Jump to content

Featured Replies

Posted

Posto vidim da je tema slicna ovoj zakljucana, a nisam nasla odgovor na moje pitanje, moram da ga postavim ovako.

Naime, desilo mi se da sam prekoracila 22 dana u sengenu. Usla sam u Nemacku 3.07.2011 i ostala do 23.08.2011 (to je 51 dan od 90 dozvoljenih), onda sam otisla za Nemacku 15. Decembra 2011 i ostala do 14. Februara 2012. Tu se desilo moje prekoracenje, jer sam bila lose obavestena i mislila da se od nove godine racuna novih 180 dana. A zapravo ja sam trebala da napustim nemacku 30. Decembra jer se tu zavrsava 180. dan. Trebala sam da izadjem i zemlje i udjem ponovo da bi pocelo racunanje novih 180, pa 90 dozvoljenih.

Platila sam kaznu na aerodromu u Cirihu, malo me cimali, lupili mi izlazni pecat i to je bilo sve.Od tada nisam putovala.(14. Februar 2012) E sad...sta se dogadja sa tim prekoracenim danima, jer se oni ubrajaju u novih dozvoljenih 90 dana? Putujem 29. Aprila i ostajem do 28 .Juna. I jel od 29. Aprila pocinje novih 180 dana, gde je dozvoljeno 90 boravka u EU?

• 2 weeks later...

Zdravo... Otisla sam van Beograda i Srbije jer sam imala ljubavni brodolom. Iako je proslo vise od godinu dana od kako sam raskinula vezu koja je umalo rezultirala brakom, nisam mogla da podnesem vise osecaj u Bgu. Sve je postalo tesno i ja sam morala da odem. Drugar koji je vec uveliko bio na Malti rekao mi je da dodjem ovde. Kako nisam putovala zbog lose situacije, ovo je bio prvi ulazak u EU. Imala sam kartu u jednom smeru i oko 500 evra kod sebe. Kada sam bila na nasem aerodromu na chek standu, nakon predaje pasos i karte, devojka koja mi je pregledala pasos i kartu upitala me je gde idem. Rekla sam joj na Maltu. Opet mi upitala uz znajacajn pogled, odgovorila sam isto. Nakon tih pokusaja rekla mi je:" Da, ali gde na Maltu? Nemas nikakvu taxu, adresu, pozivno pismo?" Rekla sam joj kod drugara koji tamo radi. Onda je razgovarala sa poslednjom pasoskom kontrolom i oni su me pustili. Nista mi nije bilo jasno jer znam da imamo shengen od tri meseca. Na karju mi je rekla da ce me nasi pustiti, ali da kada sletim na Maltu, ako mi provere da imam kartu u jednom smeru da ce me momentalno deportovati. Nisam mogla da odustanem jer je iza mene bila cela moja porodica koja je pozajmila novac za ovo moje neslavno putesestvije. Kada sam sletela sve je bilo ok. To je bilo 2. septembra 2012.

I dan danas sam ovde, nakon 7 meseci. 1. maja ce biti tacno 8 meseci. Posle 15ak dana drugar mii je pronasao posao. Radim kao konobarica u jednom restoranu. Proslog meseca desilo mi se da sam bila silovana na povratku kuci. Nikome nisam mogla da se obratim za pomoc ili da prijavim policiji jer sam ilegalna. A otac mi je pred odlazak u bolnicu tako da nisam mojoj porodici ni rec rekla da ih ne bih sahranila. Stojicki sam to podnela.. Medjutim, da situacija bude jos gora, sada sam u prvom mesecu trudnoce i moram nekako da se vratim kuci i obavim tu jos necasniju i prljaviju operaciju, a da pritom moja porodica ostane netaknuta ovom ocajnom situacijom.. Ne mogu da spavam, kidam se od stresa i plakanja. Istila sam celu zakljucanu temu "Prekoracenje famoznih 90 dana u EU", ali odgovor nisam dobila. Postoje dve alternative. Prva je da ako sednem na avion direktno sa Malte. Ovde me interesuje da li mogu da izbegnem placanje kazne i samo da dobijem dugogodisnju zabranu ulaska u EU jer nemam dovoljno novca i za kartu i za operaciju i za kaznu. Druga alternativa je veliko kockanje kojom se sluze Srbi na Malti. Postoje neki lazni pecati Madjarske i Slovenije za ulazak i izlazak iz EU. Interesuje me ako ih upotrebim i kuci krenem letom iz Rima da li mogu da provere njihovu validnost, kada to rade i da li mogu na skeneru da ocitaju da imam samo ulazak na Maltu ili to samo malteska kontrola moze da proveri? Znam da ce me mnogi osuditi, a i sama ne mogu da podnesem svoj odraz u ogledalu. Da popijem kiselinu i napustim ovaj svet, usmrtice moje roditelje, a samim tim i bracu. Zato vas iskreno molim da mi pomognete. Unapred zahvalna........ :,-(((((((

Tuzno, u ovakvoj situaciji bi najbolje bilo da prijavis sve policiji. Nemas sta da izgubis, budi hrabra i odi u policiju to sto si ti prekoracila vreme nije ni priblizno zlucinu koji ti je nanet. Nadji nekog naseg lekara na malti pa se kosultuj sa njima, roditelji ce na kraju ipak nekako saznati, ja ne razumem ali zasto se ljudi plase da prijave stvari policiji pa sta bude.

Pa te varijante,resila si da odes iz Malte i svakako te ceka susret sa policijom (dal na aerodromu ili da sama odes u stanicu),pa ne znam bas cemu toliko oklevanje...

Prvo sam mislio da silovanje nije ucestalo u Malti,a onda naletim na ovaj tekst:

http://www.timesofmalta.com/articles/view/20080427/local/date-rape-is-alive-and-well-in-malta.205791

Ko bi reko...

Proslog meseca desilo mi se da sam bila silovana na povratku kuci. Nikome nisam mogla da se obratim za pomoc ili da prijavim policiji jer sam ilegalna. A otac mi je pred odlazak u bolnicu tako da nisam mojoj porodici ni rec rekla da ih ne bih sahranila. Stojicki sam to podnela.. Medjutim, da situacija bude jos gora, sada sam u prvom mesecu trudnoce i moram nekako da se vratim kuci i obavim tu jos necasniju i prljaviju operaciju, a da pritom moja porodica ostane netaknuta ovom ocajnom situacijom..

Sto se porodice tice,ne moras da spominjes da je to bilo protiv tvoje volje,reci im samo da si trudna i da ne zelis to.Bolje je sa podrskom porodice da prodjes kroz to (bar ja tako mislim).

A i sam abortus nije vise tako nenormalna stvar...(i ne vidim sta je tu "necasno i prljavo";operacija ko operacija)

Inace,ima tema "Zivot i posao u Malti",javio se neki nas lik koji je bio tamo,pa baci pogled:

https://www.klubputnika.org/forum/index.php?topic=7273.0

EDIT:

@Bety:logicno je da ti se racuna od dana kad si napustila EU.

• 2 weeks later...

Jao bas je sve to tuzno sto ti se desilo. Moj ti je predlog da ni ne pokusavas da dodjes u Srbiju, vec da pokusas tu da resis stvar. Nadji srpsku pravoslavnu crkvu tu, znam da je ima, i nadji neko svesteno lice i posavetuj se sa njim, plus sto crkve ponekada saradjuju sa bolnicama, i susretali su se i sa tvojim problemom pa vec imaju iskustva kako se nositi sa ilegalnim boravkom i sa nekim ko hoce da uradi to sto hoce.

Verovatno ce te odvratiti od abortusa ali ti ne mogu narediti da bilo sta uradis protiv tvoje volje, a mogu te uputiti da se konsultujes sa nekim lekarom oko svega. Pa je posle na tebi odluka sta ces i kako ces.

Odgledaj film Tajna na youtubu, da te oraspolozi i da shvatis da uprkos svemu sto ti se desilo mozes da budes srecna i da nastavis dalje.

Predlozila bih ti i nasu ambasadu tj konzulat pa da vidis sa njima. duzni su da te prime kao svog drzavljanina a verujem da nisi jedina koja ima taj problem prekoracenja dana i da oni najbolje znaju dal ce lazni pecat da vazi ili ne. Mozda zvuci naivno otici kod njih ali ja mislim da nije. Zavisi sad ko radi tamo. ja kad sam u nevolji a van zemlje sam ja se uvek obracam svestenicima pa ambasadi i veruj mi nije mi se desilo da nece da pomognu i da ti kazu, sta ljudi inace rade pa makar to bilo i nelegalno ali mi i napomenu da kao to od njih nisam cula, i ja to stvarno ispostujuem.

Srecno.

Na Malti nema niti naše ambasade, niti srpske pravoslavne crkve.

Malta i Irska su jedine države u EU gde Srbija nema ni ambasadu,ni konzularno predstavništvo.

Mozes da prijavis da si izgubila pasos samo svoj obavezno unisti.

Reci da si usla pre 30 dana i da si dosla kod decka koga volis u goste.

Oni nemaju nigde evedenciju kad neko ulazi i izlazi iz zemlje...

Mogu da ti traze kartu ali im kazes da si je bacala...

Tad nemaju osnova po kome da ti daju zabranu niti mogu da dokaze da si bila duze samo ce da te mozda malo zezaju ma da mislim da nece...

Mozes da odes uznemirana i da kazes kako su ti ukrali pare i da ne znas sta da radis ne znas kako da se vratis malo se pravi luda...

Oni tad obicno pomazu i trude se da te utese i sto pre rese...

I morate da znate da to 90dana u sengenu i 90 u svojoj zemlji nije bas tako. Meni je carinik rekao to je samo na papiru ali njima kazu da ko god ide vise od 2x godisnje bude poveren i ako se primati bilo sta sumljivo da mu se udari pecat da ne moze uci 6 meseci u eu...

Ti moras da imas razlog da ides i da ides kao turista, a turista koji ide svakih 180 dana po 90 je jako sumljiv moze da radi na crno da krade...

I ako Vas pitaju cime se bavite uvek recite nesto nikako da niste zaposleni u Srbiji...

A sto se tice abortusa svaki privatnik ce da ga uradi bez problema mozda ce da trazi pasos samo da upise ime i prezime i nista vise... Njega ne zanima koliko si ti dugo na malti... Jeste da ce da kosta malo vise ma da mislim da se moze naci povoljno u srbiji kosta od 50eura na navise... Obicno mala mesta imaju daleko manje cene i to vise puta nego glavni grad i veliki gradovi...

Mozes da prijavis da si izgubila pasos samo svoj obavezno unisti.

Reci da si usla pre 30 dana i da si dosla kod decka koga volis u goste.

Oni nemaju nigde evedenciju kad neko ulazi i izlazi iz zemlje...

Mogu da ti traze kartu ali im kazes da si je bacala...

Tad nemaju osnova po kome da ti daju zabranu niti mogu da dokaze da si bila duze samo ce da te mozda malo zezaju ma da mislim da nece...

Mozes da odes uznemirana i da kazes kako su ti ukrali pare i da ne znas sta da radis ne znas kako da se vratis malo se pravi luda...

Oni tad obicno pomazu i trude se da te utese i sto pre rese...

STL se ne javlja, nadajmo se da je rešila svoj problem na po nju nju najbolji način.

A saveti, kao ovaj gore, teško da mogu pomoći.

Ako na Malti prijavi nestanak pasoša gde će dobiti pasovan tj dokument sa kojim će doći u Srbiju?

"Malo" komplikovano zar ne?

Guest
This topic is now closed to further replies.