours, ali se po nekad desi da je sam transport do zeljene destinacije laksi i jeftiniji sa nekom agencijom (zbog kvantiteta) ... a onda kad stignes u Lhasu, jednostavno se odvojis od grupe  :)

A evo kako ovi sa TripAdvisor-a preporucuju da se ode na Tibet iz Xining-a:

http://www.tripadvisor.com/Travel-g294223-c193056/Lhasa:China:How.To.Apply.For.Tibet.Permit.2013.html

Valjda ima kancelarije u Xi'an, Pekingu, Chengdu i tom Xining-u gde moze da se zavrsi taj permit.

Mora da ima nesto kao "Lhasa house" ili nesto tako gde sve te agencije zavrsavaju permit za klijente ... ali nemam pojma  :o

Sa Lonely Planet foruma preporucuju da se procita ovaj clanak objavljen pre par dana o novostima vezanim za putovanje na Tibet:

http://www.thelandofsnows.com/2013-tibet-travel-updates/

A takodje kazu da se prati ovaj "Spin cafe" gde ljudi iz Lhase pisu o putovanju tamo, a mogu ti i odgovoriti na direktna pitanja:

http://www.thelandofsnows.com/2013-tibet-travel-updates/

hmmmmm... i nakon svega ovog sto procitah, opet su mnoge stvari kontradiktorne. Negde kazu ovako, negde onako.

Posto sam ljubitelj slobodnih putovanja, voleo bih negde da procitam necije iskustvo prvo ... ne zelim da me vodichi satiru, shoferi voze i tako to ...  ;)

• Author

Koliko sam ja skontala, dozvolu daju i pojedincima, ili kako to oni lepo kazu - groups of one!  ;D

Ali, navodno, dozvole daju samo ako uplatis grupnu turu, a u grupa moze da se pravi samo od ljudi iste nacionalnosti.

Sad, da ti Kinezi ili Tibetanci daju nesto dzabe, to mi neverovatno zvuci, al' probacu...

Kazu i da moras da imas vodica - i ja bih ga izbegla, ali ne znam kako.

Spinn Cafè je ok, lik koji ga drzi - Pazu Kong je iz HK, ali zivi u Lhasi vec 6 godina, drzi kafic. Pisala sam mu vise puta i svaki put je vrlo ljubazno odgovorio. Ali on ne rezervise vozne karte i rekao mi je da agencije za tu uslugu deru - njihov markup i preko 100%. I, nazalost, i on kaze da bez vodica ne moze!  :x

Wikitravel kaze da u Xiningu mafija zna otkupiti sve interesantne vozne karte, pa ih onda preprodaje po jos interesantnijim cenama.  :(

@Noskich, hvala ti i sa moje strane.

Svesne smo da nismo izabrale najjednostavnije mesto za putovanje, ali nas Tibet zaista interesuje. Interesuje nas i Kina, tako da eventualno i plan B moze biti fantasticno putovanje...

Znamo za voz i to i jeste bila nasa zelja. Pokusale smo sa jungle tribom, oni su pokusali da organizuju grupu,ali se nije javilo dovoljno ljudi. Mozes da pogledas program na sajtu, nama je dobro izgledao, ali ako bolje poznajes situaciju, ako si bio na slicnom putovanju - molim te, reci nam svoje misljenje, jer mi pokusavamo da organizujemo nesto slicno.

Ali da budem iskrena, sad smo stvarno na velikoj muci, jer treba da odlucimo da li da i dalje radimo na ovome s nadom da yspemo da organizujemo do kraja avgusta ili da to ostavimo za sledecu godinu, a da sad krenemo na drugo putovanje (plan C). Moramo da odlucimo do sutra u 2 p.m. Tik-tak...

@Pedjalon -399/417 Beijing-Xian + 340/356 Xian- Hengdu (ovo su softsleeper tarife) - to bi bila jedna od opcija na dole (ili obrnuto). Ergo, 1770 (uzimajuci u obxir gornju cenu) - 220 evra. Mada, Beijing - Xian ne mora biti softsleeper, to je manje od 6 sati.

Zašto ne odete u Kinu, u Junan, južna pokrajina, pa iz Kunminga ili Lijana preko agencije idete na Tibet? Ili isto to iz Šijana? To bi vam bila najjeftinija varijanta. U novembru prošle godine, iz Šijana je 7 dana na Tibetu, ako grupa ima 5 ili 6 (zaboravila sam) koštalo oko 600 evra. U cenu je bilo uključeno pribavljanje svih dozvola.  Sada svi organizuj odlazak vozom.

Inače, da, savim je realna opasnost da zatvore Tibet ili da zabrane izdavanje dozvola strancima, upravo to se desilo u novembru kad sam ja bila.

Moj predlog je da se raspitate u hostelu u bilo kom od gradova na listi: http://www.hihostels.com/dba/country-China-CN.en.htm, jer svi organizuju ture na Tibet i mislim da su njihovi aranžmani jeftiniji od agencijskih. I tamo ćete sigurno naći dovoljno zainteresovanih, jer su svi omladinski i hosteli u Kini puni turista.

EDIT: Mislila sam da pošaljet mejl hostelima u Šijanu (XIan) ili Ližanu (Lian) i pitate za njihove cene. Ne košta ništa, a možda dobijete neku korsinu info :)

• Author

Hvala Snezana, pogledacu i te varijante.

Mi smo htele da se organizujemo pre polaska, jer nemamo mnogo vremena, zato smo kontaktirali raznorazne agencije. Ali svi oni, naravno, daju informacije kako im odgovara - npr., kazu da treba zahtev za dozvolu poslati najmanje 15 dana unapred, a ljudi koji su bili na Tibetu prosle godine, kazu da su je dobili za 2 dana. Kad izneses taj argument agenciji, oni ti odgovori da se svasta nesto izmenilo u proceduri od prosle godine...

Ali, idem da pogledam preko hostela, pa cu znati da vam kazem.

Hvala jos jednom.  :)

• 2 weeks later...

Djevojke, dokle se stiglo sa planiranjem?

Interesuje me, kada otprilike stizete u Kinu i kada planirate dole/gore  :D ?

Takodje, gde ste okvirno sa budzetom, pre svega me interesuje ovaj deo u samoj Kini, dakle bez avionskih karata do Kine?

Koliko dana planirate da ostanete na Tibetu, jer koliko vidim princip agencija je slican srpskim, navodnih 10dana se svodi na 3dana u Lasi, dok ostatak otpada na put i neke druge obilaske?

Pozzzz

• Author

Bile malo u Izraelu...  ;D

Dakle, mi nemamo 10 dana za Tibet, jer sve ukupno imamo 14 dana na raspolaganju.

Vremenski okvir - kraj juna dolazak u Kinu i imamo vizu koja važi 15 dana od ulaska. Ergo, maximum za Tibet 4 noći/5 dana i to bi morala biti prva nedelja jula.

Budget: pravila sam neke tabele sa raznim opcijama i raspon bi bio 550  - 800 evra, to zavisi da li se do Xininga ide avionom, pa dalje vozom, ili sve vozom, pa onda da li hardsleeper ili softsleeper. U ovu sumu je uključen, naravno, i boravak na Tibetu i dozvola, a računala sam kao da nas ide četiri, jer toliko nas je sad... a ako nam se pridružiš, svi ćemo malo uštedeti.

Eto, to ukratko... Ako treba, mogu i detaljnije.

Shalom.

• Author

Imam lingvisticki problem sad: dja jel' to od svidja? I.e. jel to OK?  :)

Moja ideja je da 29. juna krenemo za Xining (iz Pekinga), da tamo ostanemo dan ili dva, a onda vozom za Lhasu (to je 24 sata puta). Znaci, da budemo u Lhasi 1. ili, realnije, 2. jula. Ako bi nam se pridruzio ( klanj::), morao bi s nama u voz od Xininga, jer treba da se zajedno udje, a i izadje.  Kroz Xining prolaze svi vozovi za Lhasu, tako da ne bi trebalo da bude problem. U povratku iz Lhase, mi bismo za Xian.

Za vozne karte sam nasla resenje i povezala bih tipa preko koga bih radila dozvolu i minimalnu turu (jer bez toda niko nece da nam radi dozvolu) sa zenskom koja ce da nam pazari karte. Mora sve da bude super iskoordinirano, jer imamo maksimalno dan buffera. A najbolje bi bilo da taj dan dodamo na turu - ako nas ima vise, tura kosta manje...

Bas bi bilo lepo da nam se pridruzis/pridruzite...

Ja radim nedeljom, pa mogu da krenem eventualno nedelju vece...po trenutnom redu voznje mogu biti u Xiningu, najranije 01.jula oko 17h...

Ako budem isao, ja mogu uzeti karte, jer sam ovde...

Iskreno, jako bih voleo, sad jos samo da vidim kako ce ovi iz skole da reaguju, ali cu ih cimati tek nesto kasnije, jer sam jos uvek svez...

• Author

Sad se preračunavam, malo sam glupa za datume, ali čini mi se da je ok. Mi slećemo u Peking 29.06 i ako idemo vozom, stižemo u Xining 30. po podne. I možemo te sačekati, taman da se malo aklimatizujemo i da nas prodje jet lag.

Ako krenemo 2.og, u Lhasi smo 3.eg po podne i ostajemo do 7. To je ok, jer mi treba da smo nazad u Pekingu 11.og.

Može, može....

• 2 weeks later...

Odgovara nam tajming, mozemo da uzmemo 10ak slobodnih dana na poslu, tako da zelimo da vam se pridruzimo za put na Tibet!  ;D

Da li nas primate u drushtvo?  :-[:D

• Author

Naravno.

:party:

Odgovoriću ti na pm, ceo dan imam problem sa mejlom.

:mah:

• 1 month later...

Evo da prijavim da je grupa dobila dozvolu i da ce od sledece srede biti u Lasi...  :blob:

U paketu su 4 co`eka + ja !

Kasnije naravno i vise informacija o svemu... ;)

Blago vama, drugari!

Nazalost nama ispalo svashta neshto, tako da cemo na Tibet drugi put...

Lep provod i kad se vratite obavezno razmenite iskustva sa nama radoznalima  :D

:mah: :mah: :mah:

• 2 weeks later...

Bili, vratili se...

Voz je dozivljaj, hard seat je nazalost bas to...bez obzira na to, sve bilo valjano sto se tice puta...

Druzili se malo sa monasima, a mene su izvlacili iz manastira par puta upravo zbog toga :) (jbg, kad mi lepse da pantomimiram i pricam sa ljudima, nego da blenem samo u zid i statue).

Potala nazalost ogranicena na oko sat vremena, ali se i tu zaselo uz chaj sa mladjim monahom koji je odlicno pricao engleski...

Namtso jezero jedino po meni nije ispunilo nikakvo ocekivanje, ali OK...

Ljudi fenomenalni...