Jump to content

Featured Replies

Posted

Zanima me konkretno kako pravite svoj plan putovanja, papir i olovka, neka aplikacija ili uopste i ne pravite :)

pozz

Od prosle godine sam poceo da praktikujem da planiram putovanja pomocu rokovnika i olovke. Kasnije ih uvek nosim sa sobom i zapisujem kojekakve trice i kucine koje mi padnu na pamet, kao i bitne stvari tipa adrese hotela, vremena letova, raspored vozova, cene prevoza... Mislim da je to dobra praksa.

Ja bas nesto i ne pravim...uvek imam olovku i papir, ali se uglavnom svede na zapisivanje muzike koju cujem, da zapisem nesto sto mi padne na pamet i sl...

Eventualno ubacim neki broj telefona, ako bas deluje da nece biti druge pomoci...

Aplikacija  lol::

Evo ovako, ja napravim grubi plan šta želim u nekoj zemlji da vidim. Taj izbor mesta koja nameravam da posetim je najčešće maksimalan, tj. nerealan, tako da tokom puta gotovo uvek nešto sa tog spiska izbacim. Ono što me ne zanima ptreterano, ono do čega je teško stići itd. Ono što me baš zanima obavezno posetim bez obzira ako je komplikovano. Najčešće koristim LP, mada su po meni novija izdanja sve lošija i lošija, a neka su i katastrofalna. Inače, pre puta dobro proučim tu zemlju gde planiram (po netu i po raznoj literaturi), a volim i da malo pročitam o njenoj istoriji. Često i odštampam mape gradova (googl map) na kojima lociram stvari koje želim da tamo obiđem. Što se tiče tehničkih stvari, kao što su prevozi, smeštaji to ništa unapred ne organizujem, već se na licu mesta snalazim.

Ja isto uglavnom koristim LP, koji uglavnom nabavim pre nego sto krenem na put i ona kao Baki, dobro proucim isotirju i kulturu zemlje/grada gde idem. Takodje se pridruzujem kritici novih LP izdanja, sve su losija i losija.

Što se tiče tehničkih stvari, kao što su prevozi, smeštaji to ništa unapred ne organizujem, već se na licu mesta snalazim.

Za smestaj se slazem da je lako snaci se na licu mesta, ali prevoz mislim da ipak treba isplanirati. Ne treba kupiti karte unapred za sve vozove i lokalne avione, ali bar se raspitati da li uopste postoje (i kakve su) veze izmedju tacaka A, B, C... koje si planirao da obidjes. Na osnovu tih veza uglavnom i pravim plan puta: tipa bicu 6 dana u mestu A, 2 dana u mestu B, 3 dana u mestu C...

Ma, ti si u pravu što se tiče prevoza, tako je sigurnuije, lakše itd., ali ja takva planiranja izbegavam maksimalno. Ne volim da unapred sve rezervišem, pošto mi se negde, recimo, ne dopada i rešim da ubrzo napustim to mesto, ili se ,recimo, odlučim da još ostanem, ili ne stignem da vidim sve što sam planirao itd. Često se predomislim i šta hoću sledeće da vidim, a nekada zbog nekog novog poznanstva rešim da ostanem još koji dan itd. Ta sloboda u putovanju ne bi bila moguća kada bih dužinu boravka u svakom od gradova unapred  odredio, kao i sve prevoze od mesta do mesta. Tačno je da takav način putovanja, nekada dovede do problema sa prevozima, ali se po meni isplati. U svakom slučaju, ti si upravu, što kažeš da je mnogo lakše i sigurnije ako se ranije isplanira.

Da, slazem se skroz. Nisam mislio striktno na duzinu boravka u nekom mestu, i meni se 100 puta desavalo da dodjem negde gde mi je skroz bezveze i odem dalje isti dan, ili pak da produzim negde boravak za 3 dana. Mislio sam vise na neku generalnu marsrutu, tipa krenuti od severa na jug, obici ta i ta mesta, izmedju kojih mora postojati neka pristojna konekcija. Ni ja nikad ne kupujem autobuske/vozne karte unapred.

• Author

Zanima me zato sto pravim aplikaciju za web gde bi clanovi klubputnika.org mogli da organizuju svoje putovanje mnogo mnogo lakse bez olovke, papira i sl. Gde bi poslagali sve ono sto zele da vide i posete i da dobiju marsutu na mapi kao i da sve to odstampaju na papiru ili koriste na moblinom telefonu a bez potrebe za internetom

Napravio sam neku verziju 0.0001 :) pa mozete da vidite cisto ako Vas interesuje http://jsbin.com/erofot/17 (open source)

i da mi predlozite sta bi bilo dobro dodati i sta biste vi zeleli da vidite u aplikaciji kao i mogcnosti koje bi trebalo da ima.

i da, ovo se koristi tako sto jednostavno prevucete zeljenu ikonicu sa leve strane na dan koji zelite a ondak i razvucete sto bi oznacavalo trajanje aktivnosti:)

Prelozi i sugestije su dragocene i dobrodosle.

Mislim da moraš da se zapitaš da li tvoja aplikacija može da donese ikakvu prednost u odnosu na papir i olovku? Automatsko pretraživanje letova, buseva i vozova i ponuda kombinacije, onako kako to radi Rax? :) Otvaranje kauč upita na CS-u? Preuzimanje 10-20-50 najzanimljivijih stvari za izabrano mesto? Da u svakom trenutku otvorim Google Maps sa ucrtanim oznakama svega planiranog, po danima i ukupno? Bar postojanje wish liste, sa stvarima kojima bi se popunjavalo neisplanirano vreme?

Ja planiranje počinjem od izbora regije. Uvek ostavljam sebi fleksibilnost produžavanja/skraćivanja boravka u nekom mestu, pa nemam fiksne datume ni za šta. Putujem kolima ili biciklom. Ne zanima me pregled po danima, čak bi me nerviralo da se tako ograničavam. Nego da bude samo nabacano šta sve želim da obiđem. Ali, ako su funkcionalnosti iste kao Notepad, ne vidim zašto bih menjao Notepad. :)

Iz ličnog i tuđeg iskustva, ljude obično najviše kopka: kako najjeftinije stići od A do B; koji je put najzanimljiviji (ako se ide kolima); koliko neki put traje i koliko ranije treba biti na polazištu; kako stići do smeštaja (od aerodroma, stanice, itd) - koje su opcije, koliko koštaju i koliko vremena oduzimaju; šta sve videti u nekom mestu i okolini, odnosno predložena ruta; predlozi kako utucati vreme (npr, noćni život ili čekanje na prevoz); razne cene (hrana, gorivo, putarine, smeštaj, gradski prevoz, itd). Možda je bolje da ti objasniš na koji način si ti zamislio da bi ta aplikacija mogla da pomogne.

• Author

offtopic: Molim te ostavi linkove ovog RAX i CS... ne znam na koje sajtove mislis.poz

Epa ovako:

Napomenuo sam da je ovo verzija 000001 :) znaci cisto neki kod

Najpre ce ljudi moci sa interneta da dodaju stvari na svoj profil koje bi zeleli da vide (jedan dodatak na koji kad kliknes mozes da izdvojis sa te strane) i da kreiraju svoju listu za putovanje i ta lista ce se prikazivati sa leve strane. Dalje ce na sajtu odrediti polaziste i ondak kako dodaje elemente automatski ce se projektovati predvidjeno vreme za t aktivnost... npr. ako dodate nakon polazista aerodrom onda ce se automatski predvidjati trajanje te aktivnsti, ako nakon toga dodate hotel automatski ce se predvidjati vreme potrebno od aerodroma do hotela i tako dalje, a klikom na hotel dalje dobijate interesante stvari u okolini koje mogu biti vasa sledeca aktivnost i tako dalje. Mozete pitati prijatelje (dodatak na sajtu) za predlog i za opis onoga sta posecujete, i naravno sve to na mapi automatski azuritano... sa leve strane takodje mozete birati hotele (pretraga), posete, izlete i sl.

Mislim da je po danima nekako sve vizuelno i lepse (nije isto kao kad u notepadu upisete destinaciju i vreme... ) naravno ostavljena je mogucnost da aktivnosti u svakovreme pomerite za neki drugi dan, obrisete sa liste itd. I naravno da za svaku aktivnost ostavite belesku kao podsetnik (o bilo cemu) (sta kupiti na tom mestu, cene, cega se cuvati)

Naravno sa druge strane se automatski kreira mapa i ruta. Ovako preko pregleda dana i odabira interesante lokacije u blizini se skracuje  vreme provedeno u putu... Ukoliko idete sa priateljima ostavljena je mogucnost da i oni dodaju i ucestvuju u pravljenju plana za putovanje.

DALJI PREDLOZI DOBRODOSLI:)

bon voyage!

Da ti otkrijem male tajne skracenica:

"Rax" (RaxCherrych) - neprikosnoveni car na forumu u vezi svega sto se tice vozova (cena,reda voznje,broja/karakteristika vagona,itd.,itd.) ;)

"CS" - Couchsurfing (sajt koji je poceo da propada,ali i dalje vredi) ;)

Inace,pohvala za ideju/trud,novopridosli clanu :)

Zanima me konkretno kako pravite svoj plan putovanja, papir i olovka, neka aplikacija ili uopste i ne pravite :)

(veoma retko,gotovo nikad,ne koristim olovku i papir;to uglavnom ni ne nosim)

Ovo trece.

I uglavnom bude interesantno.

Tek od nedavno (pre par godina) sam provalio da moze da mi ostane vise para za pivo ako kartu (voznu/avionsku) rezervisem neko vreme pre polaska.

Aplikacija  lol::

To sam i ja pomislio :)

Al ko zna...za nekih 4-5-6 godina,kad neko pogleda ovu temu,mozda se neko nama bude smejao sto smo se mi sad smejali toj ideji :)

• Author

Ljudi koriste aplikacije za putovanja, za organizovanje - tripit.com, mislim da nije smesna ideja :) naravno verovatno 10-20% ali kada se pogleda ukupan broj ljudi koji putuje to i dalje veliki broj a takodje mislim da 90% istrazuju na internetu mesto gde zele da idu pre nego li se odluce na putovanje.

Hvala na sugestijama.

poz

• Author

Evo bolje ideje:

Za letove: kayak.com

Za hotele: expedia.com

Za informacije: gogobot.com (meni omiljen) ili tripadvisor

Za inspiraciju: trippy.com

i naravno google maps aplikacija - bez nje nigde

Za organizaciju svega ovoga - da imate na jednom mestu - moja/nasa buduca web aplikacija :)

poz

Meni je za planiranje putovanja ključna Guglova mapa. Tu pogledam šta mi deluje zanimljivo, šta se gde nalazi, koje su razdaljine u pitanju. Onda osmislim neku rutu i počnem da tražim informacije po forumima: postoje li granični prelazi, da li su potrebne vize, gde ih mogu dobiti itd. Međutim, nikada nemam plan po danima. Uvek znam koliki je vremenski okvir i šta bih otprilike voleo da obiđem, ali planovi se menjaju usput, čujem za nešto zanimljivije, upoznam nekoga, negde mi se svidi pa ostanem duže, pa onda izbacim nešto drugo itd.

• Author

Mozda si i upravu jel ides na opusteno putovanje pa kad gde stignes, ovo planiranje po danima je vise za neko "poslovno" ptovanje i sl. Mada sam ja to zamislio po danima da se slazu aktivnosti, predlozte kako bi moglo drugacije

google maps app i stavim lepo zvezdice, ucitam deo mape(a) koji me interesuje u offline modu, ako imam mogucnost odmah uzmem sim karticu sa neogranicenim netom, i ne moze da omane :)

• Author

@Lazere prva verzija koja ce biti pustena bice sa drag drop funcijom naravno i sa odabranim stvarima sa neta koje ce se slagati u listu  a dalje drag  drop na dane putovanja i opciju pronadji aktivnosy  blizini gde ce se izlistatizanimljive opcije, kasnije mozemo ukljuciti pretrazivanje hotela i sl.

Naravno ovaj servis nece zameniti ni jedan od postojecih (tripadvisor, lonely planet, booking.com) vec samo doneti malo reda i bice sve preglednije sto se tice putovanja...

Jos predloga? Sta bi bilo zanimljivo?

poz

Obicno pravim plan dva meseca unapred kada i kupim karte a u to vreme do polaska razgledam gde boraviti i sta razgledati.Mada uvek postoje  odstupanja od plana jer sve je drugacije na licu mesta od onoga sto ste zamislili u glavi...

• Author

Ok, razgledas sajtove, informacije i sl. ali da li imas sve te informacije, slike, linkove na jednom mestu ?

Ok, razgledas sajtove, informacije i sl. ali da li imas sve te informacije, slike, linkove na jednom mestu ?

Na jednom mestu nemam ali bi bilo dobro da je sve tu.Aplikacija koju si napravio je ok :)

Kod mene je plan prilicno jednostavan: otici na spotted by locals i tamo naci nesto vise o gradu ili na use-it map, gdje je pinovana mapa sa mjestima koji lokalci preporucuju. Uvijek se odusevim kuda me odvede put koji stranci preporucuju. Pokusam da nadjem neku verziju Lonely Planeta, Rough Guide i sl. da vidim koja im je walking tour, a na wiki travel sta vidjeti od turistickih atrakcija.  ;D

Moja praksa je da sve korisne linkove, raspoređene po grupama (tipa: zemlja, grad, šta posetiti, smeštaj, i sl.), kopiram u prazne mejlove koje onda čuvam kao nezavršene poruke. To mi je zgodno zato što uvek mogu, odakle god da se konektujem, da dođem do informacije koja mi treba.  

Što se pak tiče samog planiranja, kod mene je to najčešće veoma komplikovano pošto sam na kontinuiranom putovanju. Najviše zavisim od viza jer su velike razlike kada se aplicira iz zemlje u kojoj si državljanin i iz treće zemlje. Kada proverim sve okolne (zanimljive) zemlje u odnosu na onu u kojoj sam, a što duzima jako mnogo vremena, kreće provera cena u toj zemlji. Za to mi najčešće služi Expat blog i forum, informacije iz žurnala drugih cikloputnika, kao i prosta pretraga sa zadatim rečima na Googlu. Proverim Warm Shower listu (biciklistički pandan CS), pa CS. Ako i to zadovoljava, onda se igram iscrtavanja ruta u u http://www.bikeroutetoaster.com/Course.aspx mada ih se posle skoro nikada ne pridržavam. ALi važno mi je da imam predstavu o razdaljinama i o velični zemlje i mreži puteva, pogotovu onih sporednih, malih. Lična nota u ovome je što gledam gde ima zanimljivih uspona jer volim da vozim na planinama :) Uporedo čitam vodiče i šta bi trebalo videti.

Na kraju, kad uđem u neku zemlju, kupim mapu i krenem - obično u sasvim desetom pravcu. Menjam planove veoma često, nekada preko noći za sutrašnji pravac. Ali, ja imam sve vreme ovog sveta samo za putovanje na kojem sam i nigde ne moram da se vratim ili da stignem ako mi se ne ide.  :yok::kamp:

• 1 month later...
  • Author

Aplikacija "beleske i planiranje" je skoro gotova. Za sada sadrzi:

- Pregled po danima, satima, svih aktivnosti (letovi,hoteli,konekcije izmedju tacaka, vreme predvidjeno da se provede na lokaciji, od koliko do koliko i kilometraza do sledece lokacije.

- Mogucnost dodavanja cene za svaku aktivnost i time kontrola troskova

- Pregledna ruta na mapi

- Dodavanje vaznih beleski za svaku aktivnost

- Mogucnost postavljanja pitanja i editovanja plana od strane drugih korisnika sa kojima se podeli link ( verzionisanje putovanja v1,v2 ... ... )

- Query predicton (kada pocnete da kucate automatski se prepoznaje tekst koji zelite da unesete), mogucnost upita npr. "restorani blizu te i te lokacije"

Sta bi po Vama jos trebalo dodati?

Hvala na dosadasnjim savetima.