Jump to content

Featured Replies

Posted

lima-thumb.jpgOtići u Gruziju i ne posetiti Kavkaz bio bi pravi greh. Zeleni baršun koji se ležerno prostro preko gromade, upijajući nežne, sivo-plavičaste nijanse vrhova, jednostavno oduzima dah. Vrhova ima mnoštvo, al najveći u našem vidiku, sedmi po veličini, Kazbek, sakrio se iza oblaka moćan i nedostižan.

Autori: Jelena Raketić i Tibor Miglinci

Pročitajte ceo tekst

Šteta što niste otišli i do manastira Khor Virap. Veoma je blizu Jerevana, fascinantan je a i sa tog mesta bi bili sigurni da Ararat nije samo fikcija :-)

Lep putopis. I moj utisak o Gruzijcima je veoma sličan. Ne pominjete "Tbilisijsko more" na vrhu jednog od brda iznad Tbilisija. Zapravo je reč o povećem jezeru koje je podignuto u vreme komunista a razlog je bio taj što se u blizini nalazi aerodrom, pa je Staljin hteo da prdupredi eventualne probleme sa sletanjem aviona te je napravio veštačko jezero kako bi sleteli (pali u) na njega u slučaju nekih problema.

Uzgred, preko Kavkaza je od pretporšle godine otvoren granični prelaz za Rusiju, za sve putnike. jedino što nije namenjen pešacima i biciklistima, pa se mora ući u neko motorizovano vozilo (mada su mene pustili na biciklu).

Super je epizoda sa hostom kog si ti ugostio pre tri godine -- svet je mali ili sve se vraća :) Ali najviše mi se dopadao deo putopisa o Jermeniji, koju sam propustila da posetim. Mala zamerka je što ga niste proširili, tj. pisali malo više o Jerevanu i Sevanu, jer svi koje sam sretala a koji su bili u Jermeniji, potpuno su oduševljeni om zemljom.

Веома духовито и садржајно!  :spot:

Вако се пише путопис  klanj::

Svaka čast zaista, uživanje je čitati ovo :)

Slika sa Kavkaza je stvarno moćna, ne mogu ni da zamislim kakav je to pogled  :)

Ima li još nastavaka?

Hej drugari, zaista slabo čitam putopise i skoro nikad ne komentarišem, ali vaše putovanje kroz ovih par putopisa sam propratio jer ste bili po zemljama koje volim. Putopisi su dobri, logično (jer ih čitam). :) Par stvari mi je privuklo pažnju.

Spram ostatka Gruzije koji smo mi imali priliku da vidimo, a koji nije baš za pohvalu, Tbilisi je prilično lep grad.

Ovo nisam najbolje skontao da li se odnosi na lepotu znamenitosti Gruzije ili nešto drugo? Ako je na lepotu, totalno se ne slažem sa vama, jer je Gruzija jedna od najlepših zemalja u kojima sam bio, ljudi su ne divni, već predivni itd itd...

Drugo, za stop me je zaista začudilo da vam je iko tamo tražio pare za prevoz, na takve nisam naišao, čekao sam na prevoz tipa mereno u par minuta svuda, ljudi su me usput čak i častili sendvičima, neki momci me pokupili sa njima pa platili smeštaj u Tatevu, hranu itd... Znači, zaista zahvalne i divne zemlje za stop.

Divni ste, lepe misli, lepe reci, kao da sam tamo... Desice se i to valjda. :D

Spram ostatka Gruzije koji smo mi imali priliku da vidimo, a koji nije baš za pohvalu, Tbilisi je prilično lep grad.

Ovo nisam najbolje skontao da li se odnosi na lepotu znamenitosti Gruzije ili nešto drugo? Ako je na lepotu, totalno se ne slažem sa vama, jer je Gruzija jedna od najlepših zemalja u kojima sam bio, ljudi su ne divni, već predivni itd itd...

Drugo, za stop me je zaista začudilo da vam je iko tamo tražio pare za prevoz, na takve nisam naišao, čekao sam na prevoz tipa mereno u par minuta svuda, ljudi su me usput čak i častili sendvičima, neki momci me pokupili sa njima pa platili smeštaj u Tatevu, hranu itd... Znači, zaista zahvalne i divne zemlje za stop.

Tales, možda i nije najjasnije napisano, ali nisam mislila na lepotu, nego na infrastukturu tj. loše puteve, a često i zgrade i kuće u fazi raspadanja, naročito primetno kada se iz Turske preko Posofa ulazi u Gruziju.

Jermeni su nam tražili pare za stop (mada su to bili stariji ljudi i Tibor je objasnio razlog tome) dok u Gruziji nismo imali takvih situacija, mada su nas i jedni i drugi rado povezli i bili su vrlo ljubazni.;)

Šteta što niste otišli i do manastira Khor Virap. Veoma je blizu Jerevana, fascinantan je a i sa tog mesta bi bili sigurni da Ararat nije samo fikcija :-)

Ne staj nam na muku. :) Kanda ćemo se vratiti pre nego što smo zamišljali.

@Snezana011

Nismo čuli za tu priču o "Tbilisijskom moru", a i za ovaj prelazak preko u Rusiju smo dobijali kontradiktorne informacije. Da smo tuda prošli, verovatno Jermenija ne bi došla na red.

Veliki pozdrav!

I hvala svima. :)

• 2 weeks later...

Putopis je predivan pogotovu za nas koji ne mozemo putovati sami.a i prelepa je fotka Jelenina...

Putopis je predivan pogotovu za nas koji ne mozemo putovati sami.a i prelepa je fotka Jelenina...

Hvala Ikac, pa svi smo mi na neki način putnici  ;)

Posetila sam Gruziju u oktobru prosle godine i mene je ta zemlja odusevila!!! Tbilisi ima fascinantnu energiju, a Gruzijci su vrlo slicni nama, srdacni, druzeljubivi, duhoviti. Jedva cekam opet da odem!