Jump to content

Featured Replies

Posted

Cao ljudi!  :mah:

Prvi put sam na ovom forumu i imam jedno pitanjce. Gde nalazite drustvo za backpacking? Ja trazim vec dugo nekoga, ali ljudi oko mene ili nemaju para ili volje.

Sama se nekako ne usudjujem. Ni ruta mi nije bitna, ako bih nasla veselo i normalno drustvo.. 

Pa nalazimo ga upravo ovde :)

Ako imas ideju gde bi isla, samo predlozi ovde i pitaj da li neko hoce da ti pravi drustvo i eto :)  Naravno pitaju ovde i drugi pa mozes i ti nekome da se javis da putujete zajedno tamo gde ta osoba predlaze, ako ti vec nije bitno gde.

poz

Prvi put sam na ovom forumu i imam jedno pitanjce. Gde nalazite drustvo za backpacking? Ja trazim vec dugo nekoga, ali ljudi oko mene ili nemaju para ili volje.

Sama se nekako ne usudjujem. Ni ruta mi nije bitna, ako bih nasla veselo i normalno drustvo.. 

Ćao!

Doborodošla!

Imao sam sličan problem 2003. godine pred prvo interrail putovanje. Čak je i bilo nekoliko ljudi zainteresovanih da idu sa mnom ali su brzo odustali. Šta sam trebao da uradim? Imao sam dve opcije: da sedim kući i pljujem i okrivljem druge za neuspeh ili da sam odem, pa šta bude biće....! I bilo je fenomenalno. Prvi dan mi je bilo malo teško ali sam brzo zaboravio.....i tako četiri puta......evo ga i peti....i? seti se samo one "jedan umro čekajući"

Sumnjam da ćeš naći nekoga (iako se iskreno nadam, ali ovde koliko vidim ljudi uglavnom putuju tako što se prijave na volonterske kampove pa ukradu nekoliko dana....)

Mogu da te povežem sa dve devojke koje su same putovale po 30 dana sa interrailom i super prošle.....

I na kraju, sada ti je poslednji voz da počneš da spremaš papire za vizu i da planiraš detaljno......ima tu dosta posla.....jer dok ti nađeš nekoga pa dok se dogovorite, pa dok stignu garantna pisma prođe juli.....

nadam se da sam ti makar malo pomogao......

imaš bilion saveta na forumu... pročešljaj malo!

Pozdrav!

imaš još jednu varijantu. sredinom jula (verovatno) kreće treća generacija studenata koji dobijaju besplatne interrail karte. postoji forum ali sam izgubio adresu.....tu možeš da nađeš društvo, ali i u tom slučaju oko priprema moraš sve sama da uradiš..... osim ako se i sama ne prijaviš na konkurs i dobiješ.....

Koliko sam ja stekao utisak mnogo ljudi po Zapadnoj Evropi, a verujem i po drugim delovima sveta, putuju sami, jer samo tako mogu da upoznaju nove ljude, da steknu nova poznanstva iz drugih drzava(drugog okruzenja). Da se cujes drugacija misljenja od svojih, da nesto novo saznas.

Sigurno je manja verovatnoca da ce ti neko prici ako vas putuje 4-5 nego ako putujes sam(a).

Realno gledano, vise se ljudi upozna kada putujes "sam" jer onda ne razmisljas o saputnicima. Kada osoba putuje sama, ne mora da razmislja da li ce drugarica/drug hteti da ide u "bas taj" muzej ili u bas "taj grad" gde se tebi ide..

Bilo kako gledano i putovanje u drustvu i putovanje kad si sam, imaju svoje prednosti i mane.

Hehe...nemoj da brines puno unapred.Dobro se pripremi za put,spakuj,naoruzaj se dobrim raspolozenjem i samo kreni....Trema  ce nestati cim krocis u voz  ;D ;D  A ne verujem da ce ti se desiti nesto lose,ja sam isto sama isla i super sam se provela.

Ako kreneš sama, uvek su tu sajtovi kao što je www.hospitalityclub.org ili www.couchsurfing.com na kojima možeš upoznati lokalce, iz gradova u koje ideš... tako rešavaš problem društva :)

Sem toga, tu je i forum http://thorntree.lonelyplanet.com na kome postoji ogranak "travel companions" - ja sam tu nekoliko puta našao saputnike. Jednostavno napišeš kuda planiraš da ideš, pošto taj forum prate putnici iz celog sveta... postoji velika šansa da nađeš nekoga sa kim možeš preći bar jedan deo puta.

Ako ti, kao što kažeš, ruta i nije bitna, jednostavno možeš prelistati tu sekciju... naći ćeš postove gomile ljudi koji traže saputnike. Kontaktiraj nekoga, vidi da li ti odgovara, dogovori se...

Sem toga, kao što reče Sunrise, i ovaj forum ti stoji na raspolaganju... mnogi su pronašli saputnike baš na ovom sajtu :)

Naravno, nije loše putovati ni sasvim sam... posebno ako ideš u deo sveta čiji jezik koliko-toliko znaš. Putnik koji putuje sam upoznaće daleko više ljudi nego putnik koji putuje sa nekim... malo je teško odlučiti se na prvi korak, ali dalje već sve ide samo od sebe.

Lazar

Mislim da je lepota samostalnog putovanja upravo u fleksibilnosti. Samo od sebe zavisis, samo sebe pitas... A onda, moze sasvim lako da ti se desi da pronadjes nekoga ko ce podeliti sa tobom deo puta, pa onda jos nekog, pa jos nekog... takve stvari se desavaju prirodno.

Posebno ne bi trebala puno da brigas ako ces putovati po Jevropi. Sezona je pocela, i ceo kontinent ce biti prepun ljudi koji putuju, naletaces na razne ljude svuda...  :)

No, ako te je ipak strah da sama putujes, procesljaj malo HC, CS i lonelyplanet kao sto rece Bokonon, uvek mozes naci nekoga zainteresovanog...

:mrgreen:

• Author

Hvala drustvo na savetima :)

U pravu ste za to da kada si sam ne moras da se uklapas i natezes sa drugima, ali isto tako posle nemas s kim da se prisecas svakog detalja, ljudi koje si upoznao…i, ono sto me najvise brine, volela bih da putujem sa nekim ko vec ima iskustva sa takvim putovanjima, vozovi, kartice, rezervacije...Zato bih se pre pridruzila nekom od vas, bar deo puta. Da probijem led. Volela bih da mi kazete gde vi idete i kako (voz, low cost, ?)

Imam 26 godina (za mesec dana 27) i, ako izuzmem apsolv.ekskurziju (Italija, Franc, Spanija, Austrija), na koju idem za dve nedelje, Evropu jedva da sam videla. A s obzirom na troskove oko ekskurzije, bicu zadovoljna da obidjem 3-4 grada  (manje-vise bilo koja...Lisabon zvuci divno)

Pa vidis ... i ja imam zelju za Lisabonom ... Jegulja je rekla da ce da me vodi autostopom tamo ovog leta! Ukapirao sam da je ona ispaljivac (sorry lepa ... znas da te volim i pored toga), pa ako me ona ispali ... i ja trazim saputnika! S tim sto sam ja u veoma losoj finansijskoj situaciji a interrail je poskupeo pa sam vise za low cost kompanije, eurolines i stopiranje!

Na Couchsurfingu kao i na Hospitality klubu, kao što je već pomenuto, možeš da nađeš društvo:

grupa Backpacking www.couchsurfing.com/group.html?gid=19

grupa Travel companions www.couchsurfing.com/group.html?gid=14

Informacije o karticama, putovanjima, vozovima i rezervacijama, kako si navela, možeš da saznaš i ovde. U petak 11. maja u 20h je veliko okupljanje u Beogradu, pa možeš da saznaš sve iz prve ruke.

A što se tiče iskustva... već ćeš ga steći na ekskurziji...to je odličan početak....

evo par linkova....

www.easyjet.com , www.ryanair.com cheap flights iz Budimpeste,

www.bahn.de - sajt nemačke železnice sa redom vožnje za celu Evropu

www.inyourpocket.com besplatni pdf vodiči za centralnu i istočnu Evropu....

www.virtualtourist.com skup svih destinacija sa detaljnim opisom....

poz

Pa vidis ... i ja imam zelju za Lisabonom ... Jegulja je rekla da ce da me vodi autostopom tamo ovog leta! Ukapirao sam da je ona ispaljivac (sorry lepa ... znas da te volim i pored toga), pa ako me ona ispali ... i ja trazim saputnika! S tim sto sam ja u veoma losoj finansijskoj situaciji a interrail je poskupeo pa sam vise za low cost kompanije, eurolines i stopiranje!

jao, kakva javna prozivka! pa kiko dragi, nisam novce skupila... sve sam popila i pojela i...  :psuje: a za to nam treba jedno 500e, kako smo racunali. smrc! jedino da dignem kredit.

a sto se tice putovanja solo, meni je bilo super prosle godine, kao sto vec svi znaju. upoznala sam jako puno divnih ljudi, svuda se nasao eko da mi pomogne ako sam imala problema sa snalazenjem pri kupovini karata... ma, super je bilo. i meni je bilo malo frka kad je trebalo da krenem, no...sto rece neko, cim sam krocila u voz, sve je nestalo. :) opusti se i uzivaj!

Ej ej ... niko nije rekao nista lose za Jegulju! Ona je ipak female i kraljica je ... ja je mnogo volim ali ... ostavila me je na cedilu! :-( 500 evara?? Nemam ni ja tih para! Pa sta ce nam toliko para ako idemo stopom i ako koristimo HC i CS? Vidimo se u petak pa se dogovaramo!  :stop:

Hm... hajde da se držimo teme, a za lične stvari da koristimo privatne poruke  smartass

Volela bih da mi kazete gde vi idete i kako (voz, low cost, ?)

Kao prvi korak, ne bi bilo loše da dođeš na veliko okupljanje koje organizujemo na Staroj planini. Tamo ćeš upoznati mnogo ljudi koji putuju okolo, i sigurno čuti milion korisnih informacija o jeftinim načinima putovanja flowers::

https://www.klubputnika.org/html/veceri/2007.htm

Putovanja na Zapad su često problematična zbog viza. Ljudi koji tamo putuju obično ili imaju nekog rođaka/prijatelja/organizaciju koji im obezbede garantno pismo, ili idu na razmene studenata, volonterske kampove, itd...

No, ne treba zaboraviti da je tu i Istok, koji nam je, bar što se viza tiče, mnogo dostupniji. Sem toga, nije ni daleko... a ima da ponudi bar onoliko koliko i Zapad. Turska, Sirija, Jordan, Iran, Gruzija, Egipat, Ukrajina, Belorusija, Rusija, Kirgizija, Kina, Indija... da ne nabrajam dalje, već je i ovo jedno ogromno prostranstvo. Treba se samo osloboditi predrasude da se sve bitne stvari nalaze na Zapadu :) Meni lično je Istok daleko zanimljiviji, življi i izazovniji. Zapadnu Evropu komotno možeš obići i kada napuniš osamdeset godina :)

Sledeći korak je smeštaj. Sajtovi kao što je hospitalityclub ili couchsurfing su zapravo ogromne internet-zajednice ljudi, uglavnom putnika, koji besplatno nude smeštaj drugim putnicima. Sem smeštaja, dobijaš i priliku da upoznaš neke veoma zanimljive ljude i sa njima doživiš neverovatne stvari :) Drugim rečima, ako postaneš deo sveta HC-a i CS-a, možeš da računaš na besplatan smeštaj gotovo gde god da odeš. Tako rešavaš problem skupih hotela i hostela.

Tu je, zatim, transport. Finansijski najprijatnija opcija je autostop - upoznao sam ljude koji su stopom išli iz Evrope u Iran, Indiju, Nepal... zapravo, po celom svetu, gde god se može stići kopnom. Ja sam stopirao u bar 10ak zemalja i bez ikakvih problema prešao hiljade kilometara. Sad, autostop je mnogo prijatniji udvoje, jer ponekad treba dugo čekati :)

Druga varijanta je korišćenje lokalnih vozova. Međunarodni vozovi su skupi jer je u cenu karte uvek uračunata i međunarodna tarifa, a često ni ne postoje vagoni sa sedištima. Taktika je da se izbegavaju međunarodni vozovi, nego ideš samo lokalnim. To podrazumevanja malo cimanja, kalkulacije, čekanja po stanicama, ali se višestruko isplati.

Drugim rečima, smeštaj besplatan, transport besplatan ili jeftin, vize za većinu zemalja Istoka - razumno jeftine ili čak besplatne, bez prevelike papirologije i pozivnih pisama... što se prtljaga tiče, ovakav način putovanja podrazumeva da ne tegliš džinovski ranac... dakle, samo najnajnajosnovnije stvari.

Ukratko, to bi bilo to. Možda zvuči pomalo komplikovano, ali zapravo je sasvim jednostavno i - ako mene pitaš - daleko uzbudljivije i zanimljivije, jer moraš sama da se snalaziš :)

Lazar

Cao! I ja sam u potpuno istoj situaciji.. izuzetno mi je tesko da nadjem drugare raspolozene za putovanja, a meni se putujeeeee :blob:   I za sva putovanja po Srbiji jedva sam nalazio ljude koji bi isli sa mnom,a za inostranstvo nisam smeo ni da pokusavam da trazim drustvo za put... tako da kada sam skoro naleteo na ovaj forum , bas sam se razveselio :D

• Author

Ajde ljudi dajte vasih top 5 gradova i hostela u njima. Malo da olaksate novajlijama...pleeese

za prevoz cemo se vec snaci (dali ste nam vec neke predloge ovde)

• Author

vise bih volela da odspavam u hostelu, makar na stepenicama...nekako mi ideja o tudjem kaucu nije bliska...

Mojih top 5:

1. Barselona

2. Istanbul

3. Rim

4. Garmish-Partenkirhen

5. Minhen

Za hostele ne znam ... meni se svidja ideja o tudjem kaucu! :)

I meni nije losha ideja o tudjem kauchu, mogu i hosteli, ma bilo shta :)

Garmish-Partenkirhen, to mi bas lepo zvuci, tu se nalazi centar za ski skokove koliko sam upoznat sa tim sportom :-)

Tu su bile zimske olimpijske igre 1936! Ustvari u to doba su to bila 2 mala sela ( Garmish i Partenkirhen) medjutim, ja mislim Hitlerovom naredbom su spojena zbog organizacije olimpijskih igara. Danas je jos uvek ziv olimpijski stadion za zimske sportove na kome se odrzavaju ski skokovi. Takodje je prelepa olimpijska dvorana iz tog doba. Gradic je fenomenalan. U blizini se nalazi perfektno cisto jezero precnika oko 8km na nadmorskoj visini od 1000 metara a izned jezera je najvisi vrh alpa u Nemackoj! Super mesto za odmor i punjenje baterija! Jedini minus je taj sto zicara do najviseg vrha i nazad kosta 42 ili 46 evra!! Mnogo!

Jako mi se dopada opis gradica,voleo bih da ga posetim..

A zicara jeste skupa... al  zanemaricu to :)

Nikakav problem, uputi se sam i sresces nekoga na putu slicnih interesovanja.

gradovi:

1.istanbul

2.padova

3.lion

4.krakow

5.amsterdam/budimpesta

sto se hostela tice..licno ih izbegavam, uvek je bolje upoznati ljude, a nekako se desi da sretnes neke super ljude,

te te oni ugoste, onda ti njih i tako pijjj

1. Merzouga

2. Fes

3. St. Peterburg

4. Prag

5. Istanbul

kad putujem vozom ili busom sama ili kad ostajem u hotelu/hostelu sama smorim se za medalju pa mi taj neki grad bude dosadan, tako da nikad ne ostajem u hostelima.

01. Pariz (www.woodstock.fr)

02. Amsterdam (www.internationalbudgethostel.com)

03. Berlin (www.heartofgold-hostel.de)

04. Barselona (www.gothicpoint.com)

05. Firenca (www.ostelloarchirossi.it)

06. Kopenhagen (www.sleepinheaven.com)

07. Briž  (www.snuffel.be)

08. Madrid (www.olehostel.com)

09. Prag (www.arpacayhostel.com)

10. Krakov (www.mamashostel.com)

Izvinjavam se što sam top 5 pretvorio u top 10. i to je uža selekcija. Uvek mi je u hostelu bilo super....u svakom pogledu  :banana:

jedina se u njima ne može upoznati lokalno stanovništvo zbog čega dajem prednost CS-u i HC-u. U hostelima sam upoznao sjajne ljude koji su obišli svet i uzduž i popreko i odogo i odozdo i sa strane i ..... to je prednost hostela kao i sama druženja u njemu i van njega.