Jump to content

Featured Replies

Za Laos izvadish 15 dolara i tu se sva tvoja prica zavrshava.

Sa tim sto u prestonici Laosa nema shta da se radi ali bukvalno.

U tom kraju je najblizi vang veng ako ti se pije i juri australijsko zensko drustvo i gledaju prijatelji.

Vietnanim - Luang Prabang predstavlja duzu voznju nego Bankog Vietnanim, mislim da je bilo oko 7 sati za 200 km. Ali to mesto kao i juzni Laos treba obavezno posetiti.

Ako bash hochesh samo da produzis vizu, mozesh u Koh Kong na jugu kambodze, tu ima nekih od trekinga, Tu su i Karamadan planine. Mislim da je busom od bangkoka oko 6 sati. Predjes, platis vizu za kambodzu , iskulirash 2 dana i vratish se.

Po meni ti je mozda najbolja i najeftinija varijanta sa Tiger-om  Bangkok Singapur, karte umeju da budu smeshno jeftine, a singapur je cool za iscoolirati bash na par dana

al zato ce za tih par dana u singapuru da potrosi ihaaaaa....

covek oce da ide vozom,eventualno busom, a ne da leti....

al zato ce za tih par dana u singapuru da potrosi ihaaaaa....

covek oce da ide vozom,eventualno busom, a ne da leti....

Air Asia, Tiger i Scoot cesto imaju promocije kada su karte ista cena ili cak i niza od voza i autobusa. Druga je sasvim stvar ako neko zeli da razgleda okolinu ili uziva u sporom putovanju, prici sa ljudima i setanju po vozu. Bas sam jedan od tih i zato obozavam vozove, ali ako se nema dovoljno vremena a cena je uporediva zasto ne avionom.

Singapur ne mora biti skup uopste, narocito za nekoga ko nikada pre nije bio tamo jer ima dosta stvari za videti koje su besplatne ili povoljne (npr. zicara do Sentoze, setnja po svim zanimljivim krajevima kao sto su China Town, Little India, Arab Street, parkovi, hramovi, national museum je besplatan... a izmedju njih ici vozom). Postoji trodnevna kartica za turiste tako da javni prevoz nije preterano skup. Hrana je jeftina u hawker centrima. Ima i jeftinijih hostela, naravno nije cena ista kao u okruzenju, ali moze se naci za 15-ak dolara.

• Author

Ajmo jos jednom iz pocetka, lagano :)

Svak predlog je dobrodosao :)

1. Imam vizu na 6 meseci, sto znaci da moram na svaka 2 meseca da izadjem

2. Svaki put bih isao u drugu drzavu, taman ostanem par dana, vidim-koliko moze i nazad

3. Najvise bih voleo vozom, obozavam price u vozu, kontake, prirodu, u nosim fotoaparat, tako da je bi to bila dobra foto-prica :)

Tako da mislim da je mozda najbolje prvi put da odem u Laos, ima taj direktan voz, posetim  Luang Prabang, ako ima jos nesto i to je to, dajte predloge, savete :)

Hvala svima  :D

Pa finansijski gledano, Singapur na 2 do 3 dana je najeftinija varijanta

Karta ako se kupi u pravom trenutku moze biti u rangu Cene puta do bilo koje od ovih destinacija- tipa Laos ili Kambodza

Za vizu od 15 do 20 dolara, nadoknadjuje razliku u ceni smeshtaja - 15 jevreja je hostel u Singapuru, mada su meni tamo svi hosteli iskreno bili tresh.

Hrana - Ispadala mi je jeftinije u singapuru nego u kambodzi, jer zbog niskih standarda higijene a kako sam se vech vishe puta trovao sam jeo samo u srednjem nivou restorana nikako street food. U Vang Venu u laosu sam 3 dana bio prikovan za krevet od trovanja i to hranom iz restorana.

Obilasci - Metro u singapuru u opshte nije skup, a ima i dosta free stvari za videti.

Tako da sigurno najeftinija varijanta je Singapur, odatle ako leti tiger ima free bus do grada, ili metro naravno. Naravno sve ovo ako se ne chekira prtljag haha

Druga jeftina opcija ako hoche da poseti Ko shang, da preko Trat-a dodje do  Kah kong-a. Mada je ova varijanta za put sigurno 300 batha, + 5,6 dolara granica do grada.

malivojo aj lepo nam reci koji su ti prioriteti, pa da znamo u kom smeru da ti pomazemo...

tajland se granici sa 4 zemlje, a jos postoje  3-4 drzave u blizem okruzenju koje mogu da dodju u obzir..

znaci, da li je bitno da te ispadne sto jeftinije ili ne, sto manje dana da ostanes, da bude priroda ili grad, da vidis nesto ili nije toliko bitno, da li ti je bitno da se ne cimas na putu ili nije toliko...

poredjaj prioritete po redu, pa cemo ti shodno tome lepo sastaviti marsrutu..

za sad znamo samo da ti je prioritet voz :)..

ako je to glavna stvar, onda idi u laos  :D...

naravno, sto se tice klope, stevan je imao tu nesrecu da se otruje, vise puta  :LOLLL:, ali ja smatram da ljudi ne treba oko toga previse da se tripuju..uglavnom ti se desi ono o cemu razmisljas i plasis se, ko po pravilu...

evo ja 99% jedem na ulici i ili u tim ulicnim restorancicima, u celoj jugoist. aziji, i samo sam se jednom otrovao, u indoneziji, i to u restoranu u hotelu ;D..al se uopste nisam istripovao oko toga, nastavio sam svuda posle normalno da jedem, i nikad nista vise ne dobih..shit happens sometimes...a bilo je heavy, 20 dana sam se lecio, neke bakterije, nosio sam i koprokulturu u bolnicu heheh...

al sam zato jednom okrznuo prst na skuteru, zagadilo se, bilo je gadno dosta..i onda sam poceo da se tripujem da nosim zatvorenu obucu, i da se plasim tu i tamo, da razmisljam da se ne povredim..i naravno, sta se desilo..redovno sam se povredjivao, sili me, padao sa skutera itd...cim sam se otarasio tog straha, poceo da vozim u japankama, da ne rezmisljam o tome uopste, nikad se vise nisam ni ogrebao...sve je u glavi  ::crazy:...

znaci, naravoucenije- hrana u singapuru nije jeftinija nego u laosu ili kambodzi, nego skuplja..al sve zavisi gde jedes heheheh

znaci, naravoucenije- hrana u singapuru nije jeftinija nego u laosu ili kambodzi, nego skuplja..al sve zavisi gde jedes heheheh

Mozda se to moze reci za statisticki prosecnu cenu hrane, ali je stvarni zivot nesto sasvim drugo.

Zaista zavisi od licnih potreba.

Ja sam vegetarijanac i za mene je Singapur po tom pitanju raj. Na svakom koraku ima jeftinih i dobrih vegetarijanskih restorana.

U ostalim zemljama u okruzenju to je daleko manje slucaj. Tako da mi ispadne skuplje posto se vegetarijanstvo racuna kao egzotika i cesto se mora ici u specijalizovane restorane koji su dosta skuplji od vegetarijanske tezge u hawker centru ili malog porodicnog vegetarijanskog restorana u Singapuru.

Malezija isto nije toliko losa po pitanju vegetarijanske hrane (kineski i indijski restorani). Ali zato ostale zemlje - daleko gora situacija.

• Author

Gledao sam karte preko Tiger-a za kraja aprila, za Singapur, povratna minimum oko 100e.

Singapur cu ostavi onda za neki naredni put.

Bas tako, za prvi put bih voleo voz, ostanem 2-3 u nekoj komsiskoj drzavi, i to je to.

Valjda nije neka komplikacija? :)

Gledao sam karte preko Tiger-a za kraja aprila, za Singapur, povratna minimum oko 100e.

Singapur cu ostavi onda za neki naredni put.

Bas tako, za prvi put bih voleo voz, ostanem 2-3 u nekoj komsiskoj drzavi, i to je to.

Valjda nije neka komplikacija? :)

eto, idi onda lepo u laos, sednes u voz i izadjes u vientienu...nema nikakvog cima, i treba ti samo 15$ za laosku vizu..

kupi kartu na stanici hualampong, ako uzimas kuset, ne verujem da je skuplja od 600-700bahta, bez kuseta je sigurno dosta i jeftinija....i pici  ;)

a sledeci put mozda vec budes imao druge zelje...

tu gde si ti, i u okruzenju, nema nikakvih komplikacija, zaboravi tu rec  ;)...jedino je malo veci cim oko vadjenja malezanske vize, i to je to...sve ostalo je ooopusteno, ne moze opustenije heheh

• 2 weeks later...

A dolaziti u Maleziju ti je cisto gubljenje vremena tako da kad pogledas, uopste nemas problema.  :hihi:

Treba videti sve, mada se slazem da je za KL jedan ceo dan sasvim dovoljan. Bio sam tamo tri dana i predugo je bilo.

Opet zavisi i sta je razlog dolaska. Ko je na godisnjem odmoru od par nedelja, dolazi iz Evrope/US/AUS... i zaista nema vremena (ili/i novca) moze da zaobidje KL bez shtete.

S druge strane u hostelu u kojem sam odseo bilo je nekoliko ljudi koji su dosli da tamo privremeno zive na mesec-dva, a ne da obilaze grad. Umorili se na proputovanjima pa hteli da `olade malo. Njihova logika je bila da je Malezija laksa za zivot od ostalih zemalja u okruzenju jer se govori engleski, a dosta povoljnija od Singapura.

Isto tako postavljac pitanja ne bi bio `oshtecen` boravkom u KL jer i onako zivi u regionu i mora da obavi visa run, a sto da ne vidi sve zemlje u okruzenju. U njegovim okolnostima mislim da vredi otici na par dana, obaviti obnavljanje vize pa nazad.

A i vredi primedba da se KL moze zaobici pa radije otici u druge delove koje, koliko cujem preporuke, nije lose obici kao sto su Malaka i Penang.

Jedan moj bivsi kolega je skoro svake godine isao za KL. Opet iz sebi svojstvenih razloga: jeftina karta, smestaj, dosta kupovine, masaze, restorani, krojenje odela koje je on bio dizajnirao (gej osoba), vidjanje sa prijateljima...

To each his/her own iliti svakom svoje...

Ja ne vidim za shodno da opet idem u KL izuzev nekog tranzita i ostanka da se oporavim od leta.

• 2 weeks later...

Izjava da je hrana na ulici bezbedna u Kambodzi, je ista kao kad je neko napisao da se moze svercovati vozom u Kini, shampionska.

hm,

licno sam imao najvise stomacnih problema posle beogradske ulicne hrane...a sad, koliko je cesto jedem, iako zivim u bgu, procenat je visok...

pa ponovo ne mogu decidno da izjavim da je ulicna hrana u bgu nebezbedna, niti bih ikad dao tako neku kvalifikaciju za bilo koji deo sveta...

ako pazljivije procitas, videces i da nisam rekao da je hrana na ulici u kambodzi bezbedna, vec da sve to ima dosta veze i sa psihom i zakonom privlacenja  ;D

uglavnom se desava da ono cega se bojis, i o cemu razmisljas, i desi ti se....

• 2 weeks later...

Ukratko, moracu da se presaltam na avion   :-\

Ili da planiram da idem za Kambodzu ili Vijetnam...

U Kambodžu ti je lakše i bliže: lakše jer je viza jeftinija i kupuješ je na granici, a bliže jer je očito bliže  ;D

Ako budeš dolazio u Kambodžu, pa još na obalu, javi se. Ako se pak spustiš do Kepa, uz samu kambodžansko-vijetnamsku granicu, možeš da računaš na smeštaj u mom bungalovu -- ja sad plaćam 4$ ali ću se krajem aprila preseliti u sobu sa dva ogromna kreveta za 3 $ jer plaćam za mesec dana unapred pa imam popust. Obećavam ti da nećeš jesti uličnu hranu, jer imam gorionik i sve kuvam sama na njemu -- ipak sam ja dve godine na putu i sve svoje sa sobom kotrljam  :kamp:

Bus karta od Bangkoka do Kepa je 35$, baš gledam jedan flajer. Putuje se 5 h. Od Kepa do Pnom Pena karta je  5 $ i putuje se  3h. Do Siem Repa je 18 $.

Inače, ako radiš visa-run kao što očito radiš, dovoljno ti je da izađeš u drugu zemlju i odmah da uđeš. Ja ću to sredinom maja uraditi iz Kambodže za Tajland i nazad, da bih potom ovde dobila biznis vizu koja se lako produžuje. Laoška viza ti je nešto skuplja od kambodžanske (30 $), a i dalji ti je put do Laosa nego do Kambodže. A iLaos je sada jedno 3 do 5 puta skuplji od Kambodže.

Ukratko, moracu da se presaltam na avion   :-\

Ili da planiram da idem za Kambodzu ili Vijetnam...

U Kambodžu ti je lakše i bliže: lakše jer je viza jeftinija i kupuješ je na granici, a bliže jer je očito bliže  ;D

Ako budeš dolazio u Kambodžu, pa još na obalu, javi se. Ako se pak spustiš do Kepa, uz samu kambodžansko-vijetnamsku granicu, možeš da računaš na smeštaj u mom bungalovu -- ja sad plaćam 4$ ali ću se krajem aprila preseliti u sobu sa dva ogromna kreveta za 3 $ jer plaćam za mesec dana unapred pa imam popust. Obećavam ti da nećeš jesti uličnu hranu, jer imam gorionik i sve kuvam sama na njemu -- ipak sam ja dve godine na putu i sve svoje sa sobom kotrljam  :kamp:

Bus karta od Bangkoka do Kepa je 35$, baš gledam jedan flajer. Putuje se 5 h. Od Kepa do Pnom Pena karta je  5 $ i putuje se  3h. Do Siem Repa je 18 $.

Inače, ako radiš visa-run kao što očito radiš, dovoljno ti je da izađeš u drugu zemlju i odmah da uđeš. Ja ću to sredinom maja uraditi iz Kambodže za Tajland i nazad, da bih potom ovde dobila biznis vizu koja se lako produžuje. Laoška viza ti je nešto skuplja od kambodžanske (30 $), a i dalji ti je put do Laosa nego do Kambodže. A iLaos je sada jedno 3 do 5 puta skuplji od Kambodže.

uh bre, zasto je toliko poskupelo u laosu  :?...

jel i hrana, ili samo smestaj? on je uvek bio malo skuplji nego u okolini...al bas tolikoo...

• Author

Snezana, hvala puno na smestaju i informacijama...

Ovako stoje stvari, krajem Aprila cu produziti vizu u imigracionom na jos mesec dana, pa cu onda tek oko 20og Maja da odradim viza run :)

Ako dolazis u Bangkok, javi se obavezno, isto vazi i za tebe :)

Ovako stoje stvari, krajem Aprila cu produziti vizu u imigracionom na jos mesec dana, pa cu onda tek oko 20og Maja da odradim viza run :)

Tu smo negde sa datumima :)

Ja radim visa-run 17. maja, idem busom za Bangkok pa odatle avionom za PP jer moram da uđem u Kambodžu avionom pošto je biznis vizu moguće dobiti samo na aerodromu. Sve to ću uraditi bez bicikla jer je jeftinije a to znači da neću biti mobilna, tako da planiram samo da od bus-stanice u Bangkoku uzmem tuk-tuk do aerodroma i tamo oddžonjam do mog leta. Ionako ću kasnije ove godine praviti turu po Tajlandu pa ću regularno, zemljanim putem, doći tamo i imati neograničeno mnogo vremena.

Što se Laosa tiče, cene divljaju. Provela sam tamo dva meseca, decembar i februar, i pedalala od severa do Vientiana, pa na severoistok preko Ponsavana u Vijetnam, a onda sa jugoistoka ušla ponovo i išla opet do Vientijana, pa odatle obalom Mekonga na jug, u Kambodžu. Preko 90% kampujem, kuvam na gorioniku, ne plaćam prevoz jer putujem biciklom a prosečno sam trošila 15 evra - u Kambodži, recimo, trošim 12-13 $ a stalno plaćam smeštaj, u Vijetnamu je to bilo oko 10 evra jer je tamo smeštaj nešto skuplji, dok je hrana super jeftina, mislim da je najjeftinija u ovom regionu.

E sad, zavisi šta jedeš -- ulični bufet imaš za jedan evro, ali ja sam u Luang Prabngu zapatila neki stomačni vuirus kog nisam mogla da se oslobodim dva meseca. A to je bilo možda drugi ili treći put za dve godine da sam jela na ulici. I prvi put da imam bilo kakv problem sa hranom iako sam vodu počela da kupujem tek nakon tog trovanja.

Ako jedeš zapadnjačku hranu ili u srednje skupim restoranima, računaj na 3 evra minimum po obroku.

Smeštaj može da se nađe za oko 6 evra u gradovima (u Vientianu imaš dorm za 3 evra, sasvim pristojan) dok u manjim mestima zna da ide i do 10 evra. Govorim o hostelima.

Na 4000 ostrva, na Don Detu i na Don Khonu, imaš za 5 evra veoma pristojan smeštaj sa ventilatorom i WiFi-jem.

U Luang Prabangu najjeftiniji je dorm za 5,5 evra, ako opet nisu podigli cenu. Znam da može da se nađe za 6 evra private room, ali ja nisam pronašla.

U Van Viengu možeš da nađeš odličan dorm (4 kreveta) za 4 evra.

Što se cena namirnica tiče, Lao beer (moje omiljeno) od 630 ml je 1 evro. Litar i po vode je 50 centi. Kola u konzervi isto...

Ima i ponečeg jeftinog, kao recimo riba iz Mekonga, (po meni, najukusnija na svetu), koja košta oko 2 evra ogromna komadina. Lepljivi pirinač je uglavnom oko jedna evro manja kesa.

Svi zapadnjački proizvodi su papreno skupi (musli su recimo 500 gr 7 evra), osim nes-kafe u prodavnicama, gde je 100 gr 2 evra. Naglašavam ti ovo jer sam čula da je u Tajlandu malo drugačije kad je reč o uvoznim proizvodima.

Ako te zanima još nešto konkretno, pitaj. Pre  manje od mesec dana sam izašla iz Laosa i sve mi je još sveže.

Tu smo negde sa datumima :)

Ja radim visa-run 17. maja, idem busom za Bangkok pa odatle avionom za PP jer moram da uđem u Kambodžu avionom pošto je biznis vizu moguće dobiti samo na aerodromu. Sve to ću uraditi bez bicikla jer je jeftinije a to znači da neću biti mobilna, tako da planiram samo da od bus-stanice u Bangkoku uzmem tuk-tuk do aerodroma i tamo oddžonjam do mog leta. Ionako ću kasnije ove godine praviti turu po Tajlandu pa ću regularno, zemljanim putem, doći tamo i imati neograničeno mnogo vremena.

Što se Laosa tiče, cene divljaju. Provela sam tamo dva meseca, decembar i februar, i pedalala od severa do Vientiana, pa na severoistok preko Ponsavana u Vijetnam, a onda sa jugoistoka ušla ponovo i išla opet do Vientijana, pa odatle obalom Mekonga na jug, u Kambodžu. Preko 90% kampujem, kuvam na gorioniku, ne plaćam prevoz jer putujem biciklom a prosečno sam trošila 15 evra - u Kambodži, recimo, trošim 12-13 $ a stalno plaćam smeštaj, u Vijetnamu je to bilo oko 10 evra jer je tamo smeštaj nešto skuplji, dok je hrana super jeftina, mislim da je najjeftinija u ovom regionu.

E sad, zavisi šta jedeš -- ulični bufet imaš za jedan evro, ali ja sam u Luang Prabngu zapatila neki stomačni vuirus kog nisam mogla da se oslobodim dva meseca. A to je bilo možda drugi ili treći put za dve godine da sam jela na ulici. I prvi put da imam bilo kakv problem sa hranom iako sam vodu počela da kupujem tek nakon tog trovanja.

Ako jedeš zapadnjačku hranu ili u srednje skupim restoranima, računaj na 3 evra minimum po obroku.

Smeštaj može da se nađe za oko 6 evra u gradovima (u Vientianu imaš dorm za 3 evra, sasvim pristojan) dok u manjim mestima zna da ide i do 10 evra. Govorim o hostelima.

Na 4000 ostrva, na Don Detu i na Don Khonu, imaš za 5 evra veoma pristojan smeštaj sa ventilatorom i WiFi-jem.

U Luang Prabangu najjeftiniji je dorm za 5,5 evra, ako opet nisu podigli cenu. Znam da može da se nađe za 6 evra private room, ali ja nisam pronašla.

U Van Viengu možeš da nađeš odličan dorm (4 kreveta) za 4 evra.

Što se cena namirnica tiče, Lao beer (moje omiljeno) od 630 ml je 1 evro. Litar i po vode je 50 centi. Kola u konzervi isto...

Ima i ponečeg jeftinog, kao recimo riba iz Mekonga, (po meni, najukusnija na svetu), koja košta oko 2 evra ogromna komadina. Lepljivi pirinač je uglavnom oko jedna evro manja kesa.

Svi zapadnjački proizvodi su papreno skupi (musli su recimo 500 gr 7 evra), osim nes-kafe u prodavnicama, gde je 100 gr 2 evra. Naglašavam ti ovo jer sam čula da je u Tajlandu malo drugačije kad je reč o uvoznim proizvodima.

Ako te zanima još nešto konkretno, pitaj. Pre  manje od mesec dana sam izašla iz Laosa i sve mi je još sveže.

hvala puno na informacijama..ja sam bio u laosu pre 3 godine, i bilo je dosta jeftinije...mada, i tajland je poprilicno poskupeo u zadnjih par godina, kao i kambodza, u kojoj sam bio pre 2 godine zadnji put, ali tad mi se cinilo da je dosta poskupela u odnosu na 2 godine pre toga, kad sam bio...

sve u svemu, kambodza je i dalje najjeftinija...a u vijetnamu je uvek bila dzabe klopa, i po meni najukusnija u juogistocnoj aziji, al u pravu si, smestaj im je malo skuplji...

aj ako se setim necega sto mi treba pitacu te, planiram da sl. godine odem u aprilu malo duze u laos...mada, i zadnji put kad sam bio, fino sam ga obisao...a da, da li si mogla da predjes dole granicu laosa i kambodze bez problema? jer pre 3 godine nije moglo, morao sam da se vratim nazad preko tajlanda...

inace, zapadnjacku hranu ne jedem uopste, tako da me njene cene uopste ne tangiraju, niti znam koliko su  :)

hvala puno na informacijama..ja sam bio u laosu pre 3 godine, i bilo je dosta jeftinije...mada, i tajland je poprilicno poskupeo u zadnjih par godina, kao i kambodza, u kojoj sam bio pre 2 godine zadnji put, ali tad mi se cinilo da je dosta poskupela u odnosu na 2 godine pre toga, kad sam bio...

sve u svemu, kambodza je i dalje najjeftinija...a u vijetnamu je uvek bila dzabe klopa, i po meni najukusnija u juogistocnoj aziji, al u pravu si, smestaj im je malo skuplji...

aj ako se setim necega sto mi treba pitacu te, planiram da sl. godine odem u aprilu malo duze u laos...mada, i zadnji put kad sam bio, fino sam ga obisao...a da, da li si mogla da predjes dole granicu laosa i kambodze bez problema? jer pre 3 godine nije moglo, morao sam da se vratim nazad preko tajlanda...

inace, zapadnjacku hranu ne jedem uopste, tako da me njene cene uopste ne tangiraju, niti znam koliko su  :)

Imam prijatelje koji svake godine dolaze u Laos i svaki put se iznenade i zaključe da je duplo skuplje u odnosu na prethodnu. Meni samo nije jasno kako taj narod preživljava sa njihovim primanjima. Znam da su cene dvostruke -- za turiste i domaće, ali svejedno. Toliko novca nisam trošila na hranu ni u Evropi.

Što se tiče granice, ja  sam prešla iz Laosa u Kambodžu, ali bilo je dosta ljudi koji su došli iz suprotnog smera i prešli bez problema. Čitala sam na forumima da je ranije bilo cimanja sa laoške strane ali ove godine niko nije bio vraćen, tako bar pišu ljudi a ni ja nisam primetila da su nekog vratili. Izgleda da se taj prelaz sad stabilizovao u oba smera.

• 2 weeks later...