Jump to content

Featured Replies

Posted

Spremam se ovog leta na mao duže skitanje po Španiji i Portugalu. Kažem malo duđe, jer sam dosada u Đpaniji bila samo dva puta i najduže ostala 10 dana a sada ceo put koji uključuje ove dve zemlje će da traje 6 nedelja. Zanima me kakva je situacija sa cenama međugradskog prevoza, kolike su prosečne cene za jednu i drugu državu? Da li se više isplati ići vozom ili autobusom? Da li postoje neke low cost autobuske kompanije i koje su ? Da li generalno postoje neke koje su jeftinije od drugih? Koliko recimo košta bus od madrida do Sevilje? Ili od Lisabona do Aveira? Svaki info je dobrodošao :yok:

Kompanija ALSA ima dobru mrezu linija u Spaniji. Koristio sam ih na relaciji Barselona-Saragosa, povratnu kartu sam platio 26 evra. Takodje sam se vozio i na relaciji Madrid-Toledo i secam se da je cena bila zaista pristupacna. Tacni su i udobni sto je u principu i najvaznije. Bitno je napomenuti da imaju cesto akcije i popuste za odredjene linije tako da lako moze da se naleti na neku bas jeftinu kartu. Secam se da sam video Barselona-Valensija 35 evra povratna, medjutim datumi mi nisu odgovarali. Voze i do Andore u slucaju ako resis i tamo da skoknes.  :)

• Author

hvala. pogledaću...Samo što mene ne zanimaju povratne karte, budući da ću praviti cirkularnu turu...

• Author

Zna li neko od vas koje su vene voznih karata? Da li je to povoljnije ili manje povoljno od autobusa?

Iz mog iskustva: ekspresni vozovi su u Spaniji cesto popunjeni i mora da se rezervise dosta unapred; jednom sam morao da se iskesiram za prvu klasu od Barselone do Pamplone (80€) jer nisam znao za ovo.

Sto se tice ostalih lokalnih vozova i autobusa, odnos je slican kao u Srbiji:

Autobusi su "default" nacin prevoza, imaju pouzdanu i razgranatu mrezu, lokalni vozovi-pilicari su cesto jeftiniji od autobusa ali sporiji i nepouzdaniji.

U Portugalu se ne secam cena ali sam nekako uvek isao vozovima i bilo je sasvim ok.

sajt zeleznica je http://www.cp.pt

U Portugalu je voz relativno skup, autobus malo jeftiniji.

Sve informacije o cenama i linijama imas na www.CP.pt , izbegavaj AP vozove jer su skuplji od IC, R i U. AP su fenomenalni, a ostali su tek malo sporiji, staju na vise stanica, ali i pored toga odlicni.

Ovde imas informacije o cenama i linijama buseva u Portugalu. Imaju dobre popuste za studente i generalno su jeftiniji od vozova... I imaju net za dz. www.rede-expressos.pt

EDIT: Majo, tek sad vidim da si to ti pitala :D Batali info za studente :)

• Author

EDIT: Majo, tek sad vidim da si to ti pitala :D Batali info za studente :)

:cryy: opet mi žao što nisam studentkinja  :(

ali svakako hvala za info Nataša, može nekom drugomkoristiti, možda berem za dete mogu da ostvarim taj popust ili ne mogu zato žto još nije studentkinja nego učenica...

Pa da, i meni sto puta dođe da plačem :)

A klinci svakako manje plaćaju.. Pola cene ili tako nešto.

Vidimo se uskoro, by the way :P

U Spaniji definitivno bus, brzi, a jeftiniji...kod voza nema ni sanse sverca, jer se karta trazi i na izlaznoj stanici...

• 1 year later...

Meni treba pomoć vezana za prelazak iz Španije u Portugal i nazad,tj. što jeftinije.Polazak iz Madruda.Imam mesec dana da se spremim,jer krećem na put u avgustu.Da li da se odlučim za bus ili voz,neki popusti,povlastice...?  :wacko:

Kada i na koje odrediste u Portugaliji putujes iz Madrida? Nije isto da li putujes u Lisabon ili Porto, o drugim mestima da i ne govorim. U ponudi imas avion, voz i bus. Racunaj na oko 40 evra po pravcu.

Da li se onda isplati Inter Rail?Tipa,voz ispadne najjeftinija varijanta oko 60e,a bus oko 100e (Madrid-Lisabon,povratna),s' tim što ja idem iz Lisabona za Castelo Branco,tj. kod jezera Idanha-a-Nova,pa možda jos i Benquerenca.Ili čak varijanta  InterRail One country Pass za Španiju 129e+ 54e za Portugal?Baš sam u frci,a htela bih što jeftinije da mi ispadne. Izvinite ljudi,uhvatila me je malo panika... :///

Ukoliko koristis  Interrail za brze i duge linije, obavezna je rezervacija, ne sjecam se cijena, ali nije niska. Interrail se isplati u Spaniji i Portugalu ako ces se cimati lokalnim vozovima.