Jump to content

Featured Replies

Posted

Koji je najbolji stator do 400eura. Hteo bi da kupim jedan malo bolji ali nemam iskutva sa istim.

Ako mogu preporuke od onog ko vec ima neki u tom ragnu cena. Ne ove kineske...

Bilo bi dobro da kažeš za kakve uslove ti treba šator? Ta cifra je dosta velika ako ćeš šator koristiti par puta preko leta ;)

A i ja sam video po sportskim radnjama šatore koji po specifikacijama izgledaju kao avion, a sve to za nekih 20.000

Ne znam bas zasto je neophodno da bude do 400 evra :) I ne znam za sta planiras da ga koristis. No, evo, ja sam nedavno kupio sator Sande Loap, kostao je 8500din, i zadovoljava sve moje potrebe, nije iz kategorije ultralight, ali, nije ni daleko, tezi negde oko 2,5kg, sto je sasvim pristojno. Pristojnih je dimenzija i sto je najvaznije, u subotu noc je imao extreme test koji je prosao uspesno. Brazil, Ilha Grande, kisa je pljustala, ali, pljustala satima, citavu noc, uz povremene pauze. I unutra je sve bilo suvo! Dakle, moja topla preporuka!

Kad sam zeleo da kupim sator, prvi izbor mi je bio Ferrino lightent 2 iz kategorije ultralight satora, ali, obzirom da je bio duplo skuplji, a svega nekih 500-600gr laksi, odlucio sam se ipak za ovaj i preporucujem ga svakome.

http://www.loap.cz/en/collection/tents/for-2-people/sande-4640.html

...I unutra je sve bilo suvo!

Dosta igra i uloga kako POSTAVIS sator...ako nije mozda to i presudan faktor.

Ako zategnes sve kako treba - ne bi trebalo da bude frke ni po kisi ni po snegu :)

Mislim da je ipak presudniji kvalitet satora.

Kako god da ga postavis, ako je od loseg materijala, propustace vodu. Dzaba zatezanje.

Za šator je najbitnije da bude dvoslojan kako ne bi pustao vodu.

Loap šatori su odlični, mogu da potvrdim, jedina zamerka mi je što im je pod napravljen od nekog tankog ali ipak dosta čvrstog materijala. Moj loap ima ispod 2,5kg i gotovo je neprimetan za nošenje. U slučaju da ti treba neki veći šator, onda Mckinley za 3,4 ili 5 osoba zadovoljavaju uslove, a mislim da nisu skuplji od 100e. Ali su i dosta teži (od 4-8kg).

Mislim da je ipak presudniji kvalitet satora.

Kako god da ga postavis, ako je od loseg materijala, propustace vodu. Dzaba zatezanje.

Pa...i ne bih se bas slozio skroz.

Nisam strucnjak za kvalitet,ali ako uzmes i dzak (koji je "šnj" kvaliteta) i zategnes ga dobro - nece propustati.

Naravno da je preporucljivije da se kupuje kvalitetna oprema,al samo kazem da mislim da nije to presudno za prokisnjavanje satora.

Znaš kako Lazo... velika je verovatnoća da će i taj šator/džak izdržati neku kišu, možda i jaču, ali veruj mi, iz povelikog iskustva, propustiće kišu onda kada bi najmanje smeo da propusti :D

Nekada sam nosio improvizovani šator od šatorskih krila, imao sam i onaj prastari šator, jednoslojni, isti takav iglo... i svi do jednog su prokišnjavali kada nije trebalo. Sa dvoslojnim šatorom, stvarno su male šanse da šator propusti vodu. Ja ove dvoslojne uopšte i ne zatežem nešto posebno, sem ako ne duva vetar, i nikada nisam imao situaciju da puste.

Zatezanje satora je jedino bitno zbog zastite od vetra, kao sto je vec receno i zbog ventilacije u satoru, jer, ako se ne zategne dobro, tj, ako se ne odvoje 2 sloja satora, provetravanje je slabo, pa je unutra prilicno zagusljivo. Takodje, bitno je i da se 2 sloja odvoje zbog kondenzacije. Zbog kise je ponajmanje bitno.

Da bilo koji "snj" dzak stiti od kise i pruza dovoljan komfor, svi bi ga nosili na kampovanje i niko ne bi trosio pare na satore.

Običan, jednoslojni šator iz metroa za dve osobe (mislim da sam ga platio oko 1500din letos u Nišu) je sasvim dovoljan za bekpekerska putovanja.  Spavao sam u njemu po mokroj zemlji, kiši(blagoj),parkovima, kazakstanskoj polu-pustinji, sibirskim šumama, kineskim autoputevima i posle svega toga izgleda kao nov, niti je ikad propustio vodu.  Još je dobro sto je zelene boje, pa mozete kampovati i po parkovima, a da pritom budete tesko uocljivi.

Da bilo koji "snj" dzak stiti od kise i pruza dovoljan komfor, svi bi ga nosili na kampovanje i niko ne bi trosio pare na satore.

Nisam ni mislio da ce neko uzeti da nosi dzak umesto satora na kampovanje,naveo sam to samo kao primer :roll:

OK,da bih demonstrirao o cemu pricam - evo,uzmite vase satore (najboljeg kvaliteta) i NEMOJTE ih zategnuti kako treba.Pa javite kakav je rezultat (prokisnjava ili ne).Naravno,ne vazi se testiranje na nekoj bednoj kisici ;D

Jednoslojni šatori ne propuštaju kišu sve dok ih ne pipneš sa unutrašnje strane. Tada uglavnom imaš poplavu...

Kod dvoslojnih šatora dva sloja su fizički odvojena i od različitih materijala su, što smanjuje mogućnost od prokišnjavanja. I naravno da treba zategnuti šator kako usled vetra i kiše ne bi došlo do spajanja slojeva :)

Običan, jednoslojni šator iz metroa za dve osobe (mislim da sam ga platio oko 1500din letos u Nišu) je sasvim dovoljan za bekpekerska putovanja.  Spavao sam u njemu po mokroj zemlji, kiši(blagoj),parkovima, kazakstanskoj polu-pustinji, sibirskim šumama, kineskim autoputevima i posle svega toga izgleda kao nov, niti je ikad propustio vodu.  Još je dobro sto je zelene boje, pa mozete kampovati i po parkovima, a da pritom budete tesko uocljivi.

Izgleda da imamo isti :)

Kada sam prošle godine gledao šatore i bio u nedoumici koji da uzmem baš zbog propuštanja vode i sl., pitao sam Lazara i on mi reče kako je pre par godina kupio neki kineski jednoslojni za 1000din i da mu radi posao, i to je presudilo.

Na Beljanici je bilo čudno vreme, ne sećam se da je padala kiša (možda sitna), ali je unutra bilo suvo, izuzev kondenza koji se pravio od nas troje koji smo bili.

OK,da bih demonstrirao o cemu pricam - evo,uzmite vase satore (najboljeg kvaliteta) i NEMOJTE ih zategnuti kako treba.Pa javite kakav je rezultat (prokisnjava ili ne).Naravno,ne vazi se testiranje na nekoj bednoj kisici ;D

Da ne tupimo vise, sator koji sam koristio i u uslovima koje sam naveo, sa ekstremnim padavinama, nije bio nista posebno zategnut. Samo kocici pobodeni, a kanap koji dodatno zateze nije uopste koristen. I nije prokisnjavalo.

Zanimljivo je da je Jelena 1234 počela temu, uvela nas u konstruktivnu raspravu i da od tada od nje nema ni traga ni glasa :D

Samo kocici pobodeni

Potrebno i dovoljno.

a kanap koji dodatno zateze nije uopste koristen.

Ni ja nikad ne noristim kanap za zatezanje,na to ni ne racunam.

Probaj na primer sa slabije pobodenim kocicima,na to sam mislio.

Zanimljivo je da je Jelena 1234 počela temu...

Poceo (musko je ;) )

EDIT:bar sudeci po nekim njegovim postovima.

Da li je za šatorovanje po toplom i suvom vremenu neophodna i vreća za spavanje? Takođe, ima li šatora ukupne težine do 1 kg, a da su jeftiniji? Nisam nikada šatorovao, a razmišljam da počnem da pravim duže (višednevne) ture biciklom, gde možda neće biti pravog smeštaja. Ne vozim bisage, šator bih nosio u rancu na leđima, gde su već voda, alat, delovi i neke stvari, pa je čak i 1 kg problematično, a preko toga besmisleno. Bajk vozim samo kad je lepo vreme, u najgorem slučaju (ako je višednevna vožnja), mogla bi da bude neka lagana kišica.

Gledao sam nešto po netu prošle godine i ti lagani šatori su bili po 500-700 evra što mi ne dolazi u obzir. Tim pre što bi mi bio potreban samo povremeno i tokom sezone. Btw, dosta sam visok (193 cm), treba da ima dovoljno mesta. Nije neophodno da bude za 2 osobe, mada jeste prednost.

Ako je i nocu toplo i suvo, nije neophodna vreca, ali, podloga za vrecu jeste i eventualno neki lagani prekrivac. Jeftiniji sator do 1kg ne postoji. Doduse, neki jednoslojni kineski moze biti jeftin, ali nisam siguran da li je uopste moguce da bude laksi od 1kg.

Iz kategorije lakih i kvalitetnih satora za 1 osobu, recimo, Ferrino lightent 1 je ok opcija. Kosta oko 130-150 evra, ima ga u Iglusportu na Konjarniku. Bio je i neki McKinley koji sam nalazio po forumima, ali, ne znam gde ima da se kupi. Zove se valjda Mckinley Enduro ultralight.

Hvala. Može li neki komentar za http://www.tarptent.com/sublite.html? Da li je ok i da li bi mogli da se nađu neki sklopivi štapovi, jer inače koristi one za hodanje? Nije baš jeftin, ali sa njihovim štapovima je oko 700 grama, pa mi deluje zanimljivo.

EDIT: mislim da je ovo savršeno za mene po svim pitanjima - http://www.sierradesigns.com/p-563-paw-bivy.aspx. Neki komentar, ako ste čuli, videli ili probali tako nešto?

Šipke mogu da se kupe verovatno u Iglou a viđao sam ih i u Intersportu. Mada treba obratiti pažnju, postoji više tipova tih šipki, nisu svi isti.

Cane, najbolji šator kod nas koji možeš da nađeš (odnos cena-kvalitet), da je lagan i dobar za bicikliranje, jeste Loap u prodavnici Gora. On košta oko 7000 din, pisano je o njemu na ovom topiku. A da li ti je potrebna vreća za spavanje, zavisi od toga u kojim krajevima planiraš da noćiš. Ako planiraš da noćiš na moru, neće ti biti potrebna vreća, ali ako planiraš da spavaš na bilo kojoj planni u Srbiji- cenim da će ti trebati. Smrzavao sam se u tankoj vreći u sred leta na Staroj planini, Kučaju, Miroču...

Podloška ti je potrebna u svakom slučaju.

A moj savet ti je da ne krećeš sa rancem na ozbiljnija putovanja. Postoje bisage koje su prihvatljivih cena, možeš i da ih sašiješ, kako god... u svakom slučaju daleko bolja varijanta od ranca na leđima i celondnevne vožnje po brdovitom terenu.

Meni stavljanje bisaga ubija poentu i osećaj bicikliranja. Nije više vožnja bajka, nego transport. Kao da na motorcikl zakačiš prikolicu. A o šatoru razmišljam samo kao rezervi. Do sada sam uglavnom išao kolima do mesta za vožnju i posle se vraćao do kola i odmah kući. Eventualno prespavam noć-dve u normalnom smeštaju. Međutim, normalni smeštaj je svuda sve skuplji, a u Srbiji na mnogim mestima izgleda i nepostojeći ili bar ne može da se nađe preko neta. Za svoje MTB Street view filmove želim više da snimam upravo po Srbiji, pa je ideja da eto imam šator ako baš ne uspem na terenu da nađem ništa pametnije, a moram da ostanem tu noć-dve. Za više ionako nemam baterije za snimanje. :)

Možda bih šator uspeo da zakačim ispod kormana ili sedišta, ali svejedno nema mesta za neku dodatnu opremu i opet ne može da bude mnogo težak. Pogledaću šta imaju u tih par radnji.

Baci pogled i na sajt Decathlona. Imaju radnje u Mađarskoj i Rumuniji, pa ako znaš nekoga ko ide u tom pravcu može da ti donese.

Je l' neko probao da napravi šator  :o

Planiram i ja pa ako je neko pravio, neka se javi da mu ukradem neke ideje  :kamp: