Jump to content

Da li ce nakon ulaska Hrvatske u EU hrvatima i dalje biti ogranicen boravak u EU

Featured Replies

jest tako, schokaz, ne moramo koristit putovnicu.

ali ne znam koja su nam pravila za radne dozvole. zna li netko?

E sad, za neke zemlje ne treba radna dozvola (skandinavske npr.), a za druge treba (one najzanimljiviji za nas: Nimačka, Austrija). To znači da moraš prvo nać poso pa onda moš dobit radnu dozvolu.

• 10 months later...

"Najmanje 100.000 građana Srbije koji imaju i državljanstvo Hrvatske odbrojava dane do 1. jula, kada će, zahvaljujući ulasku ove zemlje u Evropsku uniju, moći da potraže posao na tržištu EU. Ono što ipak brine one sa dvojnim državljanstvom jesu informacije koje sporadično stižu iz Evrope - da će im u ostvarivanju prava na rad biti neophodne lične karte Hrvatske, a ne pasoši, piše "Alo"

Znamo da od 01. 07 ove godine drzavljani Hrvatske mogu da rade u vecini drzava clanica EU bez radne dozvole, a ono sto mene zabrinjava da li je istina da mi koji imamo prebivaliste u Srbiji, a jesmo drzavljani Hrvatske, i imamo hrvatski pasos, da cemo biti spreceni da radimo u EU ako nemamo osobne iskaznice RH?  Da li je to zaista istina. Ima li neko ko je upucen da potvrdi ili demantuje. Hvala

Нема везе где си пријављен и где ти је пребивалиште. Можеш да живиш и на марсу, ако имаш пасош државе ЕУ, то ти је довољно. Људи са пребивалиштем у Србији, који имају рецимо ХР или Мађарски пасош могу да раде у ЕУ (осим оних пар држава које још имају забрану).

Једина цака у том систему су Британски Прекоморски држављани, односно становници британских колонија које нису део ЕУ. Њима је потребна радна дозвола, али они ни немају ЕУ пасош...

putnik77.

Hrvatsku licnu kartu mozes dobiti u bilo kojoj policijskoj stanici u Hrvatskoj koja se bavi upravnim poslovima, izaberi neki tebi najblizi grad tu odmah preko granice. Za adresu mozes upisati adresu u Srbiji. Dakle imaces hrvatsku licnu kartu ali nemas prebivaliste i boravak u Hrvatskoj. Meni je u hrvatsku licnu kartu upisana adresa u Beogradu a licnu kartu sam napravio u policiji u Vukovaru. Sa ovom licnom kartom redovno ulazim u Madjarsku a koristio sam je i za putovanje u Englesku gde sam bez problema usao preko Lutona.

Za turisticki boravak u eu nemas ogranicenje kao sto imaju Srbi, dakle nema ono 90 kroz 180. Kao sto je to vec ovde napisano, odes u Nemacku i posle 90 dana predjes u Francusku i tako u krug. Za posao pogledaj svaku drzavu posebnu jer negde trebaju radne vize a negde su ukinute. Znam da u Nemackoj ne trebaju radne vize i Belgija je najavila ukidanje. Za druge drzave nemam informaciju.

Edited by atinaa

• 3 weeks later...

boravak savrseno nema veze s drzavljanstvom i tvojim pravom da zivis u EU. uostalom, masa drzavljana EU ima pasose izdate u izraelu, argentini, brazilu, juznoj africi, USA, ... pa normalno zive i rade u EU