Jump to content

Featured Replies

• 2 months later...
U Lisabonu će biti proglašeno sedam arhitektonskih svetskih čuda, za čiji je izbor glasalo putem interneta i telefona više od 70 miliona ljudi, u kampanji koja je započeta 1999. godine.

U užem izboru su Ajfelova kula u Parizu, njujorški Kip slobode, indijski Tadž Mahal, Maču Pikču, Akropolj, Aja Sofija, Kremlj i crkva Vasilija Blaženog, rimski Koloseum, dvorac Nojšvanštajn u Nemačkoj, Stounhendž, Sidnejska opera, španska Alhambra, Kineski zid. (021)

:mrgreen:

Unesko je kritikovao ovu akciju zato što je bez naučnog utemeljenja, kao i zbog toga što odražava mišljenje samo onih koji imaju pristup Internetu. Unesko takođe smatra da je cela akcija čisto komercijalnog karaktera.

Hmmm... Nije mi jasno kako nisu usle piramide u Gizi u ovih sedam...

Ni ja nisam zadovoljan :(

:mrgreen:

bilo je odluceno da se ne moze glasati za piramide jer su one vec pripadale starim svetskim cudima..  piramide su proglasili za neku vrstu pocasnog clana novih svetskih cuda, pisalo je tako na njihovom sajtu.

jao bre kakav je to nacin... pa bez piramida nema smisla! kakve veze ima sto spadaju pod kategoriju "starih cuda"  :?  pa jedino preostalo stvarno cudo... da od zilion teza nije dokazana nijedna verodostojna...

kakva komercijala!

jao bre kakav je to nacin... pa bez piramida nema smisla! kakve veze ima sto spadaju pod kategoriju "starih cuda"   :?

piramide su maknute iz izbora zato sto je to trazio pocetkom juna direktor egipatskog ureda za zaštitu antikviteta.

svejedno, lista mi se opet ne svidja (sta radi ona statua hrista tamo pored svih stvari?), al ajd...

joj... ko mi stavi jednu zvezdu?  :-[

dobijas ih automatski na osnovu broja postova :)

izbacio bih kolosem, chichen icu i statuu hrista

a ubacio bih piramide, angkor vat i timbuktu

da da, kako da ne.. perina pecina na fruskoj gori..

jako je tesko izabrati  samo 7 chuda prirode...

ja sam na brzaka dao svoje favorite:

1. Mount Everest, Nepal

2. Great Barrier Reef, Australia

3. Ayers Rock, Australia

4. Victoria Falls, Zimbabwe

5. Bora Bora, French Polynesia

6. Mount Fuji, Japan

7. Phangha Bay, Thailand

• 1 year later...

Đavolja varoš, kod Kuršumlije, trenutno (25. maj 2009.) je na prvom mestu u konkurenciji za sedam svetskih čuda prirode u kategoriji pećina, formacija stena i dolina, objavljeno je na sajtu "Novih sedam čuda".

Glasanje u sedam kategorija, od A do G, traje do 7. jula ove godine kada će biti izabrano novih sedam čuda prirode.

U svih sedam kategorija kandidovan je ukupno 261 zanimljiv prirodni fenomen iz 222 države, među kojima su pustinje, glečeri, kanjon reke Kolorado, Gibraltar, Nijagarini vodopadi, Plitvice, prašume, reke, jezera, vodopadi, koralni grebeni...

Spomenik prirode Đavolja varoš nalazi se na jugu Srbije, tridesetak kilometara od Kuršumlije.

Ovaj prirodni spomenik čine dva, u svetu retka, prirodna fenomena - zemljane figure, kao specifični oblici reljefa koji u prostoru deluju vrlo atraktivno, i dva izvora jako kisele vode sa visokom mineralizacijom.

Ova dva u svetu retka prirodna fenomena posmatrana zajedno Đavolju varoš čine pravim svetskim čudom prirode.

Lokalitet Đavolje varoši stavljen je pod zaštitu države još od 1959. godine, a 1995. godine je Uredbom Vlade Srbije proglašen za prirodno dobro od izuzetnog značaja i stavljen u prvu kategoriju zaštite - Spomenik prirode.

Glasati se može na adresama www.new7wonders.com, kao i na www.djavoljavaros.com gde se na prvoj strani sajta može naći upustvo za glasanje.

Djavolja varos ne zasluzuje da bude na toj listi jer nije nista specijalno. Mislim da ne treba glasati za nju i zavaravati ljude koji bi se uputili iz dalekih krajeva sveta, potrosili hiljade evra da vide neko cudo i na kraju budu razocarani.

• 1 month later...

21. jul 2009.

Izvor: B92

Spomenik prirode Đavolja varoš nije se našao među 28 finalista za izbor sedam svetskih čuda prirode, objavljeno je na zvaničnom sajtu tog projekta.

Glasanje je završeno 7. jula, a jedini kandidat iz Srbije, Đavolja varoš, je na spisku 77 kandidata. Među 28 finalista sedam čuda prirode našli su se reka Amazon, Anđeoski vodopadi u Venecueli, nemačka Crna šuma, Mrtvo more, Galapagos, američki Veliki kanjon, planina Kilimandžaro i vulkan Vezuv. Od 28 finalista u naredne dve godine biće izabrano sedam čuda prirode.

Simboličnim puštanjem sedam golubova i podizanjem zastava kod spomenika Đavolja varoš, svečano je danas obeleženo proglašenje rezultata za ulazak u završni krug izbora za sedam svetskih čuda prirode.

Iako Đavolja varoš nije ušla u finalni krug za sedam svetskih čuda prirode, vest o tome primeljena je dostojanstveno i uz poruku da je ulaskom u top 77 ostvaren veliki uspeh koji u narednom periodu treba pretvoriti u dugoročni razvoj turizma u Srbiji.

Svako od tih 77 prirodnih čuda, među kojima je i spomenik prirode Đavolja Varoš, neponovljivo je, istakao je generalni direktor Turističkog preduzeća Planinka Radovan Raičević i dodao da treba zadržati duh optimizma, jer je velika stvar biti među prvih 77 na svetu i 23 u Evropi.

"Nastavićemo rad na afirmaciji našeg turizma i spomenika prirode, a to što nismu ušli u finale, odlučuje neko drugi", rekao je Raičević.

Zamenik direktora Turističke organizacije Srbije Vesna Raca istakla je da je izuzetan rezultat u pozitivnoj energiji koja je tokom kamapanje za izbor svetskih čuda prirode stvorena između stanovnika kuršumlijskog kraja, zaposlenih u TP Planinka, države koje je preko svojih resornih ministrastava podržala akciju, kao i medija koji su dali veliki doprinos.

Otkako je Đavolja varoš nominovana za izbor sedam svetskih čuda prirode, taj fenomen svakog vikenda posećuje preko 2.000 turista.

U 2008. godini taj lokalitet je posetilo preko 50.000 turista iz zemlje i inostranstva.

po meni je ovo ipak ispalo kako valja. Realno, Djavolja Varosh nije svetsko chudo, i dobro je da nije izglasana u 28 finalista. Lepo je to sto ljudi najzad idu do Djavolje varoshi, do koje pre samo 2 godine nije postojao ni ljudski put niti znak. I sjajno je da se malo opravi taj skroz zanemareni deo Srbije. Nije dobro sto sam primetio dosta stranaca koji npr dodju ovde u hostel (u Nishu) i raspituju se kako do Djavolje Varoshi, jer zele da vide svetsko chudo prirode. Retko ko se vrati a da nije razocaran. Tako da mislim da je ipak dobro kako je sve ispalo na kraju. A Prolom Banja je uz pomoc Djavolje varoshi maltene jedno novo mesto u odnosu na ono sta je bila do samo pre par godina. Sto je pozitivno skroz.

Potpuno se slazem sa Markom. Ja sam prvi i jedini put posetio Djavolju varos 2003. E, tada je stvarno bilo tesko i doci do nje, a o nekim stazama kroz i oko nje da i ne pricam. Da budem iskren, i ja sam ocekivao neko cudo, a ostao poprilicno razocaran. Ipak je sve to povrsinski veoma malo i ne ostavlja ljude bez daha. Recimo, Stobi piramide koje su u Bugarskoj su meni impresivnije, a radi se o slicnom lokalitetu kao sto je Djavolja varos. Da ne spominjem Kapadokiju i slicne stvari. No, dobro je da se stvar pokrenula sa mrtve tacke i da dosta ljudi u Srbiji sada spominje ovaj kraj i sam lokalitet. Jos kada bi velicanstvena crkva St. Nikole u Kursumliji zavredila malo vise paznje, bilo bi odlicno. Inace, radi se o crkvi koja je maltene na putu ka samoj Djavoljoj varosi, zaduzbina je Stefana Nemanje a starija je od Hilandara 32 a od Notr Dama cak 92 godine. Mene je ona impresionirala.