Jump to content

Featured Replies

Posted

pozdrav svima, nov sam ovde pa mi oprostite ako sam nesto pogresio :)

kao iz naslova planiram putovanje na tajland od nekog 27.11 do 15.12. Provescu par dana u bankoku i pose toga hocu da neko ostrvo. e sada, planirao sam da idem na koh samui i phangan ali sam video da je u ovom periodu tamo kisa i monsunu i da je bolje vreme na zapadu, puket i phi phi. da li su ovo dobre informacije koje imam?

Onda sam promenio plan i odlucio se za puket i phi phi e sada mi recite da li je bolje da rezerisem smestaj sada ili da trazim tamo na licu mesta kada dodjem.

trazim lepu plazu i more, da bude relativno blizu nekog naseljenog mesta da se ima gde potrositi uvece vreme, ne interesuju me zurke i takve stvari, vise me zanima thai hrana, ronjenje, odmor na plazi sa nekim aktivnostima. neki dnevni izleti .... ako imate neku preporuku bio bih vam veoma zahvalan.

unapred hvala

moj savet ti je da smestaj trazis na licu mesta, ja sam zadnju put bio u odmah posle nove godine (novu godinu smo bili u bkk) tipa 2.jan smo vec bili na koh samuiu.

Ja sam uvek bio tipa jun/jul/avg/sep naspram toga decembar/januar/feb je dosta skuplji, smestaj pre svega, cene su komotno 3-4x vece, poredio sam iste smestaje.

ne znam da li ti upadas u high sezonu ili ne, to jeste malo ranije tako da moze da se desi i da pada kisa, nas je kisa hvatala u avg/sep ume da pa da i ceo dan, ali veoma retko.

ako zanemarimo kisu, valjda ce ti neko reci vise

moj savet ti je, ako neces zurke i ludila a da ipak ima grada/ljudi da se ipak odlucis za koh samui (chaweng - kako se vec pise da ne guglam) + skuter i ostrvo je tvoje, koje nije malo, + odes na ko tao (malo, neki bi rekao romantika, ronjenje itd.), preskocis phangan ili budes kratko, posle ako imas vremena odes ao nang, krabi i kombinaciji sa skuterom to ti je pun pogodak, velik broj plaza koje su cak i u sezoni manje vise prazne, sve su na gradskoj u ao nangu

smestaj ako ti je skup samo se odmaknes sto dalje od plaze, u kombinaciji sa skuterom win win situacija

ako te nesto konkretno zanima pitaj

• Author

Hvala na brzom odgovoru :)

Plan je i bio da trazim smestaj na samui-u blizu te plaze ali sada vidim da je taj period na tom istocnom (valja sam pogodio stranu) delu kisovit i da je tada na zapadu sezona. takodje su mi savetovali posto je to kao high sezone da ipak bookiram smestaj ranije. sada vise nisam pametan :)

kisa me jedino ometa za koh samui i nista vise

nemoj mnogo da se obazires na vremensku prognozu, jer su se monsuni u zadnji 10-ak godina dosta poremetili, tako da nista nije sigurno..

bio sam pre 3-4 godine u novembru, od 15og do 30og, na panganu, i nikad nisam imao lepse vreme, bukvalno mi ni jedan dan nije pala kisa..a obicno idem januar-februar-mart...dok na zapadu takodje sad varira, u to vreme je npr. tad bilo kisovito...

naravno, iako neces zurke, ja bih uvek preporucio pangan  ;D, jer tamo je takva atmosfera i konfiguracija da zurku ne moras ni da vidis...ali ipak je najbolje sto se tice nacina zivota...blizu je i koh tao, koji je odlican za ronjenje.....

ovo sto si nabrojao, od zapadne strane, je dosta komercijalizovano, pogotovu puket, tamo je bas haos...ali ja bih ti na zapadu preporucio, za ono sto ti trazis, koh lanta...

• Author

Ja sam cuo da je puket postao previse komercijalizovan pa sam zato i hteo da ga izbegnem. Plan mi je da budemo 8 dana na koh samui i 5 dana na panganu. broj dana kad i gde moze da varira. mozete li mi reci neku preporuku za smestaj i koliko se krecu cene smestaja na licu mesta. naravno ja bih voleo kad bih bio smesten u nekom bungalovu a plazi ali mislim da se ne mogu uklopiti sa cenim (nas maximum je 50e-60e dnevno)

nisi napisao ko smo to "mi"  ;), tj. koliko vas ima koji delite tih 50-60evra?

i da li u tu sumu spada i smestaj, ili je on obaska?

bungalove na plazi na koh samuiju ces malo teze naci, na koh phan ganu i koh tao ima ih i po ceni od 500 bahta dvokrevetni (oko 12-13 evra)..pogotovu sto, ukoliko ides na istok, tamo to ipak spada u lower season, pa moze da bude jos jeftinije...ali da kazemo da dobar bungalov u lower season opusteno moze da se nadje za 450-500 bahta dvokrevetni, na lepoj plazi....naravno, sve na licu mesta..nemoj nista da uzimas preko neta, jer uzimas macku u dzaku...a tamo uvek ima slobodnih bungalova, pa cak i oko nove god. kad je najveca frka, a kamoli u ovom tvom preiodu...kako sto si i sam rekao, na zapadu je u to vreme malo higher season, pa su i jace cene...za 100-150 bahta po danu, otprilike, za slican smestaj ovom prvom...takodje, moje iskustvo do sada je da su ljudi uvek dobijali nize cene na licu mesta, nego one koje su bile na netu...

samo pici, i uzivaj..nemoj mnogo da kombinujes i da se pripremas, to je opustena zemlja, pa se prilagodi tome hehhe

• Author

tih 50ak evra se odnosi na smestaj za nas dvoje. samo smestaj. jedina mi je nedoumica da li ici na istok (kisa u tom periodu) ili na zapad

tih 50ak evra se odnosi na smestaj za nas dvoje. samo smestaj. jedina mi je nedoumica da li ici na istok (kisa u tom periodu) ili na zapad

pa napisao sam ti sve sto znam, sto se tice monsuna....idem tamo svake zime, i to je ono sto mi lokalci pricaju, i sto sam sam iskusio u novembru...

a 50 evrica dnevno za smestaj je stvarno velika cifra, za te pare mozes da uzmes ultra extra bungalov sa bazenom pored, i na plazi  ;)...ja mislio da pricas o ukupnom dnevnom trosku, za sve skupa heheheh

uostalom, napisao sam ti cene, 12-15 evra su odlicni dvokrevetni bungalovi na 15-50m od plaze..svi bungalovi se ne naplacuju po krevetu, vec po komadu...obicno su dvokrevetni, ali ima i tro...

Druze pavlaka, dobro ti nama otisao na Tajland :D

Sto se vremena tice, nemoj da brines mnogo, jer, niko ne moze sa sigurnoscu sad da ti kaze gde je bolje ici. Idi tamo gde si planirao, pa i ako bude kise, nije smak sveta, kad je napolju 30 stepeni :) Ako te zanima bas strucno misljenje, fenomen El Niño ima veliki uticaj na monsune u toj oblasti, a obzirom da se poslednjih godina pojavila i malo drugacija varijacija El Niña, i te neke veze i uobicajene sezone monsuna su se malo poremetile, pa moze da se desi da sezona monsuna kasni, ili da bude i godina gde bude jako malo padavina. Obicno El Niño izaziva susne uslove u JI Aziji, ali, kako sad stvari stoje, upravo se izlazi iz jednog perioda slabijeg El Niña i Pacifik ide ka uslovima nekog uobicajenog stanja sto se tice narednih meseci, tako da, za ocekivati je da bude neki ocekivani sled dogadjaja, sa normalnim padavinama, a za istocnu obalu, to je u periodu oktobar-januar. No, to svakako nije razlog da izbegavas istocnu obalu, jer to nisu toliko ekstremne padavine. Cak zna da bude i vrlo lepo vreme. A obzirom da nije high season tad u tim krajevima, mozes samo da profitiras od nesto nizih cena.

Samo ti putuj tamo gde si smislio i ne beri brigu ;)

Kad vec potezes toliki put i dajes tolke pare, gledaj da maksimiziras sanse za dobrim vremenom. Pogledaj dugorocne statistike za average rainfall, jeste da nisu pouzdane ali bolje nego gledati u pasulj. Ja sam isao na Ko Samui (istok) proslog novembra i vreme je bilo hm... uglavno podnosljivo, ali je bilo i par bas usranih dana. Mogu da ti dam neke preporuke za smestaj na Phi Phi-u ako se odlucis da odes tamo.

Pogledaj dugorocne statistike za average rainfall, jeste da nisu pouzdane ali bolje nego gledati u pasulj.

U postu iznad sam najjednostavnijim recima rekao sta da ocekuje, ne na osnovu gledanja u pasulj, vec na osnovu znanja iz oblasti i predvidjenog trenda promene temperature Tihog okeana, koje uslovljavaju odredjenu fazu fenomena ENSO(El Niño/Southern Oscillation). Ne bavim se pasuljarenjem, vec meteorologijom ;D

moja drugarica se vratila pre 20-ak dana iz jugoistocne azije, bila je tamo od novembra...a na zapadnoj obali je bila bas od tad, pa sve do polovine decembra, tacnije do bozica..puket i okolina....i bilo joj je poprilicno usrano vreme, secam se da smo bas dosta pricali na skajpu, jer je napolju pljustalo, pa nije uopste mogla da izlazi napolje danima...onda se prebacila na istocnu obalu, mislim da je full moon party na panganu bio bas za bozic, ili malo kasnije..i pricala je da je super vreme..medjutim, posle se i tamo pokvarilo.....ja sam stigao na istocnu obalu 15og januara, i bilo je super vreme sve vreme, do sredine februara...

generalno, na istocnoj obali nikad nije "pravi" monsun, jer i ako je oblacno, kisa pada samo povremeno u toku dana, po par sati u vr` glave, ostalo je suvo, i opusteno moze da se radi sve sto bi se i inace radilo, sa i bez sunca heheh...

na zapadnoj obali je ipak malo jaca kisa, kad je monsun, tako da zna da pljusti po ceo dan...mada ni to nije tako strasno, posto retko kad da se povezu 2-3 takva dana....inace, to je zato sto su planine mnogo vece , i tik uz obalu, na zapadnoj..dok na istocnoj ili nema planina, ili su male, pa ne privlace oblake toliko....

sve u svemu, daleko je to od monsuna koji su u indoneziji, maleziji, ili filipinima npr..tamo kad pada, pada svaki dan,po ceo dan, i to bukvalno ko iz kabla, a to nema veze sa nasim izrazom o jacini kise, mi koristimo hiperbolu, oni nisu dobri sa stilskim figurama heheh

Ne bih da pametujem mnogo, ali, moram da odreagujem :) Padavine u Indoneziji nisu uvek monsunskog karaktera :) Kao sto ni na Tajlandu nisu uvek monsunskog karaktera, mogu biti posledica lokalne konvekcije. I planine svakako imaju veliki uticaj na formiranje padavina, ali svakako ne privlace oblake :D

Sve u svemu, vrlo koristan post sa lica mesta, pa ce drug pavlaka imati vise nego dovoljno korisnih informacija :D

Ne bih da pametujem mnogo, ali, moram da odreagujem :) Padavine u Indoneziji nisu uvek monsunskog karaktera :) Kao sto ni na Tajlandu nisu uvek monsunskog karaktera, mogu biti posledica lokalne konvekcije. I planine svakako imaju veliki uticaj na formiranje padavina, ali svakako ne privlace oblake :D

Sve u svemu, vrlo koristan post sa lica mesta, pa ce drug pavlaka imati vise nego dovoljno korisnih informacija :D

stvarno ne privlace?

a ja sam uvek mislio da privlace...bas sam cesto posmatrao kako ka ostrvu (ne pricam samo o tajlandu) koje ima neku planinu, uvek odu oblaci tamo, a iznad ostrva u neposrednoj blizini, koje je ravno, nema oblaka, ili mnogo manje...pa sam cuo od dosta ljudi da te planine po ostrvima privlace oblake :)....

a sto se monsuna tice, nemam pojma sta je, al u indoneziji i u maleziji u novembru, decembru tako pljusti kisa da je to ludilo...

na sumatri bukvalno mogu da se voze camci svaki dan po ulici heheh...al cim prestane kisa, obicno predvece oko 6, sve se povuce za 20 min..

btw. kise koje tamo padaju, tacne su ko sat...pocinju oko podneva, padaju do 6....cesto padaju i nocu...i tako svaki dan, nedeljama, bez dana pauze  :blob:

stvarno ne privlace?

a ja sam uvek mislio da privlace...bas sam cesto posmatrao kako ka ostrvu (ne pricam samo o tajlandu) koje ima neku planinu, uvek odu oblaci tamo, a iznad ostrva u neposrednoj blizini, koje je ravno, nema oblaka, ili mnogo manje...pa sam cuo od dosta ljudi da te planine po ostrvima privlace oblake :)....

Aj, da ne zivis u zabludi vise i da objasnis tim Tajlandjanima, Indonezanima ili Singapurcanima ;D

U vazduhu uvek ima cestica vodene pare, manje ili vise, koje postaju vidljive tek kada se kondenzuju i formiraju oblak. Oblaci najcesce nastaju usled vertikalnog kretanja vazduha(sto se zove konvekcija). To vertikalno kretanje moze biti razlicitog porekla, da li kao posledica nailaska hladnog fronta(tog bas nema u tim krajevima), da li kao posledica termicke konvekcije(kad sunce dovoljno zagreje tlo i topao vazduh pocne da se krece uvis, vrlo tipicno za tropske krajeve) ili kao posledica prisilne konvekcije izazvane orografijom(planinama). Zadrzacu se samo na objasnjenju ovog poslednjeg.

Dakle, kad je napolju vedro i suncano, a samo oko nekog planinskog vrha na ostrvu vidis neke oblake, to ne znaci da ih planina privlaci. Mehanizam je sledeci: kad u vedrom danu i stabilnim uslovima kad nema konvekcije, vazduh struji horizontalno u atmosferi i naidje na prepreku u vidu planine, deo vazduha moze obici planinu, ali deo je prisiljen da se krece navise. Kad se krece navise, on dolazi pod drugacije uslove, pritisak se smanjuje sa visinom, vazduh se hladi, sve dok ne dostigne nivo na kom vodena para u tom vazduhu pocne da se kondenzuje. Tako nastaje oblak. E, to je razlog zasto u potpuno vedrom, stabilnom danu imas oblacice samo oko planinskih vrhova. Nikakva magija, nikakve gravitacione niti magnetne sile ;)

a sto se monsuna tice, nemam pojma sta je, al u indoneziji i u maleziji u novembru, decembru tako pljusti kisa da je to ludilo...

na sumatri bukvalno mogu da se voze camci svaki dan po ulici heheh...al cim prestane kisa, obicno predvece oko 6, sve se povuce za 20 min..

btw. kise koje tamo padaju, tacne su ko sat...pocinju oko podneva, padaju do 6....cesto padaju i nocu...i tako svaki dan, nedeljama, bez dana pauze  :blob:

Padavine u Indoneziji su najcesce posledica ciste konvekcije, mada mogu biti i monsunskog karaktera, sto zavisi od sezone. U tom pojasu oko Ekvatora se susticu vetrovi pasati, koji u tim krajevima, grubo receno, na severnoj hemisferi oko Ekvatora duvaju iz smera SI ka JZ, a na juznoj hemisferi oko Ekvatora, iz smera JI, ka SZ. Pojas gde se susticu se zove intertropska zona kovergencije. Obzirom da u horizontali imas samo priliv vazduha, po zakonu odrzanja mase, on mora negde i da ide, pa se krece vertikalno. Obzirom na ogromne kolicine vlage i toplo more, kad se vazduh krece vertikalno i nosi ogromnu kolicinu vlage uvis, u tim krajevim se stvaraju ogromni kumulonimbusi, koji idu i skoro do 20km u visinu, pa kad pocne da pljusti iz njih, to je to, potop :) I to bas ima takav tajming, rano prepodne se vec zagreje tlo, formiraju se kumulonimbusi i citavo popodne pljusti. Inace, pojas te intertropske zone konvergencije menja svoj polozaj tokom godine i u zavisnosti od njegovog polozaja, nastaju monsuni u Indiji, citavoj JI Aziji, pa i severnoj Australiji.

Kad je period El Niña, citav taj pojas tople vode iz Indonezije se pomera ka centralnom Pacifiku i obalama Juzne Amerike i nosi sistem padavina sa sobom, kad nastaje prilicna susa u Indoneziji, Indiji, Australiji i tim krajevima.

Eto, nadam se da ce bar nekog zanimati objasnjenje.

Izvinjavam se na off-topicu  smartass

Necu vise, obecavam flowers::

bre dragance, to tako zvuci jednostavno kad ti objasnis...moramo da te vratimo ovamo u bg i zaposlimo kao portparola meteoroloske sluzbe..jer ovi nasi nista ne znaju da nam objasne, a pogotovu to kad oni pricaju na tv-u da ce ceo dan da bude suncano, a napolju vec pada kisa heheh

al dobro, valjda oni bolje znaju  :102:

Ovo je samo objasnjenje mehanizma, a prognoza je druga stvar i vrlo nezahvalan posao. Imajte u vidu, da smo mi, meteorolozi, jedini zvanicno ovlasceni da predvidjamo buducnost :) Nista gledanje u pasulj, kuglu, tarot ili teglu s zabom, to je sve ilegalno ;)

A ima i vise nego dosta mojih kolega u BGu, koji su vrlo dobri u onom cime se bave, samo sto se retko ko zanima za tropske krajeve :)

U vazduhu uvek ima cestica vodene pare, manje ili vise, koje postaju vidljive tek kada se kondenzuju i formiraju oblak. Oblaci najcesce nastaju usled vertikalnog kretanja vazduha(sto se zove konvekcija). To vertikalno kretanje moze biti razlicitog porekla, da li kao posledica nailaska hladnog fronta(tog bas nema u tim krajevima), da li kao posledica termicke konvekcije(kad sunce dovoljno zagreje tlo i topao vazduh pocne da se krece uvis, vrlo tipicno za tropske krajeve) ili kao posledica prisilne konvekcije izazvane orografijom(planinama). Zadrzacu se samo na objasnjenju ovog poslednjeg.

Dakle, kad je napolju vedro i suncano, a samo oko nekog planinskog vrha na ostrvu vidis neke oblake, to ne znaci da ih planina privlaci. Mehanizam je sledeci: kad u vedrom danu i stabilnim uslovima kad nema konvekcije, vazduh struji horizontalno u atmosferi i naidje na prepreku u vidu planine, deo vazduha moze obici planinu, ali deo je prisiljen da se krece navise. Kad se krece navise, on dolazi pod drugacije uslove, pritisak se smanjuje sa visinom, vazduh se hladi, sve dok ne dostigne nivo na kom vodena para u tom vazduhu pocne da se kondenzuje. Tako nastaje oblak. E, to je razlog zasto u potpuno vedrom, stabilnom danu imas oblacice samo oko planinskih vrhova. Nikakva magija, nikakve gravitacione niti magnetne sile ;)

Padavine u Indoneziji su najcesce posledica ciste konvekcije, mada mogu biti i monsunskog karaktera, sto zavisi od sezone. U tom pojasu oko Ekvatora se susticu vetrovi pasati, koji u tim krajevima, grubo receno, na severnoj hemisferi oko Ekvatora duvaju iz smera SI ka JZ, a na juznoj hemisferi oko Ekvatora, iz smera JI, ka SZ. Pojas gde se susticu se zove intertropska zona kovergencije. Obzirom da u horizontali imas samo priliv vazduha, po zakonu odrzanja mase, on mora negde i da ide, pa se krece vertikalno. Obzirom na ogromne kolicine vlage i toplo more, kad se vazduh krece vertikalno i nosi ogromnu kolicinu vlage uvis, u tim krajevim se stvaraju ogromni kumulonimbusi, koji idu i skoro do 20km u visinu, pa kad pocne da pljusti iz njih, to je to, potop :) I to bas ima takav tajming, rano prepodne se vec zagreje tlo, formiraju se kumulonimbusi i citavo popodne pljusti. Inace, pojas te intertropske zone konvergencije menja svoj polozaj tokom godine i u zavisnosti od njegovog polozaja, nastaju monsuni u Indiji, citavoj JI Aziji, pa i severnoj Australiji.

Kad je period El Niña, citav taj pojas tople vode iz Indonezije se pomera ka centralnom Pacifiku i obalama Juzne Amerike i nosi sistem padavina sa sobom, kad nastaje prilicna susa u Indoneziji, Indiji, Australiji i tim krajevima.

Jel vidite sa kakvim predznanjem se ide u JI Aziju?  lol::

btw. kise koje tamo padaju, tacne su ko sat...pocinju oko podneva, padaju do 6....cesto padaju i nocu...i tako svaki dan, nedeljama, bez dana pauze  :blob:

Pošto nameravam da se muvam ovde do novembra-decembra (Kambodža, Tajland i, ako bude sreće, tj. para, Majnmar), potom da krenem kroz Vijetnam ka Kini..., a sledeće godine upravo u oktobru-novembru bih se "spuštala" u Inodneziju i tu oko Ekvatora, imam par pitanja za tebe, bam-bam.

Ovde sam već mnogo ljudi pitala u vezi sa kišnom sezonom, da li pada svaki dan i kako izgleda, međutim, SVI su mi rekli da ne pada svaki dan. Možda u Indoneziji i Maleziji ili imaš to iskustvo i u ovim, malo "severnijim" zemljam Indokine?

Drugo, meni ove sad kiše, a počela je kišna sezona, ne izgledaju tako strašno. Ono jeste da se  stušti i lije i lije i čini se da nikad neće stati (a još ne znam ni kako će moj šator podneti te količine padavina), ali ipak mi se čini da nije strašno jer , kao što i sam kažeš, sve prođe tj. osuši se za manje od pola sata a i stvarno je toplo. Ne znam, pričam napamet, ali se pitam da nije to ipak malo preterivanje, mislim na tu bojazan našu od kiše. Mislim, mi nismo ni na demonstracije hteli kad pada kiša i kad vremenski uslovi nisu potaman :) Meni je sad mnogo bolje kada ovde pada (evo, noćas je padalo nekoliko sati) jer nije tako užasno sparno kao onim danima kad nep ada. Preživela sam mart, april i maj ovde, koji su, po svima, najgori meseci u tropima, i zaista mi se čini da je kišna sezona nepravedno na "zlu glasu" ako tako mogu da kažem.

Eto, samo me zanima šta misliš o mojim nedoumicama, jer znam da si ti bivao u ovim krajevima često. A posle ću ja pričati kako izgleda preživeti sezonu monsuna u  :kamp: i na drumu (ako s ene budem pretvorila u amebu i dobila plovne kožice između prstiju) :)

heheh snezana kad si ti prezivela centralnu aziju i tamosnju klimu, verujem da ces i iz monsuna da se izvuces bez problema klanj::..

pa kao sto i sama znas, ljudi iz ovih krajeva su skloni preuvelicavanju, a  pogotovu  kad se tice vremenskih prilika, sve nam smeta...te kako je bilo pakleno leto, te padne kisa 2 dana, onda je potop itd...takodje, kad pocnem da slusam price evropljana kako umiru od vrucine po tropskim krajevima, tek mi se onda prevrne zeludac...pa nije ni cudo da im je vruce na 30 stepeni, kad im i u julu bude 15 u sred podneva hehehe

sve u svemu, vrlo malo to veze ima sa pravim stanjem stvari, i naravno, sve je to podnosljivo, i relativno i ugodno..pa da nije tako, ne bi tu valjda toliko ljudi zivelo i mnozilo se...

te kise su, kao sto si i sama vec delimicno dozivela, nista spec..padne par sati, pa se sve za pola sata osusi, kao da nista nije ni bilo...jedino sta se desava, i zasto nasi ljudi toliko lamentiraju nad tim straaasnim monsunom, je da je oblacno po ceo dan, i tako moze da potraje dosta dugo, i nedeljama( najcesce je tako u avgustu)..znas i sama da u celom tom rejonu nebo nikad skoro nije onako savrseno cisto, bistro, uvek se tu javljaju neki oblacici itd..e sad, nasi ljudi odma kad vide oblacnost, krenu da kenjaju o kisi i ruznom vremenu...jer je to kod nas povezano sa zimom i hladnim vremenom..al u aziji to nije tako, jer je i dalje toplo,27-30 stepeni iako je oblacnije...

sto se tice samog juga, indonezije, malezije, nije ni to nesto neizdrzivo...uostalom, znas tacno kad pocinje kisa, kad se zavrsava, i tako napravis dan heheh..a i ta kisa je topla, ljudi se setaju po ulici, mokri, ok, pa sta...a posle, predvece, malo pre mraka, sve stane, i bas je lepo vreme za setnju i sve druge aktivnosti, jer nije ni pretoplo...nije ni cela indonezija ovakva...najkisniji su borneo i sumatra, java, sulavesi, i ova manja ostrva dole desno od jave, su mnogo susnija, i nema takvih kisa...jedino mi se u kuala lumpuru cinilo da stalno pada kisa, bas celog dana, al ni to nije uvek pljusak, nego malo kao sipi, pa onda mist ( mi nemamo rec za to), pa malo pljusak, i tako u krug heheh..tamo je , po meni, najvlaznije..i bas se i oseca u vazduhu ta konstantna vlaga, uvuce se u zidove  :)..oseca se vlaga i u singapuru, al ipak nije toliko "vodeno" kao gore hehe...

da sam na tvom mestu, u novembru decembru bi otisao u istocnije delove indonezije, od jave pa nadalje, jer je tu mnooogo slabiji "monsun", posto su ta dva meseca bas kao neki "peak" kise za ova zapadna ostrva..a nije bas lako putovati bajsem po kisi, pogotovu sto je to u doba dana, kada, bar tako mislim, najvise kilometara i treba da predjes. imao sam tu srecu da iskusim svakodnevno putovanje skuterom po toj kisi, 4 sata od jednog sela gde sam se nalazio, do prvog gradica, i 4 sata voznje nazad, i naravno, morao sam da vozim u sred dana, jer sam oposhljavao nesto u tom gradicu, pa sam morao da budem tamo u radno vreme...zaredjao sam tako 5 dana, i mislim da bih 6og skoncao negde na putu, da sam nastavio heheh..uzasno je bilo  :LOLLL:...

ali eto, to je bukvalno samo ta mala regija, sve ostalo je potpuno bez problema, nego smo mi mnogo razmazeni, i naduvavamo stvari..

sve u svemu, vrlo malo to veze ima sa pravim stanjem stvari, i naravno, sve je to podnosljivo, i relativno i ugodno..pa da nije tako, ne bi tu valjda toliko ljudi zivelo i mnozilo se...

te kise su, kao sto si i sama vec delimicno dozivela, nista spec..padne par sati, pa se sve za pola sata osusi, kao da nista nije ni bilo...jedino sta se desava, i zasto nasi ljudi toliko lamentiraju nad tim straaasnim monsunom, je da je oblacno po ceo dan, i tako moze da potraje dosta dugo, i nedeljama( najcesce je tako u avgustu)..znas i sama da u celom tom rejonu nebo nikad skoro nije onako savrseno cisto, bistro, uvek se tu javljaju neki oblacici itd..e sad, nasi ljudi odma kad vide oblacnost, krenu da kenjaju o kisi i ruznom vremenu...jer je to kod nas povezano sa zimom i hladnim vremenom..al u aziji to nije tako, jer je i dalje toplo,27-30 stepeni iako je oblacnije...(...)

ali eto, to je bukvalno samo ta mala regija, sve ostalo je potpuno bez problema, nego smo mi mnogo razmazeni, i naduvavamo stvari..

Hvala ti veliko na odgovru, potvrđuješ neka moja razmišljanja i pretpostavke. Primetila sam da sam bila u strahu u početku od vrućinština (lakše podnosim hladnoću nego vrućinu), od velike vlage, od kiša... A onda vidim lokalce koji sasvim normalno funkcionišu i kao što kažeš, ne nose čak ni kišobran kad krenu pljuskovi, pa se zapitam da li je objektivno toliko strašno ili sam ja samo "razmažena".

Mislim da je jedna stvar kad putuješ kao turista, jer onda želiš i očekuješ da ti sve bude potaman, da imaš super vreme i ostale uslove, a sasvim druga kad putuješ na malo duže, jer tada gledaš kako da s e privikneš pošto ćeš savim izvesno zakačiti sve promene vremena. Primetila sam, recimo, kako se veoma brzo organizam privikava na vrućinu i na veliku vlagu, i to tim brže ako nemaš klimatizovanu sobu nego samo ventilator (a u BGD-u ne mogu da živim bez klime, msm :)).

A ovo za monsune u Indoneziji i Malaziji i na ostrvima je dobro što su predvidljivi i kao što kažeš, tačno planiraš prema njima. Jedino je nezgodno što je dan uvek kratak, a ja po mraku ne vozim, tako da će u tom delu sveta biti: što sam izvozila do podneva, tj. do pljuskova, to mi je, jer u 18 h je mrak.

Ali, živ čovek a pogotovu putnik, na sve se navikne  ;)

Hvala još jednom i pozdrav!

te kise su, kao sto si i sama vec delimicno dozivela, nista spec..padne par sati, pa se sve za pola sata osusi, kao da nista nije ni bilo...jedino sta se desava, i zasto nasi ljudi toliko lamentiraju nad tim straaasnim monsunom, je da je oblacno po ceo dan, i tako moze da potraje dosta dugo, i nedeljama( najcesce je tako u avgustu)..znas i sama da u celom tom rejonu nebo nikad skoro nije onako savrseno cisto, bistro, uvek se tu javljaju neki oblacici itd..e sad, nasi ljudi odma kad vide oblacnost, krenu da kenjaju o kisi i ruznom vremenu...jer je to kod nas povezano sa zimom i hladnim vremenom..al u aziji to nije tako, jer je i dalje toplo,27-30 stepeni iako je oblacnije...(...)

Hvala ti veliko na odgovru, potvrđuješ neka moja razmišljanja i pretpostavke. Primetila sam da sam bila u strahu u početku od vrućinština (lakše podnosim hladnoću nego vrućinu), od velike vlage, od kiša... A onda vidim lokalce koji sasvim normalno funkcionišu i kao što kažeš, ne nose čak ni kišobran kad krenu pljuskovi, pa se zapitam da li je objektivno toliko strašno ili sam ja samo "razmažena".

Mislim da je jedna stvar kad putuješ kao turista, jer onda želiš i očekuješ da ti sve bude potaman, da imaš super vreme i ostale uslove, a sasvim druga kad putuješ na malo duže, jer tada gledaš kako da s e privikneš pošto ćeš savim izvesno zakačiti sve promene vremena. Primetila sam, recimo, kako se veoma brzo organizam privikava na vrućinu i na veliku vlagu, i to tim brže ako nemaš klimatizovanu sobu nego samo ventilator (a u BGD-u ne mogu da živim bez klime, msm :)).

A ovo za monsune u Indoneziji i Malaziji i na ostrvima je dobro što su predvidljivi i kao što kažeš, tačno planiraš prema njima. Jedino je nezgodno što je dan uvek kratak, a ja po mraku ne vozim, tako da će u tom delu sveta biti: što sam izvozila do podneva, tj. do pljuskova, to mi je, jer u 18 h je mrak.

Ali, živ čovek a pogotovu putnik, na sve se navikne  ;)

Hvala još jednom i pozdrav!

hehe, ma nista , nema na cemu bre...pa tu smo da podelimo iskustva, uvek...potpuno se slazem sa tvojim zapazanjima btw..

eto, moj najbolji savet je da, ako ikako mozes, odletis sto istocnije u indoneziju ( svejedno ces morati nekako da se prebacujes sa ostrva na ostrvo, ili brodom ili avionom  :)), i onda lepo lagano da krenes da vozis ka zapadu...i ako hoces da ides i na filipine, najlakse ti je onda sa bornea, iz sandakana npr. da se prebacis trajektom do zamboanga city-ja...ja imam tamo drugaricu koja je vlasnica hostela, pa moze da ti pomogne oko organizovanja ...i ona je videograf, sve zivo zna o mindanao-u :)

Kako najjeftinije doci do Thai vize? Nas 3-4 smo u pitanju...

najlakse da neko od vas sedne jedno jutro u kombi gea travela, ili terra travela, ispici se do zagreba, i vrati nazad popodne kombijem...ako necete da placate agencijsku proviziju za pasos...mislim da se za 4 pasosa isplati....