Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav,

Zanima me da li je rizicno da se ode Jula u Split na ultra music festival ? Mislim naravno zato sto smo (nas dvojica) iz Srbije pa ne znam da li bi imali probleme ?

Hvala unapred

• Author

...ako se adaptirate, necete imati probleme...ako planirate sa 3 prsta u vazduhu problemi vam ne ginu ;)

Hvala na odgovoru. Na sta tacno mislite kada kazete "adaptiramo".

Ma kakva 3 prsta, mi se cak razmisljamo i samo engleski da pricamo ako je bas toliko opasno. Ne znam do koje granice je ok. Recimo da li cemo imati problema samo ako ljudi cuju kako pricamo ili tako nesto ?

Ja kad sam bila pre neku godinu nisam imala nikakvih problema, pricala srpski, sve normalno.

bio sam 2007 nikakvih problema nije bilo,ostao 4 dana bez ijednog incidenta cak su mi pomagali oko nalazenja smestaja(dosao ujutro u 2) pricao sam normalno iz podgorice sam

Ja po Hrvatskoj putujem od 1999. i nisam nikad imao baš nikakav problem. Problem mogu imati samo oni koji se vole isticati, jednostavno se ponašaj kao turista, a ne patriota/nacionalista  :102:

Јесте који воле да се истичу, а кад лети сваки дна полупају аутомобиле са српским таблицама, вероватно је крив ауто јер се истицао таблицама  ;D

Da, da, svaki dan uglavnom polupaju tablice u Presu, Informeru, Kuriru...Ne kažem da se ne može dogoditi nešto neprijatno, ali su mnogo veće šanse da se iznenadite pozitivnim stvarima koje niste očekivali. I, ovo govorim iz svog ličnog iskustva, od 2003. pa naovamo. Dakle, normalan, zdrav oprez u glavu i najverovatnije ćete se super provesti  :P

Јесте који воле да се истичу, а кад лети сваки дна полупају аутомобиле са српским таблицама, вероватно је крив ауто јер се истицао таблицама  ;D

Dobro, u mene su bosanske tablice, pa su valjda tolerantniji (može biti i neki njihov Hercegovac)  ;D

• Author

Hvala vam svima na odgovorima. Obradovali ste me :)

Ne idem autom, tako da nije problem.  :pivoooo:

Posle raspada Juge nisam isla u Hrvatsku do 2008, a i tada malo Kvarnera i cela Istra. Nisam imala problem, sem busnih guma na placenom parkingu u Rovinju (bolje reci isecenih), sto je bilo cudno, jer su kola sa italijanskim tablama, i nije bilo sanse da znaju da sam iz Srbije (jer sam bila sa Italijanom i pricali smo samo italijanski), sto bi moglo da se kaze, ne desava se samo Srbima da ponesu suvenir iz Hrvatske. Naredne godine smo otisli do Plitvica i presli do Bihaca. Nije bila bas najprijatnija scena na prelazu iz HR u BIH....ali, sta da se radi. Za Istru, u glabu garantujem da nema problema, a ako nismo dobrodosli, to ne pokazuju. Juznije od Sinja ipak ne bi isla. (nekako sam lepak za ludake, a i ne ostajem duzna na provokacije tako da...)

Prosle zime tacnije januara meseca,isli smo u Pulu kolima,smesteni u centru apartman.parking,bili smo 5 dana,zatim Rovinj jedan dan,auto je bio parkiran tacno u centru do mora preko puta onog lepog malog ostrvceta,nikakvih problema nismo imali,bg table,uredno placen parking i stavljena ceduljica na komandnu tablu,.

Ja sam bio 2009 i 2010 u Puli i na Krku, pricao Srpski izlazio ponoci i nikakvi problemi. Takodje isao sam kolima sa BG tablicama i nista se nije desilo. Pricala nam gazdarica da je samo jednom pre 3 godine nekom razbili staklo na kolima BG tablica al taj je drzao kola uz samo more svaki dan.

Da da, ja sam i govorila da je ok u Puli i na Krku. i stavila sam primer sa italijanskim tablama da se svim moze desiti nesto a ne samo Srbima. Ja sam 2008 isla u grad Krk, i obisla ceo Kvarner. 2009 i 2010 komplet Istru, do najmanjeg sela. A neprijatnosti sam imala kod Plitvica i na hrvatskoj granici prema Bosni. Mislim da sam izbegla batine od strane carinika samo sto je sa mnom bio rodjeni Italijan. I da imam lose iskustvo sa Istrom ne bi planirala, kao sto jesam prvomajske praznike opet u Istri (zajedno sa Italijom i Slovenijom), a voljena Dalmacija mislim da ce me se nacekati jos dugo godina.

Da da, ja sam i govorila da je ok u Puli i na Krku. i stavila sam primer sa italijanskim tablama da se svim moze desiti nesto a ne samo Srbima. Ja sam 2008 isla u grad Krk, i obisla ceo Kvarner. 2009 i 2010 komplet Istru, do najmanjeg sela. A neprijatnosti sam imala kod Plitvica i na hrvatskoj granici prema Bosni. Mislim da sam izbegla batine od strane carinika samo sto je sa mnom bio rodjeni Italijan. I da imam lose iskustvo sa Istrom ne bi planirala, kao sto jesam prvomajske praznike opet u Istri (zajedno sa Italijom i Slovenijom), a voljena Dalmacija mislim da ce me se nacekati jos dugo godina.

Da dole Split nije bas za zezanciju da se ide sa Srpskim tablicama... Na Plitvicama si imala problema, bas cudno ja sam mislio da su tamo ok s obzirom da je to bas "veliko turisticko mesto"?

Ja u Porecu nisam imao nikakvih problema,sasvim suprotno ljudi su bili nikad ljubazniji,ali sam u Rijeci imao problema na benzinskoj pumpi zbog Beogradskog naglaska.. Inace nije da nisam upadljiv jer imam tetovazu preko cele ruke na cirilici ali i pored toga osim na toj pumpi nista ruzno ne nosim sa primorja...

Немојте да мешате Истру и Кварнер са Сплитом.У Истри има много Срба,много их тамо ради преко лета,а много и живи током године.Не знам ниједан забележен пример да је неко тамо имао негативна искуства,а знам сигурно 30-40 људи што у Истру иду да раде.Што се тиче Сплита,не знам,имам неке другове који су у тим "јужнијим" крајевима Хрватске имали проблема,друг је радио у Макарској док неки локалци нису сазнали да ту ради Србин,а једног друга су у Дубровнику истерали из продавнице због нагласка.Мислим да су то ретки примери и да свагде може да дође до неког сукоба јер свагде има будала,али као што је овде већ неко написао понашај се као туриста,не мора се толико радикално ићи и причати енглески,чак иако се догоди да те неко мало боцне вербално због нагласка,није '92 да би те нагањали масовно по граду :)

U Dubrovniku je baba u pekari vikala na mene "misliš panceeerotu" kad sam tražio pancerOtu, a u Makarskoj sam od devojke koja prodaje izvrsan točeni sladoled od jagode i citrona uvek dobijao smešak i dupli kornet da mi ne curi.. :)

Iskreno iako sam ok sa dosta ljudi odande i ali ako jos trebam da mislim dok sam negde sta i kako i da li cu naleteti na nekog isfrustriranog a nisam primoran da idem tamo onda cu da preskocim ....statistika je cudo moze da bude i 1 u 10000000 ali je zajebano kad si ti bas taj jedan

Ako govorimo o incidentima koji se desavaju samo zbog toga sto neko pripada odredjenoj naciji sanse nisu ni izbliza slicne.

Ja sam uvek mirniji u mestu gde mogu da doživim neprijatnosti samo zato što sam Srbin, nego zbog svega ostalog. Npr, u Beogradu ne smeš da tražiš (ma ni da pitaš) da se primenjuju zakoni, propisi, čak ni obična zdrava pamet. Ne smeš da se zameriš ni pušačima, ni vozačima. Ako voziš bicikl, automatski preuzimaš na sebe krivicu ako te neko namerno pregazi (pijan ili trezan, sa ili bez dozvole). Ako se neko ponaša drsko, bahato, bezobrazno, nasilnički i, uopšte, kao stoka, zaštićen je. Itd.

Ne opravdavam ničije napade na bilo koga. Nipošto. Samo mislim da se na Balkanu i dalje potenciraju svi incidenti na liniji Srbija-Hrvatska. A ima zemalja gde smo mnogo nepoželjniji i naroda od kojih sam doživljavao neuporedivo veći prezir. Da li je u Hrvatskoj moguće doživeti neprijatnosti, samo zbog nacionalnosti? Jeste. Da li ćete sigurno da ih doživite? Malo verovatno. Lično, ne bih još uvek išao kolima u Dalmaciju, ali bez kola... Uostalom, prema poslednjim dešavanjima, u Splitu je mnogo gore biti gej, nego Srbin. ;)

Inače, u poslednjih 10 godina bio sam nebrojeno puta u Istri, Rijeci i okolini, plus u Zagrebu. Nikad problema. Da li bi ih bilo da sam šetao po kafićima do 3 ujutru? Možda. Mada sam siguran da je i dalje mnogo veća verovatnoća da mi se nešto desi u kafiću u sred Beograda. Ne zato što sam Srbin. Zbog svega ostalog.

Iako se često svrstavaju u red zemalja u rangu zapadne Europe, situacija u Republici Hrvatskoj je velikim dijelom još "balkanska" tako da ćete čuti za korupciju (sjetite se premijera RH Ive Sanadera i najvećih afera, pa sve do običnih primjera-potkupljivost carinika i prometnih policajaca, parking radnika) mentaliteta u određenim krajevima, pristupa sa strancima i građanima iz drugog dijela države itd.... A sad konkretno za neke regije koje spominjete:

Istra-velikim dijelom gravitira prema Italiji i smatra se najpitomijim dijelom Hrvatske pa je mogućnost za incidente minimalna

Split-prelijep grad ali mi ljudi generalno ne odgovaraju, koliko se sjećam grad ima najviše ovisnika o teškim drogama u odnosu na ukupan broj stanovnika, inače su generalno "opičeni-ludi", vrlo lako dolazi do incidenata u prometu, jako puno psuju, ne čini se baš da vole strance

Dubrovnik-prelijep gradić, ljudi jako pitomi,svi turisti su dobro došli (valjda su skontali da od njih žive-jer turisti dođu i ostave im novac-komad baklave je 10e na Stradunu pa je i red da budu ljubazni hehe) iako baš ne vole Crnogorce (zbog ratnih uspomena).

Situacija sa tablicama-savjet je da ih skinete u Splitu. Velika je netrepeljivost kao što sam rekao, dosta puta nastradaju vozila iz te iste Hrvatske sa zagrebačkim registracijama (netrepeljivost navijača HNK Hajduk Split vs GNK Dinamo Zagreb), znam jedan slučaj sa bh registracijama isto tako. Isto tako ne privlačite previše pažnju na sebe-baš kao u svakoj drugoj sredini.

Ovo su samo moja zapažanja i ne morate ih uzeti kao pravilo jer u svojem naselju možete imati daleko veći incident a možda vam u Splitu bude super kao nigdje dotad.

I još nešto, ne morate pričati na engleskom hehe pričajte na "našem" ali koristite ijekavicu, znači kruh, mlijeko, dio, euro, lijepo....itd a bre obavezno ostavite prije granice. Šanse su male da vas provale po naglasku, ukoliko probaju samo recite da ste iz Bosne (Bosance svak voli hehe) jer u ex-Yu skoro svi isto pričaju, razlike su u naglascima i to famozno ije/e  pa je karakteristično da ja iz Mostara sličnije pričam sa Dubrovčanima i Crnogorcima (razlike su tek djelomično u naglasku i nekim karakterističnim riječima) nego sa Širokobriježanima (koji su u mojoj državi i tek nekih 30 km od mene). Isto tako ja da odem sam ili sa ekipom npr u Beograd ja bih govorio hljeb i pričao na ijekavici i slagao da sam iz BanjaLuke, jednostavno prilagodit se i no sikiriki.

Najlakše je gurat principe i glumit moodonju pa dobit po nosu (primjer homoseksualaca u Splitu i Beogradu), realnost je malo surovija ma koliko  mi govorili o toleranciji ljubavi, ljudskim pravima bla bla Mi smo bili i ostali prelijepi ludi Balkan

Molim vas ovo što sam pisao maloprije nemojte ovo shvatiti kao neki crni scenarij koji je pravilo kada dođete u takvu sredinu. Jednostavno ovo je moje razmišljanje. Znači evo recimo npr situacija da ja dođem u Beograd i hoću doručkovati. Imam 2 opcije:

1. "Nedat svoj ponos" pa naručiti kruh i pritom se dovest u situaciju da doživim neugodnosti i još ostanem gladan na kraju

2. Molim vas jedan hleb, uz obavezan smEšak 100% bez neugodnosti i zagarantiran doručak. Neće moje domoljublje propast radi toga.

Nažalost ovo su stvarno gluposti radi čega ljudi dožive incidente dok npr mafija i ljubav nemaju problema sa bre vs kaj