Jump to content

Featured Replies

Posted

Isplanirao sam bio letovanje na Krimu za ovu godinu, ali je saputnik odustao. Kako već 2 godine odustajem iz istog razloga, reših se da vidim da li postoji bar okvirna zainteresovanost ljudi sa foruma. Da sav trud oko planiranja ne bude baš džabe.

PLAN

1. Ide se kolima.

2. Idem sa željom da obiđem Krim. Ne proputovanje kroz Ukrajinu i još 5 zemalja. Dakle, Krim bar 20 dana + put. Ako se ima još vremena i mogućnosti, možemo usput još bilo šta.

3. Put kroz Mađarsku (verovatno svraćanje u Poluš ili Duna plazu na 15 minuta da nešto pogledam). Odstupanja su moguća, ali ideja je:

DAN 1: Beograd-Budimpešta-Ternopilj noćenje

DAN 2: Ternopilj-Mikolajev noćenje (verovatno oko Odese, zbog daleko boljeg puta)

DAN 3: Mikolajev-Alušta

Povratak verovatno nešto drugačiji.

4. Putovanje samo danju do 22 h, ne preko noći.

5. Na Krimu baza u Alušti koja je na obali, ali centralno postavljena i podjednako udaljena od svega. Pritom je tu more + predivne planine. Za svakog ponešto.

6. Planirani izleti: Alupka, Hurzuf, Partenit, Jalta, Lastavičje gnezdo, Sevastopolj, Evpatorija, Balaklava, Simferopolj, Sudak, Feodosija, plus ko zna šta još (ovo pišem napamet). Za detalje se dogovaramo.

7. Ja nosim bicikl. Planiram da snimam ceo put (ili što veći deo) + da snimam vožnje sa bajka za svoje MTB Street view filmove (http://www.youtube.com/user/srdjanIcanic).

8. U Alušti se traži zakup stana ili neki drugi privatni smeštaj.

Recimo da je ovo sasvim dovoljno za početak, da svako odluči da li ga zanima.

Po mom mišljenju, za realizaciju je neophodno da se javi bar 2 ljudi.

USLOVI

Pored neke normalne kulture ponašanja i komunikacije, saputnici moraju da budu isključivo nepušači i da ne podnose narodnjake.

Pod kulturom ponašanja podrazumevam i da ne upada u smeštaj u 3 ujutru mrtav pijan, pevajući na sav glas. Dakle, ko bi da ide zbog pijjj, ja nisam pravo društvo.

To je to. Sve ostalo mi je prilično nebitno - pol, uzrast, zanimanje, nacionalnost i već šta ti ja znam. Eh, da, bar jedan saputnik mora da zna da vozi, da se smenjujemo. Ja znam 3 reči ruskog (od kojih je 1 спасибо), pa je znanje ruskog prednost ukoliko se javi 50 zainteresovanih. ;)

TROŠKOVI

Ogromni. O detaljima možemo da pričamo, ali grubo gledano:

1. Gorivo i putarine 540 evra (sa nekom rezervom).

2. Smeštaj 600-800 evra za 20 dana.

3. Hrana iz prodavnice kao u Beogradu, min ~3 evra dnevno po osobi.

4. Usputna noćenja ukupno bar 4 puta oko 15 evra = 60 evra po osobi.

Ako je 3 ljudi: 180 + 200-270 + 60 + 60 = 500-570 evra po osobi + papirologija oko auta i neka klopa usput

Ako je 4 ljudi: 135 + 150-200 + 60 + 60 = 405-455 po osobi + papirologija i klopa usput

Preporučena zaliha za provod još 100 evra i preporučena rezerva za nešto nepredviđeno još 100 evra.

Ako neko želi da preskoči neki izlet, beležimo kilometražu i preračunavamo, ali to stvarno nije neka velika razlika.

Sad navalite sa prijavljivanjem dok još ima mesta. ;D

Rado bih se pridružio, говорим по русский, i bio sam na Krimu 2 puta, ali ipak imam neke druge planove. Pišem ovde da bih vam rekao da nikako ne propustite Bahčisaraj sa tvrđavom Čufut-Kale i naravno Aj-Petri (obavezno žičarom, nemojte kolima!).

Srećan put!  :)

Prvo odmah da kažem da nisam, zainteresovan, ja ću na Krim, za par nedelja.

Gledam ova mesta koja si nabrojao na Krimu i vidim da nema Kerča. Meni taj grad deluje baš zanimljivo i sigurno ću ga obići. Ne znam kakva su ti interesovanja, ali proguglaj malo o ovom gradu možda će ti biti interesantan.

Pozdrav i kada se vratim imaćeš sveže informacije o Krimu.

• Author

Hvala obojici i šteta. :)

Svi predlozi dobrodošli, mada je većinom sve i predviđeno (spisak je bio baš iz glave). Jedino za Kerč stekoh utisak da je tamo tiskanje zbog granice, a ja ne volim gungulu. Naravno, čekam tvoj izveštaj Baki, a probaj da obratiš pažnju i na razne cene (od klope i smeštaja do transporta i bilo čega).

No, ako ne nađem još najmanje dvoje ljudi, prazna priča.

Naravno obratiću pažnju na cene svega, tako da nema problema.

Što se tiče Kerča ne znam to da li je tamo gužva, ali ja tamo idem sigurno. U Kerču se nalazi najstarija crkva u Ukrajini iz 8. veka (vizantijska) Jovana Krstitelja, antički grad Pantikapeja, muzej i katakombe iz II svetskog rata, par skitskih kurgana, zanimljiva turska tvrđavica Jeni kale, tako da ima šta da se vidi.

• Author

Nego Baki, da li i ti ideš kolima? Ili vozom? Može li ukratko tvoja ruta i neki okvirni plan za smeštaj?

Imaš li neki poseban razlog da ideš u ovo doba godine, kad je i tamo prilično loše vreme?

Da li znaš ruski? :) Ja sam potpuni optimista za sporazumevanje, ali me uvek interesuju i tuđa iskustva.

Evo redom da odgovorim. Prvo idem vozom. Što se tiče razloga zašto u ovo vreme, ne znam baš šta da ti odgovorim. Prvo sam hteo u maju jer bi trebalo da je lepše vreme, međutim Ukrajincima su prvih 10 dana maja maltene skroz neradni. Spoijili su 1 maj, Uskrs i Dan pobede, te sam zbog toga pomerio putovanje malo unapred. Pretpostavljam da će tokom tih prvih deset dana maja biti frka za vozne karte, a možda i za smeštaj. Narvano može sve to unapred da se rezerviše, ali ja to tako ne volim, već karte kupujem na licu mesta, a tako i pronalazim smeštaj. Eto odgovora i što se tiče smeštaja, dakle ništa ranije neću da rezervišem. Možda putovanje malo pomerim, kolko da se otopi sneg po Ukrajini. Što se tiče ruskog jezika, ne znam ga, ali do sada sam se bez problema sporazumevao po raznim zemljama bivšeg SSSR, tako da to nije problem. Što se tiče rute, to je takođe podložno promenama, pošto ja na licu mesta odlučujem gde ću koliko ostati i gde ću dalje. Neki grubi plan je da posetim Lavov, Kamjanec Podilski, Hotin, Odesu, Beograd na Dnjestru i Krim. Od Krima Simferopolj, Jevpatorija, Bahčisaraj, Sevastopolj, Balaklava, Sudak,  Feodosija i Kerč. Nisam siguran za Jaltu. Na kraju možda odem i do Kijeva, ali pošto sam tamo već bio maksimalno na jedan ili dva dana.

Neki grubi plan je da posetim Lavov, Kamjanec Podilski, Hotin, Odesu, Beograd na Dnjestru i Krim. Od Krima Simferopolj, Jevpatorija, Bahčisaraj, Sevastopolj, Balaklava, Sudak,  Feodosija i Kerč. Nisam siguran za Jaltu.

Aj-Petri kod kod Jalte tj. iznad Alupke, ako voliš žičare. Gore si na 1234 m nadmorske visine, ispod tebe otvoreno more, a pokraj tebe izobilje tatarske kujine. Meni omiljeno mesto na Krimu.

Aj-Petri, zabeleženo! Hvala na preporuci.

To mi je promaklo pošto ja više volim da obilazim kojekakva istorijska mesta, međutim nakon tvog posta, proverio sam o čemu se radi i deluje mi zanimljivo (uključujući i tatarsku kuhinju).

Jel komplikovano doći do mesta odakle kreće žičara. Pretpostavljam da je najlakše iz Jalte. Ima li neki bus ili maršutka.

Jel komplikovano doći do mesta odakle kreće žičara. Pretpostavljam da je najlakše iz Jalte. Ima li neki bus ili maršutka.

Ja sam išao linijom 32 iz Jalte, mislim da ima još jedna linija. Linija ide do Alupke (Voroncovskog dvorca), a za žičaru se izlazi na stajalištu Мисхор (канатная дорога). Putuje se oko pola sata, mada se nemoj iznenaditi ako budeš toliko čekao i bus.

Hvala još jednom, gledaću da posetim i ovo mesto.

• 5 weeks later...

Kao što sam obećao canetu, evo izveštaja u vezi cena po Krimu. Noćenja redom, Evpatorija (20 eura dvokrevetna soba), Bahčisaraj (15 pansion dvokrevetna), Sevastopolj (25), Jalta (20 veliki apartman), Sudak (dvokrevetna 15), Feodosija (7 eura jednokrevetna, ali jeziva), Kerč (30 eura, ali ekstra luksuzna). Hrana, recimo, od 5 do 15 eura po restoranima. Za cifru od 5 do 8 eura može baš dobro da se čovek najede u restoranima sa gotovom hranom (tipa njihov lanac Puzata hata). To je recimo boršč, salata, par komada raznog mesa, krompir, pivo. Nešto malo skuplje izađe po klasičnim restoranima, ali malo skromnije količinski. Cene po supermarketima neznam pošto sam se hranio isključivo po restoranima. Kupovao sam samo vodu (2l od 5 do 7 grivnji), percovu vodku (1 l  je 69, 05 l je 34 grivnji, a ono unuče od 100 gr je 8 grivnji ) i cigarete jeftinije nego kod nas. Cene drugih artikala neznam, ali mislim da je sve jeftinije nego u Srbiji. Grubo računaj da je 10 grivnji 1 euro). Prevoz maršutkama između gradova na Krimu je oko 20 do 30 grivnji (2 do 3 eura). Prevoz maršutkama po gradovima je 2 do 3 grivnje. Prevoz taksijima po gradovima je od oko 25 do 30 grivnji. Prevoz vozom (plackartni) od recimo Kijeva do Krima oko 10 eura. Sat vremena vožnje brodom duž obale Jalte 6 eura.

• Author

Hvala što si se javio, baš sam nekako preračunavao kada bi trebalo da se vratiš. :) Kakvi su opšti utisci? Jesi li obišao sve što si planirao? Oduševljen, razočaran, u okviru očekivanja? Cene smeštaja super, otprilike može da se nađe i za 10 evra po osobi, tome sam se i nadao. Ako deluje da su generalno cene niže nego ovde, još bolje. Sad još samo da se iznenada nađe bar dvoje zainteresovanih, ali vidiš kako je tema posećena...

Opšti utisci su ok. Dobro sam ja prostudirao ovo poluostrvo, tako da ničime nisam bio iznenađen. Osim toga već sam bio u Ukrajini, a bogami obišao i dosta zemalja bivšeg SSSR-a, tako da sam znao šta me očekuje. Mene je Krim pre svega iteresovao zbog njegove istorije i gomile naroda koji su tu ostavile svoje tragove. Po meni nema na Krimu ništa posebno atraktivno, ali ima dosta zanimljivih stvari za videti i to raznoraznih i iz različitih epoha, tako da ga vredi obići. Od planiranog samo nisam obišao Balaklavu. Išao sam da vidim i Aj Petri koji je preporučio Rex, ali kada sam tamo stigao žičara iz nekih razloga nije radila. Nudili su na licu mesta nekakav izlet kombijima do vrha, sa posetom neke vinarije, ali nisam na to otišao pošto me nerviraju takve ture. Takođe nisam mogao da uđem u katakombe Andzimuškaj u Kerču, pošto je potrebno da se skupi 5 ljudi da bi te proveli kroz njih. U doba kada sam ja išao bilo je nemoguće da se u toku dana pojavi 5 osoba. Tokom mog obilaska Krima za sve vreme nisam tamo sreo ni jednog stranca koji samostalno putuje, jedino je bilo po nekim gradovima organizovanih turističkih grupa. Što se tiče cena smeštaja, ovo što sam ti naveo su cene koje sam ja plaćao i koje sam pronalazio na licu mesta, bez ikakvog prethodnog planiranja i maltene svugde na prvo mesto koje bih pronašao. Možda to može i jeftinije, ako bi se čovek pre puta malo potrudio. Napominjem i da su to cene u vansezonskom periodu. Ne znam koliko ti je važno more i plaže, mene te stvari ne zanimaju, ali stekao sam utisak da je leti po Krimu velika gužva. Iako sam pomalo rusofil, moram da priznam da među Rusima, Ukrajincima i svim tim iz bivšeg SSSR-a ima dosta čobanije, pa ne znam kako sve to tamo izgleda leti. Neko ko je bio reče mi ko u Sutomoru.