Jump to content

Featured Replies

Sve se menja danas.Ja kada saljem request uvek procitam kompletan profil moguceg host-a (kandidata :-) ),obratim mu se licno po imenu,uvek navedem sta imamo slicno i to istaknem,sta je moj neki plan za naredni period (samo ovo kopiram i ispravljam) ,preporucim im da procitaju moje reference i zatrazim da mi odgovore pa makar i ako nisu u mogucnosti da me prihvate.Ne saljem puno zahteva i izbegavam najaktivnije clanove i cesto centar grada jer svi zele tamo.
U zavisnosti od mesta do mesta zavisila je i moja uspesnost,mada cesto sam na licu mesta posle upoznavanja sa couchsurferima dobijao ponude da budem kod njih.
Koliko sam do sada profila procitao i kakve sve ljude upoznao preko CS-a,mogu vam reci da me nista ne iznenadjuje.

E sad,sto se tice toga kada mi neko posalje zahtev,ja odmah vidim da li je copy-paste poruka ili ne jer su u mom profilu (u raznim njegovim delovima) ukljucene pojedine reci uz napomenu da se to mora ukljuciti u poruku kako bi potvrdili da niste masina :biggrin::biggrin::laugh: kao nesto sto postoji na skoro svim sajtovima kada zelite da ostavite komentar i na osnovu cega mogu zakljuciti da li ste procitali moj profil.
Moj profil je kratak i sazet,ne pisem memoare kao neki (posebno u odeljku '' ONE amazing thing I've done'' gde nabroje 100 stvari ),odgovaram brzo i ne preskacem nikog,kada sam u mogucnosti prihvatam skoro svakog (mora imati popunjen profil sa barem jednom slikom),ali najvise ljude sa kojima imam bar nesto zajednicko,ne zahtevam da mi se ostavi referenca (mada je uvek napisem,jer ipak to je opciono i vasa stvar da li cete to uraditi ili ne),cesto kada nema cise mesta kod mene,ja se raspitam kod prijatelja da oni mozda nemaju mesta i td.

Nazalost kao sto rece Lazar ''ljudi vole da iskoriste nešto kada njima treba, a ne vole da žrtvuju mrvicu svog komfora da bi nekome pomogli i tako vratili zajednici'' sto je tacno u velikom broju slucajeva,ima i onih koji CS koriste kao ''dating'' sajt,dosta ''freeloadera'' ,pa kad se na kraju svaki normalan clan sretne sa time vise puta i sam postane malo smoren time i obazriviji.

Tu je i relativno nova stvar(ja bar znam za to od 2015-te) :-)   gde CS corporation jednostavno obrise profil iako si clan prakticno od pocetka,imas 100 ili 200 i kusur referenci,nekoliko vouch-a,naravno bez ikakvog prethodnog objasnjenja,pa kada ih pitas o cemu se radi (jer sumnjas da je greska i da bi ti zeleo/zelela da to oni isprave) ,oni ti samo kazu da da je ''to-to'' i da nazalost ne mogu nista vise da urade po tom pitanju !?zvizhd:huh:

Verovatno kad se i posle toliko godina ne ''verifikujes'' placanjem na platformu koja propagira (ili je to vazilo pre) ''hospitality on voluntary base'' ?! :yok:

Jos nisam cuo za to brisanje profila. Zasto bi CS to radio i kakav bi interes imao od toga? Valjda im ide u prilog da imaju sto vise clanova.

Lazar je naveo sustinu. Kada u milionskim gradovima ima ljudi sa statusom da primaju putnike i da odgovaraju na poruke 100% toliko da se mogu nabrojati na prste dve ruke onda je jasno sta je fundamentalni problem. Svako ce se smoriti ako prima 10 zahteva dnevno i promeniti status ili prestati da odgovara. Mozda bi bila dobra ideja imati neku vrstu kredita koju domacin moze da akumulira i onda iskoristi drugde, ali je problem sto se ne moze kontrolisati ko je pravi domacin, ako ugoscava izmisljene profile.

Edited by noskich

Iskreno,nebih znao da ti kazem da li i kakav interes imaju sto se tice brisanja profila.Ja ti mogu reci da su kod par mojih prijatelja profili bez ikakve najave i objasnjenja uklonjeni iako nisu prekrsili niti jedno pravilo.Ne bih ni primetio za neke da mi nisu rekli kada sam se cuo sa njima preko WhatsApp-a.
Takodje upoznao sam jos dvoje ljudi tokom putovanja putem Trustroots-a koji su sada i na BWelcom-u,a kojima je isto tako CS bez ikakvog razloga i obrazlozenja profile obrisao,dok primera radi ima toliko profila od raznih hostela,B&B-a,skola surfa i drugih koji krse pravila i ne pridrzavaju se uslova koriscenja,a koji nesmetano funkcionisu.

• 3 weeks later...
19 hours ago, chivitli said:

Obrisaše pre par sedmica profil i (bar) jednog mog prijatelja, kaže nema pojma zašto, ali pretpostavlja zato što je bio član nekih grupa na CS-u gde su ljudi kritikovali promene.

Onda sam i ja na redu. :biggrin:

• 1 year later...
  • Author

“Facebook is a major travel social network. There are a huge amount of travel groups,” says Mikael Korpela, a co-founder of Trustroots. “I always think I’m not in competition against Couchsurfing, but I’m competing against Facebook.”

“If we would build old-school Couchsurfing today, it would not work,” Korpela says. “Because how people use tech is different, the generation that is traveling now is different, and young people have a different way to seeing the world and using platforms nowadays.”

https://www.dailydot.com/debug/new-couchsurfing/

Nije mi jasno kako se moze koristiti Facebook umesto CS-a? Uclanis se u grupu grad XX i na toj grupi trazis smestaj?

Sve to bez ikakvih referenci i informacija o gostu i domacinu. Deluje kao recept za propast.

Edited by noskich

• Author

Viđao sam da ljudi traže smeštaj na tim FB grupama, kao i partnere za putovanja, autostop itd. Nema referenci, ali nekih informacija o domaćinu ipak ima, jer ako te neko doda na fejsu možeš da vidiš fotke, prijatelje, interakcije... Daleko od toga da je to nekakva siguracija, ali može se steći najosnovniji utisak o tome sa kim imaš posla. Mlađe generacije često uopšte nemaju mejl, niti znaju za nekakav internet van fejsbuka. 

• 1 year later...

Delom offtopic,ali opet vezano za ono cime se i Couchsurfing generalno zanima.

Viet Kuehne (osnivac) izgleda hoce opet da ozivi Hospitality Club:

https://www.facebook.com/vkuehne/posts/10156698561360071  (mislim da je post javan,da moze svako da ga procita,cak i ako nema FB)

Ne znam bas kako ce mu to ici...posle svih onih godina zanemarivanja (rekao bih da je taj proces poceo jos pre 10 godina).A sumnjam da se iza svega krije neka njegova (Viet-ova) ideja da opet napravi neku korist,kao sto je bilo 2012. partnerstvo sa Airbnb-om.

Vreme ce pokazati...

...ali dok se to sto je on zamislio ne realizuje proci ce jos dosta vremena...ne znam koji developer ce da mu radi to dzabe (kako naslucujem da se ocekuje).

Edited by Laza GNR
typos

• 1 year later...
  • Author

Malo kenjkavo napisano ali ajd, neka ga ovde:

https://medium.com/@jameshopest/the-death-of-couchsurfing-a87d9537edf2

The fact Couchsurfing didn’t warn or consult the community it hosts that the company was switching to a paid service, effective immediately as of 14th May 2020, only underlines the already poor track record of the management. Just in case you weren’t sure how mainstream the service went, they’ve gone and removed all doubt.

In order to simply message old friends through the site, people who you warmly welcomed into your home, who kindly hosted you in a strange foreign land — or who perhaps changed your life — you must now pay a subscription fee. Users have essentially had their accounts frozen unless they pay the fee immediately.

E konacno ce sahraniti CS. Ostade samo BeWelcome. Mada mozda i nije steta. CS odavno nije ono sto je nekada bio i ja sam od njega digao ruke vec pre 5 godina kada ni 50 zahteva nije garantovalo pozitivan odgovor.

Da budem iskren, cak ni u ona zlatna vremena 2008-me nije bilo med i mleko. Secam se 2008-e lik kod kojeg sam trebao da budem jednostavno obrise profil. Dobra stvar koja je tada postojala je kad izvisish kod nekoga za smestaj nadje se pokoja dobra dusa da te izvadi iz nevolje.  

Problem je u tome sto se sve svelo na licnu korist, znaci besplatan smestaj, muvanje... CS jeste imao opcije za druzenje, pokazivanje grada, ali to je sve bilo u zapecku. Mozda treba pokrenuti nesto novo gde besplatni smestaj ne bi bio u fokusu, vec bas druzenje izmedju putnika, deljenje saveta i ture od strane lokalaca...

Potpuno je besmisleno da neko ko nudi smestaj treba da placa, mislim da ce same sebe pokopati ovim potezom.

Edited by noskich

Korporativne ljige se vade na COVID. Za njih nema dna koliko nisko mogu da padnu po pitanju morala.

Problem ne samo sa CS-om, vec sa bilo kakvom platformom tog tipa je sto ce uvek neuporedivo najvise zahteva biti u velikim skupim gradovima u jako posecenim (uglavnom razvijenim) zemljama jer tu ima najvise putnika i najskuplji je smestaj. Sta se desava kada neka dobra dusa oglasi na platformi da nudi besplatan smestaj u recimo Parizu, Tokiju, Njujorku, Bangkoku, Singapuru? Budu preplavljeni desetinama i stotinama zahteva dnevno i naravno da niko ne moze da isprati toliku navalu. S druge strane ljudi u manjim, zabacenijim mestima u manje razvijenim delovima sveta gde ima malo putnika bi veoma rado hostovali, ali dobiju zahtev jedanput u godinu dana.

Ma kakva plaforma bude zamenila CS suocice se sa istim problemom. Entuzijasti na najposecenijim svetskim destinacijama ce veoma brzo ograniciti svoju gostoljubivost pred navalom, dok oni u izolovanijim delovima sveta nece imati mnogo prilike da je ispolje. 

Mozda ne bi bilo lose da postoji neka vrsta kredita koji se stice hostovanjem, besplatnim turama pa se kasnije moze iskoristiti za boravak ili ture. Ne novac, vec interni kredit. 

Edited by noskich

Pa oni su ciljano ubili hostovanje u malim mjestima i fokusirali se na velike radi profita. Znači prije je bila mapa gdje si mogao izabrati koje god hoćeš selo i naći nekog tamo, a danas ti ne ponudi u tražilici ne samo sela, nego npr. nemaju Kefaloniju otok ponuđenu, bilo je još tako nekih značajnijih lokacija, ali sad se ne mgu sjetiti. Kako su maknuli puno manjih mjesta, tako su hostovi bili prisiljeni staviti lokaciju nekih najbližih gradova ili cijelih okruga kao svoju. A kad tražiš hostove u nekom selu ili manjem mjestu, oni ti izlistaju sve hostove u okolini što uključuje veća mjesta i onda sretno sa čeprkanjem da nađeš nekog tamo gdje si htio. Ali ionako je velika većina profila neaktivna, tako da van velikih gradova i par država gdje još dobro CS funkcionira, to je sve šaka jada.

• Author

Meni je okej da menjaju poslovni model, i mislim da nije skupo dati 15 dolara godišnje ako si aktivan korisnik, jer i dalje dobijaš mnogo više nego što daješ. Platio sam i za manje korisne aplikacije, i ne vidim problem u tome da platim za neki proizvod ili uslugu koji su mi potrebni. Nažalost, nisu baš dobro promislili taj korak. Pre svega, ako od početka serviraju tu community priču, mi smo zajednica, činimo svet boljim, bla bla, naravno da će ovakav zaokret isprovocirati gomilu ljudi, koji će se osetiti prevarenim. Drugi problem je što postoji mnogo članova koji samo hostuju, a ne putuju, i sada su prinuđeni da plate kako bi nekome pružili besplatan smeštaj. Najgore od svega je što su bez upozorenja zaključali ljudima profile dok se ne plati. Već godinama ne koristim CS pa mi je svejedno, ali verovatno bih odlepio da se to desilo u godinama kada sam ga aktivno koristio.

Mislim da im je bilo pametnije da uvedu neki kredit koji mozes da stices ili hostovanjem, organizacijom tura, volontiranjem... ili kupovinom od njih, a da je kredit preduslov da budes ugoscen. Tako bi se nagradili ti koji hostuju i angazuju se, ovako nemaju vise motivaciju da budu domacini.

Edited by noskich

• 2 weeks later...
  • Author

Couchsurfing, the largest hospitality exchange network has announced on the 14th of May, that they will be requiring many of their users to pay a monthly subscription. Since Trustroots is also enabling hospitality exchange, this is very relevant to us.

While Couchsurfing hasn’t claimed to be a charity or a non-profit since 2011, this move has angered many members of the community. When Couchsurfing turned into a for-profit, there were claims that it would also remain free. So the questions that are being asked about Couchsurfing are also relevant to other networks.

While we aren’t taking any particular action in the wake of Couchsurfing’s decision, we’re putting this post out as a “state of Trustroots in 2020” in the topics of transparency, non-profit status, community ownership and what kind of legal backing stands behind our good word to never sell out to venture capitalists.

https://ideas.trustroots.org/2020/06/05/how-is-trustroots-different-from-couchsurfing/