Jump to content

Featured Replies

Koliko sam se raspitao kod lokalaca, rekli su mi "Valensija je verovatno poslednji grad za koji će ti neko iz Španije reći da posetiš. Sem mora, i nema ništa"

Ima i lokalaca koji ne vole svoj grad :) Ne bih se bas slozio da nema nista, ko god barem malo proceprka po netu, razuverice se. Ali, opet, stvar je ukusa.

Inace, sve ovo, naravno, ne znaci da sam protiv Granade, cak bih se verovatno radije tamo zaputio u neko samostalno putovanje, ali, mislim da je Valensija generalno pristupacnija. A i to more koje ima je verovatno nesto za cime cete plakati kad bude upeklo u Granadi ili Madridu ;D

I mislim da je veca verovatnoca da bude i vise stranaca, a i domacih, srpskih, putnika u Valensiji nego u Granadi, ako se vodi racuna i o doniranju za projekat.

Necu da lobiram ni za jedan ni drugi grad ::crazy:  relativno skoro sam bio u Valensiji, i mogu da kazem da nisam ocekivao nista a odusevio me grad. Ima dosta toga da se vidi ( ja sam bio 6-7 dana) plaze su super, blizu je i jezero albufera, metro vodi direktno od aerodroma do grada, nije skup grad, hrana je jeftina u odnosu na Barselonu npr, a i nema toliko turista, sve je nekako opustenije, dosta je sredjen grad. Ima i nekoliko muzeja i grad nauke i umetnosti je zanimljiv, delfinarijum, zooloski vrt...

Ali Granada mi je na listi za ovo leto ili septembar, jer tamo nisam bio.

BTW. ako je Spanija vec gotova prica onda mislim da se bira imedju dva zanimljiva grada, a ako jos razmisljate o mogucim destinacijama, mozda nije los ni Portugal, ili sa druge strane Moskva?  ;D

• 2 weeks later...

ako sam dobro shvatio, da se putnicka kuca finansira i od stranaca putnika, onda ne vidim razlog sto je barselona izbacena u startu iz price..prvo, najlakse je i najjeftinije do nje doci, vecina stranaca koji dolaze leti u evropu ode u barsu, ima more, a svi znamo kako je tamo prelepo vreme leti..dosta sadrzaja takodje, kulturnih muzickih aktivnosti, a cene smestaja i nisu tako velike.

moje drugarice su godinama iznajmljivale stanove na barseloneti (znaci centar grada ) preko leta,jul i avgust, cene su bile od 550-700 evra za trosoban stan..

ali ok, ako iz nekih razloga ne odgovara,

mislim da je bolja opcija od granade- sevilja..mnogo je veci grad, pa samim tim i zivlji, pogotovu ima dosta festivala leti..jedan je od najjeftinijih gradova u spaniji,sigurno je i lakse naci stan..takodje, blizu je mora, portugal je tu, i maroko mnogo blizi nego granada..

Nije razmatran Lisabon?

Em turisticki atraktivan, em povoljan...

Inace u Granadi stvarno bude vruce tokom leta, mada je po tom pitanju Sevilja jos gora...

U svakom slucaju podrska ovogodisnjem izdanju  :party:

Portugal smo pominjali prošlog leta u Putničkoj kući, konkretno - Lisabon, ali je dosta ljudi reklo da je to sam kraj kontinenta, da odatle ne može nikuda dalje, te je Španija bolja, jer može da bude dobra baza za istraživanje same Španije, ali i Portugala i Maroka. Koliko vidim, sa juga Španije idu i trajekti za Alžir, što takođe zvuči potencijalno zanimljivo.

Što se vrućine tiče - pomalo je iznenađujuće što na forumu samostalnih putnika imamo toliko kuknjave oko toga. Skitali smo se po pustinjama, lunjali oko ekvatora, pržili se po kojekakvim bespućima i danima stopirali po nekim od najvrelijih mesta na svetu. Da i ne pominjem koliko smo puta pokisli u tropskim pljuskovima ili promrzli do kosti. Po ovome što pišete, zvuči kao da je jug Španije isto što i Sahara. Okej, biće vruće (sudeći po Vikipediji - u avgustu jako, u septembru manje), ali ne vidim da je to baš takav strašan bauk. Na kraju krajeva, i nije ideja da sedimo u stanu i znojimo se, nego da istražujemo ceo region. Prošlog leta su mnogi išli po centralnoj/istočnoj Turskoj i severnom Iraku, a tamo su pustare i pustinje, jedva da možeš naći drvo da staneš u hlad, a more je poprilično daleko. Pa su preživeli i super se proveli :)

Kao što kaže ona priča iz čitanke za osnovnu školu, "svetu se ne može ugoditi" :) Barselona zvuči super, ali Andaluzija nam je delovala interesantnije, uzbudljivije od Katalonije, zbog istorije i prirode. Nekoliko Španaca nam je reklo da su Madrid i Barselona papreno skupi, drugi su rekli da je Granada jako skupa, treći su rekli da je Granada leti od najjeftinijih gradova u Španiji, i tako dalje. Neko predlaže Valensiju kao idealno mesto, neko drugi Sevilju, i sve je to okej, ali zasad ne deluje da su ti gradovi nešto posebno bolji od Granade, zar ne?

Osim toga, traženje stana na blic, u velikom gradu, prava je noćna mora. U Istanbulu je bilo jezivo teško, i dobar deo vremena smo mislili da uopšte nećemo uspeti da pronađemo stan. Možda će u manjem gradu biti jednostavnije, ako ni zbog čega drugog, onda zbog distanci koje treba preći svakog dana zbog razgledanja stanova. A možda će biti i teže, jer je ponuda manja. Videćemo, zapravo postoji samo jedan način da to saznamo.

Inače, razmatrali smo i Moskvu, Sankt-Petersburg, Odesu, Kijev, Atinu, jug Italije, Prag itd, ali smo na kraju morali nekako da presečemo, inače ne bismo uradili ništa  :-\

Sem toga, dopalo nam se i kako Granada izgleda na fotkama :)

Granada_collage1.jpg

Ma Granada je super, fantasticna je atmosfera u gradu, onako bas zivo, meni se tamo bas dopalo ali da je leti vruce - vruce je, Andaluzija je verovatno najvreliji deo Evrope, posebno mesta koja nisu na obali.

No nije to Sahara, da se preziveti  :angel:

Bio i u Granadi i u Valensiji, i u principu je tačan zaključak koji se nameće:

Valensija je praktičnija za stići (npr. Wizz iz Temišvara), bolje je povezana sa ostatkom zemlje, bolje se jede, pretpostavljam da su i bolje opcije za iznajmljivanje gajbe ali... Granada je Granada.

Magičan grad..

Inače, da se nadovežem na post o tome sta je još zanimljivo u Andaluziji: definitivno Rio Tinto!

(ukucati u google images)

I ne bojte se toliko za vrućinu, stvarno ima mnogo gorih mesta. Brdovito je, svež je vazduh.. mnogo bolje nego ona usijana šerpa izduvnih gasova i smoga poznatija pod imenom Madrid.. ;)

Prema toj reci je dobila ime jedna od najpoznatijih kompanija za ekspoloataciju rudnih bogatstava – britansko-australijski Rio Tinto. Imali su sigurno dobar razlog zasto su 1873. godine svoj prvi rudnik otvorili upravo tamo.

Samo da kažem onima koji su navijali za Lisabon... Grad je naravno interesantan, ali za Putničku kuću nije dobra opcija.

U isto vreme sam tužna zbog toga jer bih tako mogla da dam projektu neki značajniji doprinos i pomognem više, ali realno, Lisabon je na kraju sveta, a nema ni RyanAir.

Prosto ne mogu da poverujem da ste izabrali Španiju ovaj put. Toliko dugo želim otići tamo a sada ću možda zapravo i imati priliku. Sva čast za ideju! A za mesto, zaista ne znam šta da kažem. Nadam se da ćete izabrati ono, do koga se može jeftinije stići i nešto bliže moru :). Ljudi koji imaju novca njima nije problem i da bude na kraju sveta al mi studenti bi ipak nešto pristupačnije. Puno sreće i nadam se da se vidimo! A kada će se znati definitivna lokacija?

Pocinjem da pisem ovu poruku i postaje mi jasno da ce vrlo verovatno biti pogresno protumacena - kao zlonamerna, mozda omalovazavajuca, cak uvredljiva... Zato odmah naglasavam da projekat "Putnicke kuce" smatram fantasticnom idejom, njegovom proslogodisnjom realizacijom sam zaista odusevljen (proveo sam 5,6 dana u "Kuci"), a ljudima kojima su sve to organizovali, njihovom entuzijazmu i sposobnosti, zaista se divim. Ponavljam, ovo kazem bez ikakvog cinizma.

Medjutim, moram priznati da mi sam koncept "Putnicke kuce" sada prilicno izmice... Citajuci tekstove o ovom projektu i razgovarajuci sa ljudima koji su u njemu na neki nacin ucestvovali, ja sam o ovom konceptu izveo sledece zakljucke:

1. "Putnicka kuca" bi trebalo da bude svojevrsno "svratiste" za putnike, mesto gde ce provesti nekoliko dana (ali u kome svakako ima sta da se vidi) i nastaviti svoje putovanje;

2. "Putnicka kuca" bi trebalo da bude relativno dostupna (geografski, ali pre svega finansijski) ljudima iz nasih krajeva.

(Naravno, ovo su samo moji zakljucci i ako mi ukazete na to da su pogresni, prihvaticu bez ljutnje :)

Sto se tice prvog, meni se cini da lokacija koju predlazete (Andaluzija), pre odgovara odredistu nekog putovanja nego usputnoj stanici. Naime, ona se nalazi na samom kraju Evrope i prakticno jedinu mogucnost za nastavak putovanja vidim u poseti Maroku (do kog je mnogo jednostavnije doci avionom iz nekog od evropskih gradova), ali i to se cini malo verovatnim (za veliku vecinu samostalnih putnika) zbog finansijskog momenta.

Sa tim u vezi je i drugi zakljucak koji sam naveo. S obzirom na to da je opcija stopa prakticno neizvodljiva, moraju se razmotriti letovi low-cost agencija. Nazalost, ono sto sam do sada nasao nije nimalo obecavajuce. Cini mi se da je najjeftinije ici Easy Jet-om iz Beograda do Milana, a potom istim prevoznikom od Milana do Malage (ili bese Sevilje?) i to sa povelikim presedanjem i uz cenu od oko 200-250E povratno - ako se sada naruci. A malo ko moze u aprilu da planira letove u avgustu ili septembru. Stavise, cini mi se da ne postoji deo Evrope u koji je teze (citaj skuplje) stici i plasim se da ce vrlo malo ljudi odavde moci sebi da priusti ovakvo putovanje…

Naravno, ako to koliko ce srpskih (i crnogorskih, bosanskih, hrvatskih…) putnika zaista posetiti “Putnicku kucu” nije vazan kriterijum pri izboru njene lokacije (sto je takodje sasvim legitimno – to je cini mi se nacin na koji Rusi (tj. Krotov) razmisljaju o konceptu “Kuce”), onda ova moja sugestija svakako nije na mestu. Ipak, ukoliko vam je bitno to koliko ce ljudi iz ovih krajeva posetiti “Kucu”, mislim da lokaciju treba jos jednom razmotriti. Ja predlazem da se npr. jave korisnici sajta tj. putnici koji planiraju da zaista posete “Kucu” ako ona bude realizovana u Andaluziji (verovatno, vrlo verovatno ili sigurno – posto malo ko moze da planira sa nekom sigurnoscu toliko unapred), te da se njihov broj uporedi sa brojem posetilaca u Istanbulu. Jos jednom, misljenja sam da ih nece biti mnogo.

Iz ovog razloga, mislim da ne treba olako odbaciti ideju o “Putnickoj kuci” (pogotovo na ovom stadijumu njenog “razvoja”) na malo dostupnijem mestu, npr. Kijev, Bec, Prag, Minhen, sever Italije, jug Nemacke ili Francuske…

Jos jedna stvar, za kraj. Ocekivao sam da ce organizacija narednih “Kuca” razvijati u malo drugacijem smeru. Naime, bio sam ubedjen da ce organizatori Istanbulske “Kuce”, ako odluce da ponovo pokrenu projekat, pozvati i ostale zainteresovane putnike da im se prikljuce i pomognu u organizaciji i realizaciji. U tom slucaju, posao ne bi pao na 2,3 coveka, a i sigurno bi se otvorilo vise mogucnosti za izbor lokacije, pronalazenje odgovarajuceg stana, “domacinstva u kuci” itd. Ili, opste receno, moje pitanje se svodi na sledece - da li je ideja da “Putnicka kuca” bude projekat koji organizuje uzak i zatvoren krug ljudi ili se ide ka tome da sto vise ljudi koji su za ovo zainteresovani ucestvuje u njegovoj realizaciji (samim tim i odlucivanju)?

Jos jednom, napominjem da ne zelim niciji rad da omalovazim ili predstavim u pogresnom svetlu, vec prosto imam nedoumice u vezi sa projektom koje bih voleo da otklonim.

Puno pozdrava,

Marko

• Author

Ne možemo birati lokaciju samo po lakoj dostupnosti, jer onda nećemo nikad mrdnuti iz komšiluka. Ko želi da putuje u Beč, Minhen itd, može otići tamo kad god za male pare. Do Španije je malo teže otići, iako bi puno ljudi želelo. Sad bar imaju priliku (i podsticaj) da odu, i uštedeće za smeštaj. Nikad nije rečeno da će Putnička kuća biti na "usputnom mestu". Istanbul je bio i destinacija i čekpoint, Andaluzija je pre svega destinacija, ali i dobra tačka za istraživanje Alžira/Maroka.

Važniji kriterijum od (relativne) dostupnosti je zanimljivost lokacije. Naravno ima puno zanimljivih mesta, ali ako treba da biram između Minhena i Granade...

Imaš Ryanair iz Budimpešte/Temišvara za Madrid, a odatle jeftin bus. Napisaćemo koje sve varijante postoje za dolazak. Gde god da napravimo PK, verovatno će biti skuplje/teže doći nego do Istanbula, nema smisla porediti sa njim. Neko verovatno neće moći da priušti da dođe, ali to će uvek biti slučaj sa nekim...

Super što si pomenuo organizaciju. Na ovom mestu se sve radi volonterski, od strane ljudi koji su se sami javili i rešili da se iscimaju. Mene niko nije vukao za rukav i pitao me da radim. Probali smo ranije da cimamo ljude za rukav, ali se uglavnom neslavno završilo. Ne postoji zatvoren krug ljudi, već svega nekolicina koja je spremna da radi redovno na organizaciji. Mnogi drugi su došli i prošli jer se brzo smore, ima puno dosadnog posla, nije sve primamljivo kao PK. Za projekat kao PK moraš da radiš sa nekim u čije sposobnosti, motivaciju i pouzdanost ne sumnjaš. Verujem da kad bismo objavili javni poziv, javilo bi se mnogo onih koji bi želeli da iskoriste priliku i provedu mesec-dva u Španiji. Koliko njih bi bilo spremno da iznese sve što treba za to? I kako bismo mogli da im poverimo tako važnu stvar? Ko želi da doprinese organizaciji, dobrodošao je, sa svim obavezama koje to nosi, a ne samo jednom godišnje kad je PK.

Podrška za Granadu  :stupid:

Nego kažete da se nalazi na sat vremena od mora, dakle nije baš da se može otići da se bućne kad je mnogo vruće nego mora da se plati bus, a u Zapadnoj Evropi su busevi veoma skupi. A Španije je valjda najgore mesto u Evropi za autostop, tako da je bus jedina opcija. Ili znate neku varijatnu kako da se jeftino ode do mora?

Koliko košta iznajmljivanje stanova u Granadi? Jug Španije je popularan među Britancima pa se možda cene prilagode njihovom standardu tokom leta.

Jeste pogledali da li je uopšte moguće iznajmiti stan ako nemate dozvolu za prebivanje u Španiji? (ipak je ovo EU a ne Turska, pravila pravila...)

Nije tako skup bus, mislim da je povratna karta Alsom do Malage bila od 20 evra pa na vise...

Put traje 1.30h

To je mnogo, mnogo skupo. Recimo da sam u Granadi 5 dana, to izadje 100 evra samo za bus!

Nikad nisam bila, ali moj muz je tamo provodio svako leto svog detinjstva, i, i dan danas njegova mama mi prica kako je mesto prelepo:

La Manga del Mar Menor - google maps

Definitivno geografski deluje privlacno, i verovatno je mnogo toplije nego Mediteran. Ako nekom bude zanimljivo, cisto da znate, da ima tu jos jedno "Malo more" na jugu Spanije...

Jos samo otkrijte da li je uopste moguce iznajmiti stan bez dozvole za prebivanje...  :party: