Jump to content

Featured Replies

Posted

Vec dugo mi se ideja mota po glavi pa mi je potrebno sto vise informacija. Naime odradio bih jednu 'partizansku' turu po dinarskim predelima bivse nam drzave.

Putovao bih uglavnom peske, pomalo stopom a u rancu bih imao i mali camac na naduvavanje. Ruta bi bila otprilike ali ne obavezno:

Mojkovac-Zabljak-Sutjeska-Kalinovik-Jablanica-Mostar-Kupres-Jajce-Drvar-Grahovo. Uglavnom najlepsi krajevi nasih prostora.

Zanima me ima li ko da je uradio nesto slicno ili bar neki deo posto mi je svaka pomoc dobrodosla. koliko bi mi vremena uzelo ovo?

hvala na savetima

Putovao bih uglavnom peske, koliko bi mi vremena uzelo ovo?

hvala na savetima

Ima jedna lepa anegdota: putnik namernik prolazi kroz selo i pita seljaka u kom pravcu je susedno selo; seljak mu pokaze, a putnik opet pita koliko mu treba da dodje do drugog sela; seljak cuti i putnik se iznervira i ode; nakon predjenih stotinak metara seljak mu dovikne koliko ce mu vremena trebati; putnik ga pita sto mu odmah nije rekao, a seljak ce: `moram prvo da vidim koliko brzo hodas pre nego sto ti kazem`.

Iako minska polja u Bosni nisu potpuno ociscena ( i nece biti jos jako dugo, 1995. je plan bio da se potpuno ocisti do 2020., ali nece uspjeti ni do tada jer su donacije za ciscenje sve manje), ipak su jako dobro obiljezena, a svakako da su ljudi iz mjesta, u kojima minska polja jos uvijek postoje, veoma dobro upoznati sa lokalitetima tako da to ne bi trebao da bude problem. Prije par dana je u medijima bio podatak da je oko pola miliona ljudi i oko 1400 zajednica jos uvijek ugrozeno minama u Bosni. Ipak, kazem, to ne bi trebao da bude problem za pjesacenje po predjelima iste.

Не би требало ђавола, јако паметно би било увијек се распитивати гдје су биле линије фронта и гдје има мина.

• Author

Zbog predrasuda bih i isao sam kao sto sam to vec radio u hrvatskoj.

Drugo prolazio bih krajevima koji su opostoseni u drugom ratu a zatim i skoro nenaseljeni od perioda kolonizacije a u zadnjem ratu bili i ostali u RS bez puno turbulencija.

Tek kod konjica i jablanice bih presao u federaciju u kojoj nije bilo rata sve negde do glamoca i zapadnih srpskih delova koji su pali za par dana zadnjih dana rata.

Sve u svemu cisto da cistije ne moze biti.

Mine su u bosni ali ne i u hercegovini. Stavljaju se iz straha uglavnom gde su pat pozicije uostalom i sam sam iz slicnih krajeva.