Jump to content

Featured Replies

Setiila sam se upravo jednog sjajnog Crnogorca koga smo upoznali na jednom plaži na Pacifiku u Meksiku. Lik je pre 15 godina otišao iz Tivta u Brazil i od tada putuje samo po Latinskoj Americi evo već punih 15 godina. Neverovatan lik, pun neverovatnih priča i neobične sudbine. Prvih nekoliko godina je još i razmišljao o povratku kući, ali evo već desetak godina je čvrst u svojoj odluci ne samo da se ne vrati u Crnu Goru, već ni u Evropu. Želja mu je da doživotno putuje po latinskoj Americi i da se nigde dugo ne zadržava. Odavno je prestao da koristi pasoš jer mu je dozvoljenih 90 ili čak 90 + 90 damna isuviše malo. Od školjki, kamenja, egzotičnog perja pravi i prodaje nakit i od toga se izdržava. Putuje stopirajući, a najveći deo prtljaga mu čini šator i najčeđče spava u njemu. Trenutno ima 33 godine i namerava da takav život vodi do smrti, ma gde i ma kada to bilo. Klasičan nomad, jedan od nekoliko desetina koje smo na putovanju po Latinskoj Americi upoznali, ali jedini sa naših prostora i samim tim neizostavan deo ove priče o našim ljudima koji putuju.

...Odavno je prestao da koristi pasoš jer mu je dozvoljenih 90 ili čak 90 + 90 dana isuviše malo...

Ovo znaci da ilegalno prelazi iz zemlje u zemlju ili samo ilegalno boravi u jednoj zemlji?

• Author

Setiila sam se upravo jednog sjajnog Crnogorca koga smo upoznali na jednom plaži na Pacifiku u Meksiku. Lik je pre 15 godina otišao iz Tivta u Brazil i od tada putuje samo po Latinskoj Americi evo već punih 15 godina. 

Kakav lik! Volela bih da ga upoznam kad budem stigla do Latinske Amerike. Bilo bi zanimljivo čuti njegovu priču, kao i napisati priču  o njemu :) Ako imaš neki njegov kontakt, bila bih ti zahvalna da mi ga proslediš. Mada, postoje velike šanse da jednom i ja negde nabasam na njega, s obzirom na sličan način putovanja.  :yok::kamp:

Budući da ne može da boravi duže od tih 90 + 90 dana u nekoj zemlji (recimo samo po Brazilu je putovao tri godine , sada je u Meksiku već treću gpdinu i lanira da ostane još jer mu se zemlja i ljudi jako dopadaju) on i ilegalno prelazi granice, što u latinskoj Americi i nije neki problem.

Snezana 011, imam ga na fejsu, ali imam i njegovu e mail adresu, tako da kada stigneš do Latinske Amerike javi ;) U kontaktru smo već dve godine, ali nije baš rad pisanju, jednostavno vodi takav život da što manje zavisi od savremenih tehnologija, pa je vrlo retko on line. Mislim da kompjuter koristi samo zbog majke da bi ostao sa njom u kontaktu i na bi na fejsbuku čuvao fotke koje napravi...

Budući da mi planiramo sledeće leto provesti opet u Meksiku (2014.) to sam mu i najavila i reče da će nas čekati, tako da narednih godinu i još malo više zasigurno planira provesti u Meksiku  :kamp:

• Author

Budući da ne može da boravi duže od tih 90 + 90 dana u nekoj zemlji (recimo samo po Brazilu je putovao tri godine , sada je u Meksiku već treću gpdinu i lanira da ostane još jer mu se zemlja i ljudi jako dopadaju) on i ilegalno prelazi granice, što u latinskoj Americi i nije neki problem.

Snezana 011, imam ga na fejsu, ali imam i njegovu e mail adresu, tako da kada stigneš do Latinske Amerike javi ;) U kontaktru smo već dve godine, ali nije baš rad pisanju, jednostavno vodi takav život da što manje zavisi od savremenih tehnologija, pa je vrlo retko on line. Mislim da kompjuter koristi samo zbog majke da bi ostao sa njom u kontaktu i na bi na fejsbuku čuvao fotke koje napravi...

Budući da mi planiramo sledeće leto provesti opet u Meksiku (2014.) to sam mu i najavila i reče da će nas čekati, tako da narednih godinu i još malo više zasigurno planira provesti u Meksiku  :kamp:

MajoNS, hvala veliko. Stvarno bih volela da upoznam tog nomada, pa ću ti se sigurno javiti kad budem prešla na tu stranu sveta. Kada se budete sreli, ako se setiš, prenesi mu najlepše pozdrave i iskreno divljenje jedne nomadske pripravnice na dva točka ;)

Stvarno bih volela da upoznam tog nomada, pa ću ti se sigurno javiti kad budem prešla na tu stranu sveta. Kada se budete sreli, ako se setiš, prenesi mu najlepše pozdrave i iskreno divljenje jedne nomadske pripravnice na dva točka ;)

nema razloga da ga ne sretneš ako si skitačka duša  ;) ja se nadam da ćemo ga videti sledeće godine u leto i već se radujem  :D

• 2 weeks later...

Naših ljudi svuda ima. U jednom malom zaseoku u Francuskoj, smo imali koncert, ukupno oko 5-6000 stanovnika u tom selu. Drugar slučajno opsuje nešto iz šale, kad mladni bračni par umire od smeha. Gde ste Srbiiii :) Na najčudnijim mestima sveta ćete naći Srbina :D

U baru u Santa Marti, Kolumbija prilazi mi lik, sa nekom standardnom pricom, hoce da casti pice, pita odakle sam. Poucena iskustvom od nekoliko meseci u Kolumbiji, smorena od objasnjavanja svaki put sta je i gde je Srbija, odgovaram - Brate, nisi ni cuo za tu zemlju, nego reci ti meni odakle si, a on - Hrvatska    :o

Ispostavilo se da je taj dan pristao brod pun hrvatskih mornara, napunili sve barove u gradu, ispalo super vece sve u stilu bratstva i jedinstva  ;D

• 1 month later...

Ja sam sretao nase svuda, a u Indiji najvise s obzirom da sam u Indiji i proveo najvise vremena od svih zemalja u kojima sam bio. Ima nasih likova koji i zive tamo kao npr. Haug koji je u Indiji jos od 92-93. Inace je iz Sarajeva. Ili beogradjanin Viki koji ordinira, uglavnom u Goi, jos od '97. Na Baliju sam sreo Slovenca koji tamo zivi i ima skolu ronjenja.

a U Konarku(Luksor) sam razgledajuci arhelosko nalaziste, jedno popodne, kada nije bilo nikoga skoro, nabasao na 2 para iz Hrvatske(Zagreb, pravi purgeski akcenat). Kazem ja: "Gde ste braco", na sta mi jedna od riba, okrenuvsi se,besnim pogledom odrubi "Zar i ovde". Potom su svih 4 brze-bolje spicili u neku katakombu. Ja ostah na trgu da se smejem.

• 2 months later...
  • Author

Noćas sam imala susret sa planinarima iz Slovenije koji su doleteli u Katmandu odakle sutra kreću na Nepal. Odseli su u susednom hostelu, a da su tamo neki gosti iz bivše JUge shvatila sam kad su pijani zapevali "Od Vardara pa do Triglava". U pola noći krenula sam da im se javim...

Susret je za mene bio toliko nadrealan, da sam o tome napisala i priču na blogu:.

Na Aeroflotovom letu Moskva-Jerevan, u avionu punom Rusa i Jermena, pored mene seda tip iz Srbije koji zivi i radi u nekom kazinu u Jerevanu.

Na Aeroflotovom letu Moskva-Jerevan, u avionu punom Rusa i Jermena, pored mene seda tip iz Srbije koji zivi i radi u nekom kazinu u Jerevanu.

Zivi u kazinu?  :D Vidi se da si ekspat.

Noćas sam imala susret sa planinarima iz Slovenije koji su doleteli u Katmandu odakle sutra kreću na Nepal. Odseli su u susednom hostelu, a da su tamo neki gosti iz bivše JUge shvatila sam kad su pijani zapevali "Od Vardara pa do Triglava". U pola noći krenula sam da im se javim...

Susret je za mene bio toliko nadrealan, da sam o tome napisala i priču na blogu:.

Pročitao  clap

Da li se radi o Thorong Peak guest house? (Bio sam tamo prošlog leta i vlasnik mi je pričao o Slovencima koji dolaze svake godine)

• Author

Pročitao  clap

Da li se radi o Thorong Peak guest house? (Bio sam tamo prošlog leta i vlasnik mi je pričao o Slovencima koji dolaze svake godine)

Da! Svet je definitivno mali :)

Ja sam u onom omladinskom "Hi hostelu" pored njega.

Pre nekih 10-tak dana ulazim u sobu hostela u Las Palmasu na Gran Kanariji i tu zaticem devojku iz Slovenije koja je dosla putem razmene studenata i trazi da iznajmi stan pa je privremeno u hostelu...

Sad kad se pominje Slovenija postavlja se i pitanje sta se to smatra ` `nasim` prostorima` koje ima mali milion odgovora kao i pitanje sta je Evropa, a sta nije.

Apropo teme kada sam bio u Shafhauzenu koji je bio prvi koncentracioni logor napravljen u Nemackoj u blizini Berlina zaposleni u logoru-muzeju pitaju posetioce odakle su za neku svoju internu statistiku. Vecina ljudi cuti, javi se neka zena iz Butana, to je to; kako bih ubio nelagodnost podignem ruku i kazem da dolazim iz Srbije. Cim sam to izgovorio dizu se ruke i Slovenci prijavljuju posetu, da ne bude da zaostaju...

Sad se setih price od decembra prosle godine, devojka samo sto mi stigla u Rio iz Srbije i izadjosmo da prosetamo Kopakabanom. Setamo tako i caskamo, tek u susret nam idu dvojica likova u majicama na kojim pise Srbija. Kako smo se skoro ocesali, ja im dobacim nesto na srpskom, oni se okrenu, dakle, nasi su, nisu stranci sa majicama-suvenirima. Pocnemo pricu, oni iz Olimpijskog komiteta Srbije, dosli sa nasim olimpijcima na pripreme za Rio 2016. Vrhunac je bio da se na kraju ispostavilo da oni poznaju jednog naseg drugara iz Rija i da smo uvece, sasvim nenadano, zavrsili na zurci u istoj skoli sambe u prilicno udaljenom delu Rija. Malo smo se druzili sa Ivanom Maksimovic(streljastvo) i jos jednom devojkom, tekvondistkinjom, dok je Milica Mandic ostala da spava u hotelu :)

• 4 weeks later...

Letos,u jednom mestu severno od Hamburga (Pinneberg il tako neko) seckam se tu oko zeleznicke stanice,kad cujem da dvojca malih Cigana na bajsevima pricaju na srpskom.Bas kad smo se mimoisli jedan je rekao drugom "Pa brate,Srbija ubija" :)

Mislio sam da im dobacim nesto na srpskom (kapiram da bi se vise oni istripovali da cuju srpski nego ja),al ocu-necu,i oni vec odmakli na biciklovima...

Pre nekih 10-tak dana ulazim u sobu hostela u Las Palmasu na Gran Kanariji i tu zaticem devojku iz Slovenije. U pitanju je razmena studenata,trazeći  da iznajmi stan  privremeno je boravila u  hostelu za vreme mog boravka tamo...

Hodam Berlinom,prilazi mi zena sa detetom u naručiju, daje mi papir na kom na engleskom jeziku piše nešto na fazon: Ja sam izbeglica iz Bosne, pobegla od rata, bla, bla, bla, dete gladno, bla, bla, daj pare....

Pitam je na srpskom: Ti si iz Bosne? Ona ćuti i gleda me zbunjeno, ponovim pitanje malo glasnije: PITAM DA LI SI IZ BOSNE!? Ona ćuti, očigledno ne razume jezik. Bosnia wannabes :)

Takođe zanimljiva situacija koja baš i nema veze sa temom, na jednom od onih Kaučsurfing kampova jedna ekipa, posle dočeka nove godine odlazi u striptiz bar pošto je to jedino mesto koje radi. Sede, piju, gledju šov :). Pored jednog dečka iz Mostara seda igračica i kreće priču, ne bi li ga navela da joj plati koktel ili šta već. Pita ga: Where are you from?, on odgovara: From Bosnia and Hercegovina. A ona će na to: Woooooooooow, kao da je u najmanju ruku rekao da je sa Maldiva, Sejšela Njujorka ili Marsa :D

• Author

Takođe zanimljiva situacija koja baš i nema veze sa temom, na jednom od onih Kaučsurfing kampova jedna ekipa, posle dočeka nove godine odlazi u striptiz bar pošto je to jedino mesto koje radi. Sede, piju, gledju šov :). Pored jednog dečka iz Mostara seda igračica i kreće priču, ne bi li ga navela da joj plati koktel ili šta već. Pita ga: Where are you from?, on odgovara: From Bosnia and Hercegovina. A ona će na to: Woooooooooow, kao da je u najmanju ruku rekao da je sa Maldiva, Sejšela Njujorka ili Marsa :D

A otkud ti to znaš? Mislim, zvuči kao da je iz prve ruke, kao svedočenje člana te 'jedne ekipe' ;D (šala mala)

• 8 months later...

Dobio posao na kruzeru, ukrcao se na brod u Barseloni, supervizorka me vodi do moje kabine. Ni ja ne znam kako ali zakljucim da mi je cimer neki Jurij, aj reko nije lose. Nikoga u kabini, ja krecem da se raspakujem kad upada lik, ja se predstavljam na engleskom, a on ce meni: Ne se*i da mi je cimer bosanac :) Na kraju ispade da je njegova djevojka sestra od tetke mog dobrog drugara...
U busu od Njujorka do Bostona, iza mene skontam hrvaticu koja je kao i ja na work&travel-u... 

• 7 months later...

Hm, citam ove postove, pa mi smijesno kad vidim: "Nasa zemlja je mala..." Sta na to da kazemo mi iz Crne Gore? Gdje su ljudi jos i pasivniji u odnosu na ostale ex-YU drzave kad su putovanja u pitanju? (ko je bio do Beograda, taj je svijet vidio! ;) ).

Pri ulasku u Argentinu, zena na pasoskoj kontroli je sva uzbudjena pocela da se hvali koleginicama sa drugih check-pointa kako prvi put vidi i pecatira crnogorski pasos...

• 9 months later...

Cudni su ti "ne-putnici" (ovi "trbuhom za kruhom") kad ih sretnes negde...a verovatno sam i ja njima jos cudniji.

Pre jedno pola godine sam bio sa drugom u Minhenu.Isli preko Budimpeste,majdarskim Volanbusz-om,i tu sretnemo jos dvojcu nasih ljudi.Ja odmah registrovao jednog,imao je Zvezdinu majcu "Četnici sever" (sta drugo moze da bude,nego iz Srbije :) ).

Uglavnom,pita nas taj,kao:

- A sta cete vi ovde? (i kroz salu nastavi) Radi "onog"? (i gestom pokazuje kako se krade)

- Hahaha,ma kakvi...dosli smo na koncert.

- Na koncert? :blink:  Sta,vi niste dosli ovde da radite?!

- Ma kakvi bre.Dosli smo ovako,iz zajebancije.

Kad sam mu rekao to da smo dosli u Minhen ne da bi radili/trazili posao/jurili za parama,vec cisto turisticki - vidim,nije mu bas jasno...a ni meni nije bas jasno sta njemu nije jasno.

Kao da sam mu rekao da sam pao sa Marsa.

Kao da smo dva razlicita sveta :ph34r:

Kazem,cudni su ti "ne-putnici".

• Author

Hm, citam ove postove, pa mi smijesno kad vidim: "Nasa zemlja je mala..." Sta na to da kazemo mi iz Crne Gore? Gdje su ljudi jos i pasivniji u odnosu na ostale ex-YU drzave kad su putovanja u pitanju? (ko je bio do Beograda, taj je svijet vidio! ;) ).

Pri ulasku u Argentinu, zena na pasoskoj kontroli je sva uzbudjena pocela da se hvali koleginicama sa drugih check-pointa kako prvi put vidi i pecatira crnogorski pasos...

Ne znam da li znaš za jednog đetića koji već više od decenije živi kao nomad u Latinskoj Americi. Nema čak ni pasoš, nego prelazi ganice ilegalno. A živi od prodaje sitnih suvenira koje sam izrađuje. Pominjala ga je ovde MajaNS, koja ga je tamo negde srela. I obećala mi je kontakt kad budem prešla u Južnu Ameriku, jer bih baš volela da ga sretnem. Sa svojim decenijskim iskutsvom u tumaranju svetom, on značajno popravlja tu statistiku o malom broju putnika iz CG  :king: