Jump to content

Featured Replies

Posted

Znam da ima agencija iz bga ali oni šalju dokumenta poštom (u Atinu valjda) i ta procedura traje

minimum nedelju dana a ja nemam toliko vremena. Zato me zanima, ako neko pouzdano zna, koliko

bi trajalo sve to da se lično ode dole? I da li možda postoji mogućnost da se viza izvadi u Budimpešti pošto

bi mi to bila brža opcija.

Hvala unapred.

Pre par godina uoči Svetskog prvenstva u fudbalu smo sa srpkim pasošima dobili vize u Budimpešti. Da li se nešto promenilo najbolje da ih pitaš.

Hungary (Republic of)

South African Embassy

Gárdonyi Géza út 17

1026 Budapest

Tel: + 36 1 392 0999

Fax: + 36 1 200 7277

Fax: + 36 1 200 7834 (Consular)

E-mail:

[email protected](Economic & Tourism & Marketing)

[email protected] (Admin)

[email protected] (Consular)

*Ambassador Extraordinary and Plenipotentiary -

H E Mr J Marx

First Secretary (Political) - K U Ramatsa (Ms)

Third Secretary - P Mngomezulu (Ms)

First Secretary (Corporate Services) - L R Mahlako (Ms)

Third Secretary (Corporate Services) - N Rasmeni (Ms)

*Also accredited to Zagreb, Republic of Croatia

• 1 year later...

Izgleda da da.

http://www.dha.gov.za/index.php/types-of-visas

Transit visas (foreigners enroute to the neighbouring countries)

If you are a national of a non-visa exempt country and are in transit to a neighbouring country, you will be required to be in possession of and to produce a valid transit visa upon entering South Africa.
The transit visa is applicable for those traveling to neighbouring countries i.e.  the Kingdom of Lesotho, the Kingdom of Swaziland, Namibia, Zimbabwe, Botswana and Mozambique.

A na listi zemalja kojima ne treba viza nema ni Srbije ni Bosne:

http://www.dha.gov.za/index.php/immigration-services/exempt-countries

Видим, а где летиш, распитај се на теми о јефтиним летовима, има овде чаробњака за те ствари :)

• 1 month later...

Ukoliko ideš za istočnu obalu Afrike (Etiopija, Kenija, Tanzanija (Zanzibar), Mozambik) mozes izbeci JAR, ali vrlo lako cena moze biti niza ako ides preko JAR pogotovo za Mozambik.

• 3 weeks later...

Evo jedan apdejt posto sam zavrsio prepisku sa Marisom iz ambasade JAR u Atini ([email protected])

Pocelo je tako sto mi je iz agencije Golden Phoenix javljeno da vise ne mogu da pruze uslugu 'vadjenja' vize za JAR jer mora da se aplicira licno.

Pitam da li je to istina:

Dear Sir,

Unfortunately you can no longer post your application to Athens you must come and apply in person.

We are open to the public Monday to Friday from 08h00 to 12h00.  On 15th August we are closed.

Sledece pitanje, ima li sanse da se to uradi u Budimpesti posto je blize, lakse...

Dear Sir,

Unfortunately you will have to travel to Athens since we are accredited to Bosnia and Serbia.

Vec lagano odustajem ali ipak pitam da li je moguce dobiti vizu za dan, ako vec odem do Atine

Dear Sir,

Visas are issued within five to ten working days.

I tako... na kraju sam bukirao letove preko Najrobija i platio nekih 300e vise.

• 7 months later...

Ako nekome bude treabalo u buducnosti ako nista ne promene. 

Prijavio sam se za vizu u Sofiji ( kao je ta ambasada bliza nego ova u Atini, pa mozemo tu da se prijavljujemo za vizu ). Iz Beograda sam krenuo do Sofije autobusom, Nis ekspres. 4 075 dinara me kostala povratna studentska karta. Beograd - Nis - Sofija. Stigao sam tako oko 9 po nasem, 10 po njihovom vremenu. I otisao odma u ambasadu JAR. Za prijavu mi je trebalo: 
- 2 slike za pasos
- izvod iz banke ( preveden na engleski i overen kod sudskog tumaca )
- potvrda da sam student ( prevedena na engleski i overena kod sudskog tumaca )
- pozivno pismo ( da se napise u policiji pod zakletvom, i da se overi posle toga ) ( stoji da mora original, ali sam ja to pismo poslao email-om u ambasadu u Sofiji )
- kopija licne karte domacina ( da bude overena u policiji )
- kopija izvoda iz banke domacina ( takodje da bude overena )

- uplatnica u reifeisen bank ( ima tu blizu autobuske stanice u sofiji ) ( 84 leva ( oko 40-ak eura ))
Ljudi ne pricaju bas engleski, ali znaju srpski, pa i nije bilo tesko da se sporazumemo. U ambasadi me je docekao covek, Gancev, on je isto pricao srpski. I izgledao je kao da ga papiri ne interesuju mnogo, pa je ono sve zaveo, napravio kopiju moga pasosa, i rekao mi da dodjem za 5 dana u ambasadu po vizu, ili da posaljem kurira da donese pasos. I evo, sad samo cekam da mi vrate pasos i putujem za JAR. 

Nadam se da je ovo bilo od pomoci za ljude koji zele da putuju tamo.

Edited by An1

Ako nekome bude treabalo u buducnosti ako nista ne promene.

....

Nadam se da je ovo bilo od pomoci za ljude koji zele da putuju tamo.

Ovo je itekako od velike pomoci. Znaci, rezervaciju avio-karata im nisi ni nosio?

Javi se na forumu kad dobijes vizu... Kako si resio kurirsku sluzbu? Cena usluge?

pozz!

Edited by Nightwatcher

Ovo je itekako od velike pomoci. Znaci, rezervaciju avio-karata im nisi ni nosio?

Javi se na forumu kad dobijes vizu... Kako si resio kurirsku sluzbu? Cena usluge?

pozz!

Pozz!

Ne, nisu trazili nista u vezi rezervacije karte ( iako kod njih na sajtu stoji da mora da se pokaze karta na uvid prilikom uzimanja vize ), ali pozeljno je napraviti "laznu" rezervaciju ( moja devojka koja je u CT-u, otisla u neku putnu agenciju, i oni su joj izdali rezervaciju na moje ime, koja ustvari ne znaci nista, ali stoji kao da hocete da putujete. Mada moze da se promeni u pravu kartu posle toga. ([email protected] email gde moze da se dobije ta rezervacija))

Hallo Mr Marko,

Your visa is ready, but nobody  came on your behalf to the Embassy to bring your passport.

To sam dobio u mail-u od njihove ambasade u Sofiji. Momak koji je radio tu na salteru, gde sam predao sve papire, napisao mi je na parce papira datum i vreme ( 1.4.2015. 14:00 ) kada mogu preuzeti vizu. Naglasio je da pasos ne saljem niposto pre tog vremena ( ili da ne dolazim licno pre datuma istaknutog na tom papiricu ), posto oni nece poslati novog kurira. Takodje, prilikom predaje pasosa da bi se nalepila viza u pasos, mora da se da i taj papiric na uvid. Nisu mi trazili rezervaciju avio-karte, stim sto su me samo pitali kada bih zeleo da putujem, koliko da ostanem, i razlog odlaska.

Sto se tice kurirske sluzbe, za to sam isao u glavnu postu u beogradu ( kod zeleznicke ). Zena na salteru nije bila ni najmanje ljubazna ( po obicaju ), sto je velika razlika u odnosu na ljude u Sofiji. Jedva sam nekako dogovorio da posalju kurirskom sluzbom, sto me je kostalo oko 2700 dinara ( mada nisam siguran, mozda je malo vise ). I naravno, to nije jedina neljubaznost i neprofesionalnost nase poste. Naime, oni su poslali moj pasos za Nemacku. Iako je bilo naglaseno da se salje za Sofiju, i povratak za Beograd.. Tako da je bolje da zovnete privatne kurirske sluzbe, jer ce one sigurno uraditi dobar posao. Da se ne prevarite kao ja. Sad cekam da vrate posiljku iz Nemacke, pa da je preusmere za Sofiju.

Edited by An1