Jump to content

Featured Replies

Posted

Dragi forumaši,

U zadnje vrijeme sam se baš zagrijao za Prizren. Jako mi se svidio grad, prema onom što sam čitao na netu, a to bi ujedno bilo i prvo putovanje na Kosovo. Zanima me da li iko zna koliko košta povratna karta za Adio Turs iz Beograda do Prizrena i da li daju neki popust za mlade?

Imam noćni bus i tamo i nazad, pa mislim da mi je cijeli dan dovoljno da obiđem Prizren i onda oko 17h da odem do Prištine i tamo provedem 3-4 sata naveče?

Prošle godine je bila 25 EUR, išao sam dva puta sa njima. Adio polazi iz Prizrena u 21:30 a iz Prištine oko sat i po kasnije tako da se istim tim autobusom mošeš vratiti u Beograd i iz Prištine, doduše cena povratne karte je u tom slučaju ista, samo im obavezno javi.

• 2 years later...

Da li i dalje postoji ta autobuska linija (Beograd - Prizren), i da li znate kolika je cena?

Ako je nema, da li znate da li mozda postoji linija Kosovska Mitrovica - Prizren?

Je li bio neko skorije u Prizrenu i kakva je atmosfera u gradu ? :)

Hvala na odgovorima :) jeste li bili do Prizrena skorije tim prevoznikom i kakva je atmosfera u gradu? Video sam po komentarima u drugoj temi da je sve ok, ali bi hteo da čujem od nekog ko je bio skorije tamo

• 10 months later...

Evo ja sam bio u Prizrenu danas pa da podelim utiske:

Pošto sam prvi put bio u životu na Kosovu, bila mi je frka da li će biti možda nekih problema ili ne (evo baš juče su bili protesti u Suvoj Reci); međutim, u Prizrenu je skroz drugačija atmosfera. Samo putovanje do tamo traje 8 sati i apsolutno nikakvih problema nismo imali drugar i ja u gradu. Pričali smo sve vreme srpski međusobno a i sa Albancima tamo, i svi razumeju jezik i nikakav problem to nije.

Grad sam po sebi je jako lep i ima orijentalni šmek. U samom centru koji je mali, nalazi se Hram svetog Đorđa koje je obnovljen i predivno izgleda. Išli smo i bili na liturgiji u Bogorodici Ljeviškoj, na kojoj se nažalost i dalje nalaze tragovi oštećenja. Pored same crkve je bio parkiran auto sa srpskim tablicama kome se ništa nije desilo dok smo bili tamo, pa eto, to dovoljno govori o atmosferi u gradu.

Nad Prizrenom se nalazi tvrđava Kaljaja sa koje se pruža fantastičan pogled na grad, međutim stići gore je dosta teško jer nije sređen put i svuda asfaltiran kako treba. Grad nije skup i cene su kao i bilo gde drugde u Srbiji,

Na svega 3 km od grada ili pola sata peške je predivan manastir Svetih Arhangela, odmah uz reku Bistricu, gde se nalazi i konak i jako je jeftina cena noćenja (svega 5 evra), tako da ko god želi da prespava u Prizrenu može tamo. Ako još nekog nešto interesuje nek slobodno pita.

Uzeo sam u samom centru grada burek i ajran za 1.2€ i ništa više. To drže Turci i zove se Sarajevska pekara, ali smo pričali sa njima na srpskom bez problema. Povratna karta je 25 evra

A ćevape sam jeo u Peći i odlični su :biggrin:  

I meni se obilazi Prizren, takođe! U poslednje vreme ga svi hvale i sve više ljudi ga posećuje.  Grad izgleda divno poput Mostara a i narod je kažu super.  Ima to jedno divno mesto Mušnikovo kod Prizrena gde živi veliki broj  Bošnjaka ali i Srba takođe i svi ga maksimalno hvale :smile: 

• 1 year later...

Ovako ja sam Prizrenac i svi su dobro dosli u prizrenu grad je super morate probati cevape mozete slobodno pricati Srbski-Bosanski svi vas razumju, i obavezno posjetite mjesto pored prizrena recane gde su svi Bosnjaci... 

Ajde,necu da pitam koje si nacionalnosti,ali ono sto sam video na Youtube-u kako su se odnosili prema Srbima u Prizrenu...je nesto da covek ne pozeli.

Ja sam bio pre dve godine u Prizrenu, prevozom iz Beograda Adio Tursom (siptarski prevoznik) i pričao srpski i jeo cevape burek itd sve bez problema, ali... Mislim da je najbolje rekao moj kolega Prizrenac koga su proterali '99 god: "otići sad u Prizren je kao da odeš u prelep nacionalni park, a ne znaš gde je i kad moze neki grizli da naiđe". U suštini nema nikakvih problema, ali opet treba biti veoma obazriv. 

Mislim da eto pričamo o putničkim posetama. Znači sada, a ne ono od ranije, i rat i sve. A to je naravno strašno, i bolo i nepravedno. I svakako lično u kontektstu nacionalnosti većine ljudi na forumu. A toliko je komplikovano, za sve strane i na sve strane, da eto, i nakon 8 godina života ovde na Kosovu ne usuđujem se da napravim jedno krajnje mišljenje i pregleg svega a propo rata, i pre rata, i 90tih itd. I nisu tu samo Albanci i Srbi i Crnogorci, tu su i Bošnjaci, Turci, Torbeši, Goranci, Romi, Aškali, Egipćani...

Za one koji su za posetu Prizrenu, postoji nekoliko interesantnih lokacija i manifestacija kojima je kul prisustvovati.

Prevoz: najtoplija preporuka za Erhan turs, povratna karta je 20 evra, imaju dnevne polaske iz Beograda. Super je da su oni i jedina kompanija preko koje može da se planira poseta Velikoj Hoči, jer voze do tamo ako najaviš (znači nije deo te stalne maršute BG-PR-PZ), možda je malo jača cena karte onda, ne znam, može se pitati. Inače, nikako drugačije se ne može do Velike Hoče ako nemaš svoj auto. Jedino do glavnog puta ka Orahovcu, pa onda pešaka nizbrdo. Tako da, eto da imate u vidu. :wink:
Videti u Prizrenu: sam grad je prilično uništen ludačkom gradnjom nakon rata, ali tih nekoliko ulica u starome centru su simpatične za šetnju i obilazak.

Verski i ostali: Tu po širem centru će biti nekoliko važnih srpskih srednjevekovnih crkava, džamija u centru koja je interesantna jer ima ljudske predstave na zidovima, znači netipično islamski elementi. (samo da kažem, davno sam ulazila unutra, možda su nakon renoviranja džamije ovo uklonili jer svi mi mali narodi radimo na "čistoći" identiteta :wink: ), katolička crkva koja je malo na izlasku kada se krene od šardrvana uzbrdo, a tom linijom se ide i ka tekiji "teqja rufai prizren". Derviški redovi koji su prisutni u ovome kraju padaju u trans i izvode ritualno probadanje lica i tela. Neverovatno je interesantno prisustvovati ceremoniji proslave Nevruza (23-24. mart). Ženama je dozvoljen ulazak. To je jedina tekija gde jeste. Nije na odmet pitati za dozvolu prisustva Nevruzu. Btw bez problema možete na srpskom da pitate, ali ne odbijaju nikoga.

Na izlasku iz Prizrena, to je put ka Šari, nalazi se Hamam koji je lepo očuvan. Tu na tom potezu i je Prizrenska liga za one koji žele da istraže diksurs u kome se predstavlja trenutno.

Treba probati posetiti neku od filigranskih radionica. Kraj je poznat po izradi srebrnog nakita. Imaju neko radno vreme za posete, sigurna sam da to može da se iskopa po netu. Postoji i kraj gde se nalaze radnje sa zlatom i srebrom, ali i svim potrebnim i nepotrebnim za venčanje. Meni je vrh hodati niz tu ulicu (to je ulica nakon Hamama, tj. koja se nastavlja od njega)

Panoramski: popeti se do tvrđave koja je na vrhu brda i nadgleda Bistricu i Prizren. Otići putem preko Rečana ka Šari, i ka Štrpcu, posebno u kasno leto, ili ranu jesen. Prelepo smenjivanje zimzelenog i listopadnog drveća. Tim putem- mora autom ili drugim prevozom, dolazi se i do mesta gde je bio manastir Sv. Arhangela, gde je po predanju sahranjen car Dušan Nemanjić. Može da se svrati, samo te crkve više nema. Postoji neko malo sestrinstvo ili kućepazitelji.

* * * * *

Odavde nije daleko sever Albanije i recimo odlazak do sela Fishta. Divan krajolik i super lokalno mesto za klopu Mrizi i Zanave. Blizu je i Tirana. kao i mesto Patoku. prelepi zalasci sunca u nečemu što bi se moglo nazvati morskom lagunom koja duboko zadire u kopno. BTW ovde treba probati kukuruzni hleb koji rade. Mesto je poznato po super jeftinoj ribi, ali taj kukuruzni hleb, ajme!!!

* * * *

Hrana, piće, slatkiši: najvažnija obavest za one koji su ranije putovali: Prizrenske gazde su počele da uređuju toalete!!! :biggrin: Ranije je to bila avantura za sebe. Hahahaha... Prosto mi je krivo da je tako. :tongue: Takođe, na Kosovu se prilično poštuje da se ne puši unutar objekata, makar do ponoći. Ne znam za unutrašnjost, ali u Prištini je tako. Zakonom je zabranjeno pušiti unutra.
Treba probati ćevape i-ili ćufte, kraj je poznat po tome. U suštini ne možete da pogrešite gde god da probate. Čuveni su kod Sulje- mesto se zove Alhambra, i uz reku je sa ove strane gde je Šardrvan. Znači kada se pređe kameniti most, odmah desno niz reku. Ja na primer ih ne volim tamo, nego kod tipa tu kod šardrvana koji je u sredini sa leve strane. Kada idete od kamenitog mosta, pređete, krenete ka šardrvanu i to je poslednje mesto sa hranom pre nekog kafića na uglu. Ne znam ime, nikada mi nije palo na pamet da gledam :biggrin:
Ovamo u Rečanu se jede riba. Normalno ima i regularnog mesa po želji! Zna da bude malo pretrpano ljudima za vikende.

U tom kraju žive Torbeši, zanimljiv narod jako interesantne istorije i običaja za venčanja. (sezona kreće negde leti ili u proleće zavisno od Ramazana, i mogućnost prisustva jednoj takvoj svečanosti je neverovatno iskustvo!!! http://www.mfa-ks.net/?page=2,216,3392)

Obavezno kupiti malo pistaća ili čega god tu u semenkari na uglu u centru. Mislim da se zove Tetova. Sve je ovo oko šardrvana :smile:

Prizrenci, obično piju svoje kafe u delu koji ide ka Marashu-  to je kraj na izlasku iz Prizrena, uz reku, koji ide ka marashkoj tekiji i dalje ka planini. Čim se pređe centrala Srpske bogoslovije, kreću ti kafići. Tu Prizrenci idu u promenadu i da budu viđeni. Plakanje od smeha je sedeti i promatrati. Ja obožavam promatranja tih lokalnih interakcija. naravno, svako malo će neki baja da prođe autom gde u biti nema mesta ni za tri čoveka da se mimoiđu, ali zar to nije super! Biti u sred svega toga!
Malo urbanija raja pije kafe u kafićima iznad te džamije u centru. Ne mogu se promašiti, znači kada se ide od šardrvana na desno, pre džamije se skrene na gore i vide se već. Tu je na putu i jedna tipična čajdžijnica gde se igra šah, mica i pije čaj, što je isto super. BTW, ovi toalet nisu renovirali :biggrin:

Za slatkiše vas moram razočarati! kao je čuvena gradska slastičara, ali mnogo su se pokondirili i rade sve neke slatkiše koji nemaju veze sa kulturom kraja. Tako na primer možete da sanjate da uvek nađete baklavu ili tulumbe po gradu. Bilo je ranije u jednoj malenoj, ali je zatvorena jer se Prizren sada malo prsi zbog niza festivala i prometa koji to donosi. A da, jela sam kadaif u toj kao čuvenoj gradskoj, međutim to nije brate pravi kadaif! To treba probati onda u Prishtini u poslastičarnici koja se nalazi unutar Boro i Ramiz kompleksa, ili kod istog tipa u Uroševcu, iliti Ferizaju :smile: Da me ubijete ne mogu sada da se setim imena slastičare.

Ima još toga. Na primer, nisam ni počela o nekim interesantnim underground ljudima i kružocima, ali eto nečega za dodatnu avanturu po Prizrenu.

Dokufest je manifestacija koji treba planirati, interesantno u svakom smislu, ove godine je početkom avgusta.

U jebote,al si se raspisala :smile:

Ima nekih reci koje ne znam sta su (tekija,Hamam,sardrvan - za ovo poslednje nikad cuo),al ispada fin taj prizrenski kraj.

Jos da ima Peckog piva...ihaj.

6 hours ago, Laza GNR said:

U jebote,al si se raspisala :smile:

Ima nekih reci koje ne znam sta su (tekija,Hamam,sardrvan - za ovo poslednje nikad cuo),al ispada fin taj prizrenski kraj.

Jos da ima Peckog piva...ihaj.

Misli verovatno na sadrvan, odnosno vrstu javne cesme, fontane. 

Tekija je islamska gradjevina gde se valjda okupljaju verski poglavari, oni koji uce o islamu, tako nesto. 

Hamam je tursko kupatilo. Toga imas i u Beogardu. Ne znam da li radi. 

Vidis sta znaci gledati seriju Sulejman Velicanstveni. A i obilazak Istanbula. :biggrin:

Ah taj Prizren. Evo već dve godine planiram da posetim Prizren i tako dođe proleće leto zavrišm na nekoj sasvim desetoj maršuti. Sad kad se tema ponovo aktivirala u meni se budi želja da odem u Prizren.

Ako ima zainteresovanih da mi se jave na privatne poruke da odemo na jednodnevni izlet ne bih dole išao sam nikako a koga kod da pitam sa pođemo prevrće očima u fazonu "da li si ti normalan"! Pa eto javite se.

1 hour ago, easy rider said:

Ah taj Prizren. Evo već dve godine planiram da posetim Prizren i tako dođe proleće leto zavrišm na nekoj sasvim desetoj maršuti. Sad kad se tema ponovo aktivirala u meni se budi želja da odem u Prizren.

Ako ima zainteresovanih da mi se jave na privatne poruke da odemo na jednodnevni izlet ne bih dole išao sam nikako a koga kod da pitam sa pođemo prevrće očima u fazonu "da li si ti normalan"! Pa eto javite se.

Haha, veruj mi, isao bih ja, ali, mozda bih se lakse odlucio za Siriju. :biggrin: Tamo koliko znam, nema Srba uopste. Ili da nabacimo fake English accent ili da budemo mutavi, posto albanski ne znamo. Ne znam koliko je sigurno?

On 1/26/2018 at 1:29 PM, Inna.Iva said:

Tim putem- mora autom ili drugim prevozom, dolazi se i do mesta gde je bio manastir Sv. Arhangela, gde je po predanju sahranjen car Dušan Nemanjić. Može da se svrati, samo te crkve više nema. Postoji neko malo sestrinstvo ili kućepazitelji.

Ljudi I ja sam imao takav isti strah jer nikada pre toga nisam bio na Kosovu. Međutim, zaista nije bilo nikakvih problema u Prizrenu, kao što sam i napisao iznad u ovoj grupi kad sam se vratio odande. Još je bila Velika Gospojina, I bilo je Srba u gradu (još jednom napominjem da nisam išao nikakvim organizovanim prevozom već u svojoj režiji, busom siptarskog prevoznika :D). 

Tako da nema govora u poređenju sa Sirijom, ali uvek treba biti oprezan o ko se normalno ponasa u gradu neće imati bas nikakvih problema, naprotiv. Pišem ovo jer I ja sam imao identičan strah preko godinu dana, dok nisam odlučio da odem; bilo me je sramota da je moj drugar portugalac bio na Kosovu, a ja kao srbin nikad. 

A ovo za manastir nije tačno, tamo su dva tri monaha, i može se prenoćiti tamo u manastirskom konak. Okačio bih slike da može ovde, priroda je zaista neverovatna tamo

20 hours ago, severac said:

Hah Ili da nabacimo fake English accent ili da budemo mutavi, posto albanski ne znamo. Ne znam koliko je sigurno?

Prošle godine sredinom maja kontaktirao sam đake Prizrenske bogoslovije da mi kažu na licu mesta kakva je bezbednosta situacija u gradu itd. Prvo što sam pitao je bezbednost a odgovor je bio: " Bezbedno je ponašaj se kao u svakom gradu i nema problema u komunikaciji i držati se standardnih puteva u Prizrenu."

Školska godina u Prizrenu počinje 1. septembra a završava se 31. maja.  U tom periodu je najbolje i posetiti Prizren kad su đaci u Prizrenu, opet neka sigurnost i orijentacija a tu je i Prizrenska bogoslovija. 

Takođe zapisao sam brojeve telefona starešina Crkve Bogorodice Ljeviške, Hrama Svetog Đorđa. Sv. Arhanđela, zapisao sam brojeve i ljudi u bogosloviji da ih kontaktiram kad dođem.

100% sam bio spreman, ranac spreman, karta kupljena, ali desilo mi se nešto iznenada i morao sam da odustanem.

Što se tiče priče i jezika, neki moji poznanici su bili u Prizrenu i pričali su na srpskom i nije bilo problema baš nikakvih.

Ako nas baš pitaju odakle smo a osetimo da nije dobronamerno imam pasoš jedne strane zemlje koju Albanci mnogo vole tako da neće biti problema!:smile:

Uostalom, biti oprezan kao u svakom gradu i držati se pravila, dobra srca i otvorenih očiju i nema problema.

Poznanik, Brazilac, koji zivi u Srbiji je bio u Prizrenu sa grupom ljudi, uglavnom mladih iz Srbije. On inace odlicno govori i srpski, ali vodi blog o Srbiji na portugalskom, pa onda pravi snimke za to govorno podrucje. I tako, dok se snimao na tvrdjavi u Prizrenu i govorio portugalski, par puta je spomenuo "Kosovo i Metohija", na sta su se neki prolaznici koji su ga pazljivo slusali, brecnuli i dobacivali "no Metohija", valjda zato sto je to "srpska" rec (metoh=crkveni posed, imanje, zemlja). Onako, malo neprijatna situacija, pa je prestao sa snimanjem, ali osim toga, niceg vise nije bilo. Ne znam sta bi se desilo da je pokazao majicu koju je nosio ispod, na kojoj pise Srbija :smile: Inace, organizacija gde on radi se zove Srbija za mlade (Serbia4youth) i mislim da oni ponekad organizovano vode ture na Kosovo, pa, eto, ko je trazio drustvo, moze sa njima.

Znam i da su mi neki drugari isli i u Prizren sa opet nekim deckom koji vodi povremeno ture, koje nisu suvise nacionalisticki-religiozno nastrojene, ali, naravno, ide se uglavnom u posete manastirima. Nemam njegov kontakt, ali, mozda bih mogao da nabavim.

30 minutes ago, easy rider said:

... imam pasoš jedne strane zemlje koju Albanci mnogo vole :smile:

Albanije?:laugh:

:smile:

Ja sam išla kada im je bila slava, i ne sećam se konaka, ali možda se izgradilo. Tada tamo jeste bila neka porodica, moguće da samo pomažu kada su velika okupljanja.