Jump to content

Featured Replies

• Author

Mogu ja, mogu ja?  :)

Neće biti dobro kao što bi un.I.Q.ue, al' eto dok čekate putopis sa slikama...

Zaobići ću emotivni aspekt, jer tu treba još par pločica da se uklope, ali biće to svakako vidim već sad da će to biti jedan od najlepših mozaika koji će mi se složiti u glavi.

Ne znam odakle da počnem i nema šanse da ne ispadne konfuzno, al posle možete postavljati pitanja, pa se možda i razumemo.

Naša je grupica bila mala, ali smo se svejedno podelili, pa smo na Tibet stigli malo avionom iz Pekinga, malo vozom iz Šangaja.

Ja sam išla vozom i stvarno sam srećna što sam to izabrala, bez obzira na dužinu puta (48,5 sati), neudobnost sedišta (mi smo uspeli da nadjemo samo hard seats - ovde bih sad  mogla da napravim jednu podužu digresiju o voznim kartama, ali posle ću... ako treba), na svetlo koje ne gase celu noć itd. Bez obzira na sve, kad bih ponovo išla, verovatno bih opet uzela hard seats, zbog saputnika.

Karta Šangaj-Lasa hard seat košta oko 60 evra.

Na stanici u Lasi nas je sačekao vodič, zapravo sačekao nas je kineski policajac, koji nas je dopratio (i ljubazno teglio jedan ranac) do mesta na kom nas je čekao vodič.

Nažalost, organizovana tura je uslov da se dobije dozvola za ulazak u pokrajinu i to mora da se radi preko lokalne agencije. Mi smo išli preko Spinn Caffè-a, koji se meni učinio naj-easy going, ali, hmmm... sad bih ga ocenila sa "No Praise, no Blame. Just So." Smeštaj je bio odličan, vodič - nemam pojma, trudio se, rekla bih,  cena prihvatljiva - 280 evra za 4 noći/5 dana (to ne uključuje ulaznice/izlete/lokalni prevoz - taxi/tuk-tuk).

Mi smo naravno veći deo vremena proveli u Lasi: grad je lep, šaren i ljudi su divni, veoma komunikativni. Jezik lepo zvuči i lako se nauče osnovne i najneophodnije fraze (prednost - poznavanje italijanskog  ;) ).

Meni se klopa svidela, mada to ništa ne znači, jer ja jedem sve i svuda. Cene su skroz ok.

Imali smo dosta slobode u kretanju: s vodičem smo išli samo u posete manastirima, ostatak vremena smo mogli da organizujemo kako smo hteli. Ne znam kako je za kretanju okolo, i.e. van Lase, unutar pokrajine, jer mi nismo svejedno imali vremena za to. Ali pretpostavljam da se sve to može lako organizovati.

Ja sam se plašila visinske bolesti, jer živim na moru i baš sam se načitala svašta o tome i prakticno se spremila za sky burial, ali nisam imala baš nikakvih problema. Ostali su imali neke problemčiće i kupovali su i kiseonik, koji kažu, pomaže. A možda je dovoljan i aspirin. Klima je veoma prijatna, toplo i suvo preko dana, noću je padala kiša, pa se još lepše spavalo.

Manastiri i Potala Palace zaslužuju zaseban post i boljeg autora, pa ću i to da zaobidjem.

Iz Lase smo otišli u Peking, u spavaćim kolima, koja su odlična, čisto je, spava se lepo, ali nema nekog druženja. Karta je bila oko 150 evra, čini mi se - eto to za breakdown troškova. Ulaznice su bile, sve ukupno, oko 60-ak evra.

Eto...

Tashi delek!  :mah:

p.s. a jel to klarki kao Clarke Quay?

• 5 months later...

Nije baš na temu vašeg putovanja, a nije baš ni lepo, ali ajde, neka ga ovde:

Izvor B92/Tanjug

Izgoreo drevni tibetanski grad

Peking -- U požaru koji je trajao punih deset sati potpuno je izgoreo drevni tibetanski grad Dukezong, star više od 1.000 godina i veoma popularan kod turista.

Foto: Beta, AP

96893446852d0fefba4ccc214248797_orig.jpg

Zasad nema izveštaja o ljudskim žrtvama, a uzrok požara još nije poznat, prenela je agencija AP.

Vatra je izbila nešto iza ponoći u Dukezongu, drevnom gradu poznatom po dobro očuvanim starim ulicama, zgradama i tibetanskoj kulturi, koji se nalazi u živopisnom okrugu Šangri-La u provinciji Junan na jugozapadu Kine.

Taj okrug se ranije zvao Gjaitang DŽung, ali je 2001. promenio ime u Šangri-La, nadajući se da će privući više turista zahvaljujući tome što je preuzeo naziv fiktivne lokacije iz romana britanskog pisca DŽejmsa Hiltona, "Izgubljeni horizont", iz 1933. godine. Zarada od turizma je u tom okrugu posle toga zaista porasla.

U izveštajima lokalnih medija su se mogli videti snimci požara u kojem je izgorelo više od 100 kuća, koje su većinom bile drvene, a požar se brzo širio zbog suše u poslednje vreme.

U gašenju je učestvovalo više od 2.000 vatrogasaca, vojnika, policajaca i lokalnih zvaničnika i dobrovoljaca, koji su uspeli da stave požar pod kontrolu desetak sati nakon što je izbio.