Jump to content

Featured Replies

Posted

Vracam se sa Novog Zelanda, let ide preko Bangkoka gde je zadrzavanje 14 h. Da li mi je potrebna tranzitna viza? Imam srpski pasos. Ne mogu da nadjem pouzdan podatak.

Hvala.

• 2 months later...

Prosle nedelje drugar je proveo oko 27 sati u tranzitnoj zoni na aerodromu u Bangkoku. Vizu nije uzimao, nista ga nisu pitali kada je ulazio u avion za dalje ;) Nije imao prtljag za dole, nosio je samo rucni prtljag.

Ne, ne treba ti tranzitna viza ako ne menjaš aerodrom (osim ako nemaš pasoš neke od bliskoistočnih, azijskih ili afričkih zemalja kojima je tranzitna viza neophodna):

Short Transit to Other Destinations without Leaving the Airport

Foreigners, who travel via Thailand to other destinations from the same port of entry, are allowed to transit without a visa. In this regard, the Thai Immigration Division is authorized to instruct the airlines or persons in charge of the transit to ensure that the transit passengers remain in a prescribed area. Should the transit passengers be forced for any reason to remain in the prescribed area for a period longer than expected, the Immigration Division may allow such passengers to do so under guarantees by the airlines or persons in charge of the transit.

Izvor: http://www.thaiembassy.org/telaviv/en/services/685/17388-Visa-Information.html

Na sledećem sajtu piše da se odnosi na tranzit do 12 sati, ali imajuči u vidu iskustva drugih, ne bi trebalo da bude problema.  Najbolje da pozoveš najbliži konzulat ili aviokompaniju kojom letiš. http://www.timaticweb.com/cgi-bin/tim_client.cgi?SpecData=1&VISA=1&HEALTH=1&NA=RS&AR=00&PASSTYPES=PASS&DE=RS&EM=NZ&TR=TH&VT=00&user=STAR&subuser=STARB2C

za 2 sata preko 12h ce te pustiti u avion bez ikakvih pitanja...ali ukoliko se ostaje dosta duze od dozvoljenog vremena, tipa 6-8-10 sati, onda je sve stvar aviokompanije , da li ce te pustiti na njihov let ili ne...

Pitanje ... U bkk-u cu biti 4og Januara oko 20:00, vec 5og u 00:45 imam let za Clark (Filipini).

U povratku, 1og Februara oko 18:00 cu biit u Bkk a 3eg u 00:15 mi polece avion za BG. (30h razlike)

Postoji li nacin da izbegnem kupovinu Thai vize? :) Nekako mi se ne daje 60eur radi ukupno 34 sata provedena u Bkk-u :)

Prosle nedelje drugar je proveo oko 27 sati u tranzitnoj zoni na aerodromu u Bangkoku. Vizu nije uzimao, nista ga nisu pitali kada je ulazio u avion za dalje  Nije imao prtljag za dole, nosio je samo rucni prtljag.

za 2 sata preko 12h ce te pustiti u avion bez ikakvih pitanja...ali ukoliko se ostaje dosta duze od dozvoljenog vremena, tipa 6-8-10 sati, onda je sve stvar aviokompanije , da li ce te pustiti na njihov let ili ne...

Ovde je u pitanju bio SriLankan Airlines, ruta Bangkok ka Kolombu  ;)

Pitanje ... U bkk-u cu biti 4og Januara oko 20:00, vec 5og u 00:45 imam let za Clark (Filipini).

U povratku, 1og Februara oko 18:00 cu biit u Bkk a 3eg u 00:15 mi polece avion za BG. (30h razlike)

Postoji li nacin da izbegnem kupovinu Thai vize? :) Nekako mi se ne daje 60eur radi ukupno 34 sata provedena u Bkk-u :)

pa rekli smo ti, sve zavisi od aviokompanije kojom letis sa filipina do bankoka, jer na aerodromu u bescarinskoj zoni tesko da ce da te izvale da si ostao duze od odredjenog vremena, pogotovu sto je ta zona velika...ali sta ces sa prtljagom? ako ga ubacis u avion, moraces da ga pokupis iza carine...u sv. slucaju, ovo sa aviokompanijom je kocka

ja bi ti savetovao da uzmes tai vizu na filipinima, za 30 evra ;), cekaces je 1 dan, ne treba to nista od papira....i lepo izadji u bankok, imas celo vece, noc, i sutra ceo dan...mozes da se zezas malo uvece, idi na masaze, obidji malo grad...a hostel mozes da iznajmis dobru sobu na khao san road-u i okolini za 10 evrica...i za taxi 8 od aerodroma do tog kvarta....dobar je bangkok  :)...a za povratak na aerodrom imas iz tog kvarta mali milion turist. autobusa, cena 4 evra....taxi je isto 8  :D

Ja sam mislio da ustedim neke parice, ali nece ici :) Zavrsicu onda odmah multi u ZG i da ne razmisljam vise o tome :)

ne treba ti multi, vec samo za jedan ulazak...posto u odlasku ostajes samo nekoliko sati..a valjda mozes da uneses prtljag u kabinu kao rucni, posto je sigurno u pitanju regularna aviokompanija kojom letis iz evrope za bangkok....

svakako,i ako neces da se cimas s prtljagom, ne uzimaj multi, vec za 2 ulaska...jer je multi jos skuplja  :LOLLL:...i viza se vadi 3 meseca pred putovanje, 6 meseci ukoliko uzmes za vise ulazaka od jednog..

• 1 month later...
  • Author

Eva da vam dam feedback.

Znači zeznuli su me žešće. Kupi avio kartu, ali u Ouklendu, NZ, nisu mi dali da se ukrcam zbog toga što nisam imao glupavu Tajlandsku tranzitnu vizu. Izgubio sam dosta živaca, dodatni troškovi, ponovo noćenj u Ouklendu, i sutra odleteo drugom linijom, uz doplatu od stotinjak evra.

Znači ako ne želite da izgubite novca, živaca i vremena, treba vam tranzitna viza ako ostajete duže od 12 sati. Neverovatno ali istinito, za sedenje na aerodromu Bangkok treba vam viza.

Evo ga odgovor ako kome treba ovakva informacija.

http://www.thaiconsulatesydney.org/country/s/serbia-and-montenegro

U osnovi da, ako u se u tranzitu zadrzavate duze od  12 sati potrebno je izvaditi Tajlandsku vizu koja kosta 35 AUD. Kakva gnjavaza.

Sâm si konstatovao i zakljucio da ti je viza potrebna, ne znam onda zasto si sebi dozvolio da dodjes na let bez te vize :? Niko te nije zeznuo, nego ti samog sebe.

jbg, nisi imao srece..sve zavisi od aviokompanije, tacnije od radnika na salteru i njegove procene...

brdo ljudi se kocka, nekima uspe, nekima ne...

vise srece sl. put  ;)

• Author

Evo ga odgovor ako kome treba ovakva informacija.

http://www.thaiconsulatesydney.org/country/s/serbia-and-montenegro

U osnovi da, ako u se u tranzitu zadrzavate duze od  12 sati potrebno je izvaditi Tajlandsku vizu koja kosta 35 AUD. Kakva gnjavaza.

Sâm si konstatovao i zakljucio da ti je viza potrebna, ne znam onda zasto si sebi dozvolio da dodjes na let bez te vize :? Niko te nije zeznuo, nego ti samog sebe.

Da moglo bi se tako reci. A moglo bi se i reci ovako: zasto ste mi prodali kartu i onda na dan leta rekli da nemogu da se ukrcam?

A moglo bi se reci i ovako: posto je ta kretenska viza formalnost moze da se plati i izvadi i na aerodromu. I tako dalje i tako dalje.

• Author

jbg, nisi imao srece..sve zavisi od aviokompanije, tacnije od radnika na salteru i njegove procene...

brdo ljudi se kocka, nekima uspe, nekima ne...

vise srece sl. put  ;)

Srece? Ma kakvi. Samo cu da obilazim Tajland u sirokom luku. Ko da placa vizu za sedenje na zagusljivom aerodromu?

To si lepo sve rekao,zao mi je sto su te cimali,ali jbg...meni je muka od tih tranzitnih viza,kao ne treba,ali ako ostajes duze od npr.4h,ili vec koliko treba,pa juris tamo,ilii avio kompanija sredi,ili moras hotel...gluposti..juce pisao Etihadu,pitah za Abu dhabi,kao ne treba do 24h...ima neka kombinacija za Hong Kong,pa reko da pitam,cisto da znam..a plus sto ima spisak zemalja koje nisu bas po''dobrom''glasu,i ne mozete kupiti vizu na samom aerodrom.Ako treba,treba,plati i kraj,ako ne treba hvala lepo,Kod Amera se zna,treba,pravila su takva i molim lepo..

Ne mogu da razumem da kad neko krece na put na kojem ce potrositi vise od hiljadu eura sebe izlaze mogucnosti komplikacija zbog 1-2% ukupnih troskova puta. Da li je vredno rizika i sekiracije?

Ne kazem da treba razbacivati novac, prvi ja uvek gledam da nadjem dobru ponudu za cenu, ali ako usteda postane preokupacija tokom puta do te mere onda se ne moze lepo doziveti put.

To je ono, ko nece da plati na mostu, ne samo da ce platiti na cupriji, vec ce izgubiti i zivaca.

Da moglo bi se tako reci. A moglo bi se i reci ovako: zasto ste mi prodali kartu i onda na dan leta rekli da nemogu da se ukrcam?

A moglo bi se reci i ovako: posto je ta kretenska viza formalnost moze da se plati i izvadi i na aerodromu. I tako dalje i tako dalje.

Nije duznost aviokompanije da obavestava putnike za koju drzavu im treba viza, a za koju ne.

• Author

Ne, ali je "veoma" profesionalno od strane te aviokompanije je da prodaje karte i onda ne dozvoli ukrcavanje.