Jump to content

Featured Replies

Немојте да мешате Истру и Кварнер са Сплитом.У Истри има много Срба,много их тамо ради преко лета,а много и живи током године.Не знам ниједан забележен пример да је неко тамо имао негативна искуства,а знам сигурно 30-40 људи што у Истру иду да раде.Што се тиче Сплита,не знам,имам неке другове који су у тим "јужнијим" крајевима Хрватске имали проблема,друг је радио у Макарској док неки локалци нису сазнали да ту ради Србин,а једног друга су у Дубровнику истерали из продавнице због нагласка.Мислим да су то ретки примери и да свагде може да дође до неког сукоба јер свагде има будала,али као што је овде већ неко написао понашај се као туриста,не мора се толико радикално ићи и причати енглески,чак иако се догоди да те неко мало боцне вербално због нагласка,није '92 да би те нагањали масовно по граду :)

Naravno da niko i ne mesa, zato sam, recimo ja, ogradila se sto se tice Istre i Kvarnera od ostalih delova Hrvatske, mada sem tih isecenih guma i bas vredjanja na granici sa Bosnom, ne bih se zalila , bar ne Na Istrum, naprotiv, preporucujem je svima :)

• Author

Hvala puno svima na odgovorima. Ja se iskreno nadam da nece biti problema. Pogotovu zbog toga sto ce tada cela Evropa biti u Splitu jer je to jedan od najvecih muzickih festivala, a odrzava se samo u Splitu sto se tice Evrope.

Inače i sami Hrvati kažu da Istra i Dalmacija nisu isto. Ima dosta incidenata i na relaciji Split (Hajduk) - Rijeka. Nema to veze sa brojem Srba u Istri. Shvatiš to kad odeš tamo. Npr, kad sam bio u Rovinju, imao sam utisak da bi i Godzila mogla da prošeta ulicom, niko ne bi rekao da je primetio nešto čudno. Jedino je jedna prodavačica na kiosku bila "ne ljubazna". Ne nešto grrrr, nego nije bila srdačna i nasmejana, ali sam video da je takva sa svima. :) U Opatiji sam dobijao i popust kad bi čuli da sam iz BG (nažalost, prošlo ih ;)), u Rijeci su me upamtili u više radnji kad sam došao i naredne godine, a u jednoj prodavnici su se trudili da mi obezbede plaćanje na rate iako je kartica bila iz srpske banke. Turistička organizacija Istre mi je na mail odgovorila u roku od pola sata (od raznih u Srbiji odgovore čekam već više od godinu dana). Svi ljubazni. Itd. Ne ubeđujem nikoga da ide, samo prenosim svoja iskustva. Najteži zabeleženi incident je iz 2002. kada je neko u prolazu dobacio snajki "serem ti se u jezik", ali nije čak ni videla ko je.

Elem, ne bih išao tako daleko da savetujem da neko krije da je Srbin. Usiljeno pričanje ijekavice i traženje hrvatskih reči, koje mnogi u Srbiji i ne znaju, isto je što i pričanje engleskog. I šta kad neko zatraži kruh i viršle? ;D Uostalom, ne pričamo o narkomanima i navijačima koji su ludi svuda, nego o odnosu/reakcijama običnih, svakodnevnih ljudi.

Btw, Somino, ;) da li ti je palo na pamet da kontaktiraš organizatore tog festivala i pitaš da li je, po njihovom mišljenju, bezbedno da dođeš iz Srbije? Pa da vidiš njihovu reakciju.

Ma Somino, idi i uživaj i nemaš brige.

Zaključujem da je nama Bosancima najbolje, mi uglavnom prolazimo dobro (naravno, tu je i stereotip da smo glupi), ali ko bi se odbranio od silnih predrasuda...

Hehe koliko god vi bili ismijavani po vicevima vi opet imate najbolji prolaz svugdje, većinom ste svi pozitivni, nasmijani i spremni za zajebanciju i naravno svi vas volimo. A zahvalite i Šemsi iz Naše male klinike što vas prikazuje u najboljem svjetlu!  hehe

Slažem se da većinom u ostalim dijelovima jadranske obale nećete imati problema, ali ono sam konkretno govorio za Split jer generalno su svi tamo u nekom "điru" pa nije opušteno kao u drugim dijelovima zemlje, što opet sve ovisi na kakvu osobu naletite

E da, sad se setih i epizode iz Zagreba, skinuli su mi BG tablice, a komentar policije je bio da sam dobro prosla.

Doduse ovo je bilo pre skoro deset godina.

Ma to je neko dobronamjerno uradio. Preventivno vam skinuli  tablice da huligani ne vide da ste iz Bg pa da vam razbiju stakla....šala naravno. Kakva je procedura kada ostanete bez tablica, je li moguće preći preko granice tako ili se neke privremene naprave?

A nedavno kad sam išao stopom na utakmicu u Split stali su mi policajci koji su išli na ispomoć. I tako kroz priču kažu da su jedne godine došli radnici iz Zagreba i na dan utakmice s Dinamom oni su s kombijem zagrebačkih tablica postavljali pozornicu za nekakvu predstavu i to nasred rive u Splitu. Policajci su im savjetovali da nastave sve normalno s poslom ali da skinu tablice jer taj dan je utakmica i mozda ih napadnu radi tablica

Haha pa ne znaju ljudi ni koja je država u pitanju jer nema nikakvih oznaka..... npr.  401-E-663  tako izgledaju naše registarske tablice, bez ikakve dodatne oznake za državu

Nove tablice imaju i oznaku za državu, a oni koji imaju stare su dužni da stave BiH naljepnicu.

Mene ako baš zanima ko je otprilike odakle, pročitam natpis sa okvira tablica - u Bosni svi imaju reklamne okvire na kojima npr. piše "Brčko gas" "Motocommerce Sarajevo"...  :D

Ma to je neko dobronamjerno uradio. Preventivno vam skinuli  tablice da huligani ne vide da ste iz Bg pa da vam razbiju stakla....šala naravno. Kakva je procedura kada ostanete bez tablica, je li moguće preći preko granice tako ili se neke privremene naprave?

haha, da uslugu nam ucinili :)

secam se da se relativno brzo sve resilo u policiji. daju potvrdu i neke papirnate tablice koje stavis u soferku. i bili su ok policajci, stvarno.