Jump to content

Featured Replies

Posted

Dragi putnici, da li možete da mi date neke savete kako otići u Sjedinjene Države na mesec dana a da ne potrošim previše para? Evo za poređenje, bio sam (uvek sa ženom, zajednički troškovi) u Zapadnoj Evropi 3 nedelje, Bliski Istok mesec dana, Daleki Istok više meseci, i uglavnom uvek sam imao troškove od oko 1000-1500 evra za mesec dana. Da li je moguće tako nešto izvesti i za Ameriku (ne računajući avionske karte)?

Recimo da je budžet za nas dvoje 1500 evra, i da bismo otišli na mesec dana. Ja bih najradije otišao tokom leta kad je lepo vreme, ali može i ranije ili kasnije. Obišao bih istočnu obalu, dakle Boston, Vašington, Njujork, a u idealnom slučaju otišao bih skroz do Floride (mada je to verovatno nemoguće za tako male pare). Ako ispadne da je recimo Njujork toliko zanimljiv da bismo tamo ostali dve nedelje, onda ni to nije problem!

U obzir dolazi stopiranje i couchsurfing (a ne same busevi i hosteli), mada sam čuo da stopiranje baš i ne radi mnogo tamo. Koliko znam hrana nije skupa tj. jeftinija je nego u Zapadnoj Evropi. Uglavnom ne znam, zato sam i ovde.

Ne zanima me work&travel, ne bih išao tamo da radim već da se odmorim od rada :)

Dakle ako imate neke savete šta vredi tamo videti i kako se snaći za male pare, onda molim napišite ovde. Trenutno smo još u fazi planiranja a mene brine što je to skupa zemlja... u Evropi to nije problem jer bismo se nekako već snašli čak i kad bi nam ponestalo para, ali u ovom slučaju to nije tako.

Ja zivim u Americi i msm da mozes cak i sa manje novca da budes mesec dana.

Ono sto je vazno znati za NY je da se sve naplacuje al bukvalno SVE. Svaki muzej, sve sto je interesantno za turiste se placa i to uopste nije malo novca kada za par. Sa druge strane W. DC me je odusevio jer je ulaz u skor  sve muzeje, biblioteke i galerije besplatan, nzm za Belu kucu posto za to treba rezervacija a ja nisam imala neku preteranu zelju za tu posetu.

Ono sto je uzasno skupo je gradski prevoz i hrana u restoranima. Ako ostajete u NYC-u 2 nedelje onda kupujete one nedeljne karte  i izbegavajte restorane ma koliko delovali jeftino (kada stigne racun + porez + 15-20 % tip koji je obavezan...) .

Za prevoz imas MEGABUS, Greyhound i China Town Bus, ameri  ugl ne koriste te medjugradske linije jer imaju kola, tako da su autobusi ugl prilicno neuredni i puni "americkog nizeg sloja" ali jeftini su i OK...

Generalno to je sasvim ok novac samo treba lepo isplanirati sve!

Ako imas jos neka pitanja slobodno pitaj il posalji pp ako znam drago mi je da pomognem!

• Author

Aha znaci cene u restoranima nemaju uracunat porez i to se onda dodatno placa? A koliki je taj porez? Za baksis znam da postoji ali valjda mogu da dam koliko hocu, ne mora 20% ako mi se nece, zar ne?  :evil:

Za muzeje imam jednu foru kako da udjem, radim za jednu veliku americku firmu pa je valjda dovoljno samo da pokazem onu karticu za ulaz i pustice me i preko reda (barem tako pricaju kolege).

Jel znas mozda gde ima neki onako veliki zabavni park tipa Diznilend i koliko kosta ulazak? Sestra mi je bila jednom davno i meni je to oduvek izgledalo preterano sta sve imaju.

Kazes da se uglavnom koriste medjugradske linije, a vozove nemaju? Ili je mnogo skupo?

Ovaj megabus je bas jeftin, $11 od Njujorka do Vasingtona, a u Sloveniji za te pare ne mozes ni od Ljubljane do mora da stignes.

Kakvi su ljudi na Istocnoj obali? Jel su prijatni, ljubazni, ili su neljubazni i nece da ti pomognu? Kako radi couchsurfing? Cuo sam da je u Njujorku nemoguce dobiti smestaj jer ljudi primaju do hiljade zahteva dnevno.

Cuo sam i da je odeca puno jeftinija nego u Evropi, jel to tacno? Jel istina da se Ameri ruzno oblace? Da li se do onih ogromnih robnih kuca moze stici i bez kola (ja nemam vozacku)

ajd probacu i ja da iznesem svoje licne utiske  :P

-

budjet (bez avio karti)1500e=1500*1.3=1950$ za mesec dana /2 daje manje od 1000$ na mesec dana to jest 30ak$ za smestaj, has i ostalo - za Nju Jork, odnosno veca mesta je to po meni premalo.

Preporuka je poneti cash $$$ posto su provizije za kartice izvan us dosta visoke - menjanje casha euro-$ opet dosta los odnos

Preporuka je da se juri couchsurfing odnosno da se probaju naci neki 'nasi ljudi siroke duse' kod kojih bi moglo da se ostane na po par dana kako bi ostalo vise para sa strane za druge stvari, mada ce isto biti relativno potesko. 

Usa je dala dobar odgovor sto se tice bus prevoza, vozove normalno imaju, pogledaj sajt amtraka za cene lokacija recimo ny - boston ima i za 70$ povratna za neke datume, buseve imate za 30ak$ povratna,  dok je recimo voz ny-wash od 75$ return - ja sam koristio tkz open kartu te mi je pocetna stanica bila Sijetl, pravio sam pauze u par gradova na po par dana, a nakon 20ak dana sam doputovao u ny. Vozovi su bila - pa prva liga  :spot: na 2 sprata, siroko/prostrano - u jednom invalid kupatilu mi se cinilo da moze da se utera osrednji auto bez problema, restorani/hrana vise nego dobri.

Nju Jorku svakako da ima strahovito mnogo interesantnih stvari videti - prevoz metroom/lokalni busevi je ok odradjeno, cena 7 dana - 30$,

Hrana mnostvo fast-fudova gde za recimo 6-7$ (subway) dobijete neki jumbo double sendvic sa gaziranim picem (kola koja, cini mi se, ima mnogo vise secera/zasladjivaca nego u Evropi) mc je otprilike neka socijala, pizze na svakom uglu  - hrana generalno fast food nista posebno al zato veoma obimna. Restorani mnostvo istih - cene zavisi sta bi se hasalo.

tips za usluzne delatnosti (taxi, restoran...) je neko nepisano pravilo, kad se daje do 10% znaci kao da si bio nezadovoljan uslugom, 15% neutralno, 20% i vise znaci da si veoma happy sa uslugom .

Prodavnice tipa 7/11 indusi  odmah iza ugla :-\ - vece tipa walmart nisu bas iza ugla, al im je prednost veliki izbor robe po povoljnim cenama. Cigarete skupe - nema zickanja, alkohol - skup :P, gazirana - smesno niska cena za pakete po 8/10/12 komada. Hrana u vecim prodavnicama takodje cesto na akcijama veoma povoljno. Moze se doci bez kola do vecih shopping centara - tu su busevi. Sears ima dosta prodavnica na po par spratova na nekim centralnim lolacijama, Elektonika cesto na akcijama pa bude povoljna.

Cene u prodavnicama iskazane bez sales taxi - za new york ista je oko 9% - znaci ako na necemu pise 50$ na kasi ce naplatiti 54,50$

Odeca/obuca moze da se nadje dosta jeftino - tipa nike patike na rasprodaji i za 20ak$ ako je npr. zadnji komad

Ljudi - zavisi na koga i kad naletite, pingvini u odelu cesto samo prolete pored kad bi da ih nesto pitas, beskucnici znaju da smaraju al nisu nesto napadni (traze neki $) pajkani rado odgovaraju/pomazu, preporuka startovati mladje osobe. 

Stil oblacenja-  ukusi, ukusi  ;D zavisi gde se nalazite - ima dosta likova koji furaju neke relativno smesne kombinacije sto je valjda posledica nacina zivota (xxxl velicina) mada ako njima ne smeta  :mrgreen:

to je za sada od mene -nadam se da ce neka od informacija biti od pomoci

Sve se slažem osim ovog:

Preporuka je poneti cash $$$ posto su provizije za kartice izvan us dosta visoke - menjanje casha euro-$ opet dosta los odnos

Provizije, koliko znam, naplaćuje samo tvoja banka; sit sam se naplaćao karticama po US i Kanadi (doduše, u poslednjih par godina bio sam samo u Kanadi). Kod moje banke, iznose 1% a kurs EUR-$ je jako blizak srednjem. Ne volem baktanje s kešEm.  :music:

Imaju neke stvari koje se provlace kroz skoro sve teme i izgleda da ih ponovo treba reci.

1. U americi NIGDE osim kod ulicnih prodavaca) nije uracunat porez, znaci cene koje vidite su cene bez poreza, porez zavisi od drzave do drzave u NYC je oko 10%.

2. Menjati novac u americi je takodje na granici sa ludilom, jer kao sto je neko vec rekao- ameri znaju smao za dolar, kurs je los, plus banka uzima proviziju.

3. tip, napojnica, baksis... je OBAVEZAN, 10, 15, 20 % .

Kako radi couchsurfing? Cuo sam da je u Njujorku nemoguce dobiti smestaj jer ljudi primaju do hiljade zahteva dnevno.

Malo si neozbiljan, u prvom postu kazes da ces smestaj naci preko CSa a sada govoris da je nemoguce naci. Msm budzet od 1500e je nista ako moras da platis smestaj. Mozda cak i vise od polovine novca bi ti otislo samo na smestaj.

Cuo sam i da je odeca puno jeftinija nego u Evropi, jel to tacno? Jel istina da se Ameri ruzno oblace? Da li se do onih ogromnih robnih kuca moze stici i bez kola (ja nemam vozacku)

Ne vidim svrhu konstatacije al ae, oblace se razlicito, od super sredjenih do onih prljavih i pocepanih, generalno mnogo bolje nego ovi na zapadnoj obali.

Imas jako jeftinu odecu  iz proslih sezona u radnjama kao sto su C21, Marshals, TJmax... Mozes da nadjes zaista smesno jeftine stvari, posebno u delovima gde je ostao samo po 1 broj necega. Takodje ima neki ogromni outlet u NJ, nisam bila al cula sam da je bas jeftino i imas bus, msm da je sa Times il Union Sq i ide direktno do tog outlet-a (ponavljam nisam bila).

Za Disneyland verovatno znas da je u CA, al imas u NY -6 flags, izguglaj, msm da ti je to zanimljivije ;) .

Sto se tice hrane imas Mek, imas Wendy's, 7-eleven, Subway..

Imas i jeftinu hranu u prodavnicama i one radnje sve za  1 dolar.

Mada voce i povrce i meso i u tim radnjama je dosta skuplje nego kod nas, i mere sve il na komad il u funtama sto je oko 450gr.

Mnogo je nacina da se ustedi i sve treba da se lepo isplanira ali bez sigurnog besplatnog smestaja taj novac koji si naveo je jednostavno NISTA!

Ajmo ovako - šta ste planirali sve da obilazite?

@usa - da te ispravim, muzeja u NY ima besplatnih, a čak i oni koji se plaćaju, ne moraju po ceni koja je istaknuta, već koliko daš. Skoro je dečko koji se zove Sebastijan pričao o tome na Putospektivi, gde je baš o Njujorku pričao.

@chaba - imao bih svašta da vam napišem, ali sam već puno toga ovde na forumu i pisao, dok imaju neki konkretni tekstovi koje sam pisao za drugi sajt (na temu snalaženja) pa ću ti pustiti kad budem bio za normalnijim kompom i internetom jer sa posla ništa ne mogu da otvorim.

Da budem iskren, mislim da vam je 1500$ malo para, ako budete van CS priče.

Ovako na prvu:

1. Boston - smeštaj skup, prevoz skoro kao i svugde po Americi. Super stvar je kineska kompanija LUCKY STAR koja često ima promocije pa za $1 može da se uzme karta od NY do Bostona...

2. NY - smeštaj među najskupljima u Americi! Klopa može da se nađe za ok pare, ali ne na centralno turističkim lokacijama. Verovatno nećete imati sreće sa CS-om, ali možete da probate AIRBNB, koji preporučujem iz ličnog iskustva. Soba na Menhetnu može da se nađe od $40 pa na više. Za ostalo ću vam pustiti tekst.

3. Do Floride ima povoljnih letova preko JetBlue kompanije. Karta je nekih 75$, ali je problem što se prtljag na domaćim letovima plaća! I o tome ima u tekstu koji ću ti poslati.

Smeštaj na Floridi može da se nađe za $30 u proseku (Orlando, Majami), ali treba da imate jedno na umu - tokom letnjih meseci je Amerima odmor, pa je u ovim gradovima ludnica! U Orlandu (Kisimi) zbog zabavnih parkova, u Majamiju zbog Majamija :)

Pritom, Florida je pretopla u to vreme. Ja sam bio krajem septembra i bilo mi je odlično! Em nije bilo gužvi, em je klima bila super.

Toliko za sad, pisaću ti još, ima da radim nešto upravo :)

Setih se da dodam da je alkohol mozda skup al je jeftiniji nego u BGu (nzm za pivo, al vodka, tekila, likeri i koktelli jesu) + sto oni imaju razne "otrove" za po par dolara. Msm kontam da niko ne dolazi u USA da bi se napio, al cisto da napomenem.

(Ovo pricam za cene u prodavnicama ne za barove i klubove  :D )

Ono po cemu su ameri poznati su njihova XXXXXXL pakovanja svega. Jos cudnije je da npr mozete kupiti par litara necega i platiti skoro istu cenu kao za ono malo pakovanje. Ja sam jednom videla neku vodu sa ukusom i ono malo pakovanje je kostalo 1 dolar, a pakovanje od 1,5 litara 70c.

2. NY - smeštaj među najskupljima u Americi! Klopa može da se nađe za ok pare, ali ne na centralno turističkim lokacijama. Verovatno nećete imati sreće sa CS-om, ali možete da probate AIRBNB, koji preporučujem iz ličnog iskustva. Soba na Menhetnu može da se nađe od $40 pa na više. Za ostalo ću vam pustiti tekst.

Oni sa 1500e ne mogu priustiti nista sem besplatnog smestaja ;)

I nzm zasto Menheten , ako vec imas 2 nedelje za NYC bolje naci nesto jeftino u Bruklonu il Kvinsu ( u Astoriju medju bracu Grke i Srbe ;) ), svakako mora da kupi nedeljnu kartu a potroseno vreme je mnogo manje od ustedjenog novca. A NYC je grad gde se bukvalno ne mozes izgubiti (kada sam ja uspela da se snadjem iako imam uzasnu orijentaciju, moze svako ;D ) a i ljudi su navikli na turiste, svako ce da vam pomogne)...

Super su ti tekstovi, mislim da sam ih vec negde procitao (mozda i na ovom sajtu), ali moram samo da ti ukazem na jednu gresku u tekstu o Njujorku.

Refren pesme od FTP-a ide: ''Blok brate, Bruklin brate, blok, Bruklin, bato, kakav brate Bruklin brate, blok je brate zakon.''

A ne: ''Blok brate, Bruklin brate, blok je brate zakon, kakav brate, Bruklin brate, blok je brate zakon''

:)

:D Hvala

Ja slušao ono jednom Viklera i Ajzaka i čini mi se da su tako pevali... Od tada osta međ društvom poput narodne pesme :D

samo da se nadovezem na USU  :D...

bio sam u tom autletu u nju dzerziju....to je jedno ogromno cudo, imaju nekoliko internih autobuskih linija koje samo voze od jednog dela mall-a do drugog...a i treba 2 sata da se stigne tamo ( sa cekanjem busa), i sat i po i vise, da se vratis, a tamo ti jedan dan bukvalno nije nista, samo da se malo prosetas kroz radnje i odeee....jedino da se uzme smestaj negde u blizini, pa lepo obilazi ko u nacionalni park  :LOLLL:.....glupo je trositi vreme na to, ko je dosao turisticki, a ne da zivi u NYC ( ja sam ziveo, zato sam isao tamo heheh), a zbog toga sto je neki $ jeftinije nego u gradu..razlika u sv. slucaju nije drasticna, samo sto je sve na jednom mestu, i u ooogromnim kolicinama ( mislim da je to najveci outlet u americi, ili je bar bio)..

Kada je u pitanju smestaj u Njujorku,posto nameravam da sa sa suprugom i cerkom od 17 godina tamo putujem u julu,konkretno kako do povljnih soba.

Koliko sam cuo tamo se u hotelima placa soba a ne krevet.Da li to znaci da mogu traziti recimo tri kreveta.

Ima li neko preporuku za neki smestaj koji nije preteranu a blizu je saobracajnih cvorova da se covek metrom ili busom moze kretati po Njujorku.

Procitao sam na blogu o kvartu Astrorija gde je dosta Srba i Grka i koji je,koliko sam shvatio po ceni smestaja povoljniji...

Bio bi zahvalan kada bi mi neko malo ovo razjasnio

Vujav

Dok se ne javi neko sa konkretim odgovorima, da probam da pomognem. U hotelu iznajmljujete sobu, a u hostelu krevete i/ili sobe.

Neki od sajtova za pretrazivanje hostela:

http://www.hostelbookers.com/

http://www.hostels.com/

http://www.hostelsclub.com/

Ukoliko bi radje u privatni smjestaj (stanovi ili sobe), pogledajte: https://www.airbnb.com/

možete da probate AIRBNB, koji preporučujem iz ličnog iskustva. Soba na Menhetnu može da se nađe od $40 pa na više.

• 11 months later...

Pozdrav dragi putnici!

Za mesec dana krecemo na turu NYC, Filadelfia, Washington D.C. i Boston. Smestaj smo za pocetak cekirali preko booking.com sto se ispostavilo kao besmislena varijanta s obzirom na cene. Zatim smo se prebacili na airbnb.com gde se iznajmljuju sobe ... U principu, trazimo nesto pristojno, fakticki za prespavljivanje.

Ali me zanima jedna stvar ukoliko je neko od forumasa upucen: u NYC postoji neka tzv. srpska kuca, u kojoj zive studenti pre svega, ako sam dobro razumela, i da je cena smestaja tj. sobe jako prihvatljiva. Ima li neko ideju da li to mogu i turisti da iznajme i kako uopste doci do njih???

Svaki savet dobrodosao.

Pozdrav!

• 9 months later...

Nova sam na forumi i ne znam da li je uopste ovo pitanje za vas, al kontam da znate. Kako se ne ugojiti u Americi? Postoji li uopste ta mogucnost, obzirom da svi koji su sre vratili imaju dosta kg viska i kazu da je nemoguce naci zdravu hranu i hranu koja ne goji?

To mi pre liči na jeftin izgovor. :)

Ne boj se, hrana je kao bilo gde drugde. U supermarketima ima sve što ima i kod nas. Ako non-stop jedeš po fast food restoranima, kojih tamo ima mnogo, verovatno ćeš se ugojiti kao što bi i ovde, ali eto bar imaš izgovor. Mimo njih, ima mnogo etničkih (kineskih, indijskih, grčkih... ) jeftinih restorana s boljom hranom.

Oni imaju toliko debelih zbog kulture ishrane po fast foodovima, te tamanjenja velikih količina slatkiša i naročito gaziranih pića. Bez pola litre koka-kole ne počinju hamburger, a u dosta lokala dobiješ čašu (od pola litre naravno) pa dopunjuješ sam.

Verovatno ti što su išli i što su se vratili su išli u Ameriku na work and travel, koji nisu imali puno vremena sami sebi da spremaju hranu već su preživljavali na fast food-u i grickalicama. Ako nećeš da se ugojiš, posećuj supermarkete kao što kaže Duya, kupuj povrće i sama sebi spremaj hranu. Isto tako pokušaj da odoliš svim mogućim vrstama grickalica i slatkiša koji, čini mi se, imaju mnogo više šećera nego slatkiši kod nas. 

Moguće je naći zdravu hranu, hranu koja ne goji kako oni kažu, samo treba tražiti i izdvojiti malkice veći budžet za ishranu ;)

A šta fali i da probaš sve i svašta i nabaciš koju kilu (debeli su i srećni  flowers:: ).

Uzgredno, mislim da su all you can eat restorani (na pr. Golden Corral), gazirani sokovi i slatkiši (u svakom obliku) dobitna kombinacija za naglo povećanje telesne mase i obima. Ukoliko kupuješ u marketu i spremaš sama, možeš proći dosta povoljno, reda veličine kao kod nas.

• 1 month later...

Eee pa hvala puno, ja sam se bas bila zabrinula, jer sam sklona gojenju. Mada sam skoro saznala da ima prodavnica organske hrane, koje su naravno skuplje, a i da nema ima dosta pijaca, pa cak i umarketima da samo spremam povrce i izbegavam njihove brze hrane. Malo ste me utesili :)