Jump to content

Featured Replies

Posted

Sa devojkom bih zeleo da odem do Jordana preko Sirije. Nismo ozenjeni i imamo oko 30 godina. Da li bi trebalo da imamo problema prilikom prelaska granica s obzirom da sam negde citao da u Siriju nece da puste devojke koje nisu udate. Ima li neko iskustva prilikom prelaska navedenih granica.  Inace kopnom bi isli... Hvala unapred.

Ima ovde na forumu neudatih devojaka koje su isle kopnom u Siriju pa cisto dok ti i one to ne potvrde, evo ja da te ohrabrim da nema nikakvih problema :)

Necete imati nikakvih problema. Da nisi slucajno zamenio Siriju sa Libanom? Za Liban je vezana ta prica o mladim i neudatim devojkama i njihovom problematicnom prelasku granice. Obavezno izvadite sirijske vize sa dva ulaska, da posle ne biste imali nepotrebne komplikacije, kada se iz Jordana budete vracali nazad u Siriju. Ljudi u njihovoj ambasadi su ljubazni, tako da necete imati problema. Za Jordan se viza dobija na granici, ali povedite racuna da, po izlasku iz te zemlje, placate i izlaznu taksu. Sva sreca - nije visoka, nekih 7 ili 8 EUR (odnosno 5 jordanskih dinara, ako me secanje ne vara). I, na svakoj kopnenoj granici izlazite iz autobusa i pasose pecatirate u zgradama policijskih stanica. Znaci, ne cekate da vam policajci uzmu pasose, overe ih i ponovo vam ih vrate, dok vi lepo sedite u busu ;). Uzivajte i lepo se provedite! Vraticete se prepuni utisaka, garantujem vam. Ako vas jos nesto zanima, slobodno pitajte.

Da li bi trebalo da imamo problema prilikom prelaska granica s obzirom da sam negde citao da u Siriju nece da puste devojke koje nisu udate. Ima li neko iskustva prilikom prelaska navedenih granica.

eto, ja sam neudata i pre cca mesec dana sam presla sirijsku granicu bez ikakvih problema :) savetujem vam da kad jednom udjete u siriju svima govorite da ste vencani, jer nema sanse da objasnite arapima kako sad to da ste momak i devojka a niste u braku  :D ali sto se  tice granice, nema nikakvih problema, svi su vrlo ljubazni i vecito nasmejani :)

no, kao i globe trekker, i ja sam cula slicne price za liban...

uzivajte :)

Ta prica za Liban je samo neki trac.

Liban je apsolutno najliberalnija arapska zemlja.

Beirut vise lici na neki evropski grad nego na istok.

Uostalom Liban ima 60% hriscanskog stanovnistva,tako da mi nije jasno ko bi mogao da prospe pricu kako su u Libanu konzervativni na islamski nacin?!? :o

Ako ikoga intereuje bilo sta u vezi Libana,nek me slobodno pita.

Konkretno,vratio sam se pre 15tak dana,a bogami cu ici ponovo krajem maja.

Isao sam i kolima iz Libana za Siriju...isto nikakav problem,cak sta vise Sirijci(koji su generalno jako ljubazni) su administrativno komplikovaniji od libanaca.

Ovako,

prica o problemima neudatih devojaka i njihov prelazak libanske granice uopste nije trac. O cemu se, zapravo, radi?  Balkanboy bi trebalo da pazljivije procita prethodne postove, pa da vidi da niko nije "prosuo pricu kako su u Libanu konzervativni na islamski nacin". Evo, ja ne vidim da je iko igde rekao tako nesto. Slazem se da je sam Liban najliberalnija arapska zemlja i, po meni, ulice oko "Etoile" skvera (nesto kao spomenik Knezu Mihailu u Beogradu) ni malo ne zaostaju za bilo kojim modernim evropskim gradom i njegovim glavnim gradskim avenijama. Takodje, stanovnici Bejruta su odeveni i imaju manire kao i bilo koji gradjani nekog poznatog zapadnoevropskog grada. E, sta je onda problem? Pa, Liban kao takva zemlja predstavlja magnet za devojke iz Azije i istocne Evrope (po libanskoj vladi), koje ovde dolaze i udaju se za lokalne muskarce. To je razlog navedenom tretmanu, a ne neki "islamski fundamentalizam". Ovu pricu mogu da potkrepim i konkretnim primerom. Kada smo moj prijatelj i ja putovali pre par godina po Jordanu, sreli smo troje Poljaka - jedna devojka i dva momka. Jedan deo puta smo zajedno prosli. Dok smo mi bili u Siriji, posle Jordana, oni su planirali da idu u Liban. Njih dvojica su bez problema usli u tu zemlju, a devojka nije mogla. Imala je nekih 25 godina i bila je sumnjiva libanskim policajcima. Morala je da se vraca u Damask, da bi iz poljske ambasade dobila neku vrstu pisane garancije, o njenom statusu u samoj Poljskoj, da bi na taj nacin odagnala sumnje na granici. Nije joj bilo tesko, sve to je odradila i onda je bez problema usla. To je prica. 

Ok, bas mi je drago da Balkanboy ponovo ide u Liban. Zelim mu da se ponovo lepo provede, iskreno. Samo, ako covek boravi jedan period u nekoj zemlji, to ne znaci da sve zna o njoj i da je neki "ekskluzivac" oko svih informacija odande. Treba ipak pomisliti da je jos neko bio na istom mestu i da, mozda, ima neke razlicite (a tacne) informacije.   

Ta prica za Liban je samo neki trac.

Nikako. Poznajem ljude iz Srbije koji su putovali iz Sirije u Liban (studenti na razmeni koji su hteli da vide Bejrut) - momci su pušteni da uđu u Liban, devojke nisu. Sem toga, kada sam ja putovao u Liban, morao sam da odustanem i vratim se u Damask, jer moju prijateljicu iz Hong Konga, dakle Kine, nisu pustili da uđe u zemlju (obrazloženje koje nam je dato na licu mesta je da je HK sada Kina, a Kina je siromašna zemlja, a devojke iz siromašnih zemalja ne mogu da uđu u Liban).

Sem toga, upoznao sam tamo na granici jednu devojku iz Južne Koreje koja je sedela i plakala, jer je nisu pustili da uđe u zemlju.

Prema tome, u pitanju je veoma ozbiljna i veoma neprijatna stvar. Zvao sam, nedavno, Libansku ambasadu u Beogradu, da ih pitam šta oni misle o tome - rekli su mi da oni za to nikada nisu čuli, i da verovatno imam pogrešne informacije.

Pa sad, kome se sviđa, neka pokuša... ali, nažalost, tako stoje stvari :(

Ok, bas mi je drago da Balkanboy ponovo ide u Liban. Zelim mu da se ponovo lepo provede, iskreno. Samo, ako covek boravi jedan period u nekoj zemlji, to ne znaci da sve zna o njoj i da je neki "ekskluzivac" oko svih informacija odande. Treba ipak pomisliti da je jos neko bio na istom mestu i da, mozda, ima neke razlicite (a tacne) informacije.   

:roll: 16 godina imam redovne poslovno-prijateljske kontakte sa Libanom i Libancima......moguce da je to ipak prekratak period da bi neko znao nesto o nekoj zemlji ;)

Libanci jesu pomalo snobovi(u svakom slucaju najveci u regiji) tako da ne iskljucujem da umeju da budu neljubazni prema backpackerima ili zenama iz istocne evrope,ali ja ne mogu da gresim dusu da sam ikada video nesto slicno(niko koga ja poznajem nije sigurno,a znam dosta stranaca koji zive u regionu).

Skoro smem da potvrdim,da ako uzmes u Damasku libanski taxi do beiruta koji kosta 50$(za 3-4 putnika to stvarno nije mnogo) i pustis vozaca da se bavi papirologijom i administracijom(sto je uracunato u uslugu)-neces imati apsolutno nikakvih problema,cak te nece pregledati ni carina.

16 godina imam redovne poslovno-prijateljske kontakte sa Libanom i Libancima......moguce da je to ipak prekratak period da bi neko znao nesto o nekoj zemlji

Ok, ja nisam hteo da budem cinican kada sam bilo sta govorio, ali ovo je ipak neka vrsta cinizma, zar ne? I, opet cu reci vec pomenuto - niko nije "ekskluzivac" svih stvari koje dolaze sa neke strane, ma koliko vremena proveo tamo. Pogotovo sto nas ima jos koji smo primetili da navedena stvar nije trac, vec realnost. I, moze da bude od koristi ljudima koji bi posli na tu stranu. Ljudi sa ovog sajta ipak u najvecem broju slucajeva u Liban ne idu poslovno vec kao najobicniji bekpekeri. Sa druge strane, naravno da sesnaest godina kontakata sa nekim predstavlja impozantnu stvar. I, ja sam prvi koji ce od takvih ljudi potraziti pomoc, bez ikakve sujete. Samo, hajde da tu sujetu svi stavimo u dzep i ovde nastupimo malo opustenije i ne toliko nadmeno. Vazi?

Inace, ja sam sa Charles Hello stanice isao bas libanskim grupnim taksijem, ka Damasku. U prolece 2005. cena je bila oko 7 USD po osobi, a bilo nas je trojica u automobilu (plus vozac, naravno :)) Da li to znaci da je nesto poskupljivalo u medjuvremenu? I, iskreno, vozac nas je samo uputio na salter, na granici, a mi smo sami zavrsavali svu papirologiju (koja, svakako, nije bila nimalo komplikovana). 

Sustinski nije poskupelo,nego...arapska posla.

Imas taksija i "taksija" iliti svi smo mi jednaki samo neki malo vise nego drugi.

50$ ti je libanski taksi,jako luksuzan auto i granicu prelazis kao drug tito preko romanije.To je neka privatna kompanija koju okrenes telefonom iz damaska i oni te pokupe u Damasku gde god hoces.

Ja sam ih doduse koristio u oba pravca jer u Damask idem iz Beiruta i iz Beiruta nekad voze i za manje,ali kada ih zoves iz Sirije onda je 50 fiksno.

Ako nekoga interesuje mogu da okacim telefon.

Sto se tice moje ekskluzivnosti,ne sumnjam da svako ima razlicita iskustva,moguce je da ja nikad nisam cuo za pomenute incidente sa single zenama jer jednostavno mnogo godina ne putujem kao bekpeker vec sa zenom,decom,poslovno,ali opet tvrdim da to moraju biti vrlo usamljeni incidenti ili su doticne gospodjice imale neadekvatno ponasanje srazmeno situaciji,mestu i vremenu.

opet tvrdim da to moraju biti vrlo usamljeni incidenti ili su doticne gospodjice imale neadekvatno ponasanje srazmeno situaciji,mestu i vremenu.

Ne vidim čemu takva tvrdoglavost. To što ti za nešto nisi čuo, ne znači da je to izolovan incident, ili da se neka gospođica neadekvatno ponašala na granici, nego jednostavno znači da na zemlji i nebu postoji mnogo stvari za koje ti nisi čuo, da parafraziram nesrećnog princa Hamleta. To za devojke i Liban nisu izolovani incidenti, nego pravilo koje je mnogim putnicima dobro poznato, iako - kao što napisah - čak ni u ambasadi nisu obavešteni o politici koja se sprovodi na granici.

No, pošto topic nije ni bio o tome, bolje da prekinemo raspravu :)

Sa devojkom bih zeleo da odem do Jordana preko Sirije. Nismo ozenjeni i imamo oko 30 godina. Da li bi trebalo da imamo problema prilikom prelaska granica s obzirom da sam negde citao da u Siriju nece da puste devojke koje nisu udate. Ima li neko iskustva prilikom prelaska navedenih granica.  Inace kopnom bi isli... Hvala unapred.

Ma bez brige ! Ja sam prosle godine bio sa devojkom upravo na takvoj turi, stigli smo do Akabe, isli bi i u Egipta da nisam povredio nogu na Petri i da nije bila nenormalna vrucina. Sirijska vize je besplatna, Jordanska 15 JD (1JD=1,2 evra otprilike). Sto se Jordana tice pogledaj https://www.klubputnika.org/html/putopisi/posvet/wadirum/a00.htm .

Nekoliko prakticnih saveta:

1. U Alepu izaberi "Springflower hostel". Pozdravi Halila i Osamu!

2. Idi u Hamu, pogledaj norie, neverovatne su, ovo je najsredjeniji sirijski grad. Smesti se u hotel Kairo (mozes i u Rijad, ne znam kako je tamo, ja sam bio u Kairu). Taksi od stanice kosta od pola do jednog dolara.

3. U Palmiri spavaj u Omejada hotelu, cenjkaj se, mozes da dobijes dvokrevetnu sobu sa kuptilom jeftino, kafa, caj i voda u hotelu su besplatni (cekaj da ti vlasnik to kaze), casti taksitu kada te doveze. To je najbolji hotel tamo, iako jos nije na glasu

4. U Damasku je najbolje opcija Al-Rabi hotel i najbolje je da spavas na krovu. Ne polazi od kuce bez vrece za spavanje gdegod planiras da spavas, desava se da nema posteljine

5. Poseti Krak de Sevalije, najbolje iz Homsa, najjeftinije je

6. U Amanu spavaj u princes hotelu, nije cist, ali je najcistiji od budzet hotela

7. U Wadi Musi (Petra) preporucujem hotel koji greskom svi zovu Kleopatra, a zove se Kliopetra. Do Wadi Muse stizes busom iz Amana, prevoz iz hostela do lokaliteta (3-4km) je besplatan. Neces biti prvi Srbin koji je tamo spavao, bilo nas je... Pozdavi Muslija od Perice, Milosa i Tanje

8. U Akabi spavaj iskljucivo u srednjem hotelu od tri budzet hotela (zaboravio sam kako se zove, ali su tri budzet hotela u nizu, Jerusalim, Petra i Jordan flower, samo je srednji super, ostala dva su ispod svake kritike, meni je pao mrak na oci kada sam video kako prvi u nizu izgleda). Taj srednji je odlican, uzmi obavezno sobu sa klima uredjajem, jer je Akaba blagoreceno vrela (zapravo, akod a ti citavog dana duva fen u glavu)

Ako jos nesto treba posalji mail na [email protected] . I jos nesto, i mi imamo u planu slican put, samo bez Jordana, ali se nesto neckamo, pa se javite, mozemo da krenemo zajedno ako zelite.

U savkom slucaju, lepo se provedite i ne brinite nista