Jump to content

Featured Replies

Posted

Sa crvenim pasošem i dalje može da se boravi u EU ukupno 90 dana u 180. Isto pravilo važi i za Hrvatsku.

Hrvatska 1. jula 2013. zvanično postaje članica EU. Do tog datuma, mogu da boravim prvo u Hrvatskoj 90 dana, pa onda da odem u npr Italiju (ili bilo gde u EU) još 90 dana.

Sad me zanima ovaj scenario:

Uđem iz Srbije u Hrvatsku 1. juna (nije EU). Onda 1. avgusta, preko Slovenije, odem u Italiju. Granica više nema, nema ni pasoške kontrole. Ni ne zna se da sam ušao u (sadašnju) EU. Da li u Italiji mogu da boravim 90 dana (do ~1. novembra) ili mi se to spaja sa boravkom u Hrvatskoj, pre njenog zvaničnog pristupa EU, pa moram da napustim teritoriju EU 1. septembra? Još gore, ako u Italiju krenem 1. septembra (kada je isteklo 90 dana u Hrvatskoj), da li već činim prekršaj?

Takođe, da li će neko na izlasku iz EU da mi pravi problem, jer nemam ulazni pečat EU?

Potrebne su mi proverene informacije, ukoliko postoje, ili barem iskustva kako je to bilo sa Mađarskom.

Uđem iz Srbije u Hrvatsku 1. juna (nije EU). Onda 1. avgusta, preko Slovenije, odem u Italiju. Granica više nema, nema ni pasoške kontrole. Ni ne zna se da sam ušao u (sadašnju) EU.

Zanimljivo je kao misaona igra, ali u praksi pada već na citiranom koraku: ulaskom u EU prvog jula, Hrvatska ne ulazi i u Šengenski prostor, te tako granica između nje i Slovenije i dalje postoji. Hrvatska bi želela da uđe u Šengen tek 2015:

http://www.vecernji.hr/vijesti/hrvatskoj-rok-dvije-godine-ulazak-schengen-clanak-364729

Sa crvenim pasošem i dalje može da se boravi u EU ukupno 90 dana u 180.

Treba da razgranicis boravak u EU od boravka u SENGENU.

...sto nije isto.Rumunija,Bugarska i Kipar (grcki deo) su u EU,ali nisu u Sengen sistemu.

...ili barem iskustva kako je to bilo sa Mađarskom.

Koliko se secam,Madjarska je usla u EU 2004.

Ali su nam tada jos bile potrebne vize za ulazak u Madjarsku,jer je granica sa Austrijom de facto jos postojala.Tek negde od 2008. (ili 2007.) mislim da je ta granica sa Austrijom "nestala".

• Author

Da, ja sam nekako podrazumevao da će odmah da uđu i u Šengen. Malo je blesavo, ali da se ne udaljavam od teme.

U stvari, meni je najvažnije pitanje da li će boravak u Hrvatskoj da bude nezavisan od onih 90 bezviznih dana u EU? Dakle, da li posle teoretskih 90 dana u Hrvatskoj mogu da budem još 90 dana u (ostatku) EU?

Pa samim tim sto Hrvatska nece biti clanica Sengena, znaci da ce biti isto kao sto je i bilo, dakle ne racunaju se dani provedeni u Hrvatskoj. Evropska unija nije isto sto i sengen.

• 3 months later...

Zdravo drugari,

interesuje me da li je neko putovao u Hrvatsku od kako su usli u EU? Da li na granici striktno proveravaju da li imas 100e za jedan dan? Isao u bih u HR na par dana, ali se plasim da me ne vrate sa granice zbog manjka novca... da li zna neko nesto o ovome?

poz

Isao sam busom iz BIH za Nemacku,pre 2 meseca i bila je rigorozna kontrola stvari..Na ulazu u HR..I sada vervatno ostaje isto..

Zdravo drugari,

interesuje me da li je neko putovao u Hrvatsku od kako su usli u EU? Da li na granici striktno proveravaju da li imas 100e za jedan dan? Isao u bih u HR na par dana, ali se plasim da me ne vrate sa granice zbog manjka novca... da li zna neko nesto o ovome?

poz

krenes sa devojkom 10 dana na more a oni traze 2000 evra na uvid  :mrgreen:  ja koliko sam cula da imaju pravo da provere da li osoba ima dovoljno sredstava za boravak u EU ali nisam sigurna koliko se to u praksi postuje....

meni su samo jednom na ulazu u Sloveniju trazili da pokazem novac , kao i u Minhenu, ali to je bilo u vreme viza, od kada sau nam ukinute vize niko me nije pitao za novac  (ulazila u Sengen preko  Madjarske, Nemacke, Italije, Grcke, Slovenije), samo su mi blesavi Rumuni koji nisu u Sengenu jednom trazili da pokazem zdravstveno osiguranje i avio karte - valjda im doslo malo izivljavanja,

• Author
da li je neko putovao u Hrvatsku od kako su usli u EU? Da li na granici striktno proveravaju da li imas 100e za jedan dan?

Tetka otišla kolima pre par dana, ni za kakve pare nisu pitali.

A meni je to skroz blesavo. Poneseš 200 evra, kažeš "idem na 2 dana" i šta onda?

Btw, ja išao busom 1. juna bukvalno na jedan dan (vratih se sutradan), na granici nisu ništa pitali (Ilok).