Jump to content

Featured Replies

Posted

Pozdrav svima. U junu letim za dablin preko brisela. U povratku cu imati oko 10 sati, pa me zanima sta je najefikasniji plan za to vreme - neke preporuke za sta videti, da li postoje ormarici za prtljag (veca kabinska torba)... I kad sam vec tu jos jedna stvar. Hostel  u koji idem zahteva da sami nosimo svoje katance za ormarice, jel ima neko ideju gde to da kupim? I treca stvar,,  koliko na granici zahtevaju novca po danu (50e, 70e?). Hvala unapred!

• Author

Hvala, tu sam nasao oko prvog pitanja. Sto se tice ova druga dva, jos nisam siguran. Posebno ovo trece - koliko love po danu traze Irci? Znam da sam nasao ranije neki sajt sa tom informacijom, al da me ubijes ne mogu da se setim

Katance kupi kod Kineza, tamo je obicno najjeftinije.

Inace, i mi smo u Briselu bili u hostleu gde su rekli da ponesemo svoje katance. Na kraju se ispostavilo da nam je trebao svega jedan katanac za sve nas, jer smo dobili neki poveci boks ogradjen zicom, a ispred kojeg su vrata koja se otvaraju karticom, koju dobijes na recepciji.

Za početak, evo ti karta http://www.use-it.travel/cities/detail/brussels/

Odlična je i preporučujem ti da se držiš naznačenih lokacija  ;D ;D

Jako je korisna zbog toga što ne propagira mesta za otimanje para turistima  ;D

Inače, hosteli u Briselu su užasni i preskupi, mnogo je bolje da odeš u neki drugi grad (svi su jako blizu, npr Antwerp je na 20min) a vozovi su česti i tačni. Brisel je većini ljudi užasan, ja imam sreće, pa mi je zet odatle, pa imam skretnice gde ići i šta izbegavati  ;D

Na karti imaš obeležene i birtije ako hoćeš da probaš neko od njihovih piva (ima ih previše, lično preporučujem westmalle  :pij:)

Ako hoćeš da kupiš pivo, izbegavaj radnjice koje prodaju samo piva (ima ih po centru i skupi su), nego lepo uđeš u super market (koji može da ima i veći izbor)

Za tako kratko vreme možeš da obiđeš centar (lep je) a nije loše da obiđeš muzej muzike (MIM). Em se nalazi u najlepšoj zgradi u Briselu, ulaz je jeftin (mislim da je za studente 5 evra za ostale nisam sigurna) i jako je zanimljiv! Svaki sprat je posvećen grupi muzičkih instrumenata a uz kartu dobiješ i slušalice, i pored većine eksponata možeš da čuješ kako zvuče  :music:

evo ti i nešto više o njemu http://www.mim.be  :D

što se tiče hrane, oni su poznati po svom izumu zvanom pomfrit (na sto jedan način, sa prelivima od svega i svačega), negde valja negde ne, i po vaflima, i njih ima na svakom ćošku, divno mirišu a za moj ukus preslatko..

Čokoladice su savršene!

Ja bih izbegla atomium, jes da je lepo, al je udaljen od centra a i iskreno, bacanje para da uđeš (valjda je 15 evra ulaz, za studente je 9 i ja nisam mogla da prežalim bačene pare). Okolina je lepa, al ono, lepu prirodu imaš i u Srbiji. Ispod atomiuma (ja sam stigla kroz šumu nabadajući put) je muzej kine i japana, al je teško dospeti do njega..

• Author

Veliko hvala! Mapa je odlicna, a i saveti su jako korisni. Nisam neki ljubitelj piva, ali volim da probam proizvode zemalja u koje idem, pa cu svakako probati bar westmalle. Moj smestaj je zapravo iskljucivo u Dablinu, sto sad tek shvatam nije bas najjasnije iz mog posta, i za sta se izvinjavam. U svakom slucaju gledacu da obijem mim, a ako stignem i muzej kine i japana (pre nego atomium, nisam ni siguran sta je unutra).

Nisam znao da je reakcija na Brisel tako negativna, po raznim fotografijama delovao je kao lep gradic. Hvala jos jednom na smernicama!

Nije Brisel bas toliko los, naprotiv. Ima sta i da se vidi i da se proba. A za 10 sati koliko imas vremena, najmanje bih ti preporucio da se cimas do Atomijuma. Bolje lepo idi do centra, obidji njihov centralni trg, Grand Place, ili Grote Markt, setkaj okolnim ulicama, lepo je. Ako hoces kulturicu, evropski deo i uredjene parkove, onda obilazi deo gde su evropske institucije. Ako hoces imigrantsko sarenilo i Afriku i Aziju zajedno usred Evrope, onda se obavezno zaputi u cetvrt Ixelles, pijacu Matongé(orijentacija-metro stanica Porte de Namur). Na mene je, od citavog Brisela, taj deo ostavio najjaci utisak. U gradu probaj vafle i pomfrit i pivo, kupi cokolade,(kupovinu obavi u marketima), a ovde mozes svrnuti u neki egzoticni restorancic sa arapskom ili africkom kuhinjom.

Ako nisi ljubitelj piva, nemoj probati Westmalle (dubble ili tripel), previše je specifičan i za mnoge koji vole pivo (plus, ako bi već probao trapist pivo, Rochefort je pravi izbor, moje omiljeno pivo). Probaj Chouffe blond, Kwak, Grimbergen blond ili Leffe Blond. Za ljubitelje piva, pored ovih prethodno nabrojanih, Duvel, Orval, Corsendonk Pater, neki Geuze (meni lično odvratno, ali treba probati). Od voćnih, Kriek je klasičan izbor. Ima i Westvleteren, sjajno trapist pivo, ali nema šanse da se nađe. Sva nabrojana piva mogu da se nađu u supermarketima. Usput da demantujem onog ko je napisao da supermarketi imaju veći izbor piva - u njima se može naći samo mali deo onoga što se može kupiti u prodavnici piva ili naručiti u kafiću. Ali tačno je da je puno jeftinije - recimo flaša od 0.33 Kwaka je ~1,2 evra u supermarketu, a u prodavnici piva će biti minimum 2,5 evra. Točeni Kwak je poseban ugođaj, zbog specifične čaše (svako pivo ima svoju čašu jedinstvenog dizajna, meni omiljene su od Orvala i Rocheforta). I još nešto, videćeš često u prodavnici više vrsta Westmallea, Grimbergena, Chouffa itd - svako od njih je potpuno različitog ukusa, iako dele etiketu. Može ti se jako svideti jedna vrsta, a druga biti bezveze. I pripazi na procenat alkohola, u Belgiji pivo ima u proseku 7.5% - najmanje imaju Leffe i Grimbergen, oko 6.5%, dok neki od nabrojanih imaju i 10%, tako da nemoj računati "popiću par piva i okej sam" :D

Juče sam bio u Parlamentarijumu, koga interesuje istorija EU veoma je zanimljivo. Ulaz je besplatan. Muzej muzičkih instrumenata koji je neko iznad preporučio je odličan izbor, definitivno vredi otići. I nije Brisel tako ružan, ima dosta lepih stvari. Ali jeste prljav i pomalo dezorganizovan.

• Author

Chivitli, Dragance, puno hvala na dodatnim savetima i preporukama. Pivo pijem prakticno samo u drustvu, kad se nadjemo da gledamo neku utakmicu, a i tad po jednu casu, kriglu...nesto ne volim alkohol generalno, tako da cu gledati da probam neki od tih prvih koje si pomenuo. Jel bio neko od vas u ovom muzeju lepih umetnosti, ili kako se vec zove. Volim uvek da svratim u tako nesto, ako je kolekcija dobra.

I da li znate slucajno za Irsku koliko ocekuju da imam novca po danu?