Jump to content

Featured Replies

Posted

Moguce je da gresim, ali licno ovu zemlju dozivljavam kao jednu od onih koje nisu "preorane"...za razliku od vecine koja je zainteresovana za jug, istok Azije mene medju prvim zemljama privlaci upravo Mongolija...

Interesuje me naravno sve sto znate tj sve sto bi i sami voleli da ste znali pre nego ste krenuli tamo...

Sto se tice vize, vidim na sajtu da trebaju samo fotka i pasos dok se dole pominje da ne treba pozivno pismo kada se ima kineska viza...da li onda pored novca i fotografije treba jos nesto ili ne? Kakva je situacija kod dolaska iz Kine, da li moze resiti viza negde juzno od Mongolije?

Sta obici ako se ima: 5dana, 7dana, 10dana?

Hej, mogu ti odgovoriti samo za vizu. Mi smo hteli tamo prosle jeseni, i dobili smo informaciju da za turisticku vizu treba pozivno pismo. Pisem za konzulat u Pekingu. Nakon toga sam zvala i konzula da ga pitam kako je to moguce,jer mi idemo prvi put turisticki i nemamo nikoga (prijatelja,firmu) da garantuje za nas, na sta sam dobila odgovor da su takva pravila. Glupost. Medjutim, pozivno pismo se lako dobija od 'razradjenih' agencija u Mongoliji koje, kada im se plati nesto oko 20tak dolara (zaboravila sam tacno),posalju pozivno pismo, sa kojim sam razumela da se viza dobija bez problema. Kada smo proveravali karte iz Pekinga, onaj 24casovni voz ili tako nesto ima malo manju cenu od avionske karte. Nije velika razlika.

Culi smo da se viza lakse dobija kada se dolazi iz Rusije,ali eto to je situacija sa Pekingom od prosle jeseni.

Preorana svakako nije jer podrucje bas i nije najpogodnije za poljoprivredu.

Salu na stranu, moram da preporucim odlicne filmove o Mongoliji:

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Cave_of_the_Yellow_Dog - Daje pomalo uvid u tibetanski budizam koji je ostavio veliki uticaj na Mongole. Tema je kako deca pocinju da se suocavaju sa cinjenicom da mnogo toga u zivotu moraju da prihvate a sto radije ne bi.

http://en.wikipedia.org/wiki/The_Story_of_the_Weeping_Camel - Ovaj film pokazuje naizgled protivurecnost kako Mongoli koji uglavnom zive od stocarstva, to jest od ubijanja i eksploatisanja zivotinja ne tretiraju iste kao obicne objekte kao u industrijskoj proizvodnji.

http://en.wikipedia.org/wiki/Mongolian_Ping_Pong - Odrastanje u Mongoliji, nesto kao njihova verzija Toma Sojera.

U svakom slucaju vrlo zanimljiva zemlja. Nekada najvece carstvo koje je ikada postojalo. Dzingis Kan je takodje bio najveci ubica u istoriji sa oko 30 miliona zrtava. Miks budizma i animizma, nakon kraja hladnog rata hriscanstvo postaje sve vise popularno. Najhladnija prestonica na svetu sa ispod 40 stepeni zimi. Zato nomadi zimi dolaze u prestonicu i naseljavaju se na obodima. Koriste ugalj za ogrev i zbog toga je rec o jednoj od najzaganjenijih prestonica na svetu. Korumpirani politicari koji daju strancima pravo da eksploatisu rude i ne vode mnogo racuna o narodu. Sirocici koji spavaju u kanalizaciji kako bi se ogrejali pored cevi za parno grejanje. Staljinisticka arhitektura koja propada jer se ne obnavlja. Gostoprimstvo nomada jer znaju da i oni mogu biti u situaciji da im zivot zavisi od velikodusnosti drugog. Postari koji moraju da pamte kuda se porodice krecu preko godine.

Imaju i neonacisticki pokret koji propagira netrpeljivost prema strancima i velica `slavu` Dzingis Kana.

Zapadni expati koji se ponasaju nesto kao sponzori u Silikonskoj dolini.

Ima potrebe za predavacima engleskog, sad koliko je lako non-native govorniku da nadje posao nisam siguran.

Interesovao sam se godinama i citao o tome, nisam nikada bio. Najbolja drugarica je Mongolka.

Definitivno je onda najbolja opcija preko Rusije tj kad se krene nazad u Kinu, pa odvojiti vreme za Mongoliju...

Ili da napravis zanimljivu turu npr. vozom:

Harbin-Valdivostok-Chabarovsk-Chita-Irkutsk (pa tu izvadis Mongolsku vizu)... pa nazad kroz Mongoliju u Kinu  :)

Verujem da ta dalekoistocna Rusija moze da bude zanimljiva ...

• 9 months later...
  • Author

Postovani slusaoci,

Trenutna temperatura u nasoj prestonici, Ulan Batoru, je -37... Muzicki program nastavljamo uz nadu da napolju ima jos nekoga ko slusa nas radio.  ::crazy:

:pivoooo:

Nekako sam prevideo ovu temu.

Bio sam u Mongoliji 2003. i 2007. Nažalost, oba puta sam prošao samo standardnu rutu, najnaseljeniji deo Mongolije, potez koji pokriva železnička pruga. Prvi put sam išao u Kinu, drugi put se vraćao iz nje. Budistička zemlja u kojoj ljudi znaju ruski, prilično bizaran spoj. I savršena priroda. Bilo je to moje prvo veliko putovanje, išao sam sam, i taj se osećaj uzbuđenja više nikada nije ponovio, a verovatno ni neće.

Voleo bih da odem ponovo, ali negde po obodima zemlje, dalje od te glavne rute. Čuo sam da je zapad Mongolije jako zanimljiv. Da li je neko bio tamo?

map_image_1126797975.jpg

Sudeći po fotkama, mislim da definitivno vredi. Još kad se ratifikuje to međusobno ukidanje viza, neće nam biti potrebna nijedna viza odavde do Mongolije :)

Moj plan je da iz UB idem na zapad i napravim krug pre nego što pređem u Rusiju. Kažu da je zapadni deo Mongolije neuporediv sa rutom koju ljudi standardno prolaze, idući od kineske granice preko UB ka Irktursku (ili u kontra smeru). Biću tamo u maju, nadam se, a ako nam ukinu vize, onda ću imati baš dosta vremena za taj 'detour' pa ću preneti utiske o zapadnom delu i poneku fotku.

• 3 weeks later...
Znate li koje su vizne regulative za Hrvatsku, Bosnu i Crnu Goru?

BiH => treba viza - Ambasada u Beču

CG => treba viza - Ambasada u Budimpešti

HR => treba viza - Ambasada u Zagrebu/Beču

Znate li koje su vizne regulative za Hrvatsku, Bosnu i Crnu Goru?

BiH => treba viza - Ambasada u Beču

CG => treba viza - Ambasada u Budimpešti

HR => treba viza - Ambasada u Zagrebu/Beču

Otkud ti ilegalac znas sve za vize kad uvek ides na crno i provlacis se u mutnom?  ;D

Bio sam toliko uzbuđen oko odlaska letos u Mongoliju, i dalje verujem da će se vize (kad-tad) ukinuti, ali sam u podsvesti pretpostavljao ono što mi drugar pre neki dan reče.

A to je - u Mongoliji prosto ne postoje asfaltirani putevi, sve je makadam (ili pruga sa severa na jug). U prevodu - autostop (put uopšte) skoro da ne postoji i ako hoćete da obiđete i zapadni deo zemlje, trebaće vam:

1) da platite preko 500 eur za organizovanu turu (na koju isto tako trebate čekati danima, možda čak i preko nedelju dana),

2) da pokušate stopiranje i izdvojite za tu avanturu minimum 20-ak dana.

E sad, ako je neko bio, misli da ovo nije tačno i da se zemlja može definitivno obići u 10 dana stopom, neka kaže, u tom slučaju se možda i predomislim pa odem. :)

Da si živ i zdrav, vozim i ja bajs nekih 10-15 godina. Poenta je na ''slobodnim danima''.  ;)

E sad, ako je neko bio, misli da ovo nije tačno i da se zemlja može definitivno obići u 10 dana stopom, neka kaže, u tom slučaju se možda i predomislim pa odem. Smiley

• 1 month later...

Da si živ i zdrav, vozim i ja bajs nekih 10-15 godina. Poenta je na ''slobodnim danima''.  ;)

E sad, ako je neko bio, misli da ovo nije tačno i da se zemlja može definitivno obići u 10 dana stopom, neka kaže, u tom slučaju se možda i predomislim pa odem. Smiley

Mislim da nisi apdejtovan.

Upravo sam izvozila rutu kroz ceo Gobi od Erliana do UB-a i sve vreme je odličan asfaltni put koji su Kinezi gradili nekoliko godina.

Od UB-a postoji asfaltni put do Karakoruma i može se napraviti krug: UB-Karakorum-Tsetserleg-UB, sa usputnim satajnjem i obilaženjem znamenitosti (ima ih onoliko na toj ruti), a ide i redovan bus na toj relaciji. To je sasvim dovoljno za 10 dana.

Ja nameravam da vozim upravo tom rutom čim prođe ovaj sibirski talas koji me je zaustavio u UB-u pa ću postaviti fotke da se uveriš :)

Hej Snežana, možeš i ovde neku fotku da nam baciš čisto kao teaser, imaš ovu sličicu sa drvetom za ubacivanje fotki :)

Gde si spavala tokom tog prolaska kroz Gobi? Pričali su mi davno neki putnici, kad sam bio u Ulan Batoru, da su kampovali u Gobiju i da su imali problem što su im vukovi jedne noći rasterali konje, pa su ih danima vijali po pustinji. Nisi se bojala da će te nešto pojesti tamo?

Hej Snežana, možeš i ovde neku fotku da nam baciš čisto kao teaser, imaš ovu sličicu sa drvetom za ubacivanje fotki :)

Gde si spavala tokom tog prolaska kroz Gobi? Pričali su mi davno neki putnici, kad sam bio u Ulan Batoru, da su kampovali u Gobiju i da su imali problem što su im vukovi jedne noći rasterali konje, pa su ih danima vijali po pustinji. Nisi se bojala da će te nešto pojesti tamo?

Prespor mi je net ovde, ali ajde da probam (na dnu posta).

Baš se kanim da napišem blog o prolasku kroz Gobi. Meni je veća briga bio vetar koji je užasno jak i kida svaki šator, one nalete teško da bi izdržao i onaj ekspedicioni.

Kampovala sam svih devet dana koliko mi je trebalo kroz pustinju, osim jednog, kada sam se probudila zavejana u Čojinu i tog dana pauzirala plativši noćenje (koje je preskupo za ono šta nude). Ovo je spisak mesta gde sam sve kampovala:

- ispod/pored puta, u nekim cevima i ispod 'mostova', jer su Kinezi mudro pravili nasip za put i na svakih nekoliko kilometara postoje te cevi i prolazi ispod puta kao mali podvožnjaci. Nije baš najugodnije jer noću piče teški kamioni, ali je dobro i kao zaštita od vetra.

- u jednom toru :)

- par puta na otvorenom (kad vetar nije bio previše jak) pored pruge, to je baš bilo u nigdini, 

- u nekim nedovršenim ili napuštnim kućama (to je već drugi deo Gobija, onaj nakon plovine puta tj. od Lojina ka UB-u, koji je i naseljenije jer tuda prolazi put već odavno).

Mislim da je sad mnogo lakše naći bezbedno mesto za kampovanje, jer čisto sumnjam da divlje zveri silaze tako lako do asfaltnog puta kao ranije, dok je bio samo zemljani - zbog prometa, dakako. Uz to, primetila sam da su nikla neka nova 'svartišta' duž njega (nova su jer ih strani putnici ne pominju u prošlogodišnjim blogovima/putopisima a ja sam iščitala baš dosta toga pre ulaska u Gobi), tako da sad na svakih otprilike 100 km ima nekog gera ili znaka civilizacije gde se može kampovati.

IMG_1993.JPG

IMG_1946.JPG

IMG_1924.JPG

IMG_2070.JPG